Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Talentingasis „League of Legends“ lietuvis – apie sutartų rezultatų problemą esporte ir iki šiol lydintį skandalą Rusijoje

Vienu geriausių Lietuvos „League of Legends“ žaidėju laikomas Rolandas „Optimas“ Vincalovičius per savo karjerą matė visko. 22-ejų metų profesionalas jau yra žaidęs daugiau nei penkių šalių komandose, rungtyniaudamas Rusijoje atsidūrė sutartų rezultatų skandalo sūkuryje, o po nesėkmingos sezono pradžios ir praeitų metų batalijų dabar „Optimas“ galvoja ir apie disciplinos keitimą.
Rolandas „Optimas“ Vincalovičius
Rolandas „Optimas“ Vincalovičius

Šiuo metu Rusijoje gyvenantis „Optimas“ į Lietuvą grįžti ketina jau šį ketvirtadienį, tačiau kol kas tolimesnių savo planų nežino ir jis pats.

„Kol kas dar esu Rusijoje, tačiau šį ketvirtadienį grįžtu į Lietuvą. Kol kas mąstau, ar likti prie „League of Legends“, ar galbūt keisti discipliną“, – 15min sakė Rolandas Vincalovičius.

Tokias 22-ejų lietuvio mintis išprovokavo toli gražu ne patys lengviausi pastarieji metai. Pernai savo komandą rezultatų klastojimu apkaltinęs „Optimas“ „League of Legends“ kūrėjų „Riot Games“ nuobaudos sulaukė pats, o šiemet po ne itin sėkmingo starto Rusijos lygoje išsiskyrė jo ir „One Breath Gaming“ organizacijos keliai.

Dabar laisvojo agento duonos skanaujantis talentingasis „Optimas“ 15min sutiko plačiau papaskoti apie laisvųjų esporto agentų rutiną, sutartų rezultatų problemą žemesnėse lygose, buvusios komandos „Iron Wolves“ komandos pasirodymą „Baltic Masters“ turnyre ir savo ateities planus.

Kaip atrodo laisvojo elektroninio sporto agento rutina? Ar komandos reikia ieškotis pačiam, ar turi kokių nors atstovų, ar tiesiog lauki tos komandos pasiūlymo, kuri tau atrodys tinkamiausia?

– Kiekvieno rutina skirtinga, dauguma agentų ne sezono metu ilsisi ir žaidžia minimaliai. Mano atveju, aš neturiu griežto grafiko, kada žaisiu, o kada ilsėsiuos.

Tiesiog stengiuosi kiekvieną dieną žaidimui ir jo analizei skirti aštuonias valandas.

Surasti komandą, kuri mokės tau atlyginimą, už kurį galėsi pragyventi be papildomo darbo yra gana sunku ir sukelia daug streso. Dažniausiai savo socialiniuose tinkluose turi pranešti, kad esi laisvasis agentas ir tikėtis pasiūlymų iš komandų. Šis būdas yra vienas populiariausių – didžioji dalis žaidėjų būtent taip susiranda komandas.

Kita dalis naujus namus randa rašydamos juos dominančiom komandom. Labai retais atvejais yra agentūros, kurios veda derybas tavo vardu. Likusieji komandas gali rasti per draugus ir pažįstamus.

– Tave su Rusijos komandomis sieja ir nelabai malonūs prisiminimai. Pamenu, kai pernai su dar keliais Vega Squadronnariais sulaukei „Riot Games“ diskvalifikacijos. Ar gali priminti, kas ten įvyko?

– Mano komanda „match fixino“, t. y. specialia klastojo mačų rezultatus. Aš visa tai nusprendžiau iškelti į viešumą, tačiau toks sprendima atsisuko ir prieš mane patį – Rusijos „Riot Games“ padalinys dviejų mėnesių diskvalifikacija nubaudė ir mane. Plačiau apie šią istoriją galite paskaityti paspaudę šią nuorodą.

– Ar sutarti rezultatai yra rimta ir stipriai paplitusi „League of Legendsir esporto problema?

– Dažniausiai ši tema nepasiekia viešumos, kadangi tiek „Riot Games“, tiek patys žaidėjai žino, kad tokie atvejai gali sunaikinti žaidėjo karjerą ar sutrypti „Riot“ reputaciją. Bet sutarti rezultatai dažniausiai pasitaiko žemesnėse lygose, kur žaidėjai nėra pakankamai griežtai stebimi ir kur jų alga nėra labai didelė. Kai kurie žaidėjai dėl tokių trūkumų patys nenori patekti į aukštesnę lygą.

„Riot Games“ turi savo padalinių visuose regionuose. Kaip manai, ar, pavyzdžiui, Rusijos „Riot Gamespadalinys buvo nešališkas sprendžiant Vega Squadron“ skandalą, ar labiau palaikė Rusijos komandos pusę?

– Norėčiau tikėti, kad tyrimą Rusijos „Riot Games“ pravedė neutraliai ir šaltakraujiškai. Rusija kaip regionas patenka į „Worlds“ („League of Legends“ pasaulio čempionatas – red. past.), tad tokie skandalai labai kenkia jos „League of Legends“ sistemos reputacijai.

– Ką reikėtų daryti, kad šie skaičiai sumažėtų? Ar norėtum matyti griežtesnes „Riot Games“ taisykles ir bausmes nusižengusiems?

– Norint sumažinti tokių atvejų skaičių, reikia, kad kiekvieno žaidimo metu komandos komunikacijos klausytų „Riot“ teisėjai. Visgi reikia pabrėžti, kad didžioji dalis tokių įvykių atsiranda dėl mažo žaidėjų atlyginimo. Jeigu jie gautų bent minimalų savo šalies atlyginimą, tokių atvejų kiekis ženkliai sumažėtų, nors jų ir taip nėra daug.

– Kalbant apie tave patį, esi žaidęs Italijos, Čekijos, Kroatijos, Rusijos komandose. Kurioje šalyje ir kodėl tau patiko žaisti labiausiai?

– Su Italijos komanda turėjau vieną įsimintiniausių savo karjeros etapų, nes pavyko laimėti nacionalinę lygą ir patekti į „European Masters“ turnyrą. Prie komandos prisijungiau prieš pat atkrintamąsias, tad niekas nesitikėjo, jog galime pakliūti į finalus, tuo labiau triumfuoti. Tačiau atkrintamosiose atlikome stebuklingą žygį ir laimėjome visą lygą. Finale pavyko įveikti praeitos komandos draugą Saulių „Saulių“ Lukošių.

– Papasakok šiek tiek ir apie legionieriaus duoną. Ar žaisdamas užsienio komandose turėdavai gyventi užsienyje, ar rungtyniauti galėdavai ir iš namų?

– Tik tada, kai žaidžiau Rusijoje, teko nuo pat pradžių išvykti iš Lietuvos. Visais kitais atvejais į užsienį vykdavau tik atkrintamosioms. Dauguma organizacijų neturi pakankamo biudžeto, kad galėtų mokėti žaidėjams algą, suteikti apgyvendinimą ir maitinimą. Be to, dauguma žaidėjų mano, jog stovyklos su komanda nėra tokios efektyvios, jeigu trunka per ilgai.

– Ar neketini grįžti į Lietuvą? Kiek girdėjau, Iron Wolves“ visai neprošal būtų tavo pozicijos pastiprinimas.

– Po praėjusio sezono įvykių ir sunkios šių metų pradžios nusprendžiau padaryti pertrauką nuo „League of Legends“. Negaliu pasakyti, ką žada ateitis, bet visko galima tikėtis.

– Kalbant apie Iron Wolves“, ar stebi „Baltic Masters“ turnyrą ir kaip vertini savo buvusios komandos pasirodymą?

– Manau, jog niekas nesitikėjo, kad „Iron Wolves“ nepateks į „European Masters“ ir sezoną baigs tik ketvirtoje vietoje. Pats galvojau, kad „Iron Wolves“ pateks tarp dviejų stipriausių, bet komanda pirmuose trijuose mačuose žaidė su atsarginiais. Be to, šis sezonas „Baltic Masters“ istorijoje buvo sunkiausias. Bet, nepaisant skaudaus „Iron Wolves“ pralaimėjimo, tikiuosi, kad Lietuvos „League of Legends“ bendruomenė nenustos palaikyti šio projekto. „o7“!

– Minėjai, jog ketini daryti pertrauką nuo „League of Legends“. Ar po jos grįši į „LoL’ą“, ar turi kokių nors kitų planų?

– Kol kas dar esu Rusijoje, tačiau šį ketvirtadienį grįžtu į Lietuvą. Kol kas mąstau, ar likti prie „League of Legends“, ar galbūt keisti discipliną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius