-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasiruošimas tiesioginei transliacijai: kokios įrangos reikia?

Tiesioginės transliacijos internete, ypač žaidimų srityje, yra tapusios neatsiejama šiuolaikinių pramogų ir bendravimo dalimi. Platformos kaip „Twitch“ ar „YouTube“ leidžia transliuotojams pasidalinti savo patirtimis ir meistriškumu su visu pasauliu realiu laiku. Tačiau sėkminga žaidimų transliacija reikalauja daugiau nei tik aistros žaidimams. Jos sėkmė iš dalies priklauso ir nuo tinkamos įrangos pasirinkimo.
Žaidimų transliavimas
Žaidimų transliavimas

Norint turėti patrauklią transliaciją yra svarbu atsižvelgti į keletą svarbių įrangos aspektų: kompiuterį, kamerą, apšvietimą ir garso įrangą.

Kompiuteris

Tiesioginės transliacijos vykdymui įspūdingi kompiuterio parametrai nėra reikalingi. Pagal „Twitch“ rekomenduojamas minimalias specifikacijas užtektų dviejų branduolių procesoriaus ir 4GB RAM atminties. Problema dažniausiai kyla, kai transliuotojas nori tuo pačiu metu, tame pačiame kompiuteryje žaisti žaidimus ir rodyti juos savo žiūrovams. Kompiuteris vienu metu turi apdoroti žaidžiamą žaidimą ir visą gautą video medžiagą užkoduoti ir siųsti internetu į platformą. Tam reikia šiek tiek stipresnio „sąstato“, tad rekomenduojame turėti bent 4GB vaizdo plokštę, 16GB RAM laikinosios atminties ir 6 branduolių procesorių.

Kamera

Transliacijų metu žiūrovams yra ganėtinai svarbu matyti žmogų, kuris kuria turinį. Tam yra būtina turėti kamerą. Renkantis ją pagrindinis aspektas yra biudžetas, kurį planuojama skirti.

Pirmasis variantas yra internetinės kameros. Jų kainos prasideda vos nuo keleto eurų, o geriausios iš jų kainuoja kelis šimtus eurų. Renkantis kamerą svarbu atsižvelgti į jos kokybę (minimaliai 1080p), kadrų per sekundę skaičių (60fps vaizdą padarys sklandesnį nei 30fps) ir apskritai vaizdo kokybę (paieškoti atsiliepimų ir vertinimų). Geri pasirinkimai internetinei kamerai yra „Elgato“ arba „Logitech“ gaminamos kameros, kurios papildomai dar turi programinę įrangą ir leidžia kustomizuoti matomą vaizdą.

Antras variantas yra filmavimo kameros arba fotoaparatai. Biudžetas tokiai įrangai dažnai viršija tūkstančio eurų ribą, bet suteikia tokią kokybę, kurios nepasiekia praktiškai nei viena internetinė kamera. Svarbiausia yra tai, kad kamera turėtų „švarią“ HDMI išvestį (be teksto ekrane). Norint prisijungti kamerą prie kompiuterio taip pat yra reikalinga turėti papildomą prietaisą, tokį kaip „Elgato Cam Link“ ar „Elgato Capture Card“, kad kompiuteris galėtų pasiimti jūsų kameros paduodamą vaizdą.

Elgato Ring Light
Elgato Ring Light

Apšvietimas

Norint ištraukti maksimumą iš kameros kokybės labai svarbu yra tinkamas ir pakankamai galingas apšvietimas. Norint šiek tiek pagerinti savo kameros vaizdą galima pasinaudoti „Elgato“ siūlomais sprendimais apšvietimui. „Ring Light“ ar „Key Light Air“ yra puikus pasirinkimas neužimantis daug vietos ir galintis ganėtinai neblogai pakelti transliacijos kokybę. Visgi nenorintiems skirti biudžeto apšvietimui rekomenduojame išnaudoti kuo daugiau apšvietimo, esančio kambaryje iš kurio transliuojama. Kameros myli šviesą, tad duokite jos kuo daugiau.

HyperX Quadcast
HyperX Quadcast

Mikrofonas

Yra sakoma, kad pusė bet kokio video turinio patirties yra susiję su garso kokybe. Norint transliuoti žiūrovams, kurie jus stebės ne vieną valandą, yra labai svarbu gera mikrofono kokybė. Mikrofonų, prisegtų prie ausinių, kokybė dažniausiai nėra labai gera, nors įvairiomis garso apdirbimo programomis ir gali būti aptvarkyta. Geriausia rinktis atskirai pastatomą mikrofoną. Svarbu paminėti, kad askiri mikrofonai gali turėti ne tik USB, bet ir XLR jungtį. Prijungti tokį mikrofoną reikės dar ir papildomo „audio interface“.

Elgato Stream Deck

„Elgato Stream Deck“ gauna atskirą kategoriją ne be reikalo. Šis įrankis, išnaudojus jį tinkamai, pakels jūsų transliacijas į kitą lygį. „Stream Deck“ yra papildoma, kustomizuojama mini klaviatūra, su kuria galite vykdyti makro komandas savo transliacijoje. Ji gali padėti pakeisti scenas, išleisti animacijas, sukurti pakartojimus ar net valdyti kitas jūsų kompiuterio programas, tokias kaip „Discord“. Mygtukai šiame prietaise gali turėti individualias ikonas ir pavadinimus, kas leidžia dar patogiau naudotis ir greičiau suprasti šį prietaisą.

„Topo Centras“ šiuo metu kiekvienam norinčiam įžengti į transliavimo pasaulį turi pasiūlymus įvairiai transliavimo įrangai. Mikrofonai, kameros ar apšvietimas – visą transliavimui reikalingą įrangą galite rasti „Topo Centre“.

Taigi, norint kurti kokybiškas transliacijas yra svarbu ne tik jūsų interaktyvumas ar transliacijos turinys. Vaizdo ir garso kokybė, techninių kliūčių nebuvimas sugeba išlaikyti žiūrovus transliacijoje ilgiau bei padaro turinį kokybiškesniu. Be abejo, įrangos neturėjimas neturėtų stabdyti nuo bandymo transliuoti. Dauguma populiariausių transliuotojų pradėjo tik su paprasta kamera ir kompiuteriu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius