-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 16

Rogerio Federerio palikimas: rekordai ir įspūdingi pasiekimai

Legendinis Šveicarijos tenisininkas Rogeris Federeris jau už savaitės atsisveikins su tenisu. Nors pagal pačius svarbiausius – „Grand Slam“ titulus – jis nusileidžia savo amžiniems varžovams, daugeliui teniso aistruolių jis visuomet išliks geriausiu visų laikų tenisininku. Štai kokius rekordus ir įspūdingus pasiekimus per 24 metus trukusią karjerą pasiekė šveicaras.
Rogeris Federeris
Rogeris Federeris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kitą savaitę Londone vyksiančiose parodomosiose „Laver Cup“ varžybose Rogeris Federeris sužais paskutiniuosius savo mačus prieš baigdamas profesionalo karjerą.

Simboliška, kad paskutinio turnyro metu šveicaras vienoje komandoje, kuri reprezentuos Europos žemyną, žais kartu su Novaku Džokovičiumi ir Rafaeliu Nadaliu – dviem didžiausiais tenisininko varžovais.

R.Federeris karjerą baigs net su 20 „Didžiojo kirčio“ titulų, tačiau net ir tokio įspūdingo skaičiaus jam neužteks visų laikų sąraše būti pirmam.

„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius, Rafaelis Nadalis ir Rogeris Federeris
„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius, Rafaelis Nadalis ir Rogeris Federeris

Penkeriais metais jaunesnis R.Nadalis savo kraityje turi 22 trofėjus, šešeriais metais jaunesnis N.Džokovičius – 21.

Šveicarų maestro 8 kartus laimėjo Vimbldoną, 6 kartus – „Australian Open“, 5 – „US Open“ ir vieną vienintelį sykį „Roland Garros“.

Iš viso R.Federeris per savo karjerą laimėjo net 103 titulus, o pagal šį rodiklį jis nusileidžia tik Jimmy Connorsui (109). Tik šiam legendiniam amerikiečiui jis neprilygsta ir pagal iškovotas pergales (1251 prieš 1274).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rogeris Federeris su savo tautiečiu Severinu Luthi kartu dirbo nuo 2007 metų
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rogeris Federeris su savo tautiečiu Severinu Luthi kartu dirbo nuo 2007 metų

41-erių stratego treneris Severinas Luthi, bendraudamas su žurnalistu Simonu Grafu iš karto po savo auklėtinio sprendimo baigti karjerą, ryškiausius šveicaro laimėjimus išskyrė būtent šiuos: paskutinysis Vimbldono titulas 2017 metais, sugrįžimas po traumos Melburne tais pačiais metais ir „Australian Open“ trofėjus, iškovota vienintelė Daviso taurė 2014 m., olimpinis auksas dvejetuose kartu su Stanu Wawrinka 2008 m. Pekino olimpinėse žaidynėse bei triumfas „Roland Garros“ 2009 m.

R.Federeris net 237 savaites iš eilės buvo ATP reitingo karaliumi nuo 2004 iki 2008 metų, kuomet sostą iš jo galiausiai perėmė kylanti Ispanijos teniso žvaigždė Rafaelis Nadalis. Pagal šį rodiklį jam neprilygsta joks kitas tenisininkas per visą žaidimo istoriją.

2018 metais Roterdame šveicaras būdamas 36 metų ir 320 dienų amžiaus tapo vyriausiu visų laikų žaidėju, užėmusiu pirmą poziciją ATP reitinge, artimiausią konkurentą pralenkdamas net trejais metais.

„Scanpix“ nuotr./Rogeris Federeris
„Scanpix“ nuotr./Rogeris Federeris

Žolės dangos karaliaus 8 titulai Vimbldone yra daugiausiai tarp tenisininkų vyrų. Tiesa, šiame prestižiniame turnyre Londone R.Federeris yra patyręs ir vieną skaudžiausių pralaimėjimų per savo karjerą.

2019 metais finale šveicaras penktajame sete pirmavo 8:7 ir 40:15 paduodamas prieš N.Džokovičių, tačiau galiausiai patyrė pralaimėjimą ir taip daugiau nė sykio ir neiškovojo „Grand Slam“ karūnos.

Dar vienas įspūdingas faktas – R.Federeris nė vieno karto nėra pasitraukęs iš dvikovos jai vykstant. O žaidė jis neįtikėtinai daug – net 1526 mačus vienetuose ir dar 223 susitikimus dvejetuose.

Per savo karjerą teniso aikštynuose jis uždirbo daugiau nei 130 milijonų JAV dolerių (trečias rezultatas po N.Džokovičiaus ir R.Nadalio), tačiau dar įspūdingesnius turtus šveicaras susikrovė už korto ribų, praėjusiais metais tapdamas pirmuoju tenisininku milijardieriumi.

„Scanpix“ nuotr./Rogeris Federeris
„Scanpix“ nuotr./Rogeris Federeris

Jis ir toliau išlieka vieninteliu tenisininku, pasiekusiu net 10 „Didžiojo kirčio“ finalų iš eilės. Iš viso Rogeris dalyvavo net 31 tokiame finale, o pagal šį rodiklį jį lenkia tik N.Džokovičius (32).

R.Federeriui priklauso daugiausia iškovotų pergalių iš eilės ant žolės dangos (65) ir kietos dangos (56) rekordai.

Tik šveicarui yra pavykę laimėti bent po 10 titulų tiek ant grunto, tiek ant žolės bei kieto paviršiaus.

Nuo 2003 iki 2005 metų jis laimėjo net 24 finalus ATP ture iš eilės.

Ir tai tik maža dalis šios Šveicarijos teniso legendos palikimo, užfiksuoto teniso kortuose.

Pavyzdžiui, per pastaruosius 10 metų R.Federeris išleido daugiau nei 13,5 mln. JAV dolerių statydamas paruošiamąsias mokyklas Malavyje, taip padėdamas daugiau nei 150 tūkstančių vaikų.

Savo kolegų jis net 13 sezonų buvo išrinktas džentelmeniškiausiu tenisininku ATP ture, net 17 metų paeiliui aistruolių yra renkamas mėgstamiausiu žaidėju.

Šie ir visi kiti įrašai šveicarą daro vieninteliu ir nepakartojamu – Rogeriu Federeriu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius