Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kompiuterinių žaidimų „skinai“ – laimi visi

Sekant tendencijas bei įvykius kompiuterinių žaidimų industrijoje turbūt neįmanoma nepastebėti kokio milžiniško populiarumo per pastaruosius kelerius metus susilaukė už pinigus prieinamas skaitmeninis, kosmetinis turinys, žaidėjams geriau žinomas kaip „skinai“. Šiandien, dauguma populiariausių internetinių žaidimų suteikia galimybę modifikuoti veikėjo išvaizdą, ginklus ir daugelį kitų detalių. Žaidėjai šiomis modifikacijomis mėgaujasi nepaisant to, kad skaitmeniniai aksesuarai nesuteikia jokio pranašumo žaidime. Kas tuomet lemia jų esamą populiarumą ir kokią vertę jie siūlo šių žaidimų mėgėjams?
Kompiuterinių žaidimų „skinai“ – laimi visi.
Kompiuterinių žaidimų „skinai“ – laimi visi. / Partnerio nuotr.

Žaidėjams palankus verslo modelis

Siekiant tinkamai įvertinti „skinų“ reikšmę kompiuterinių žaidimų kultūroje, verta į juos pažvelgti platesniu mastu. Būtent kosmetinis turinys atvėrė žaidėjams galimybę visiškai nemokamai mėgautis aukščiausios kokybės internetiniais žaidimais, tokiais kaip „Titanfall“ kūrėjų „Respawn Entertainment“ sukurta bei „Elecronic Arts“ išleista komandinė pirmo asmens šaudyklė „Apex Legends“, ar „Epic Games“ kultūriniu fenomenu „Fortnite“, garsėjančiu savo plačiu stilingų skaitmeninių aksesuarų asortimentu.

Pelnas gautas per mokamus, tačiau nebūtinus kosmetinius elementus, AAA žaidimų kūrėjams leidžia suteikti žaidėjams puikią progą mėgautis pilnu, pagrindiniu žaidimu neišleidžiant nei cento. Toks verslo modelis palankus žaidėjams, kadangi jis ne tik leidžia išbandyti žaidimą be laiko apribojimų ar finansinio nuostolio rizikos, tačiau kartu išlaiko subalansuotą visų žaidžiančiųjų žaidimo patirtį.

Partnerio nuotr./Kompiuterinių žaidimų „skinai“ – laimi visi.
Partnerio nuotr./Kompiuterinių žaidimų „skinai“ – laimi visi.

Pergalė už pinigus daugumos netenkino

Dešimtmečio pradžioje žaidimų kūrėjai neretai taikė daug grubesnes strategijas. Pavyzdžiui, mokėdami pinigus žaidėjai galėjo įsigyti efektyvesnius ginklus arba šarvus, kurie suteikdavo nesąžiningą pranašumą žaidėjų, pasirinkusių mėgautis žaidimu nemokamai, atžvilgiu. Pastarajam „Pay-to-win“ (liet. „mokėti, kad laimėti“) modeliui susilaukus griežtos kritikos, žaidimų kūrėjų studijos buvo priverstos ieškoti alternatyvos ir ja tapo kosmetiniai „skinai“.

Šie vizualiniai žaidimo veikėjo, ar žaidimo aplinkos pokyčiai neturi jokios tiesioginės įtakos žaidėjo rezultatams, tačiau būtent tai kompiuterinių žaidimų entuziastų akimis ir yra didelis „skinų“ pliusas – juos įsigydami žaidėjai gali paremti kūrėjus ir tuo pačiu atsisakyti prisidėti prie neigiamos žaidimo patirties vystymo žmonių grupei pasirinkusiai žaisti nemokamai.

Senas žaidimas – naujos patirtys

Mėgstamame žaidime praleidus šimtus valandų ir perpratus jo subtilybes, ilgainiui visa patirtis gali pasidaryti kiek monotoniška - net ir žaidžiant kartu su draugais. Tokiais atvejais skaitmeninis kosmetinis turinys gali stipriai padėti. Galimybė patirti net ir gerai pažįstamą žaidimą per visiškai naują prizmę įtraukia.

Nemokamas 2019-ųjų „Battle Royale“ žanro žaidimas „Apex Legends“ išsiskiria šio pobūdžio pasiūlymais. Įsitraukdami į šią puikiai įvertintą „Respawn Entertainment“ pirmo asmens šaudyklę, žaidėjai gali įsigyti startinius „Apex Legends“ leidimus, šių dėka, žaidime galima sutikti naujų personažų su unikaliu įgarsinimu, bei priešistore ir tai tik vienas iš daugelio panašaus tipo pavyzdžių.

Apex Legends DLC pasiūlymas

„Skinai“ kaip saviraiškos priemonė

Kompiuterinių žaidimų skaitmeniniai aksesuarai, arba „skinai“, visų pirma yra saviraiškos priemonė. Tai toli gražu nėra tik pastangos išpuoselėti paviršutinišką įvaizdį žaidime. Saviraiška neatsiejama nuo kūrybos – įmantrūs „skinų“ dizainai, jų temos, bei įvairovė stimuliuoja vaizduotę ir neretai išprovokuoja įspūdingą žaidėjų kūrybinį atsaką. „Fortnite“ Feisbuko puslapio komentaruose žaidėjai nuolat dalijasi savo pačių sukurtais „Fortnite skins“ dizainų pasiūlymais, tuo tarpu „Overwatch“ personažai internete subūrė milžiniškas gerbėjų grupes, šios pristato ne tik mėgėjiškus, bet ir išties profesionalaus lygio skaitmeninius „Overwatch“ tematikos piešinius.

Visa tai primena, jog geriausi žaidimai leidžia žaidėjui susikurti visiškai unikalią patirtį ir kūrybiškai eksperimentuoti su suteiktomis galimybėmis. Kitaip tariant, priemonės yra duotos, tačiau žaidėjui palikta laisvė jomis disponuoti savo nuožiūra, neapsiribojant vienu, apibrėžtu žaidimo būdu. Kosmetiniai žaidimų elementai yra viena iš tokių priemonių. Žaidėjas savo nuožiūra gali manipuliuoti personažo bei naudojamos įrangos išvaizda – todėl šio tipo žaidimuose galima pamatyti ir labai kurioziškų stiliaus išraiškų.

Fortnite Skins DLC pasiūlymas

Įkūnyti mėgstamą veikėją itin paprasta

Žaidimo „Fortnite“ kosmetinės parinktys neretai suteikia unikalią galimybę įkūnyti ir mėgstamiausius filmų personažus. Praeityje žaidėjai gavo progą įsigyti „Fortnite“ „skinus“ sukurtus pagal garsių Holivudo filmų motyvus pvz. pasirinktą personažą papuošti Keanu Reeves įkūnyto John Wick išvaizda, arba kovoti „Battle Royale“ saloje kaip Harley Quinn. Šie filmų personažai neturi atskirų vaizdo žaidimų, todėl „Fortnite“ siūlo visai neblogą alternatyvą norint pasijusti šių veikėjų kailyje. Nors šiuo metu pastarieji „skinai“ nėra parduodami „Fortnite“ parduotuvėje, į pasiūlą jie sugrįžta ypatingomis progomis, lygiai kaip ir šviesos kardai gegužės 4-ąją – „Žvaigždžių karų“ dieną.

Aptariant saviraišką ir kūrybą žaidimuose, taip pat negalima praleisti milžiniško populiarumo sulaukusio žaidimo „Roblox“. Šis „Minecraft“ įkvėptas „Roblox Corporation“ projektas gali būti apibūdintas kaip pilnai įgyvendinta žaidimų kūrimo platforma, kurioje kiekvieną mėnesį susiburia virš 100 milijonų aktyvių žaidėjų. Naudodamasis žaidime prieinamomis priemonėmis kiekvienas žaidėjas realizuoja skirtingus scenarijus ir jų pagalba kuria įvairiausių žanrų „Roblox“ žaidimus, juos gali išbandyti kiekvienas. Šis žaidimas taip pat siūlo savo valiutą „Robux“ ir įvairius kosmetinius pasiūlymus – pastarųjų dėka žaidėjo galimybės drastiškai išplečiamos.

10$ Roblox Card pasiūlymas

25$ Roblox Card pasiūlymas

Žaidimų valiutos funkcijos

„Robux“ yra tik vienas iš žaidimų valiutos pavyzdžių. Jau minėjome „Apex Coins“, kuriais galima apsipirkti žaidime „Apex Legends“. Lygiai taip pat, žaidimas „Fortnite“ siūlo galimybę už „skinus“ atsiskaityti virtualia „V-bucks“ valiuta, o garsiojo MOBA „League of Legends“ žaidėjai gali naudotis „Riot Points“. Kaip ir „skinai“, žaidimų valiuta dažnai gali būti įgyta žaidžiant ir progresuojant žaidime, arba sumokant atitinkamą pinigų sumą.

Priešingai negu iš anksto pateikiami kosmetinių elementų rinkiniai, žaidimų valiutos paketai neapriboja žaidėjo konkrečiais kosmetinės išvaizdos pasirinkimais. Pastarąja valiuta galima laisvai naudotis įsigyjant bet kokį skaitmeninį turinį pristatomą žaidimo parduotuvės asortimente, įskaitant ir „Season Pass“ pirkinius, šie suteikia išskirtinę prieigą prie viso einamojo žaidimo sezono parsisiunčiamo turinio.

Savo virtualią valiutą pristato ir rekordus sumušęs „Rockstar Games“ žaidimas GTA V. Žaidžiantys „GTA Online“ gali įsigyti „Shark Card“ korteles, bei papildyti savo virtualią banko sąskaitą pasirinkta suma, kuri neretai skaičiuojama milijonais žaidimo dolerių. Nėra sunku nuspėti kokią laisvę toks pirkinys atveria žaidime, priklausančiame garsiausiai atviro pasaulio žaidimų serijai – žaidėjai gali įsigyti vilas su panorama į Los Santos miestą, vairuoti prašmatnius automobilius arba ir toliau auginti sumą banko sąskaitoje plėtojant pasirinktą verslą.

GTA Shark Cards pasiūlymas

Laisvė rinktis

Kosmetiniai skaitmeninių žaidimų papildiniai yra populiarūs ir paklausūs, panašu, kad greitu metu ši tendencija nežada keistis ir tai yra gerai. Žaidimų entuziastai mėgaujasi kūrybos ir saviraiškos laisve, bei konkurencinga žaidimų aplinka su vienodomis taisyklėmis visoms žaidėjų grupėms. Tuo tarpu, internetinių žaidimų kūrėjai gali nesukti galvos ties populiariausių žaidimų apmokestinimu ir skirti dėmesį dar geresniam žaidimų turinio vystymui.

Visgi, kai kurie išskirtinai reti „skinai“ reikalauja milžiniškų investicijų, todėl priėmus sprendimą įsigyti skaitmeninio žaidimų turinį nebūtina skubėti. Prieš perkant „skinus“ ar kitus žaidimo turinio papildymus tiesiogiai iš žaidimo parduotuvės vertėtų paieškoti pasiūlymų įvairiose Internetinėse prekyvietėse. Ne retas atvejis, kad tokios paieškos atneš pelnytų vaisių ir norimą prekę pavyks įsigyti už mažesnę kainą.

Visi žaidimų pasiūlymai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius