Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Europos efutbolo čempionato atgarsiai: UEFA gerais žodžiais mini Lietuvą ir planuoja naujus turnyrus

Dėl koronaviruso pandemijos šiemet nukėlus 2020 metų Europos futbolo čempionatą, UEFA pasiūlė alternatyvą – pirmąsias istorijoje Europos efutbolo pirmenybes. Nors turnyro iniciatoriams nebuvo lengva pertekti tokią netradicinę idėją tiek UEFA viduje, tiek 55 šalių federacijose, galiausiai organizacija džiaugiasi sklandžiai įvykusiu turnyru ir įvykdytais tikslais. Už indėlį yra dėkojama ir Lietuvai.
Lietuvos rinktinėė PES 2021 žaidime
Lietuvos rinktinėė PES 2021 žaidime / LFF nuotr.

Lietuvoje esporto discipliną plėtojanti „Grind Esports“ agentūra šią savaitę pristatė naują sporto verslui ir technologijoms aptarti skirtą tinklalaidę, o jos pirmasis svečias – UEFA licencijavimo direktorius Peteris Dennisas, kuris ir buvo atsakingas už eEuro 2020 pirmenybių organizavimą. Britas papasakojo apie turnyro subtilybes ir atskleidė ateities planus.

2019 metų gruodžio 16-ąją Lietuvos futbolo federacija (LFF) tapo viena pirmųjų federacijų tarp visų UEFA narių, kurie kartu su partneriais įkūrė esporto akademiją Kauno kolegijoje. Įkurdama savo esporto skyrių, LFF deklaravo, jog Lietuva deleguos savo rinktinę eEuro 2020 čempionate. Lietuvai ir keliolikai kitų šalių parodžius pavyzdį, dalyvauti turnyre sutiko ir visos likusios UEFA narės.

Tiesa, „Grind Esports“ tinklalaidės svečias atskleidė, jog skepticizmo netrūko.

„Nebuvo lengva. Iš karto dalyvauti sutiko apie 20 federacijų, jos buvo labai susidomėjusios. Dar kelioliką federacijų reikėjo stengtis įtikinėti per jose dirbančius žmones bei aiškinant, kuo toks turnyras gali būti naudingas. Svarbiausia, kad turėdami 40 parašų, galėjome lengviau įtikinti likusias 15 federacijų, nes jos tiesiog nenorėjo būti nuošalyje.

Dar iki tol turėjome įtikinti žmones UEFA organizacijos viduje. Tai buvo vienas didžiausių iššūkių. Žmonės šioje organizacijoje daug žino apie tikrąjį futbolą, bet tik nedaugelis suvokia potencialią esporto naudą. Vyko edukacinis procesas, kurio metu žmonės greitai susiprato, jog eEuro turnyras yra reikalingas. Tuomet beliko nustatyti taisykles“, – pasakojo P. Dennisas.

„Norėjome, kad žaistų ir efutbolo naujokai, ir patyrę esporto profesionalai. Todėl šis turnyras ir buvo unikalus, su profesionalais galėjo varžytis bet kas – teoriškai aš turėjau galimybę atstovauti Anglijai. Tokios varžybos retai būna atviros visiems“, – pridūrė „Grind Esports“ tinklalaidės pašnekovas.

Pirmąjį Europos efutbolo čempionatą laimėjo Italijos rinktinė, kuri finalo serijoje 3-1 įrodė pranašumą prieš Serbijos nacionalinę komandą. Prizinį fondą sudarė 100 tūkstančių eurų, iš kurių nugalėtojams atiteko 40 tūkst. eurų.

LFF nuotr./Lietuvos rinktinėė PES 2021 žaidime
LFF nuotr./Lietuvos rinktinėė PES 2021 žaidime

Nuo kovo iki gegužės vykusiame turnyre Lietuvos garbę gynė patyrę „Pro Evolution Soccer“ žaidėjai Edgaras Skrielius ir Donatas Grabarčiukas. Grupių etape lietuviai užėmė antrąją vietą bei pateko į atkrintamąsias varžybas, tačiau jose teko nusileisti profesionaliai efutbolu užsiimantiems ispanams, danams bei turkams. Europos efutbolo čempionate buvo užimta garbinga 18-oji vieta.

„Lietuva pasirodė labai gerai. Nors varžėsi net 55 rinktinės, lietuviai pateko tarp 20 geriausių. Grupėje pavyko užimti antra vietą ir patekti į atkrintamąsias, tačiau ten sėkmės pritrūko. Galbūt finale Lietuvą pamatysime kitais metais“, – sakė P. Dennisas, patikinęs, jog efutbolo turnyrų populiarumą bei naudą reginti UEFA organizacija rengs juos ir toliau.

„Vienas svarbiausių įvykdytų tikslų – turnyro žiūrimumas. Pirmąsias eEuro pirmenybes stebėjo 15 milijonų žmonių. Džiaugiamės, nes tai yra daugiau nei tikėjomės. Žinoma, prie tokių skaičių prisidėjo pandemija ir tai, jog tuo metu nevyko tikrasis futbolas, bet vien į tai nurašyti efutbolo sėkmės negalime. Manau, jog surengėme tikrai įdomų turnyrą.

Federacijos apie eEuro atsiliepė labai pozityviai. Gavome ir pastabų bei atsižvelgsime į jas kituose turnyruose. Kitais metais eEuro pirmeybės vyks vėl. Tikimės, kad finalinis etapas įvyks rinktinėms atvykus į tikrojo Europos čempionato finalą. Planuojame, kad eEuro taps kasmetiniu turnyru.

LFF nuotr./Lietuvos rinktinė PES 2021 žaidime
LFF nuotr./Lietuvos rinktinė PES 2021 žaidime

Taip pat su „EA Sports“ organizuojame klubų čempionatą „eChampions League“. Ten dalyvauja patys geriausi FIFA žaidimo profesionalai. Taigi, kaip matote, efutbolas bei esportas ir toliau bus svarbi UEFA strategijos dalis“, – kalbėjo P. Dennisas.

Daugiau apie esporto naudą sporto organizacijoms, efutbolo potencialą ir kita – pilname „Grind Esports“ tinklalaidės įraše.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius