-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 01

Pamatykite: kai Europa nusidažė geltonai – Šaro džiazas ir neprilygstamas Eurolygos rekordas

Šarūnas Jasikevičius prieš pusantro dešimtmečio buvo užsitarnavęs „auksinio berniuko“ pravardę. Ši jam prilipo ne tik dėl šviesiomis sruogomis pamargintos šukuosenos, bet ir dėl žaibišku greičiu rinktos trofėjų kolekcijos. 2004-ųjų pavasarį Šaras antrą kartą iš eilės užkopė į Eurolygos viršūnę, o tą padarė būdamas pagrindiniu geltonosios „Maccabi“ mašinos dirigentu.
Šarūno Jasikevičiaus ir „Maccabi“ triumfas 2004 m. Eurolygos finale
Šarūno Jasikevičiaus ir „Maccabi“ triumfas 2004 m. Eurolygos finale / Euroleague.net nuotr.

15min savo feisbuko transliacijoje kviečia prisiminti 2004 m. Eurolygos finalą, kuriame Tel Avivo „Maccabi“ su karjeros pike buvusiu Šarūnu Jasikevičiumi priėmė talentingos Bolonijos „Skipper“ komandos iššūkį (transliacijos pradžia 19 val.):

Po trijų sezonų „Barcelona“ klube, vainikuotų Eurolygos titulu 2003-aisiais, Š.Jasikevičius pasuko į Tel Avivą. Ten jis tapo istorinės komandos varikliuku.

Kartu su Anthony Parkeriu, Nikola Vujčičiumi, Maceo Bastonu ir kitais Šaras ir „Maccabi“ klubas nužygiavo iki pat Eurolygos finalo, kuriame surengė įspūdingiausią šou per visą pajėgiausių Senojo žemyno klubinių turnyrų finalų istoriją.

Šaro kompanijos būtent Tel Avive vykusiame finalo ketverte galėjo nė nebūti, bet neįtikėtinai sukritusios aplinkybės lėmė „Maccabi“ pergalę prieš Kauno „Žalgirį“ paskutinėse „Top 16“ etapo rungtynėse po pratęsimo.

Dar vieną sunkų testą Izraelio ekipai teko įveikti pusfinalyje, kai kelią jiems bandė pastoti Maskvos CSKA, tačiau 27 taškus pelnęs A.Parkeris atvedė „geltonuosius“ į pergalę 93:85.

Finale prieš „Maccabi“ stojo tuometinė Bolonijos „Skipper“ komanda, kurioje netrūko žymių vardų.

Į priekį istoriškai „Fortitudo“ vardu žinomą komandą vedė krūva krepšinio gerbėjams pažįstamų žaidėjų – italų snaiperis Gianluca Basile, slovėnai Matjažas Smodišas ir Erazemas Lorbekas, serbas Milošas Vujaničius, kylanti Argentinos žvaigždė Carlosas Delfino, vėliau „Žalgirio“ marškinėlius užsivilkęs Hanno Mottolla bei vos 18-os sulaukęs būsimasis NBA čempionas Marco Belinelli.

Euroleague.net nuotr./Gianluca Basile
Euroleague.net nuotr./Gianluca Basile

Atrodė, kad laukia nuožmus finalas, bet įspūdingai 10,5 tūkst. sirgalių „Nokia“ arenoje palaikomi „Maccabi“ krepšininkai buvo kitos nuomonės.

„Skipper“ pirmavo tik po pirmųjų M.Smodišo taškų, tačiau netrukus tritaškį pataikęs Š.Jasikevičius susprogdino emocijų bombą ir užsikūrusi geltonoji mašina šovė į priekį – jau pirmajame kėlinyje atitrūko didžiuliu skirtumu, 31:13.

Dominuojantį tempą „Maccabi“ išlaikė visų rungtynių metu ir didinę persvarą kosminiu tempu po dviejų kėlinių pirmavo 25, o ketvirtajame ketvirtyje – ir didesniu nei 40 taškų skirtumu.

„Maccabi“ surengtas šou tapo įspūdingiausiu pasirodymu Eurolygos finalų istorijoje – prie 118:74 laimėjusio Tel Avivo klubo pagerintų rezultatyvumo ir didžiausio skirtumo rekordų niekas nepriartėjo iki šiol.

Euroleague.net nuotr./Šarūno Jasikevičiaus ir „Maccabi“ triumfas 2004 m. Eurolygos finale
Euroleague.net nuotr./Šarūno Jasikevičiaus ir „Maccabi“ triumfas 2004 m. Eurolygos finale

Prie įspūdingos pergalės svariai prisidėjo ir šįsyk finale jau „nesudegęs“ Š.Jasikevičius.

Jei prieš metus Šaras pripažino, kad „dar nebuvo pasiruošęs dominuoti tokio lygio rungtynėse“, tai dabar jis vos per 18 minučių spėjo nuveikti užtektinai, kad taptų vienu pagrindinių pergalės kalvių – kaunietis pelnė 18 taškų (2/2 dvit., 4/6 trit., 2/2 baud.), atliko 5 rezultatyvius perdavimus ir surinko 23 naudingumo balus.

„Finalinės rungtynės buvo iš tų, kurias žaidi taip sutelkęs dėmesį, kad net nepažiūri į švieslentę, – savo knygoje „Laimėti neužtenka“ prisiminė Šaras. – Kai pamatėme, kad pirmaujame 40 taškų skirtumu, buvo neįtikėtina. Pasijutau nesmagiai prieš savo priešininkus, sakau tai nuoširdžiai, nes niekada nėra malonu pralaimėti tokiu skirtumu. „Skipper“ nelaimei, 2004-ųjų gegužės 1-osios vakarą žaidėme fantastiškai, o jiems tai buvo vienos prasčiausių rungtynių per visą sezoną. Derinys atrodė sukrečiantis. Rodėsi, judame skirtingais greičiais – mes bėgome visu pajėgumu, o jie vos ne vos vilkosi.“

Finalo ketverto MVP buvo pripažintas Šaro bendraklubis A.Parkeris, ne tik pusfinalyje, bet ir finale žibėjęs ryškiausiomis spalvomis ir pelnęs 21 tašką bei surinkęs 34 naudingumo balus.

Euroleague.net nuotr./Anthony Parkeris
Euroleague.net nuotr./Anthony Parkeris

20 taškų pridėjo fantastiškai atakavęs Davidas Blu, o Talis Buršteinas taikėsi į trigubo dublio ritmą – žydas pelnė 17 taškų, sugriebė 10 kamuolių ir išskirstė 6 perdavimus.

Pralaimėtojų gretose vienintelis rodęs gyvybės ženklus buvo Milošas Vujaničius, kurio sąskaitoje – 21 taškas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius