Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 01 03

Kai kalbama ne žodžiais, o darbais: tylioji „Žalgirio“ emocinė bomba pagaliau susprogo

Kai po trumpo trenerių žodžio pasibaigus Eurolygos rungtynėms į Kauno „Žalgirio“ rūbinę suleidžiami žiniasklaidos atstovai, Luko Lekavičiaus joje dažniausiai nerasi nė su žiburiu. Tyliausias komandos krepšininkas lyg nuo varžovų gynybos sprunka į dušą, o interviu duoklę atiduoda vyresniems ar kalbesniems žalgiriečiams. Vis dėlto po vakarykštės pergalės prieš Tel Avivo „Maccabi“ 25-erių įžaidėjui pasislėpti jau nebuvo kur – prožektorių šviesas į jį nukreipė 21 taško pasirodymas antroje rungtynių pusėje.

Kaip ir visas „Žalgiris“, susitikimą L.Lekavičius pradėjo blankiai.

Pirmą kartą nuo suolo pakilęs dar pirmojo kėlinio viduryje, 180 cm ūgio vijurkas aikštėje neužsibuvo – savo auklėtiniui neištaręs nė žodžio Šarūnas Jasikevičius pasodino Luką ant suolo praėjus vos pusantros minutės.

Nelabai sėkmingas šilališkiui buvo ir antrasis bandymas aikštėje – pakilęs nuo suolo antrajame kėlinyje, L.Lekavičius kiek daugiau nei per keturias minutes surinko 2 taškus, o „Žalgiris“ atsiliko 29:34.

Š.Jasikevičius ieškojo išeičių stringančiame „Žalgirio“ puolime, o trečiąjį ketvirtį sugalvojo pradėti su abiem nominaliais įžaidėjais – L.Lekavičiumi ir Thomasu Walkupu, bet pirmosiomis minutėmis nepasiteisino ir tai – kauniečiai krito į duobę ir atsiliko 29:44, o L.Lekavičiaus +/ – rodiklis tuo metu buvo vienas prasčiausių komandoje – -11.

Vis tik galiausiai Šaras rado, už ko užsikabinti.

Lukas Lekavičius pataikė pirmąjį savo tritaškį iki trečiojo kėlinio pabaigos likus žaisti 7 minutėms ir taip pradėjo įsimintiną savo pasirodymą.

VIDEO: Pamatykite: L.Lekavičiaus tritaškiai, Z.LeDay blokai ir „Žalgirio“ pergalė prieš „Maccabi“

Per paskutines 17 rungtynių minučių įžaidėjas smeigė keturis tritaškius, du dvitaškius, sumetė visus penkis baudų metimus ir pelnė net 21 tašką, taip pagerindamas šio sezono „Žalgirio“ vienos rungtynių pusės rezultatyvumo rekordą – iki tol jis priklausė 18 taškų pasirodymu Madrido „Real“ klubą po ilgosios pertraukos sugniuždžiusiam Zachui LeDay.

„Antrojoje rungtynių pusėje suradome ne tik įžaidėją, bet ir lyderį. Aš, kaip treneris, galėjau užsikabinti, nes jaučiau, kad jis „karštas“. Smagu, kad atsirado Lukas“, – po mačo laurus savo auklėtiniui kabino Š.Jasikevičius.

VIDEO: Šarūno Jasikevičiaus spaudos konferencija: pagyros Lukui ir „jaunos“ komandos sindromas

L.Lekavičius tiesiog meistriškai naudojosi nukraujavusios „Maccabi“ komandos spragomis gynyboje.

Nepaslankūs aukštaūgiai Jake'as Cohenas, Quincy Acy ir ekipos naujokas Jalenas Reynoldsas itin vangiai kilo prie reaktyvinio „Žalgirio“ variklio „du prieš du“ situacijose, o Lukas už tai juos baudė tolimais metimais arba žaibiškais įkirtimais į baudos aikštelę.

Smagu, kad atsirado Lukas.

23 taškus surinkęs žalgirietis surengė geriausią savo pasirodymą šiame sezone ir sužaidė antras geriausias rungtynes per šeštą sezoną trunkančią Eurolygos karjerą – daugiau taškų, 29, įžaidėjas buvo pririnkęs tik daugeliui įsiminusiose rungtynėse Bamberge beveik prieš trejus metus.

„Lukutis paėmė ir padarė. Ypač antroje pusėje jis labai gerai atakavo ten, kur reikėjo, – po mačo liaupsių kolegai negailėjo Artūras Milaknis. – Gal jis ir nekuria kažkokių stebuklingų dalykų kitiems komandos draugams, bet ką turi, tai turi. Jis tikrai labai gerai išėjo prieš jų keitimąsi, paskui „pagavo“ ir metimą. Metė ir sunkesnius metimus, bet, kaip sakoma, kai jau „užsidega“ rankelė, tai jau nebesustabdysi.“

VIDEO: Karštas Artūro Milaknio komentaras apie rungtynes

Tokio Luko Lekavičiaus „Žalgiriui“ reikėjo lyg šviežio oro.

Iš rikiuotės iškritus Mariui Grigoniui, Kauno komandoje vis pritrūkdavo to lyderio, galinčio truktelėti komandą pačiais sunkiausiais momentais.

Tai buvo viena pagrindinių 9 pralaimėjimų, iš kurių daugelis – vos kelių taškų skirtumais, serijos priežasčių, o tą neretai po nesėkmių pabrėždavo ir Š.Jasikevičius, pasigesdavęs lyderio aikštelėje.

Šįsyk juo tapo žemiausias rungtynių dalyvis, taikliais metimais užsiauginęs tikrai ne 180 cm žmogui tinkančio dydžio sparnus.

„Atradome ramybę puolime, atradome lyderį, kuris ir pataikė, ir pradėjo organizuoti žaidimą, – apie antroje rungtynių pusėje atsitiesusią komandą kalbėjo Šaras. – Luko kėlinys įžiebė mums tą viltį.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martinas Gebenas ir Lukas Lekavičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martinas Gebenas ir Lukas Lekavičius

Tokio sprogstančio L.Lekavičiaus pasirodymo „Žalgirio“ gerbėjai laukė nuo pat sezono pradžios.

Nors pastaruoju metu įžaidėjas demonstravo pagyvėjusią formą, labiausiai akis badė jo pasyvumas ir tikslumo trūkumas iš už tritaškio linijos.

Per dvejus Atėnuose praleistus metus Lukas iš toli šaudė pavydėtinu 44,2 proc. tikslumu, o per rungtynes, kuriose žaisdavo vos po 11,7 min., spėdavo išmesti po 1,2 tritaškio, tačiau iki vakarykščio mačo jo tritaškių taiklumas siekė vos 26,1 proc., o išmestų metimų dažnis, nepaisant gerokai išaugusio žaidimo laiko (18,7 min.), pakito tik labai nežymiai – iki 1,5 tritaškio per susitikimą.

Rungtynėse su „Maccabi“ ši slogiai atrodžiusi statistinė eilutė pagaliau sužibo ryškiomis spalvomis – L.Lekavičius ir metė (6), ir pataikė (4) daugiausiai tritaškių šiame sezone, o keturi tolimi metimai apskritai yra antras geriausias Luko karjeros pasirodymas. Pirmas, be abejo, buvo užfiksuotas per tą magišką vakarą Bamberge, kai vokiečius žalgirietis baudė penkiais tiksliais šūviais.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lukas Lekavičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lukas Lekavičius

„Jis tapo agresyvesnis, nebijojo pasiimti daugiau ant savęs. Kai pataikė kelis kartus, dar geriau pasijuto. Mums to ir reikia – geros emocinės bombos, o tada viskas eina geriau automatiškai“, – taikliais metimais iš sudėtingos situacijos „Žalgirį“ ištraukusį žaidėją gyrė ir Edgaras Ulanovas.

Puolėjo pašonėje sėdėjęs L.Lekavičius kalbėjo kukliai – priešingai nei tai, kaip jis elgėsi aikštėje.

Iš 7 įžaidėjo pataikytų metimų, net šešis jis susikūrė pats – individualiais veiksmais ar sulaukęs komandos draugo užtvaros.

Vienintelį metimą po perdavimo jis pataikė pačioje sėkmingiausios rungtynių atkarpos pradžioje, kai „asistą“ jam atliko Nigelas Hayesas.

Per likusį rungtynių laiką kamuolių iš kitų žalgiriečių Lukas jau nelaukė – iniciatyvos ėmėsi ir taškus „darė“ pats.

„Malonu sužaisti tokias rungtynes. Tikiuosi, kad tai pridės pasitikėjimo, – po antrosios iš eilės „Žalgirio“ pergalės Eurolygoje kalbėjo pats mačo herojus. – Žaidžiau savo žaidimą, pataikiau metimus ir tiek. Nebuvo akcento žaisti ant manęs. Krepšinis yra sportas. Kartais pasiseka, kartais ne. Šiandien įkrito viskas.“

VIDEO: L.Lekavičius: šiandien įkrito viskas

Žybtelėjusiam „Žalgirio“ vijurkui po susitikimo buvo išreikštas tik vienas priekaištas – įžaidėjas komandos draugams padalino tik 2 rezultatyvius perdavimus, o dėl to jį per dantį traukė „Žalgirio“ rūbinės kolonos – A.Milaknis ir Paulius Jankūnas.

Tiesa, komandos snaiperis turi tam paaiškinimą.

„Ne, baikit, akmenėliais mes tikrai nesimėtom, – paklaustas apie į L.Lekavičiaus pusę skriejančias draugiškas pastabas šypsodamasis sakė A.Milaknis. – Niekam ne paslaptis, kad Lukas yra toks, koks yra. Ką jis turi, tą turi, nieko mes iš jo neišpešim.

Nemanau, kad kol gyvi esam, sulauksim, jog jis kaltų 15 „asistų“. Bet jis dar tobulėja, yra jaunas. Gal dabar visi supuls dvigubinti pamatę, koks geras taškų rinkėjas jis yra, o jis pradės dalinti „asistus“, reikės juos tik gaudyti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius