-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 05

A.Butkevičius: apie nuvytą traumų šmėklą, vietą tobulėjimui ir išaugusius procentus

Skilusi pėda, delnakaulio lūžis, sudėtingos kelio ir peties traumos, įvairūs čiurnų sužeidimai. Tiek daug ir skirtingų traumų paprastai žaidėjas nepatiria per visą karjerą, o stikliniu žmogumi vadintas Arnas Butkevičius šiuos sužeidimus ištvėrė nepasiekęs net 26-erių metų amžiaus. Vis dėlto Vilniaus „Ryto“ lyderio ir penkto pagal naudingumą Europos „Top 16“ žaidėjo negalavimai – jau praeityje, o dabar jis išgyvena didžiausią karjeros pakilimą.
Arnas Butkevičius
Arnas Butkevičius / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Trečiadienis | Europos taurė | UNIKS – „Rytas“ | 18:30 | Kazanė

„Kažkur egzistuoja sėkmė, kažkur pakeisti įpročiai“, – Eurolyga.lt apie sveikus pastaruosius du sezonus kalbėjo 27-erių klaipėdietis.

A.Butkevičiui po pasaulio čempionato ir debiuto rinktinėje reikėjo laiko užsikurti, tačiau gruodžio mėnesį jis pagavo tokį pagreitį, jog Europos taurės antrajame etape ėmė spindėti visu gražumu.

Galbūt to nebūtų buvę, jei ne pakeisti įpročiai, leidę išvengti traumų.

Pirmas žingsnis – mityba. Nors Arnas niekada nebuvo tas, kuris šlamštų viską iš eilės, bet savo mitybos racioną jis dar labiau sugriežtino. „Nemanau, kad tai kertinis faktorius“, – sakė atletiškas „Ryto“ puolėjas.

Antras, dar svarbesnis etapas – kūno pažinimas. Puolėjas ėmė kreipti daug didesnį dėmesį į fizinę būklę, į pratimus, kurie jam tinka arba ne, kūno dalis, kurias reikia stiprinti.

„Geriau jaučiu savo kūną, atlieku tuos pratimus, kurie man padeda išlikti geroje sportinėje formoje ir jausti geriausią kūno pasiruošimą rungtynėms. Tai didžiausias pokytis. Nenoriu prisišnekėti, nes nežinai, kas tavęs laukia ateityje, bet dabar viskas yra gerai“, – Eurolyga.lt prieš išvyką į Kazanę kalbėjo A.Butkevičius.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Arnas Butkevičius
Arno Strumilos / 15min nuotr./Arnas Butkevičius

„Ryto“ veidu tampantis puolėjas yra pavyzdys, jog didelis darbas atsiperka. Klaipėdietis yra penktas pagal naudingumą žaidėjas Europos taurės „Top 16“ etape, o apie jį patylomis šnekučiuotis ima ir didieji Europos klubai.

Šį sezoną A.Butkevičius žaidžia po beveik 27 minutes, pelno po 8,1 taško, atkovoja po 5 ir perima po 0,9 kamuolio, atlieka po 2,6 rezultatyvaus perdavimo, blokuoja po 0,5 metimo, klysta po 1,2 karto ir renka po 14 naudingumo balų.

Statistika į viršų šovė „Top 16“ etape, kuriame 197 cm ūgio puolėjas renka po 10,5 taško, 4,5 atkovoto ir 0,8 perimto kamuolio, 4 rezultatyvius perdavimus bei 17,8 naudingumo balo.

Nors žaidėjas turi pliusą „Rytu“ ir kitam sezonui, o didžioji dalis sprendimo priklauso klubui, tačiau jis tyliai pasvajoja apie ir platesnius krepšinio vandenis.

„Svajonių ir tikslų visada yra, – Eurolyga.lt sakė A.Butkevičius. – Kiekvieno ambicingo žmogaus noras yra, kad darbas atsipirktų, o karjera kryptų tik aukštyn, bet yra dalykų, kurie nuo manęs nepriklauso. Kiek būsiu reikalingas, kiek komandos manęs norės? Daug faktorių turi susidėti. Dar sezono vidurys, tad nesinori spėlioti ir prisišnekėti kažko, nes prisišauksi nelaimę. Apie tai kalbėti dar tikrai yra anksti.“

Arno aikštelėje būna pilna visur, bet ko reikia, kad jis galėtų kilti į dar didesnę krepšinio sceną?

„Stabilumas, metimas, žaidimo skaitymas, – vardino atletas. – Vietos tobulėjimui visada yra. Tiesiog reikia dirbti, tobulinti įgūdžius. Aš noriu tą daryti, siekiu to, o kaip tai pavyksta parodo tik rezultatai. Jeigu jie gerėja, vadinasi, jog žingsnis žengtas tikslingai. Jei matai, kad viskas lieka toje pačioje vietoje, tuomet kažką reikia keisti.“

NBA lygoje vis dar rungtyniaujantis 43-ejų metų Vince‘as Carteris buvo A.Butkevičiaus vaikystės dievukas, bet dabar jis krepšinį mato kitomis akimis, akcentuodamas detales ir pavienius veiksmus.

„Stebiu, ką kiekvienas žaidėjas turi specifiškai geresnio. Stengiesi tai pasiimti. Ar metimo techniką, ar kaip kūnas dirba metimo metu. Dabar didesnį dėmesį skiriu detalėms“, – teigė „Ryto“ puolėjas.

Lietuvos rinktinės puolėjas visada garsėjo darbo etika, atletiškumu, puikios savybėmis gynyboje ir greitose atakose, bet šį sezoną jis demonstruoja ir naują ginklą arsenale.

Arnas pradėjo itin stipriai bausti varžovus už jam skirtą riziką prie tritaškio linijos.

Europos taurėje šį sezoną „Ryto“ lyderis realizavo 13 tritaškių iš 21. Nors kiekis nėra didelis, bet procentas – puikus, siekiantis net 59,1.

Eilę metų ties metimu dirbantis krepšininkas dėkoja ir treneriams, o ypatingai – Dainiaus Adomaičio asistentui Uviui Helmaniui, su kuriuo papildomai po kiekvienos treniruotės A.Butkevičius atlieka seriją metimų iš toli.

Kitas dalykas – fizinė forma. Jei kūnas nėra optimaliai paruoštas, tai pataikymas svyruoja labai stipriai, o tai A.Butkevičiui itin juto per pirmuosius sezono mėnesius, kai po pasaulio čempionato kūno baterijos ėmė sėsti.

Jis dabar džiaugiasi, jog gali atakuoti oponentus už riziką, kurios vis dar pasitaiko, taip atverdamas papildomus kelius ekipai link varžovų krepšio.

„Norisi bausti varžovus, kad rizikos būtų kuo mažiau, – mintimis dalijosi krepšininkas. – Nesu geriausias komandos metikas, yra kitų, kaip Pako, Eima ar Deivis, ties kuriais ekipos koncentruojasi gynyboje. Jei aš pataikau, tuomet mūsų gyvenimas tampa daug lengvesnis. Tiek man, tiek komandos draugams aikštelėje atsiveria didesni plotai. Tai elementaru.“

Keliai atsivėrė, o daugelio nurašytas „Rytas“ ne tik išlipo iš pirmosios Europos taurės grupės, bet ir rimtai plėšosi dėl bilieto į atkrintamąsias, per pirmąsias ketverias rungtynes iškovojęs dvi pergales.

„Skaudžiausias pralaimėjimas, nes žinai, jog pergalė mums galėjo daug ką duoti“, – praėjusios savaitės antausį Monake prisiminė puolėjas.

Nors smūgis skaudus, bet situaciją dėl patekimo į ketvirtfinalį „Rytas“ vis dar laiko savo rankose. Pergalės Kazanėje ir namuose prieš „Galatasaray“ vilniečiams užtikrintai atvertų kelią tolyn.

Dainiaus Adomaičio auklėtiniai į ketvirtfinalį teoriškai gali žengti ir laimėję tik kartą, namuose prieš „Gala“, bet tam reikia, jog „Monaco“ likusiuose dviejuose mačuose patirtų pralaimėjimus.

„Mintys tik tokios, jog reikia pergalės. Kitų minčių nėra. Pralaimėjimus šį susitikimą jau reikėtų dairytis į kitus, o to nesinori. Norisi būti priklausomam nuo savęs“, – Vilniaus oro uoste prieš skrydį į Rusiją sakė A.Butkevičius.

Pirmasis mūšis „Siemens“ arenoje tarp „Ryto“ ir UNIKS baigėsi Rusijos klubo pergale 91:86. Tiesa, įpusėjus ketvirtajam kėliniui priekyje dar buvo šeimininkai.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arnas Butkevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arnas Butkevičius

UNIKS disponuoja didžiausiu biudžetu tarp visų Europos taurės „Top 16“ komandų – apie 16 milijonų eurų, tačiau tai nėra ekipa, kuri neturi silpnų vietų.

Praėjusią savaitę Dimitrio Prifčio auklėtiniai 76:90 krito Stambule, kuriame „Rytas“ antrajame ture triumfavo 89:73.

Savaitgalį UNIKS krepšininkai sulaukė niukso ir VTB lygos fronte, kur Rimo Kurtinaičio vadovaujama Maskvos srities „Chimki“ jiems atsegė beveik 100 taškų ir laimėjo 98:88.

Kazanės krepšininkų gynyba buksuoja, bet puolimas – elitinis. Trečiadienio vakarą „Rytas“ negali sau leisti įsivelti į taškų lenktynes.

„Jie turi pažeidžiamų vietų, – apie šio vakaro varžovus kalbėjo A.Butkevičius. – UNIKS gynyba nėra stiprioji jų vieta, jie nori laimėti rungtynes puolimu. Kai jie įmetė savo kiekį taškų – 85 ar 90, laimėti prieš UNIKS yra labai sunku. Negalime koncentruotis į taškų lenktynes, privalome bandyti apsiginti, sumažinti jų skaičius puolime.

Tai ypač talentinga komanda puolime, turinti kūrybingų ir gerų žaidėjų. Jie išnaudoja gerai varžovų klaidas, tad tikslas yra pristabdyti jų puolimo mašiną, nes puolimu mes nesame geresni, reikia kompensuoti gynybos aspektais.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius