-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 29

Kai atrodė, kad dugnas jau pasiektas: „Žalgirio“ vargai ir besikartojančios klaidos

Atrodė, kad dugnas jau buvo pasiektas praėjusios savaitės rungtynėse su „Crvena zvezda“. Atrodė, kad po tokių rungtynių laukia stipri kauniečių reakcija ir galbūt vienos geriausių sezono rungtynių. Tačiau Berlyne išvydome tik dar labiau savo jėgomis nepasitikintį ir tas pačias klaidas toliau darantį „Žalgirį“, kuris nusileido ALBA ekipai 62:69.

Pamirštami ir nutraukiami deriniai, nepadaromos baudos iki bonuso, neatleistinos klaidos gynyboje, neatsitverti žmonės kovojant dėl kamuolio, blogi sprendimai ir pavėluoti perdavimai puolime, pamirštamos oponentų stipriosios rankos. „Žalgirio“ žaidime klaidų – daug daugiau nei reikia.

Jų visada bus, tačiau ir progreso kol kas nematyti. Nepaisant to, apie visas jas kalbėtume mažiau, jei ši komanda sugebėtų pataikyti į krepšį, susikūrusi laisvus metimus. O jų vakar buvo turbūt daugiausiai per visas 11 šio sezono Eurolygos rungtynių.

VIDEO: Penktas pralaimėjimas iš eilės: „Žalgiris“ nusileido ir ALBA komandai

Pirmojo kėlinio loterija

Berlyno komandos box-and-one gynyba, kuomet 4 žaidėjai dengiasi aikšte ir 1 asmeniškai, jau tampa savotišku šios komandos skiriamuoju bruožu. Ši gynyba tampa loterija, kuomet ją naudoji daugiau nei keletą atakų iš eilės ir leidi varžovams pasiruošti pulti prieš ją.

Šią gynybą ALBA naudojo nuo pat rungtynių pradžios beveik visą pirmąjį kėlinį. Iš pradžių asmeniškai buvo prižiūrimas KC Riversas, vėliau – jį pakeitęs A.Milaknis. Žalgiriečiai momentais atrodė sutrikę ir pernelyg minkšti atakuodami – kamuolys statiškai vaikščiodavo aplink tritaškio liniją, o baudos aikštelėje kamuolį gavę aukštaūgiai atrodė neužtikrinti ir per mažai agresyvūs. Taip vėjais buvo paleistos 3–4 atakos.

Tačiau dar 4–5 atakos vien pirmajame kėlinyje baigėsi laisvais tolimais metimais, kurių „Žalgiris“ nesugebėjo pataikyti. Hayesas, Milaknis, Riversas – tai geriausi komandos metikai, laisvi atliekantys šiuos metimus. Kažko geriau sunku ir būtų tikėtis. Iš viso kauniečiai prametė 9 iš 9 tritaškių pirmajame kėlinyje, o rungtynes baigė su 2 taikliais metimais iš 23.

Berlyno ekipa laimėjo pirmojo kėlinio loteriją su savo pasirinkta box-and-one gynyba, kuri leido „Žalgiriui“ įmesti vos 5 taškus per pirmąsias 8 minutes.

Klaidos žaidžiant nugara į krepšį

Be itin prasto pataikymo „Žalgiris“ vakar dar ir suklydo 18 kartų, kas yra gerokai per didelis skaičius Eurolygos rungtynėse. ALBA krepšininkai atliko puikų darbą gynyboje padėdami vienas kitam bei būdami aktyvūs rankomis – perėmė net 9 kamuolius.

„Žalgirio“ asistentas-skautas E.Beržininkaitis prieš rungtynes minėjo, kad ALBA žaidžia krepšinį su daug pagalbų – viena iš jų suvaidino esminį vaidmenį šiose rungtynėse. Varžovams centruojant nugara į krepšį, itin aktyvų darbą Berlyno ekipoje atlieka artimiausias pagalbinis žaidėjas – dažniausiai tas, kurio žmogus atliko perdavimą į baudos aikštelę. Šis atlieka dig judesį, kuomet juda pirmyn atgal itin greitai tarp savo ginamojo ir centruojančio žaidėjo, bandydamas jį išmušti iš pusiausvyros ir priversti nusimesti kamuolį.

VIDEO: Susierzinęs E.Ulanovas neieškojo pasiteisinimų

Šis digginimas yra pagrindinė priežastis, kodėl ties Z.LeDay statistikos eilute matome net 6 klaidas – amerikietis šiose situacijose suklydo net 4 kartus, vieną kartą tą padarė E.Ulanovas. Amerikiečio sprendimų priėmimas bei perdavimų kokybė pamačius papildomą gynėją vakar tiesiog badė akis.

Tai buvo dar vienas ALBA manevras, kuris žalgiriečiams buvo tikrai žinomas prieš rungtynes, tačiau susidūrimas su tuo realybėje buvo per daug sudėtingas.

VIDEO: Š.Jasikevičius kritikavo ir save, ir žaidėjus: „Nesąmonė. Taip negali būti“

Gynybos klaidos

69 praleisti taškai, kaip ir praėjusią savaitę praleistas 61, neatrodo indikuojantis apie prastą gynybą. Tuo labiau, kad buvo žaista su viena geriausiai ir greičiausiai puolančių ekipų, kuri vidutiniškai prieš šias rungtynes įmesdavo net po 81 tašką per rungtynes. „Žalgiris“ paliko vokiečius ženkliai žemiau jų vidurkio, tačiau rungtynių metu ir ypač lemiamame rungtynių ketvirtyje netrūko grubių gynybinių klaidų.

Rezultatui esant 51:48, Z.LeDay privalėjo keistis M.Hermannssonui užsirietus į baudos aikštelę po užtvaros. Tokioje situacijoje tai klasikinė gynyba, kadangi besivejantis gynėjas nieko negali padaryti bėgdamas iš nugaros. Amerikietis liko ties savo žmogumi ir M.Hermannssonas pelnė 2 taškus.

VIDEO: A.Milaknis sukrėstas: mums reikia išplėšti tą pergalę

Po kelių atakų, P.Siva atakuoja Th.Walkupą verždamasis į kairę pusę. L.Lekavičius, taip pat kairėje aikštelės pusėje, dengia N.Giffey – žaidėją, kuris šiame sezone iš tritaškio krepšį atakuoja 73 proc. (taip, čia ne klaida) taiklumu ir yra pataikęs 16 iš 22 metimų iš toli. Lukas ateina į pagalbą iš stipriosios pusės gerokai per daug ir nors greitai sugrįžta ties N.Giffey, yra per žemas, kad galėtų itin sutrukdyti metimui – ALBA žaidėjas smeigia tritaškį.

Vėliau sekė Th.Walkupo pamiršimas po išsikeitimo atsitverti varžovų centrą L.Nnoko, kuris atsikovoja kamuolį puolime ir pelno 2 taškus. Kitoje atakoje, KC Riversas, besivaikydamas M.Hermannssoną sugalvoja nukirsti užtvarą trumpesniu keliu. Tą greit nuskaito varžovas ir atšokęs į kampą pataiko tolimą dvitaškį, vos užmynęs ant tritaškio linijos. Galiausiai viską vainikuoja R.Giedraičio tritaškis po prastos kauniečių rotacijos post-up gynyboje.

Dar 4 taškus ALBA pelnė po žalgiriečių pražangų jau turint komandines pražangas. Bent keleto šių klaidų tikrai buvo galima išvengti, o tada jau galbūt būtų buvę galima galvoti ir apie pergalę, nepaisant tragiško pataikymo ir kitų problemų puolime.

Apibendrinimas

Dar viena savaitė ir dar daugiau tų pačių problemų „Žalgirio“ stovykloje.

Norint apsukti sezoną teigiama linkme, reikia laukti tinkamos žaidėjų reakcijos į akcentuojamas klaidas puolime ir gynyboje.

Ir tikėti, kad kamuolys pagaliau pradės kristi į krepšį atakuojant laisviems.

VIDEO: Žalgirio naujokas turi patarimą, kaip atsikratyti tritaškių prakeiksmo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius