-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokį monitorių rinktis skirtingų žaidimų žaidėjams?

Žaidimų monitoriaus pasirinkimas gali turėti didelę įtaką žaidimo patirčiai. Skirtingų žanrų žaidimai reikalauja įvairių monitoriaus savybių, tokių kaip atnaujinimo dažnis, reakcijos laikas, rezoliucija ir ekrano dydis. Visgi kaip išsirinkti monitorių, kuris labiausiai atitinka Jūsų žaidimų stilių?
Žaidimų monitorius
Žaidimų monitorius / Envato nuotr.

Pirmojo asmens šaudyklės (FPS)

Pirmojo asmens šaudyklės, tokios kaip Valorant ar CS2 reikalauja kuo greitesnio monitoriaus reakcijos laiko. Monitorius turi būti greitas ir sklandus, kad galėtumėte matyti priešą kuo anksčiau, o tam yra svarbūs keli aspektai:

  • Aukštas atnaujinimo dažnis (144 Hz arba daugiau). Didesnio dažnio monitoriuje pamatyti varžovą galima šiek tiek anksčiau nei mažesnio dažnio, tad profesionalai renkasi bent jau 240 arba 360 Hz monitorius;

  • Trumpas reakcijos laikas (5 ms arba mažiau): Mažas reakcijos laikas sumažina vėlavimą tarp to, ką darote ir ką matote ekrane. Nors tas keleto milisekudžių skirtumas nėra toks didelis, tokio didelio greičio ir tikslumo žaidimuose viską gali nulemti mažiausios detalės;

  • FPS žaidimams nėra taip svarbu ekrano stebėjimo kampas, tad galima rinktis TN tipo monitorius, kurie yra ganėtinai pigesni bei greitesni, bet jų vaizdo kokybė iš šono yra prastesnė;

  • Monitoriaus dydis. 24-25 colių monitoriai yra standartinė praktika aukščiausio lygio varžybose, kadangi su didesnio dydžio monitoriais žaidėjai dėl regos lauko gali nepastebėti svarbių žaidimo detalių, kurios yra ekrano kraštuose.

Envato nuotr./Vairavimo simuliatorius
Envato nuotr./Vairavimo simuliatorius

Vairavimo simuliatoriai

Vairavimo simuliatorių žaidėjai dažnai naudojasi ne vienu monitoriumi, o trimis. Taip matomas ne tik priekio, bet ir veidrodėlių ir šoninių langų vaizdas. Simuliatorių monitoriai dažnai būna lenkti ir sudėti puslankiu aplink žaidėją, kas padaro žaidimo patirtį realistiškesne ir įdomesne.

Kalbant apie monitoriaus parametrus, svarbu atkreipti dėmesį į ekrano rezoliuciją. Aukšta rezoliucija (QHD arba 4K) užtikrina detalų ir itin tikrovišką vaizdą. Naudojant kelis monitorius labai svarbus yra monitoriaus kraštas, kuris turi būti kuo mažesnis. Jungiant kelis monitorius norisi, kad nebūtų jausmo, kai žaidžiama su keliais atskirų monitorių.

Patys monitoriai turi turėti G-Sync arba Free-Sync technologiją, kuri apsaugos, kad žaidimo metu vaizdas “nesiplėšytų”. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį ir į plokštę/panelę. Monitorius turi turėti platų stebėjimo kampą, tad geriausiai tam tiks IPS arba VA plokštės.

Strateginiai ir RPG žaidimai

Šie žaidimai dažnai pasižymi įdomiomis istorijomis ir detalėmis, kurioms svarbu aukšta monitoriaus rezoliucija ir spalvų kontrastas. Kitaip nei FPS žaidimams, strateginiams arba RPG žaidimams rekomenduojama naudoti didesnį monitorių (27 arba 32 colių) su aukštesne raiška (QHD arba 4k).

Šių žaidimų mėgėjams nėra taip svarbu investuoti į didesnį atnaujinimo dažnį. 60 Hz dažniausiai yra pakankamas dažnis, o tokie monitoriai yra gerokai pigesni.

Taip pat svarbu ir monitoriaus panelė, kuri dideliuose monitoriuose turi žymiai didesnę reikšmę. RPG žaidimų mėgėjams rekomenduojama rinktis monitorius su IPS panele.

Universalūs monitoriai

Žaidėjams, mėgstantiems įvairius žaidimus svarbu nuspręsti, kokie dalykai monitoriuje jiems yra svarbiausi. Jeigu mėgėjiškai žaidi Counter Strike arba Valorant, 144Hz atnaujinimo dažnis yra labai optimalus variantas, norint užtikrinti sklandumą. Žaidžiant įvairius RPG žaidimus kompromisas yra rinktis 27 colių QHD (2560 × 1440) monitorių. Gausite pakankamai didelį monitoriaus dydį su atitinkamai gera jo raiška.


Topo Centras siūlo platų monitorių asortimentą, kuris patenkins įvairių žanrų žaidėjų poreikius. Nuo aukštos kokybės FPS monitorių iki platesnio ekrano vairavimo simuliatorių entuziastams – čia rasite monitorių, atitinkantį jūsų žaidimo stilių ir biudžetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius