Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Koks yra Lietuvos esporto vaidmuo tarptautiniame kontekste?

2016 m. įsikūrė Lietuvos esporto asociacija (LESPA). Šios organizacijos tikslas yra šviesti žmones apie esporto pasaulį bei diegti teisingą modelį tikslingam esporto bendruomenių augimui. Su kuo pradėjo bendradarbiauti LESPA tarptautiniame kontekste? Kokią įtaką tai gali padaryti Lietuvos esportui?
Algirdas Gricius bei Gytautas Narkus
Algirdas Gricius bei Gytautas Narkus / 15Min nuotr.

Įžvalgomis šia tema dalinasi LESPA valdybos nariai Algirdas Gricius bei Gytautas Narkus „PRESS START BY ROG“ esporto konferencijoje. Algirdas su esportu jau yra susijęs dešimtmetį – savo karjerą pradėjęs kaip „League of Legends“ (LoL) profesionalus žaidėjas, pastaruoju laikotarpiu jis vadovauja savo įkurtoje stipriausioje Baltijos regiono LoL komandoje „Iron Wolves“. Gytautas, nors žaisti pradėjo dar prieš 15 metų, į esportą grįžo prieš trejus metus dėka studijų MRU. Jis yra pirmasis žmogus Lietuvoje apsigynęs magistrinį darbą esporto tema.

LESPA
LESPA

LESPA tapo trijų tarptautinių organizacijų – IESF (International Esports Federation), EEF (European Esports Federation) bei GEF (Global Esports Federation) – narė. IESF yra lokalias esporto federacijas jungiantis organas, turintis 111 narių. Ši organizacija, įsteigta Pietų Korėjoje prieš 13 metų, yra atsakinga už pasaulinių čempionatų organizavimą, esporto bei sveikatingumo edukaciją. Pastarasis IESF CS:GO pasaulinis čempionatas subūrė 43 šalių nacionalines rinktines. EEF yra įkurta prieš dvejus metus Belgijoje. Jos paskirtis yra vienyti Europos esporto organizacijas. Dabartiniai federacijos valdybos nariai kreipiasi į ES dėl fondų vystyti švietimo veiklą pasitelkus esportą. GEF yra prieš dvejus metus kinų įsteigta organizacija. Ji turi itin stiprius finansinius partnerius ir yra išsikėlusi ambicingus tikslus organizuoti pasaulinio masto renginius.

Lietuvos atstovavimas tarptautinėse esporto federacijose suteikia galimybę lietuviams dalyvauti pasaulinės esporto infrastruktūros plėtroje. Tai atsispindi ne tik šansu žaidėjams atstovauti nacionalines rinktines pasauliniuose čempionatuose, bet ir proga ateityje patiems organizuoti tokio pobūdžio renginius Lietuvoje.

LESPA ir „Grind Esports“ nacionalinės atrankos
LESPA ir „Grind Esports“ nacionalinės atrankos

IESF pasaulio čempionatus rengia keturioms disciplinoms – CS:GO, DOTA 2, PES (eFootball) bei Tekken. Šios disciplinos yra pasirinktos atsižvelgiant į žaidėjų bei auditorijos paklausą ir bendrąjį vystymo planą. Federacijos siekis yra atitaikyti skirtingas kategorijas, aprėpiančias įvairius esporto žanrus – komandinę šaudyklę, MOBA, sporto simuliaciją bei kovinį žaidimą. Jau šiais metais išvardytų disciplinų varžybose teko dalyvauti ir lietuviams.

Pilną pokalbį su Algirdu Griciumi bei Gytautu Narkumi, kuriame papildomai yra aptariamos temos, susijusios su esportu olimpinėse žaidynėse, būsima „Universitetų lyga“ bei galimybe plėsti esportą Lietuvoje, galėsite peržiūrėti gruodžio 16 d. „PRESS START BY ROG“ esporto konferencijos metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius