-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 28

Jų šuolis į elitą prasidėjo Kaune: spontaniškas būsimų žvaigždžių kelias į „Žalgirį“

Trys buvę žalgiriečiai dar visai neseniai vedė į pergales Kauno „Žalgirį“, o šį savaitgalį Kelne jie bandys palydėti savo komandas į Eurolygos čempionų sostą. Vasilije Micičius, Brandonas Daviesas bei Zachas LeDay tapo smogiamaisiais favoritų žaidėjais ir jų pasirodymas gali nulemti naujus Eurolygos karalius. Dabar jie ryškūs prožektorių šviesose, bet kur jie buvo tada, kai iš Eurolygos šešėlio juos ištraukė „Žalgiris“? 15min primena apie spontanišką trijų buvusių žalgiriečių kelionę į Kauno klubą.
B.Daviesas, Z.LeDay ir V.Micičius
B.Daviesas, Z.LeDay ir V.Micičius / 15min nuotr.

Vienas geriausių Micičiaus sprendimų karjeroje

Kitaip nei daug kitų Šaro pirkinių, Vasilije Micičius nebuvo niekur nepastebėtas ir neįvertintas talentas.

Ne tik todėl, kad savo CV jau turėjo dviejų Eurolygos komandų – Miuncheno „Bayern“ bei Belgrado „Crvena zvezda“ (2014-2016 m.), įrašus. Dar nuo pirmųjų jaunųjų Europos talentų stovyklų Trevize Senojo žemyno krepšinio žvalgai įsidėmėjo itin aukštą V.Micičiaus krepšinio intelektą ir sumanų vadovavimą komandai. Tačiau jam prireikė kelerių metų, kol jis nušlifavo kitus savo ginklus.

Tačiau Vasa Kaune atsidūrė gan spontaniškai.

15min šaltinių teigimu, po sėkmingo 2016-2017 m. sezono V.Micičius planavo likti Turkijoje.

Tuomet dar 23-ejų V.Micičius buvo pagrindinis Bursos „Tofaš“ įžaidėjas, žaidė puikų sezoną Turkijos lygoje (13,3 tšk., 3,9 perd.), o jo klubas pretendavo gauti vardinį kvietimą į Europos taurę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vasilije Micičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vasilije Micičius

Serbui patiko viskas – tiek organizacija, tiek treneris Orhunas Ene, tiek solidus atlyginimas, kurį jam mokėjo turkai.

2017-ųjų vasarą V.Micičius gavo signalų iš savo agento Miško Ražnatovičiaus, kad jam gali atsirasti vieta Valensijoje, taip pat – Stambulo „Anadolu Efes“. Bet nebuvo nieko konkretaus – Vasa nebuvo tarp pirmųjų šių klubų pasirinkimų.

Staiga paaiškėjo, kad Leo Westermannas iš „Žalgirio“ kelsis į Maskvos CSKA ir Kaune atsilaisvino įžaidėjo pozicija. Tiesa – labiau pagalbinio, kadangi „Žalgiryje“ kojas apšilo Šaro itin mėgstamas atakų organizatorius Kevinas Pangosas.

V.Micičiui įstrigo geras Š.Jasikevičiaus darbas Kaune. Dar kaip žaidėjas, jis buvo vienas V.Micičiaus idealų.

Įžaidėjas pasiskambino L.Westermannui, kuris priklauso tai pačiai agentūrai – „BeoBasket“, ir pasikonsultavo dėl „Žalgirio“ pasiūlymo. Prancūzas perspėjo serbą, kad iš pradžių Šaras gali jį išgąsdinti savo rėkimu ir reiklumu. Tačiau Leo pabrėžė, kad per tuos vienerius metus su Š.Jasikevičiumi jis apie krepšinį sužinojo tiek daug, kad tai nustelbė viską.

V.Micičius taip pat paskambino „Tofaš“ treneriui O.Ene pranešti apie susidomėjimą iš Eurolygos. Jis pasakė, kad tai ne pačio aukščiausio lygio komanda, tačiau galinti būti gera platforma serbo tobulėjimui.

O.Ene per daug negalvojęs atkirto: „Važiuok ten – tai tavo šansas ir turėtum juo pasinaudoti.“

Arno Strumilos / 15min nuotr./Orhun Ene
Arno Strumilos / 15min nuotr./Orhun Ene

V.Micičius atsisakė didesnio pasiūlymo Bursoje ir sukirto rankomis su „Žalgiriu“. Jo alga Kaune siekė iki 300 tūkst. eurų per sezoną, tačiau serbas suprato, kad investuoja į ateitį.

Dabar Vasa šį ėjimą laiko vienu geriausių savo karjeroje.

2017-2018 m. sezonas už K.Pangoso nugaros V.Micičiui buvo banguotas. Tačiau su 7,7 taško ir 4,2 rezultatyvaus perdavimo vidurkiu įžaidėjas padėjo nudiriguoti „Žalgirį“ į Eurolygos finalo ketvertą Belgrade. Dar nesibaigus sezonui ant jo stalo nugulė dvigubai pelningesnis pasiūlymas iš Stambulo „Anadolu Efes“. Beje, „Žalgiris“ už šį sandorį gavo apie 150 tūkst. eurų išpirką.

„Žalgirio“ rūbinėje V.Micičius sulaukė visokių replikų. „Anadolu Efes“ tą sezoną buvo paskutinė Eurolygos ekipa (7-23). Bet nuo V.Micičiaus atvykimo, turkai iš paskutinės vietos šovė į Eurolygos finalo ketvertą Vitorijoje, pernai iki pandemijos pirmavo reguliariajame sezone, o šiemet vėl kaunasi dėl titulo Kelne.

O Vasa... Vasa yra naudingiausias 2020-2021 m. Eurolygos žaidėjas (16,3 tšk., 4,8 perd., 17 naud.). Pirmas buvęs žalgirietis turnyro istorijoje, gavęs tokį įvertinimą.

VIDEO: Jausmingas siurprizas: Eurolygos prizą gavęs buvęs žalgirietis nesulaikė ašarų

„Vasa yra geriausias mano draugas. Jis nusipelnė šio apdovanojimo. Nuo pirmos dienos Stambule jis dirbo labai sunkiai. Jis kasdien atidavė save visą treniruotėse ir rungtynėse. Ir štai jis čia. Mes visi matome, koks jis puikus žaidėjas ir kiek daug duoda visai komandai. Visi didžiuojamės, kad jis laimėjo šį apdovanojimą. Tikiuosi, kad jis nuves mus į dar vieną prizą visai komandai“, – 15min apie V.Micičių kalbėjo K.Simonas.

Zacho LeDay domino efektas

Zacho LeDay pateko į „Žalgirį“ jau apkeliavęs visas pagrindines Euroygos arenas.

2018-ųjų vasarą pirmieji aukščiausiame lygyje Europoje juo patikėjo Pirėjo „Olympiakos“ vadovai, konkrečiai – treneris Davidas Blattas. Jis pastebėjo amerikietį Izraelyje, „Galil Gilboa Hapoel“ klube, kuris žaidžia vos 2,7 tūkst. gyventojų turinčiame Gan Nero miestelyje.

Savo debiutinį sezoną Europoje 23 metų amerikietis Izraelio čempionate rinko vid. 19,5 taško, po 8 atkovotus kamuolius ir 22,9 naudingumo balo. Beje, spėjo sudalyvauti ir vietos dėjimų konkurse.

Z.LeDay su „Olympiakos“ sutarė dėl kontrakto pagal formulę 1+1. Ir būtent tą pliusą antrajam sezonui 2019-ųjų vasarą Graikijos klubas nusprendė nubraukti.

Z.LeDay Pirėjuje rinko vid. 9,7 taško ir po 4 atkovotus kamuolius per 17 minučių. Tačiau iš „Olympiakos“ stovyklos skriejo abejonės dėl jo koncentracijos ir krepšinio IQ. Biudžetą apsikarpę graikai nusprendė ieškoti kitokio aukštaūgio.

15min šaltinių teigimu, vos tik paaiškėjo, kad Z.LeDay bus laisvas, ant jo meškerę užmetė Šarūnas Jasikevičius. Amerikietis turėjo susidomėjimo Eurolygoje, bet „Žalgiris“ dirbo labai greitai.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Zachas LeDay
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Zachas LeDay

Iki tol „Žalgirio“ treneris pirmuoju pasirinkimu norėjo įsigyti Augustine'ą Rubitą. Tačiau per dvi pozicijas žaidžiančio aukštaūgio užsigeidė du turtingesni klubai – Maskvos srities „Chimki“ ir Pirėjo „Olympiakos“. Rusijos turtuoliai amerikiečiui siūlė apie 800-900 tūkst. eurų, tačiau A.Rubitas tada pasirinko kuklesnę algą Atėnų priemiestyje ir Graikijos saulę sau bei savo šeimai.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Augustine'as Rubitas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Augustine'as Rubitas

Beje, tai buvo ne vienintelis žaidėjas, kurį iš po Šaro nosies nugvelbė „Olympiakos“. 15min šaltinių teigimu, jau prieš porą metų „Žalgiris“ aktyviai taikėsi į Nigelą Williamsą-Gossą. Bet jis tada irgi pasirinko Pirėjų.

Dežavu. N.Williamsas-Gossas šią vasarą vėl yra geidžiamiausių „Žalgirio“ įžaidėjų sąrašo viršuje ir jo vėl nori „Olympiakos“, siūlantys per 2 mln. eurų už dvejus metus.

nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Nigelis Williamsas-Gossas
nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Nigelis Williamsas-Gossas

2019-aisiais buvo ir daugiau kandidatų į „Žalgirio“ priekinę liniją.

Pirmiausia – Rashawnas Thomasas, kuris šiuo metu vilki Belgrado „Partizan“ aprangą ir praėjusį sezoną Europos taurėje rinko vid. 13,6 taško bei 5,5 atkovoto kamuolio.

eurocupbasketball.com/Rashawnas Thomasas
eurocupbasketball.com/Rashawnas Thomasas

Tačiau „Žalgirį“ labiau domino Miunchene pasižymėjęs Devinas Bookeris. Tada dar 28-erių amerikietis debiutavo Eurolygoje su „Bayern“ apranga 8,9 taško ir 3,4 atkovoto kamuolio per 21 minutę vidurkiu. Š.Jasikevičius rinkosi būtent tarp D.Bookerio ir Z.LeDay.

Vis dėlto Šaro šaltiniai kėlė dvejones dėl D.Bookerio nuotaikų kaitos ir požiūrio į individualų darbą. Todėl „Žalgirio“ trenerių štabas vienbalsiai pasirinko energinį užtaisą vardu Zachas LeDay, kuris dar geriau bėgo į greitą puolimą.

Getty images / Euroleague.net nuotr./Devinas Bookeris
Getty images / Euroleague.net nuotr./Devinas Bookeris

Beje, tą 2019-ųjų vasarą visi „Žalgirio“ kandidatų sąraše buvę aukštaūgiai išsiskirstė po Eurolygos ir Europos taurės klubus per tą patį 10 dienų laikotarpį liepos viduryje: A.Rubitas sukirto rankomis su „Olympiakos“, D.Bookerį į Chimkus išsikvietė Rimas Kurtinaitis, Z.LeDay pirko lėktuvo bilietus į Kauną, o R.Thomasas tapo Belgrado „Partizan“ kariu.

Š.Jasikevičius taip pat dvejojo dėl Z.LeDay tritaškių pataikymo, nes jam reikėjo ne tik mobilaus, bet ir aikštę galinčio išplėsti aukštaūgio. Bet Zachas nenuvylė – prišaudė 43,3 proc. tritaškių, taranuodamas varžovų gynybą tapo vienu „Žalgirio“ lyderių (11,8 tšk., 4,7 kam., 13,2 naud.) ir sudomino Ettore Messiną.

Po pirmojo sezono „Žalgiryje“ italas perpirko amerikietį už 150 tūkst. eurų ir nepasigailėjo. Buvęs žalgirietis pirmosiose ketvirtfinalio serijos rungtynėse su „Bayern“ paskutinę sekundę stebuklingai išgelbėjo Milano klubą nuo pralaimėjimo ir kardinaliai pakeitė atkrintamųjų eigą. Z.LeDay „Olimpia“ ekipoje renka vid. 10,1 taško, 4,6 atkovoto kamuolio ir 12,5 naudingumo balo.

VIDEO: Eurolygos stebuklai: buvęs žalgirietis paskutinę sekundę atnešė neįtikėtiną pergalę

Netipiškas Brandono Davieso pasirinkimas

Brandono Davieso karjera prasidėjo ten, kur svajoja patekti daugybė Eurolygos krepšininkų.

Stipriausioje krepšinio lygoje amerikietis 2013-2015 m. per du sezonus sužaidė 78 rungtynes ir „Philadelphia 76ers“ bei „Brooklyn Nets“ komandoms rinko vid. 3,7 taško bei 2,5 atkovoto kamuolio.

„Scanpix“/AP nuotr./Jonas Valančiūnas ir Brandonas Daviesas
„Scanpix“/AP nuotr./Jonas Valančiūnas ir Brandonas Daviesas

Vis dėlto po Andrejaus Kirilenkos mainų ant NBA komandų slenksčio laviravęs krepšininkas liko be darbo ir 2015-ųjų žiemą susikrovė lagaminus į Europą. Las Vegaso vasaros lygoje susipažinęs su Šalono prie Sonos „Elan Chalon“ treneriu, B.Daviesas sezono įkarštyje priėmė jo kvietimą pakeisti traumuotą pagrindinį klubo vidurio puolėją.

B.Daviesas užbaigė sezoną Prancūzijoje su 8 taškų ir 4,1 atkovoto kamuolio vidurkiu. 2015-2016 m. aukštaūgis persikėlė į Varezės „OpenJobMetis“ ekipą, kur Italijoje rinko vid. 13,3 taško bei 6,5 atkovoto kamuolio, o 2016-2017 m. pakilo į Europos taurę ir „Monaco“ klubui FIBA Čempionų lygoje įnešė 9 taškų ir 3,5 atkovoto kamuolio indėlį.

Amerikiečio progresas Europoje, mobilumas gynyboje ir neįtikėtinai ilgos rankos užkabino Šaro akį. Tai nebuvo išskirtinė tarpsezonio istorija – „Žalgiris“ su buvusiu NBA žaidėju sudarė vienerių metų kontraktą. Bet netrukus B.Daviesas tapo išskirtiniu žaidėju.

Iki vasario mėnesio B.Daviesas ant Eurolygos parketo nebuvo išsilaikęs daugiau nei 19 minučių. Per 21 Eurolygos susitikimą turnyro debiutantas pasiekė 7,2 taško vidurkį, bet neretai blaškydavosi Šarūno Jasikevičiaus sistemoje ir pritrūkdavo kantrybės.

VIDEO: Buvęs „Žalgirio“ lyderis vis dar jaučia meilę iš Lietuvos – žinučių gauna kasdien

Nepaisant kibirkščių prie šoninės linijos, Šaras džiaugėsi B.Davieso energija ir atsidavimu tiek aikštėje, tiek treniruočių salėje. Jis žinojo, kad tik laiko klausimas, kada lyg nuo grandinės nutrūkęs amerikietis ras savo vietą ir parodys savo geriausią žaidimą. Tas laikas atėjo Eurolygos ketvirtfinalyje.

Brandonas sprogo serijoje su Pirėjo „Olympiakos“. 17 taškų (66,7 proc. dvit.), 4 atkovotų kamuolių, 1,3 bloko ir 19,8 naudingumo balo vidurkis nubloškė graikus kelyje į finalo ketvertą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas

„Žalgiris“ laiku užbėgo įvykiams už akių ir dar balandį sudarė naują kontraktą 2018-2019 m. sezonui.

Tai buvo netikėtas ėjimas. Europos žiniasklaidoje jie sklido naujienos apie „Barcelona“ bei „Chimki“, net NBA klubų susidomėjimą. Bet B.Daviesas sutiko likti Kaune už 550 tūkst. eurų atlygį, nors pagal tuometinę rinką vasarą jis galėjo tikėtis iki 1 mln. eurų.

Prie tokio B.Davieso pasirinkimo daug prisidėjo agentas, Šaras ir amerikiečio meilė „Žalgiriui“. Ne veltui baigdamas antrą sezoną Barselonoje krepšininkas užsiminė, kad neatmeta galimybės sugrįžti į Kauną, o jei ne geresnės sąlygos elito klubuose, mielai žaistų už žaliai baltus visą karjerą.

VIDEO: NBA ir Eurolygos legenda dėkoja Šarui – į „Barcą“ grįžo ir dėl lietuvio

M.Ražnatovičius įtikino amerikietį, kad dar metams likęs Kaune, jis patrigubins savo vertę. Taip ir įvyko.

Vid. 14,2 taško, 5,5 atkovoto kamuolio, 2 rezultatyvių perdavimų ir 16,9 naudingumo balo vidurkis atvedė „Žalgirį“ į atkrintamąsias, o B.Daviesą – į antrą Eurolygos simbolinę komandą.

Dabar B.Daviesas yra trečias pagal rezultatyvumą žaidėjas Barselonoje (12,1 tšk.), o naudingumu (14,2 naud.) nusileidžia tik Nikolai Mirotičiui.

Eurolygos „Final 4“ tvarkaraštis (gegužės 28 d.)
Pusfinalis Stambulo „Anadolu Efes“ – Maskvos CSKA 19 val.
Pusfinalis „Barcelona“ – Milano „Olimpia“ 22 val.
VIDEO: Šaro varžovo pokštas: juokavo prašysiąs patarimo ir sulaukė Jasikevičiaus atsako

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius