Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 03

Eurolygos MVP lenktynės: akivaizdus lyderis, dešimtuke – ir M.Grigonis

Eurolygos sezonas įsibėgėjo. Komandos dėl COVID-19 pandemijos sužaidė skirtingą skaičių rungtynių, o 15min apžvelgė žaidėjų pasirodymus rudenį bei sudarė pirmojo trimestro MVP reitingą. Penktadienį Kauno „Žalgirio“ laukia akistata ne tik su Šarūnu Jasikevičiumi, bet teks išspręsti ir geriausio Eurolygos krepšininko Nikola Mirotičiaus galvosūkį.

15min pristato dešimt žaidėjų, kurie rudenį išryškėjo kaip ekipų lyderiai ir favoritai kovoje dėl sezono MVP prizo.

Dėl prastų atstovaujamų ekipų rezultatų ar traumų reitinge vietos neatsirado tokioms žvaigždėms kaip Aleksejus Švedas (Maskvos srities „Chimki“), Nando De Colo (Stambulo „Fenerbahče“), Scottie Wilbekinas (Tel Avivo „Maccabi“) ar Moustapha Fallas (Vilerbano ASVEL).

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Marius Grigonis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Marius Grigonis

10. Marius Grigonis (Kauno „Žalgiris“)

Sunku įsivaizduoti, jog stabiliai augantis ir vis geresnį žaidimą demonstruojantis 26-erių Marius Grigonis po sezono liktų „Žalgiryje“ ir nepersikeltų į didesnį Eurolygos klubą.

Kauno komandos lyderiu tapęs lietuvis turi visapusišką Martino Schillerio pasitikėjimą – žaidžia po beveik 27 minutes, pelno po 15,3 taško (7 vieta Eurolygoje), o krepšį atakuoja labai taikliai – 47,3 proc. dvitaškių, 55,6 proc. tritaškių (3 vieta) ir 100 proc. baudų metimų (1 vieta).

Trečiąjį sezoną paeiliui Kaune žaidžiantis gynėjas dar prideda po 2,4 atkovoto kamuolio bei po 2,3 rezultatyvaus perdavimo ir vidutiniškai fiksuoja po 16 naudingumo balų – 11 vieta Eurolygoje.

Didžiausias žaidimo laikas, daugiausiai taškų bei daugiausiai naudingumo balų „Žalgiryje“. Kai ataka stringa, kamuolys atsiduria M.Grigonio rankose. Tikras Kauno komandos lyderis.

Puikus žaidimas buvo įvertintas Eurolygos, kuri kaunietį pripažino spalio mėnesio MVP.

Tokio garbingo apdovanojimo, skaičiuojamo nuo 2004-ųjų metų, yra sulaukę buvo dar trys lietuviai – Arvydas Macijauskas (2005 ir 2007 m.), Ramūnas Šiškauskas (2007 ir 2008 m.) ir Paulius Jankūnas (2018 m.).

Geresni „Žalgirio“ rezultatai leistų M.Grigoniui šiame sąraše kilti į viršų, tačiau penki dūriai iš eilės to padaryti neleidžia.

Euroleague.net nuotr./Jordanas Loydas
Euroleague.net nuotr./Jordanas Loydas

9. Jordanas Loydas (Belgrado „Crvena zvezda“)

Mažiausiu biudžetu Eurolygos klubų gretose disponuojanti Belgrado komanda žaidžia patrauklų krepšinį, yra netoli atkrintamųjų varžybų ribos, o visas puolimo gijas savo rankose laiko žaižaruojantis NBA čempionas Jordanas Loydas.

Iš „Valencia“ atvykęs amerikietis yra antras pagal rezultatyvumą turnyro žaidėjas (vid. 18,4 tšk.), į priekį užleisdamas tik Maskvos CSKA žvaigždutę Mike'ą Jamesą (vid. 19,5 tšk.).

Šis krepšininkas prideda po 4 atkovotus bei 1,5 perimto kamuolio, 3 rezultatyvius perdavimus, 2,6 klaidos ir 17,8 naudingumo balo.

Individualiai labai stiprus amerikietis pasižymi puikiu metimu – dvitaškius realizuoja 50, baudų metimus – 94,8 proc. taiklumu, tačiau jis neretai šveičia neparuoštus ar paskutinių sekundžių metimus iš toli. Tritaškių taiklumas – vos 29,8 proc., nors krepšį atakuoja daugiau nei po 6 kartus per susitikimą.

Ryškiausiai J.Loydas siautėjo sezono starte, kai per pirmuosius penkis mačus triskart pasiekė 29 taškų ribą.

Gynyba ties šiuo krepšininku telkiasi vis labiau, o labiausiai jį supančiojo Šarūnas Jasikevičius.

Rungtynėse „Palau Blaugrana“ arenoje J.Loydas pelnė vos 2 taškus, iš žaidimo prametęs visus 8 metimus.

Panašu, kad Belgrade šis žaidėjas neužsibus ir po sezono turėtų kilti aukštyn.

Euroleague.net nuotr./Sergio Rodriguezas
Euroleague.net nuotr./Sergio Rodriguezas

8. Sergio Rodriguezas (Milano „Olimpia“)

Rezultatyviausias ir naudingiausias „Olimpia“ žaidėjas yra Kevinas Punteris, tačiau svarbiausias – „El Chacho“ vadinamas 34-erių Sergio Rodriguezas, vis dar išlaikantis aukštą meistriškumą.

Barzdotas ispanas šį sezoną renka po 12,8 taško (58,6 proc. dvit., 40 proc. trit., 91,3 proc. baud.), atkovoja po 2,7 ir perima po 1,3 kamuolio, atlieka po 4,7 rezultatyvaus perdavimo ir fiksuoja po 15,2 naudingumo balo.

Jei prieš „Žalgirį“ S.Rodriguezas nežibėjo (9 taškai), tai prieš savo buvusią komandą Madrido „Real“ sprogo rekordiškai – 25 taškai, 7 rezultatyvūs perdavimai ir 37 efektyvumo balai.

Tris pergales iš eilės laimėjusi „Olimpia“ žygiuoja jau šeštoje turnyro vietoje. Seriją Ettore Messina auklėtiniai pratęsti turėtų ketvirtadienį, kai Milane lankysis kol kas šlubuojanti Atėnų „Panathinaikos“.

Euroleague.net nuotr./Jordanas Loydas
Euroleague.net nuotr./Jordanas Loydas

7. Willas Clyburnas (Maskvos CSKA)

Prieš metus sunkią kelio traumą patyręs Willas Clyburnas vėl žybsi Eurolygos arenose.

„Žalgirį“ sudėtingais metimais baudęs 30-metis amerikietis fiksuoja asmeninį karjeros rezultatyvumo rekordą bei su Mike'u Jamesu sudaro CSKA puolimo pamatą.

Nuo suolo kylantis puolėjas žaidžia po 28 minutes, pelno po 15,9 taško, atkovoja po 4,4 kamuolio, atlieka po 1,4 rezultatyvaus perdavimo ir renka po 16,2 naudingumo balo.

Labiausiai nuo W.Clyburno nukentėjo Stambulo „Fenerbahče“ ir Berlyno ALBA krepšininkai, kai šis jiems atseikėjo atitinkamai 25 ir 26 taškus.

W.Clyburnas prieš 14 mėnesių patyrė skausmingą kelio raiščių traumą, tačiau žaidimas rodo, kad sunkumai – jau praeityje.

Euroleague.net nuotr./Walteris Tavaresas
Euroleague.net nuotr./Walteris Tavaresas

6. Walteris Tavaresas (Madrido „Real“)

Bene pastebimiausia figūra Eurolygoje, kuri vos žengusi ant parketo daro didžiausią įtaką komandų žaidimui. Brangiausias Senojo žemyno centras 221 cm ūgio Walteris Tavaresas yra krepšininkas, prie kurio buvimo aikštelėje būtina staigiai prisitaikyti visiems – tiek saviems, tiek varžovams.

Šį sezoną Madrido „Real“ dičkis žaidžia po 22 minutes, pelno po 10,1 taško (76,2 proc. dvit.), atkovoja po 6,4 kamuolio, blokuoja po 1,5 metimo ir renka po 15,9 efektyvumo balo.

Tai rezultatyviausias ir naudingiausias Žaliojo Kyšulio salos milžino sezonas Eurolygoje.

Rekordinį mačą W.Tavaresas sužaidė Kaune prieš „Žalgirį“, kuomet „Real“ centras dominavo abiejose aikštelės pusėse ir tapo lemiamu Pablo Laso kariaunos pergalės veiksniu. Jis realizavo visus 9 metimus iš žaidimo, surinko 22 taškus, atkovojo 12 kamuolių bei surinko 34 naudingumo balus.

Svarbesnis „Real“ žaidimui buvo vijurkas Facundo Campazzo, tačiau argentinietis jau paliko Ispanijos sostinę ir persikėlė į NBA.

Madrido krepšininkai buvo įgavę pagreitį, laimėjo penkerias rungtynes iš eilės, bet šeštajame mače Maskvoje juos paskutinę sekundę pražudė Mike'as Jamesas.

Euroleague.net nuotr./Krunoslavas Simonas
Euroleague.net nuotr./Krunoslavas Simonas

5. Krunoslavas Simonas (Stambulo „Anadolu Efes“)

35-erių metų kroatas atrado jaunystės eliksyrą bei pakankamai netikėtai tapo svarbiausiu Stambulo „Anadolu Efes“ komandos ramsčiu.

Erginas Atamanas kentėjo dėl vėlyvo Shane'o Larkino atvykimo ir prastos Vasilije Micičiaus sportinės formos, tačiau Turkijos klubą į priekį timptelėjo veteranas Krunoslavas Simonas.

Kairiarankis žaidėjas renka po 14,2 taško ir pasižymi puikiu pataikymu – tikslą pasiekia 70,8 proc. dvitaškių bei 43,2 proc. tritaškių. Universalus gynėjas prideda po 3,1 atkovoto kamuolio, 3,6 rezultatyvaus perdavimo bei 17,9 naudingumo balo.

Šis kroatas jau turėjo tris bent 25 naudingumo balų mačus. Vienas jų – nesėkme pažymėtas susitikimas Kaune.

„Anadolu Efes“ startavo silpnai, bet per pastarąsias šešerias rungtynes jau iškovojo penkias pergales bei pakilo į septintąją vietą.

Euroleague.net nuotr./Bojanas Dubljevičius
Euroleague.net nuotr./Bojanas Dubljevičius

4. Bojanas Dubljevičius („Valencia“)

Po karjeros pabaigos juodkalniečiui Bojanui Dubljevičiui veikiausiai bus pastatyta statula „Fuente de San Luis“ arenos prieigose.

Nuo 2012-ųjų Valensijoje rungtyniaujantis centras atvedė šį Ispanijos klubą link dviejų Europos taurių bei ACB titulo, o dabar užkėlė „Valencia“ ekipą iki trečiosios vietos Eurolygoje.

Universaliąją savo pusę atskleidęs 29-erių metų 205 cm ūgio vidurio puolėjas stipriausiame Senojo žemyno turnyre renka po 11,5 taško (56,5 proc. dvit., 40,6 proc. trit., 92,3 proc. baud.), atkovoja po 5,4 ir perima po 1,1 kamuolio, atlieka po 2,3 rezultatyvaus perdavimo ir fiksuoja po 15,2 naudingumo balo.

B.Dubljevičiaus perimtas kamuolys rungtynių pabaigoje lėmė pergalę prieš Tel Avivo „Maccabi“.

Komandos lyderis spindi, „Valencia“ šiuo metu turi 7 pergales ir 3 pralaimėjimus, tad B.Dubljevičius nusipelnė savo pavardę matyti pirmoje sąrašo pusėje.

Euroleague.net nuotr./Vladimiras Lučičius
Euroleague.net nuotr./Vladimiras Lučičius

3. Vladimiras Lučičius (Miuncheno „Bayern“)

Bavarijos klubas tapo didžiausiu netikėtumu 2020–2021 metų sezono starte. 15min tinklalapis prieš sezoną sudarytame reitinge Andrea Trinchieri auklėtiniams skyrė vos 16-ąją poziciją, o dabar „Bayern“ šovė į pirmąjį ketvertą.

Tai didžiulis trenerio iš Italijos nuopelnas, tačiau stipriai prie puikaus rezultato prisideda ir karjeros sezoną žaidžiantis serbas Vladimiras Lučičius.

31-erių puolėjas – veikiausiai geriausias šio sezono lengvasis krašto puolėjas Eurolygoje, pavojingas abiejose aikštelės pusėse. Jis renka po 20,1 naudingumo balo, o tai yra trečias rezultatas pirmenybėse.

V.Lučičius varžovams atskaičiuoja po 14,8 taško ir demonstruoja kosminį taiklumą – 67,9 proc. dvitaškių, 50 proc. tritaškių ir 90,3 baudų metimų. Jis dar prideda po 5 atkovotus kamuolius, 0,9 nugvelbto kamuolio ir rezultatyvų perdavimą.

Penktasis sezonas Vokietijoje V.Lučičiui neabejotinai yra geriausias karjeroje.

Euroleague.net nuotr./Mike'as Jamesas
Euroleague.net nuotr./Mike'as Jamesas

2. Mike‘as Jamesas (Maskvos CSKA)

Nuo konflikto su treneriu Dimitriu Itoudžiu iki trijų nuimtų „Žalgirio“, „Bayern“ ir „Real“ skalpų iš eilės. Tai Mike'o Jameso karjeros realija.

Šiuose trijuose mačuose amerikietis rinko po 26,6 taško bei pakilo į pirmąją Eurolygos vietą pagal rezultatyvumą.

M.Jamesui trūksta stabilumo, bet kai yra jo vakaras, metimai krenta, o susikaupimas abiejose aikštės pusėse yra maksimalus, tai bene geriausias turnyro žaidėjas.

Per 10 mačų CSKA lyderis pelnė po 19,5 taško (59,3 proc. dvit., 40,3 proc. trit., 80 proc. baud.), atkovojo po 2,1 kamuolio, atliko po 4,5 rezultatyvaus perdavimo ir fiksavo po 18,3 naudingumo balo.

„Žalgirio“ žaidėjai tikriausiai vis dar sapnuoja košmariškus šio gynėjo metimus Kaune.

Puikų ritmą pagavusi CSKA laimėjo jau šešerias Eurolygos rungtynes iš eilės bei alsuoja „Barcelona“ vyrukams į nugarą.

Euroleague.net nuotr./Nikola Mirotičius
Euroleague.net nuotr./Nikola Mirotičius

1. Nikola Mirotičius („Barcelona“)

Šarūnas Jasikevičius prieš metus teigė, jog Nikola Mirotičius yra geriausias žaidėjas Eurolygoje, o dabar gali jį turėti savo komandoje.

Geriausiai apmokamo Senojo žemyno krepšininko stabilumas – pavyzdinis ir varantis į neviltį visus varžovus. Visuose septyniuose susitikimuose 29-erių puolėjas rinko bent 20 naudingumo balų. Vienintelis toks krepšininkas turnyre.

Tai ženkliai naudingiausias krepšininkas Eurolygoje, nors tritaškiai jam dar nekrenta – vos 29,2 proc. taiklumas iš toli.

Svarbiausiu Šaro ginklu tapęs Nikola Mirotičius fiksuoja po 17,1 taško, dvitaškius realizuodamas net 80,9 proc. taiklumu. Jis prideda 6,7 atkovoto bei 1,7 perimto kamuolio, 1,3 rezultatyvaus perdavimo, 0,6 blokuoto metimo, 2 klaidas bei 24,7 naudingumo balo.

Kaip su šiuo monstru tvarkytis pavyks Martino Schillerio auklėtiniams penktadienį?

„Barcelona“ praėjusią savaitę netikėtai krito prieš Vilerbano ASVEL, bet išlieka stipriausia komanda Eurolygoje – 8 pergalės ir 2 pralaimėjimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius