-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 12

R.Berankis nori į Paryžių, LTOK stipendijos nemoka: „Neatitinka kriterijų“

Vykti į Tokiją atsisakęs geriausias Lietuvos tenisininkas Ričardas Berankis norėtų dalyvauti Paryžiaus olimpinėse žaidynėse po trejų metų. Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) sako, kad sportininko nebaudžia, bet stipendijos ruoštis olimpiadai nemoka.
Daina Gudzinevičiūtė ir Ričardas Berankis
Daina Gudzinevičiūtė ir Ričardas Berankis / P.Peleckio ir A.Strumilos/15min nuotr.

„Mūsų stipendijos skiriamos pagal kriterijus. Jeigu sportininkas tų kriterijų neatitinka, stipendijos jis negauna“, – 15min paaiškino LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Olimpines stipendijas, nuo 450 iki 1000 eurų per mėnesį, LTOK šiuo metu skiria 109 sportininkams. Olimpinę stipendiją iki Tokijo žaidynių gaudavo ir R.Berankis, vasaros pradžioje atsisakęs vykti į Japoniją.

68 tūkst. eurų tenisininko pasiruošimui išleidęs LTOK tokį sportininko elgesį svarstė ir savo Etikos komisijoje. Galiausiai nusprendė, kad R.Berankis – „nekaltas“, nes „turėjo svarių priežasčių“.

Nebūtų atsisakęs – stipendiją gautų

Vis dėlto tarp sportininkų, gaunančių stipendijas, skirtas ruoštis 2024-ųjų Paryžiaus olimpiadai, R.Berankio pavardės nėra. Ar tai bausmė?

„Jokiu būdu ne. Represijų sportininkams mes netaikome“, – patikino D.Gudzinevičiūtė.

„Olimpinė stipendija sportininkui skiriama atsižvelgiant į numatytus kriterijus, pagrįstus pasiektais rezultatais praėjusiose olimpinėse žaidynėse, pasaulio ir Europos čempionatuose bei realia galimybe dalyvauti ateinančiose olimpinėse žaidynėse“, – rašoma platesniame LTOK atsakyme, atsiųstame 15min.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė

„Kalbant apie olimpinės stipendijos skyrimą teniso atstovams, atsižvelgiama į tai, kurią ATP reitingo poziciją užima sportininkas ir ar būdamas toje pozicijoje (atmetus visus reitinge aukščiau buvusius ir pagal šalims skirtą kvotą nepatekusius arba atsisakiusius dalyvauti sportininkus), būtų patekęs į prieš tai vykusias olimpines žaidynes. Kadangi reitinge užimama vieta yra kintanti, sportininko kandidatūrą gauti olimpinę stipendiją svarsto ekspertų komisija“, – aiškina LTOK.

Įdomu, kad jei nebūtų atsisakęs vykęs į Tokiją, R.Berankis LTOK kriterijus atitiktų. „Pagal šiuo metu galiojančius kriterijus (kriterijai kinta atsižvelgiant į olimpinio ciklo etapą) olimpinė stipendija taip pat skiriama Tokijo olimpinių žaidynių dalyviams“, – patvirtino LTOK.

Verta pažymėti, kad R.Berankis LTOK Vykdomojo komiteto yra patvirtintas kaip Paryžiaus olimpinių žaidynių kandidatas. Tiesa, buvimas sąraše finansavimo negarantuoja.

Pasigenda bendravimo

Pats R.Berankis, šią savaitę davęs atvirą interviu 15min, traukė pečiais. „Nelabai suprantu, kodėl negaunu stipendijos. Tiesiog nėra bendravimo tarp olimpinio komiteto ir sportininkų. Nežinau, kaip paaiškinti. Klauskite olimpinio“, – teigė tenisininkas.

„Tikrai labai norėčiau žaisti Paryžiuje. Kaip bebūtų – tai garbė atstovauti Lietuvai“, – tęsė R.Berankis. Jam kita olimpiada greičiausiai būtų paskutinė karjeroje – 2024-ųjų vasarą tenisininkui sueis 34-eri.

Pasaulio reitinge R.Berankis šiuo metu užima 104 vietą. Tokio reitingo patekti į olimpiadą šiuo metu neužtektų. Birželio 14-ąją, kai buvo skaičiuojamas olimpinis reitingas prieš Tokijo žaidynes, lietuvis buvo 84-as. Išsibraukus keletui aukščiau reitinge esančių žaidėjų, R.Berankis į Tokijo olimpiadą būtų patekęs.

Alfredo Pliadžio nuotr./Ričardas Berankis Rio de Žaneiro olimpiadoje 2016-aisiais.
Alfredo Pliadžio nuotr./Ričardas Berankis Rio de Žaneiro olimpiadoje 2016-aisiais.

Kokios tos svarios priežastys, dėl kurių nusprendė nevykti į Japoniją, tenisininkas neatskleidžia. „Žinokite, nenoriu. Tai – asmeniniai dalykai“, – 15min sakė R.Berankis, tačiau pokalbio metu tarp eilučių leido suprasti, kodėl priėmė tokį sprendimą.

Tenisininką nustebino LTOK reakcija, spalio mėnesį liepus dar sykį pasiaiškinti. „LTOK viską nuo pat pradžių žinojo. Mes siuntėme jiems savo atsakymą ir argumentus. Iš pradžių olimpinis niekaip nereagavo, bet sureagavo spalio mėnesį. Gal jiems taip normalu atrodo, nežinau. Vėl buvau paklaustas: kas, kaip ir kodėl? Argumentavau lygiai taip pat, kaip birželio mėnesį“, – stebėjosi tėčiu lapkritį tapęs tenisininkas.

R.Berankiui atsisakius vykti į Tokijo olimpiadą, garsiai svarstyta ir apie 68 tūkst. eurų grąžinimą, kuriuos LTOK suskaičiavo skyrusi sportininko pasiruošimui.

„Tikrai nėra malonu, kai vadina vagimi... Kad aš pasisavinau pinigus. Žiūrint į mano metinius biudžetus, šiemet bus apie 240 tūkst. eurų per metus, tai nežinau, ar tie 45 tūkst. eurų per 5 metus (R.Berankis įvardija 23 tūkst. mažesnę sumą, – past.) pakeičia visą mano gyvenimą, dėl kurių turėčiau klausyti kitų nuomonės, kad vagiu pinigus ir panašiai. Tikrai nemalonu“, – sakė R.Berankis.

Etikos komisija išteisino

Tenisininko pasirinkimą nevykti į olimpiadą LTOK spalį svarstė savo Etikos komisijoje.

„Etikos komisija vertina tik etiką, mes nesame teisėjų kolegija ar kažkas panašaus, tad mes išklausome priežastis. Jų buvo paprašyta neįvardinti motyvuojant tuo, kad jos neturėtų būti viešai aptarinėjamos, – spalį 15min aiškino LTOK Etikos komisijos pirmininkas Saulius Galadauskas. Anot jo, priežastys „pasirodė pakankamai svarios ir jeigu būtų įvardintos iš pradžių, nebūtų kilę jokių klausimų“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./LTOK Etikos komisijos pirmininkas Saulius Galadauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./LTOK Etikos komisijos pirmininkas Saulius Galadauskas

„Ričardo aš nesmerkiu ir jokiais būdais nekaltinu, manau, kad komunikacijos problemos yra iš federacijos“, – mesdamas akmenį į Lietuvos teniso sąjungos (LTS) daržą tuomet konstatavo S.Galadauskas.

LTOK kaltės šioje istorijoje Etikos komisijos pirmininkas neįžvelgė: „Iš olimpinio komiteto R.Berankiui buvo skambinta ir kitais, žymiai smulkesniais klausimais nei finansavimo sutarties pažeidimas. Kaltinti olimpinį komitetą, kad nebuvo komunikuojama, yra neįmanoma.“

R.Berankis išlieka vieninteliu tenisininku per visą Lietuvos sporto istoriją, patekusiu į olimpiadą. Tiesa, debiutas 2016-aisiais Rio de Žaneire buvo itin nesėkmingas – jau pirmoje kovoje lietuvis 0:6, 0:6 neprilygo australui Johnui Millmanui.

„Norėčiau sugrįžti ir pasirodyti geriau“, – viltingai pridūrė R.Berankis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius