Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 10

Ginklas prieš įtemptą tvarkaraštį ir šnipinėjimą – „Žalgiris“ keičia strategiją

Kauno „Žalgiris“ keičia strategiją. Šarūnas Jasikevičius pakeitė komandos treniruočių braižą, taip nušaudamas du zuikius vienu šūviu. Žaliai baltų stovykla tikisi, kad nauji „Žalgirio“ įpročiai nepakeis tik vieno – pergalingo žaidimo svečiuose.
„Žalgirio“ komandos orlaivio pristatymas
„Žalgirio“ komandos orlaivio pristatymas / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Penktadienis | Eurolyga | „Olimpia“ – „Žalgiris“ | 21:45 | Milanas

Trečiadienio popietę saujelė „Žalgirio“ sirgalių linksmai šnekučiavosi Vilniaus oro uoste.

Grupelė vaikinų su žaliai baltais šalikais pajudėjo į pirmąją Eurolygos išvyką šį sezoną. Pasirinkę tiesioginį reisą Vilnius–Milanas, viena diena jie lenkė visą komandą.

„Žalgirio“ delegacija pasieks turtingiausią Italijoje Lombardijos regioną ketvirtadienio vakarą. Kitaip nei anksčiau, rungtynių išvakarėse žalgiriečiai vakarieniaus viešbutyje, o ne bumbsins kamuolius priešo teritorijoje.

„Žalgirio“ klubas taikosi prie Europos krepšinio iššūkių ir keičia taktiką. Ir tam yra dvi svarbios priežastys.

Naujas treniruočių režimas

Nuo šio sezono „Žalgiris“ keičia treniruočių režimą. Dabar žalgiriečiai dažniausiai treniruojasi vieną kartą per dieną ir tą daro nuo 12 val.

Anksčiau „Žalgiris“ rimčiausias pratybas rengdavo vakarais, o rytais dauguma krepšininkų dažnai savanoriškai susirinkdavo į rytinį pasimėtymą. Bet žaliai balti pakeitė treniruočių kryptį.

Po du kartus per dieną „Žalgiris“ ketina treniruotis tik po laisvadienių. Tiesa, net ir po vienkartinių 12 val. dienos treniruočių vėliau nemažai žalgiriečių susirenka vakare į salę papildomai paplušėti.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Zach Leday
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Zach Leday

Prie pasikeitusio treniruočių laiko žalgiriečiai priderino ir keliones į Eurolygos miestus.

Žalgiriečiai kels sparnus į tolimuosius kraštus pirmiausia pasportavę „Žalgirio“ arenoje. Pavyzdžiui, ketvirtadienį nutūpti Milane ir įsikurti viešbutyje žaliai balti planuoja prieš pat vakarienę.

„Mediolanum“ arenos lankus „Žalgiris“ išbandys tik rungtynių dieną, taip pat apie 12 val.

Toks treniruočių modelis gali padėti suefektyvinti treniruotes.

Žalgiriečiai turi laiko atsikvėpti po skrydžių, o ir skraido verslo klasės lėktuvu – patogiai gali ištiesti kojas. Tačiau skrydžiai 10 km aukštyje išbalansuoja krepšininkų sistemą. Dažniausiai po tokių kelionių žaidėjų efektyvumas vakarinėse treniruotėse nebebūna toks kokybiškas.

„Pagrindinis tokio pasikeitusio grafiko faktorius yra tas, kad padidėjus rungtynių kiekiui, atsistatymo treniruotės dabar užima vis didesnę reikšmę, – Eurolyga.lt sakė žalgiriečių fizinio rengimo treneris Justas Grainys. – Sportininkų rutinoje svarbus ne tik treniruočių procesas, bet ir poilsis. Tokiu grafiku galime skirti daugiau laiko kūno priežiūrai po treniruočių (tempimai, ledo terapijos, masažai, fizioterapijos).

Tas pats ir su skrydžiais. Visi galvoja, kad skrydis yra poilsis, bet ne visada! Nuolatinė sėdima padėtis (priklausomai nuo skrydžio trukmės) yra krūvis visai dubens sričiai. Susidaro specifinių raumenų grupių pertempimas. Todėl po skrydžio patartina atlikti tik lengvo intensyvumo krūvius ar tiesiog tempimus bei procedūras daktarų kabinete.“

„Žalgiris“ pasirinko labiau vakarietišką treniruočių modelį. Jau daug Eurolygos komandų perėjo prie vienos treniruotės per dieną grafiko ir planuoja savo pratybas pirmoje dienos pusėje.

Mažinti treniruočių krūvius „Žalgirį“ ir kitus pastūmėjo intensyvėjantis rungtynių tvarkaraštis.

Vien Eurolygos reguliariajame sezone „Žalgiris“ sužais 34 rungtynes. Pridėjus 36 LKL reguliariojo sezono mačus, tai jau net 70 mačų per sezoną. Jeigu LKL atkrintamosiose žalgiriečiams prireiks mažiausiai rungtynių, jų sezonas turės bent 77 rungtynes (neskaičiuojant KMT mačų).

Praėjusį sezoną „Žalgiris“ sužaidė 34 Eurolygos, 41 LKL ir 2 Karaliaus Mindaugo taurės susitikimus. Tai vos 5 rungtynėmis mažiau nei reguliariajame sezone sužaidžia NBA komandos.

Pavyzdžiui, „Chimki“ treniruojantis Rimas Kurtinaitis paskaičiavo, kad 2019–2020 m. sezoną jo komanda 10 mėnesių rungtyniaus vidutiniškai kas trečią dieną.

„Noriu turėti 16–17 žaidėjų, nes, neturint pakankamo kiekio krepšininkų, rotuoti juos turnyruose bus sudėtinga“, – interviu 15min laidai „Rinktinė 2019“ dar vasarą sakė Rimas Kurtinaitis.

„Žalgiris“ irgi skaičiuoja žaidėjų minutes ir LKL čempionate duoda daugiau atsikvėpti savo žaidėjams. Dabar keisdami treniruočių pobūdį jie bandys sumažinti traumų tikimybę, išlaikyti žaidėjus šviežius ir padėti jiems perlipti fizinės formos griovius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Justinas Grainys
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Justinas Grainys

Užuolaida šnipams

Vakarinės „Žalgirio“ treniruotės svečiuose tapdavo kantrybės išbandymu Lietuvos žurnalistams.

Kadangi autobusas dažniausiai pristatydavo žalgiriečius į areną prieš pat treniruotės pradžią, interviu sesiją tekdavo atidėti pasibaigus treniruotei. „Žalgiris“ visuomet treniruodavosi paskutinis, tad pratybos dažniausiai baigdavosi apie 22 val. vakaro.

Jokių vakarinių Barselonos, Atėnų, Tel Avivo ar kitų Eurolygos perlų malonumų – tik prakaito ir kamuolio kvapas.

Bet po tų vakarinių treniruočių buvo daug įdomių pokalbių, kuriuos vėliau skaitydavote jūs – 15min ir kitų portalų – skaitytojai. Dabar Lietuvos žurnalistai su žaidėjais bendraus dažniausiai tik po rungtynių.

Dėl naujo treniruočių režimo vakarinių pratybų rutinos atsisakęs „Žalgiris“ didžiausią pergalę pasieks prieš galimus varžovų šnipus.

Pavyzdžiui, prieš pusantrų metų vakarinės treniruotės Valensijoje pabaigoje „Žalgirio“ administracijos žmonės krapštėsi prie „Fuente de San Luis“ arenos tribūnų viršūnėse pastatytų kamerų.

Pasirodo, į aikštę nukreipti objektyvai įrašinėjo „Žalgirio“ treniruotę. Kauniečiai budriai užtiko kamerą, rado įrašą ir ištrynė iš kameros atminties.

Prieš porą sezonų šnipinėjimo skandalą viešino Izraelio žiniasklaida. Žydų reporteriai esą nugirdo Šarūną Jasikevičių per ilgąją pertrauką priekaištaujant „Maccabi“ treneriui Nevenui Spahijai dėl įrašytų treniruočių.

Ne vien Tel Avive ar Valensijoje sklido gandai apie galimus šnipus treniruočių metu. Europoje tai sena problema, kuriai neatsispiria ypač buvusios Jugoslavijos ar Ispanijos treneriai.

Kai kurie treneriai turėdavo visokių triukų. Pavyzdžiui, vakarinės treniruotės metu su žaidėjais repetuodavo derinius, kuriais klaidindavo priešininkus: tiesiog rodydavo taip, kaip iš tikrųjų net neplanuodavo žaisti, arba apgaudavo priešininkus kitą dieną tas pačias situacijas žaisdavę visai kitaip.

Eurolyga.lt žiniomis, Šarūnas Jasikevičius išvykose irgi ne visada mėgdavo atversti visas kortas. Natūralu, kad tos treniruotės nebūdavo tokios kokybiškos. Bet dabar „Žalgiris“ sportuos savo arenoje, kurioje nėra šnipų ir pašalinių akių. Svečiuose reikės prisipratinti tik lankus, bet tam užteks ir rytinių pasimėtymų.

„Žinokite, tai yra problema Europos krepšinyje. Tikrai žinome aibę tų situacijų, kur taip yra daroma. Kol aš būsiu „Žalgiryje“, žiauriai kovosiu prieš tai. Tai vienas negražiausių dalykų“, – praėjusio sezono pradžioje apie priešininkų šnipinėjimą užsienio arenose kalbėjo Šaras.

Praėjusį sezoną „Žalgiris“ Eurolygoje laimėjo 16 rungtynių ir net 8 jų pasiekė išvykoje. 2017–2018 m. sezoną žalgiriečiai svečiuose triumfavo taip pat 8 kartus. Svečiuose užtikrintą žaidimą pastaraisiais metais demonstruojantys žalgiriečiai atsikratė namų komandos etiketės.

Dabar iš Eurolygos kelionių „Žalgiris“ namiškiams parveža ne tik magnetukų, bet ir pergalių.

Tikėkimės, nauja „Žalgirio“ rutina nepakeis jų pergalingų lauktuvių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius