-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 23

„US Open“ intriga: ant pirmosios pasaulio raketės titulo – A.Murray pirštų antspaudai

Andy Murray pastaruoju metu demonstruota forma ir pasiekti rezultatai geriausiam pasaulio tenisininkui Novakui Džokovičiui turėjo įvaryti daug baimės. Būtent šių dviejų tenisininkų konkurencija „US Open“ čempionate intriguos labiausiai. Nes arba A.Murray stipriai sumažins atsilikimą nuo serbo, arba N.Džokovičius galės būti saugus bent jau iki „Australian Open“ čempionato kito sezono pradžioje.
Andy Murray ir Novakas Džokovičius
Andy Murray ir Novakas Džokovičius / „Scanpix“ nuotr.

Dar prieš kelis mėnesius N.Džokovičiaus persvara prieš antrąją pasaulio raketę buvo akivaizdi – po „Roland Garros“ čempionato 29-erių metų serbas bendraamžį A.Murray lenkė daugiau nei 8 tūkst. (!) ATP reitingo taškų. Vienu metu laikydamas visų „Didžiojo kirčio“ turnyrų trofėjus N.Džokovičius atrodė neįveikiamas. Tačiau A.Murray ir N.Džokovičius dar iki sezono pabaigos gali apsikeisti vietomis.

Po šlovingos pergalės „Roland Garros“ čempionate serbas patyrė visišką fiasko, trečiame Vimbldono etape nepajėgęs įveikti amerikiečio Samo Querrey. Tuo tarpu A.Murray Londone tapo čempionu ir nutraukė trejus metus trukusį „Didžiojo kirčio“ titulų badą.

Kiek vėliau sužibėjo abu tenisininkai – N.Džokovičius laimėjo „Rogers Cup“ turnyrą Toronte, o A.Murray į tai atsakė Rio olimpiados aukso medaliu. Bet skirtumas yra tas, kad Serbijos tenisininkas nė iš tolo neprimena dominuojančio savęs, o A.Murray po sąjungos sudarymo su legendiniu čeku Ivanu Lendlu demonstruoja įspūdingo lygio tenisą

Bet ar pagaliau išaušo A.Murray laikas perimti pirmosios pasaulio raketės titulą? Pažvelkime, kas turi nutikti, kad Didžiosios Britanijos pažiba galiausiai aplenktų N.Džokovičių.

Andy Murray forma – stulbinanti

„Scanpix“ nuotr./Andy Murray
„Scanpix“ nuotr./Andy Murray

Didžiosios Britanijos teniso rinktinės kapitonas Leonas Smithas A.Murray akylai sekė beveik visos jo karjeros metu. Kas jau kas, bet L.Smithas tikrai nėra linkęs hiperbolizuoti. Daviso taurės komandos kapitonas po A.Murray triumfo Vimbldone ne be įrodymų teigė, kad antroji pasaulio raketė yra akivaizdžiai patobulėjusi.

„Manau, kad jis dabar yra geriausios formos per visą karjerą. Jis patobulėjo daugelio žaidimo aspektų atžvilgiu.“

„Dabar A.Murray neturėtų jokių problemų su tuo A.Murray, kuris laimėjo „US Open“ (2012 metais) ir Vimbldono (2013 metais) čempionatus. Dabar jis yra žymiai stipresnis, jo mintys – gilesnės, jo antras padavimas yra kur kas pavojingesnis, nei buvo anksčiau.“

„Jo žaidimas prie tinklo, dažnesnės atakos… Be abejo, dabar A.Murray yra kaip niekad arti pirmosios pasaulio raketės titulo vertos formos. Pažvelgus į statistiką Vimbldone, Andy pradėjo žaisti kur kas agresyviau. Dabar jis žaidžia arčiau galinės linijos, iniciatyva beveik kiekvieno taško metu priklauso jam,“ – tenisininką gyrė L.Smithas.

Suagresyvėjęs A.Murray žaidimas – ne naujiena. Antroji pasaulio raketė žaidė labai panašiai 2012-2014 metų laikotarpiu, t.y. kai jį pirmą kartą treniravo I.Lendlas.

Bernardą Tomičių nugalėjęs Andy Murray – Sinsinačio „Masters“ turnyro pusfinalyje
Bernardą Tomičių nugalėjęs Andy Murray – Sinsinačio „Masters“ turnyro pusfinalyje

Nenuostabu, kad 29-erių britas, vadovaujamas I.Lendlo, dabar vėl žaidžia agresyviau ir atranda daugiau galimybių atakuoti. Tai ypač gali pasitarnauti „US Open“ čempionate, kur žaidimas vyksta beveik taip pat greitai, kaip ir Vimbldone.

Pats A.Murray pirmenybę visada teikdavo gynybai. Net nereikia ilgai svarstyti, kad tik keli tensininkai per visą istoriją galėjo gintis taip sėkmingai, kaip tą daro A.Murray. Darbą britui tik dar labiau palengvindavo talentas nuostabiai kontroliuoti kamuolį ir žaisti nenuspėjamai varžovui.

Bet dabar antroji pasaulio raketė tiek pat dėmesio skiria ir atakoms, o tai priveda iki varžovų klaidų arba lengvai laimėtų taškų. Tačiau dar pavojingiau yra tai, kad dabar A.Murray yra kaip niekada alkanas ir pasiryžęs perimti pirmosios pasaulio raketės sostą.

„Vis dar jaučiu, kad geriausia mano forma yra priešakyje, – po pergalės Vimbldone kalbėjo A.Murray. – Kiekvienas tenisininkas geriausią savo tenisą demonstruoja skirtingu metu. Tikiuosi, kad aš dar neparodžiau visko, ką galiu.“

Vos nulipęs nuo olimpinės Rio pakylos A.Murray išskrido į Sinsinatį, kur, nors ir pervargęs, pasiekė „Western & Southern Open“ turnyro finalą ir iškovojo 600 ATP reitingo taškų, kurie jį dar labiau priartino prie N.Džokovičiaus. Šis pastaruoju metu stringa.

Novakas Džokovičius – nusivylęs ir nebe toks, koks anksčiau

Jei A.Murray „US Open“ čempionato finale įveiks N.Džokovičių, brito sąskaitoje bus 11 125 ATP reitingo taškai, serbo kraityje – 14 040

Tuo tarpu pačiam N.Džokovičiui sekėsi skirtingai. Nors pirmoji pasaulio raketė Vimbldone krito netikėtai anksti, rodės, kad Serbijos tenisininkas atsigavo, kai Toronte laimėjo savo jubiliejinį 30-ą „Masters“ serijos titulą.

Tačiau po triumfo Toronte įsibėgėti bandęs N.Džokovičius gavo per nagus. Iškart po to geriausias pasaulio tenisininkas patyrė apmaudžią nesėkmę olimpinėse žaidynėse, kurios pirmajai pasaulio raketei buvo didžiausias sezono tikslas. Jau pirmame etape N.Džokovičius nesugebėjo atsilaikyti prieš argentinietį Juaną Martiną del Potro, kuris Rio priminė seną gerą save.

Po pralaimėjimo Rio de Žaneire N.Džokovičius nusprendė nedalyvauti Sinsinačio „Masters“ turnyre. Pagrindinė serbo pasitraukimo priežastis – riešo trauma. Pirmajai pasaulio raketei praleistos varžybos Sinsinatyje ypač gėlė širdį, nes tai – vienintelis „Masters“ serijos turnyras, kurio N.Džokovičiui dar nėra pavykę laimėti.

Nežaisdamas Sinsinatyje N.Džokovičius prarado 600 reitingo taškų, nes pernai „Western & Southern Open“ turnyre pasiekė finalą. Negana to, panašu, kad prieš pat „US Open“ čempionato pradžią pirmoji pasaulio raketė dar ir traumą patyrė.

„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius Rio olimpiados pirmame etape nusileido Juanui Martinui del Potro
„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius Rio olimpiados pirmame etape nusileido Juanui Martinui del Potro

Visgi net ir tokiu atveju N.Džokovičius A.Murray šiuo metu lenkia beveik 5,5 tūkst. ATP taškų. Jei serbas po riešo traumos sugrįš visiškai pasveikęs, jis bus laikomas favoritu sezoną baigti pirmoje reitingo vietoje. N.Džokovičius kiekviename turnyre yra absoliutus favoritas, be to, jam psichologiškai gali padėti tai, kad jis už A.Murray šiemet yra iškovojęs daugiau reitingo taškų.

Visgi, nors N.Džokovičius kol kas dar yra ramus, A.Murray nenumaldomai artėja. Atmosfera tarp tenisininkų tik dar labiau įkais „US Open“ čempionate.

Matematinis Andy Murray kelias link pirmosios pasaulio raketės titulo

Kai N.Džokovičius laimėjo „Roland Garros“ čempionatą, jis už A.Murray per sezoną buvo iškovojęs net 3225 taškais daugiau. Tačiau po pasiekto finalo „Western & Southern Open“ turnyre britas šį skirtumą sumažino iki 1215 taškų.

Jei A.Murray triumfuos „US Open“ čempionate, jis pagal šį rodiklį aplenks N.Džokovičių, nebent šis pasieks finalą. Tokiu atveju N.Džokovičius „lenktynėse iki Londono“ dar pirmaus 415 taškų.

Bernardą Tomičių nugalėjęs Andy Murray – Sinsinačio „Masters“ turnyro pusfinalyje
Bernardą Tomičių nugalėjęs Andy Murray – Sinsinačio „Masters“ turnyro pusfinalyje

Negana to, „US Open“ čempionato titulas A.Murray priartintų ir prie didžiausios karjeros svajonės – pirmosios pasaulio raketės titulo.

Pernai N.Džokovičius laimėjo „US Open“ čempionatą, tad savo sąskaitą papildė net 2 tūkst. taškų. Savo ruožtu A.Murray iškovojo vos 180 taškų, Niujorke pasiekdamas tik ketvirtą etapą.

Jei šiemet A.Murray „US Open“ čempionato finale įveiks N.Džokovičių, britas kraitį padidins 1820 taškų, o pirmoji pasaulio raketė praras 800. Taigi tokiu atveju skirtumas tarp tenisininkų sumažės net 2620 ATP reitingo taškų. Taip N.Džokovičius iš viso turėtų 14 040 taškų, A.Murray – 11 125.

Jei susiklostys toks scenarijus, N.Džokovičių pradės slėgti įtampą, nes per paskutinę sezono atkarpą serbui reikės apginti labai daug taškų. Primename, kad pernai N.Džokovičius triumfavo Pekine, „Masters“ turnyruose Šanchajuje ir Paryžiuje bei baigiamajame sezono turnyre Londone. Taigi iš viso N.Džokovičius po „US Open“ čempionato iškovojo dar 4 tūkst. taškų.

Ypač prie N.Džokovičiaus priartėti A.Murray gali po „ATP World Tour Finals“ turnyro Londone, kuriame pernai pirmoji pasaulio raketė pelnė 1500 taškų, o A.Murray – tik 200.

Jei N.Džokovičius atsigaus ir apgins „US Open“ čempiono titulą, 29-erių britas pirmosios pasaulio raketės titulą galės bandyti nugvelbti po „Australian Open“ čempionato sausį. Jei nesiseks ir ten, A.Murray mėgins laimę Majamio ir Indian Velso „Masters“ turnyruose.

„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius Rio olimpiados pirmame etape nusileido Juanui Martinui del Potro
„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius Rio olimpiados pirmame etape nusileido Juanui Martinui del Potro

Nors apie tai svarstyti dar anksti, svarbiausia atkarpa A.Murray laukia mėnesio bėgyje. Per šį laikotarpį jis arba atsidurs pozicijoje, iš kurios galės smogti, arba praras galimybę tapti pirmąja pasaulio rakete – bent jau iki kito sezono.

Be abejo, A.Muray laukia sunki užduotis, kuri brito pareikalaus būti sveiku ir greičiausiai kelis kartus įveikti patį N.Džokovičių. Jei to A.Murray padaryti nepavyks, N.Džokovičius bus saugus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius