Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 06

Blogu pranašu tapęs Eurolygos žaidėjų asociacijos vadovas šnairuoja ir į „Žalgirį“

Eurolygos žaidėjų asociacijos (ELPA) vadovas Boštjanas Nachbaras žiūri realybei į akis. Slovėno manymu, galimybė pratęsti Eurolygos sezoną yra tik minimali. Bet nepriklausomai nuo jo baigties, 39-erių buvęs krepšininkas dabar užima svarbų tarpininko vaidmenį tarp Eurolygos žaidėjų ir klubų. Jam nepatinka pozicija, kurios laikosi ir Kauno „Žalgirio“ klubas.
B.Nachbaro idėja prasilenkia su „Žalgirio“ vizija
B.Nachbaro idėja prasilenkia su „Žalgirio“ vizija / 15min nuotr.

Kauno „Žalgiris“ šiuo metu užsiėmė gan tvirtą politiką dėl žaidėjų atlyginimų. Kadangi LKL sezonas nutrauktas, o Eurolygos – sustabdytas, žalgiriečiai už pastarąjį mėnesį atlyginimo negaus.

„Kadangi mes nesinaudojame jų paslaugomis ir jie jokio darbo dabar neatlieka, tai dirbame vasaros režimu, kai visi daro, kas ką nori. Kažkokių kalbų su krepšininkais ir jų agentais nėra. Savotiškos atostogos“, – interviu 15min sakė „Žalgirio“ vadovas Paulius Motiejūnas.

Surinkusi finansinę informaciją iš visų 18 klubų, Eurolyga šiuo metu veda derybas su ELPA ir ieško kompromiso.

Ne visos ekipos kol kas laikosi identiškos strategijos.

Štai Stambulo „Anadolu Efes“, Madrido „Real“ ir „Valencia“ klubai įsipareigojo žaidėjams nenurėžti atlyginimų ir pilnai įvykdyti įsipareigojimus. Mokūs ir didieji Rusijos klubai, Milano „Olimpia“.

„Barcelona“ susitarė su savo žaidėjais sumažinti atlyginimus 70 proc.

Tuo tarpu „Žalgiris“ yra viena iš kelių Eurolygos komandų, kuri nuo kovo 12 d. žaidėjams nemoka atlyginimų. Ir tai nepatinka ELPA vadovui B.Nachbarui.

„ELPA tikslas – pasiekti bent minimaliai žaidėjų poreikius patenkinantį susitarimą. Viena aišku, kad mes visi prarasime dalį pinigų. Bet klubai supranta, kaip svarbu rasti kompromisą ir geriau taip, nei aiškintis situaciją su FIBA arbitražo teismu. Nors tai dar neatmetama galimybė“, – „AS“ žurnalistui Ricardo Gonzalezui sakė B.Nachbaras.

Anot B.Nachbaro, nors situaciją sunkina skirtingas taisyklių reguliavimas dėl Eurolygos komandų geografijos – 18 ekipų atstovauja 10 valstybių, ELPA tikisi apginti visų interesus.

„Barselonos žaidėjai susitarė su klubu, žinome, kad jokių problemų nebus Madride, Valensijoje ar Milane. Bet kai kurios komandos bando nemokėti žaidėjams po kovo 12-osios ir čia mes turime pasiekti savo tikslą“, – pabrėžė B.Nachbaras.

elplayers.com nuotr./Bostjanas Nachbaras
elplayers.com nuotr./Bostjanas Nachbaras

Anot slovėno, ne visi Eurolygos klubai laiku atsiskaitė su savo krepšininkais. Nors, pavyzdžiui, „Žalgiryje“ problemų dėl algų vėlavimo nėra, kai kurios komandos išmokėjo mažiau nei 50 proc. šio sezono atlyginimo.

Pagal dabartinę situaciją, žaidėjai turėjo gauti 70 proc. už visą sezoną numatyto uždarbio – 7 mėnesinius atlyginimus iš 10.

„Jeigu kai kuriose komandose pavyks gauti žaidėjams parankesnius pasiūlymus, mums tai bus pasiekimas. Bet visiems kitiems turime garantuoti bent kažką, nes šioje situacijoje dabar negali laimėti nė viena pusė“, – sakė B.Nachbaras.

Jo teigimu, krepšininkai supranta, koks sunkmetis daugumos Eurolygos ekipų laukia ir kitą sezoną. Todėl ELPA tikslas rasti balansą, kad ir žaidėjai būtų patenkinti, ir klubai galėtų finansiškai nenusilpti kitiems metams.

Tai ypač aktualu žaidėjams, kurie turi ir kitą sezoną galiojančias sutartis. Daug tokių yra Kauno „Žalgirio“ komandoje.

„Bet nenorime, kad žaidėjai persirašytų sutartis už 50 proc. mažesnį uždarbį“, – „AS“ akcentavo B.Nachbaras.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Marius Grigonis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Marius Grigonis

B.Nachbaras bando kuo optimistiškiau žvelgti į ateitį, bet anot ELPA vadovo, pasekmės neišvengiamos.

„Eurolyga, kaip ir NBA, padarė teisingai, kad nenutraukė sezono ir ieško galimybių jį pratęsti, net jei tikimybė, jog viską teks atšaukti, yra didesnė nei 90 procentų, – kalbėjo B.Nachbaras. – Turime išlikti pozityvūs, bet ir realistiški. Nors finansinės pasekmės bus didelės.

Gali būti, kad ateityje teks žaisti be sirgalių. Gali kristi finansiniai resursai ir atlyginimai, bet kovosime dėl daugiau garantijų savo žaidėjams, skaidrumo ir geresnių sąlygų.“

B.Nachbaras pridūrė, kad ELPA ateityje bandys įsteigti krepšininkų pensijas, kurias gautų daugybę metų lygoje praleidę žaidėjai.

B.Nachbaras nėra vienintelis žymus krepšininkas, ELPA užimantis vadovaujančias pareigas. ELPA prezidentu paskirtas Stambulo „Fenerbahče“ puolėjas Luigi Datome, pirmuoju viceprezidentu – ilgametis Maskvos CSKA ramstis Kyle'as Hinesas. Valdyboje dar yra Vitorijos „Baskonia“ puolėjas Tornikė Šengelija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius