Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 15

Graikiškas testas „Žalgiriui“: senbuviai vedliai bei K.Kemzūros paieškos

Eurolygos galiūnių Stambulo „Fenerbahče“ ir „Barcelona“ patikrą praėjęs Kauno „Žalgiris“ yra pasiruošęs Taikos ir draugystės stadione laukiančiam iššūkiui. Sezono startas Pirėjo „Olympiakos“ klubui išties yra sudėtingas, tačiau nuvertinti Kęstučio Kemzūros kavalerijos nederėtų. Eurolyga.lt supažindina su aštuntuoju „Žalgirio“ varžovu stipriausiame Senojo žemyno turnyre.
Vassilis Spanoulis
Vassilis Spanoulis / Euroleague.net nuotr.

Penktadienis | Eurolyga | „Olympiakos“ – „Žalgiris“ | 21:30 | Pirėjus

Avarinis signalas Pirėjuje įsijungė jau po pirmojo Eurolygos turo, kuomet po pralaimėjimo Vilerbane durys buvo parodytos strategui Davidui Blattui, o savojo šanso sulaukė asistentu buvęs lietuvis Kęstutis Kemzūra.

Specialistas iš Lietuvos ėmėsi pokyčių sudėtyje – komandą paliko Ethanas Happas ir Mindaugas Kuzminskas, o papildė – veteranas įžaidėjas Tayloras Rochestie ir Europoje debiutuojantis atletiškas aukštaūgis Willie Reedas. Trenerių štabe K.Kemzūrai talkint ėmėsi kitas lietuvis Donaldas Kairys.

„Olympiakos“ vis dar paieškose savojo žaidimo, tačiau tą padaryti nėra lengva, nes Pirėjo klubas rungtyniauja tik Eurolygoje. Situacija Graikijos krepšinyje nepatenkinti „Olympiakos“ vadovai nusprendė nežaisti šalies pirmenybėse, o vienas mačas per savaitę įspraudžia juos į rėmus.

Raudonųjų komanda, lyginant su praėjusiu sezono, pasikeitė stipriai, tačiau pagrindinę „Olympiakos“ naštą vis dar neša ekipos senbuviai – 37-erių Vassilis Spanoulis, 34-erių Georgios Printezis bei penktąjį sezoną Graikijoje pasitikęs 24-erių serbas Nikola Milutinovas.

VIDEO: „Eurolygos diena“: Šaro akistata su K.Kemzūra ir esminės „Žalgirio“ dvikovos su „Olympiakos“

Nors po permainų vyriausiojo trenerio kėdėje buvo staigi „Olympiakos“ žaidėjų reakcija – namuose prieš „Valencia“ laimėta 89:63, tačiau tuomet per penkerias rungtynes sekė viena pergalė. Tiesa, pergalė nebuvo paprasta – K.Kemzūros auklėtiniai išvykoje 84:79 parbloškė Maskvos CSKA.

„Olympiakos“ ginasi įvairiai ir atrodo gana neblogai, – apie varžovų žaidimą puolant Eurolyga.lt sakė „Žalgirio“ skautas Evaldas Beržininkaitis. – Graikai labai akcentuoja varžovų silpnąją ranką. Gynyba daugiau mažiau panaši į „Barcelonos“, kuri mūsų kairiarankius stūmė į dešinę, o dešiniarankius – į kairę pusę. „Olympiakos“ labai akcentuoja pagalbas.

Puolime yra visko, jis sustyguotas Visų pirma, tai daug žaidimo „du prieš du“, nes komandoje yra žaidėjų galinčių gerai tai išpildyti. Žinoma, reikia išskirti V.Spanoulį, kad ir koks jis veteranas bebūtų. Tai vienas pagrindinių „du prieš du“ žaidėjų, nors yra ir kitų. Po krepšiu pagrindinis žaidėjas yra G.Printezis. Jis aktyviausias, per jį eina daugiausiai atakų, o tuomet seka N.Milutinovas.“

Nors V.Spanoulis pasitiko 14-ąjį sezoną Eurolygoje, tačiau jis išlieka viena svarbiausių komandos figūrų. Įdomu tai, kad K.Kemzūra super-veteraną išnaudoja labiau, nei tą darė Davidas Blattas, jam komandoje skiriamas didesnis vaidmuo.

Šiame sezone 37-erių graikas vidutiniškai rungtyniauja po 24 minutes, pernai – po 22 minutes. Šiemet jis fiksuoja po 9 taškus (36,4 proc. dvit., 28,2 proc. trit., 70 proc. baud.), atlieka po 3,6 rezultatyvaus perdavimo, renka po 6,3 naudingumo balo.

V.Spanoulio lėtumas tiek gynyboje, tiek puolime daro pagrindiniu varžovų taikiniu. Nors „Žalgirio“ skautas kortų neatskleidžia, galime manyti, kad „Olympiakos“ įžaidėjas bus stipriai atakuojamas abejose aikštės pusėse.

Euroleague.net nuotr./Vassilis Spanoulis
Euroleague.net nuotr./Vassilis Spanoulis

„Nėra taip, kad viskas suktųsi aplink jį, bet ir nėra taip, kad V.Spanoulis būtų paliktas nuošalyje, – apie „Olympiakos“ gynėją kalbėjo E.Beržininkaitis. – Jis turi daug patirties, žaidžia daug bei yra išnaudojamas. Matosi, kad jis yra svarbus „Olympiakos“ žmogus, nes 24 minutės yra tikrai ganėtinai didelis skaičius.

Su metais fizinės galimybės kažkiek blogėja, tai normalu. Nėra taip, kad savo staigumu galėtų apeiti varžovą. Varžovus jis žudydavo savo metimu atšokus atgal, o ne paprastai išeinant iš „du prieš du“. Jis nėra visada stabilus, bet V.Spanoulis yra V.Spanoulis, turi savo vardą, neblogai juda, o mes tikrai daug dėmesio skirsime jam.“

Naudingiausi „Olympiakos“ žaidėjai – Pirėjuje ne pirmą sezoną žaidžiantys aukštaūgiai, G.Printezis ir N.Milutinovas. Jie fiksuoja didžiausią vidutinį laiką aikštelėje.

Graikas žaidžia po 27 minutes, pelno po 12 taškų, atkovoja po 3,6 kamuolio bei fiksuoja po 13,6 naudingumo balo.

„Kas gal kiek ir keista, bet G.Printezis yra vienas pagrindinių žaidėjų “Olympiakos„ greitame puolime, – mintimis dalijosi “Žalgirio„ skautas. Žinoma, tai labai stiprus žaidėjas varantis kaire ranka, žaidžiant nugara ar veržiantis nuo tritaškio. Jį labai sunku sustabdyti vienas prieš vieną po krepšiu, o einant į pagalbas, jis labai gerai nusimeta kamuolį, priklausomai iš kur ateina ta pagalba.“

Euroleague.net nuotr./Nikola Milutinovas
Euroleague.net nuotr./Nikola Milutinovas

N.Milutinovas suteikia didžiulę jėgą po krepšiu, neveltui eilę sezonų jis buvo siejamas su NBA rungtyniaujančia „San Antonio Spurs“ ekipa. Serbas per 27 minutes fiksuoja po 9,6 taško, atkovoja net po 11,1 kamuolio (vidutiniškai 5,3 puolime), renka po 19,7 naudingumo balo.

Vidurio puolėjas yra pirmas Eurolygoje pagal atkovotus kamuolius tiek puolime, tiek bendrai, o pagal efektyvumo balus – penktas.

Po krepšiais dominuojantis aukštaūgis padeda „Olympiakos“ komandai pagal atkovotus kamuolius puolime turnyre žengti pirmai (vid. 12,3), bendrai – penktai (vid. 36).

Nors „Žalgiris“ pagal puolime nusiimtus kamuolius Eurolygoje yra antras (vid. 12,1), tačiau po savu krepšiu – 15-as (vid. 21,7 atk. kam.) Galime prisiminti praėjusią savaitę vykusį mačą Kaune, kuomet „Barcelona“ tiesiog šeimininkavo po žalgiriečių krepšiu – 16 atkovotų kamuolių.

„Tai labai svarbus akcentas, nes tie antrieji šansai gali būti tikrai skausmingi, – sakė E.Beržininkaitis. – N.Milutinovas su savo ūgiu ir ilgomis rankomis pamuša ar nusiima kamuolį, o tuomet lengvi taškai. Siekiant pergalės turime jų išvengti kuo įmanoma labiau.

Jis yra aukštas ir gana greitas, tai vienas stipriausių centrų Eurolygoje. Gal buvo momentų, kad ir varžovai nelabai gerai atsitvėrė, bet faktas, kad jis per rungtynes ima po 5 kamuolius puolime. Tai yra labai daug.

Puolime N.Milutinovas nėra priklausomas tik nuo gynėjų. Jis turi judesių po krepšiu, gerai užbaiginėja atakas dešine ranka. Jis gauna nemažai progų žaisti nugara.“

Euroleague.net nuotr./Brandonas Paulas
Euroleague.net nuotr./Brandonas Paulas

Į akis krenta prastas „Olympiakos“ pataikymas iš toli. Pirėjo krepšininkai mažiausiai realizuoja tritaškių Eurolygoje (vid. 7) bei demonstruoja prasčiausią pataikymą (vid. 29,9 proc.).

Pavojingiausias ties šiuo aspektu yra amerikietis Brandonas Paulas, per pirmąsias septynerias rungtynes pataikęs 14 tritaškių iš 35 (40 proc.).

„Dabar prisidėjo T.Rochestie, visą karjerą garsėjęs kaip geras metikas, pernai Kinijoje irgi pataikęs apie 40 proc. tolimų metimų Jis įneš geresnį procentą į pataikymą“, – teigė „Žalgirio“ skautas.

„Olympiakos“ naujokai dar ieško savęs Pirėjuje. T.Rochestie žaidžia po 11 minučių ir pelno po 4 taškus, W.Reedas fiksuoja po 7 minutes ir 2 taškus.

Tiesa, 34-erių T.Rochestie turi penkerių metų Eurolygos patirtį po savo diržu, o 2015-aisiais tapo rezultatyviausiu turnyro krepšininku (vid. 18,9 tšk.). Tuo metu W.Reedui tai pirmoji patirtis Europoje.

„T.Rochestie puolime duoda tikrai daug, jis turi labai daug patirties. Žinome jo gebėjimus puolime, jis gali įvesti komandą į puolimą, gali ir pats rinkti taškus. W.Reedas yra energijos žaidėjas. Gali bėgti į greitą puolimą, yra agresyvus kovoje dėl kamuolių. Daugiau priklausomas nuo kitų – įkirtimai, žaidimas „du prieš du“. Nėra ant jo statomi specialūs deriniai, daugiau žaidžia iš kitų sukurtų situacijų ar antrųjų šansų“, – teigė E.Beržininkaitis.

Kauno komanda siekia grįžti į pergalių kelią, o po jo Stambulo „Fenerbahče“ ir „Barcelona“ egzaminų jų laukia sąlyginai silpnesnis varžovas. Tiesa, jo pramiegoti nederėtų, tai žalgiriečiams atsilieptų itin skaudžiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius