Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Dėl aštrėjančio „EA Sports“ ir FIFA konflikto kitas žaidimas gali vadintis kitaip

Tai yra viena ilgiausiai veikiančių ir pelningiausių partnerysčių sporte. Praėjus beveik trims dešimtmečiams po to, kai futbolą valdanti organizacija perleido savo pavadinimo teises Kalifornijos kompiuterinių žaidimų kūrėjams, iš šios partnerystės gimę FIFA serijos žaidimai tapo ne tik žaidimu, bet ir kultūriniu fenomenu.
FIFA22 žaidimas
FIFA22 žaidimas

Milijonams žmonių žodžių junginys FIFA asocijuojasi ne su futbolu, o su visame pasaulyje populiaria kompiuterinių žaidimų serija, kurią gaubia profesionalūs žaidėjai, paprasti sporto fanai ir netgi tie, kurie su sportu neturi nieko bendro.

Žaidimo, kuris prekybvietėse atsiranda kiekvienais metais, pardavimai per pastaruosius du dešimtmečius perkopė 20 milijardų dolerių. Tačiau FIFA taip pat atsipjovė įspūdingą finansinio pyrago dalį: pranešama, kad iš komandų ir žaidėjų licencijų pasaulio futbolą valdanti organizacija kasmet susižeria apie 150 milijonų dolerių.

Tačiau dabar visi tie pinigai pakibo ant plauko.

Artimų šaltinių teigimu, beveik dveji metai FIFA ir „EA Sports“ derybų dėl kontrakto atnaujinimo nuvedė niekur. Galimybė nutraukti šią sąjungą po kitų metų pasaulio čempionato Katare (kuomet pasibaigs 10 metų sutartis) buvo paskelbta ir paties „EA Sports“ prezidento bei generalinio direktoriaus Camo Weberio.

„Neatmetame galimybės pervadinti savo futbolo žaidimų seriją“, – oficialiame laiške apie ateities perspektyvas rašė prezidentas.

Šių nesutarimų branduolys, žinoma, yra finansai. Pasak pranešimų, FIFA iš „EA Sports“ gaunamas pajamas nori padvigubinti. Tai reikštų, kad tarp pasaulio čempionatų iš žaidimų kūrėjo FIFA uždirbtų daugiau nei vieną milijardą dolerių.

ENEBA nuotr./Eneba pristato: naujos kartos FIFA. Įsigyk pigiau
ENEBA nuotr./Eneba pristato: naujos kartos FIFA. Įsigyk pigiau

Tačiau nesutarimai sukasi ne vien aplink pinigus. Derybos taip pat sustojo dėl to, jog FIFA ir „EA Sports“ negali sutarti dėl autorinių teisių išskirtinumo.

Skelbiama, jog FIFA norėtų apriboti EA išskirtinumą ir autorines teises pardavinėti ir kitiems žaidimų kūrėjams.

Galutinis sprendimas turėtų būti priimtas metų pabaigoje, tačiau „EA Sports“ vadovai jau dabar planuoja ateitį be FIFA. Šio mėnesio pradžioje Kalifornijoje besibazuojanti kompanija Europos Sąjungoje ir Didžiojoje Britanijoje užregistravo du naujus patentus – „EA Sports FC“.

Tiek FIFA, tiek EA atsisako apie derybas komentuoti viešai, tačiau šie nesutarimai stebina kompiuterinių žaidimų industrijos apžvalgininkus.

EA pranašumas šiose derybose yra tas, jog net jei nepavyks susitarti su FIFA, žaidimų industrijos milžinė turi dar 300 šimtus panašių sutarčių su kitomis organizacijomis, pavyzdžiui, Čempionų lygą organizuojančia UEFA ir nacionalinėmis lygomis.

Šie susitarimai leidžia „EA Sports“ naudoti futbolo lygų, klubų ir žvaigždžių vardus, jų atvaizdus. Dar praeitą antradienį pasiektas susitarimas su Futbolo profesionalų sąjunga.

Kadangi FIFA licencija „EA Sports“ leidžia naudoti tik organizacijos pavadinimą, JAV žaidimų kūrėjui iš esmės nėra pagrindo mokėti dvigubai daugiau, nei tą daro dabar.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius