-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 20

Kaip atrodo sunkiausias darbas Europos krepšinyje ir didžioji CSKA dilema

Dimitrio Itoudžio ašaros po triumfo Eurolygos finale buvo iškalbingesnės už tūkstančius žodžių. Treneris, kuriam jau buvo ruošiamas skyrybų lapelis vasarą, juodu darbu išgramdė CSKA pavadinimą ant 2019-ųjų Eurolygos čempionų trofėjaus.
Dimitris Itoudis
Dimitris Itoudis / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

CSKA vasara turėjo būti aiškesnė.

Nuo 2014-ųjų CSKA žaidimą konstruojančio Dimitrio Itoudžio sutartis baigiasi po sezono ir birželį vyrai turėjo skirstytis savais keliais. CSKA vadovai – pas naują trenerį, D.Itoudis – galbūt namo į Atėnų „Panathinaikos“.

Naujas CSKA strategas Maskvoje būtų turėjęs idealias sąlygas naujo Eurolygos dangoraižio statyboms, mat baigėsi beveik visų legionierių sutartys, o su beribiu Rusijos pasididžiavimo kredito limitu armiečiai būtų subūrę naują aukščiausio lygio krepšininkų armiją.

Dar net žvarbiais žiemos mėnesiais, kai situacija Maskvoje įsitempė po 4 pralaimėjimų 7 Eurolygos rungtynių serijoje, už kamerų pūtėsi gandų burbulas apie paskutines D.Itoudžio dienas CSKA kontoroje ir kandidatų eilę pakeisti graiką.

Tačiau D.Itoudis įnešė ne visiškai planuotą dilemą į CSKA vadovų kabineto dienotvarkę.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Dimitris Itoudis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Dimitris Itoudis

D.Itoudis nėra lengvas riešutėlis.

Treneris kas savaitę fiksuoja savo žaidėjų fizinę būklę, net maisto racioną ir miego kokybę, tikrina krepšininkų kraują ir kaip kompiuteris seka žaidėjų gyvenimą.

D.Itoudis yra tobulumo vergas, todėl savo kareivius bandė užprogramuoti kaip mašinas.

Pastaraisiais sezonais D.Itoudžio kritikų stovykloje ne veltui populiari buvo idėja, jog CSKA žaidėjams trūksta dvasios ir reikia mažiau automatikos – komanda žaidė kaip robotai.

Tačiau D.Itoudis galiausiai vėl sureguliavo visus parametrus pagal čempionišką kodą.

TAIP PAT SKAITYKITE: Tobulumo paieškos: D.Itoudžio parametrų pasaulyje būtų vietos Š.Jasikevičiui

48-erių Željko Obradovičiaus mokinio rezultatai yra iškalbingi. Penki finalo ketvertai iš penkių ir du Eurolygos čempionų titulai (2016 ir 2019 metais).

Šie rezultatai D.Itoudį stato į geriausių Eurolygos dešimtmečio trenerių lentyną kartu su Željko Obradovičiumi ir Pablo Laso. Mat dar joks treneris šiame dešimtmetyje nelaimėjo Eurolygos daugiau nei du kartus.

Prisižaidęs su Vangos pranašystėmis, Erginas Atamanas finalui darė didesnę įtaką užlipęs ant parketo ir vos nesusidūręs su teisėju Igoriu Latyševu, nei savo brėžiniais derinių lentoje.

Tuo tarpu Dimitris Itoudis buvo klasiškas.

Jis traukė iš rankovių treniruotėse paruoštus kozirius, iš kurių susirinko reikšmingą taškų skaičių, dienos pabaigoje sukrovusį pergalingą pranašumą.

Jis diskutavo su žaidėjais, leido jiems rinktis už uždarų durų nušlifuotus derinius ir vedė CSKA į pergalę kaip tikras generolas.

„Anadolu Efes“ buvo per daug priklausomi nuo atskirų žaidėjų meistriškumo. Bet kai „Anadolu Efes“ taikiklis užsikirto šalia 40 proc. ribos – turkai pataikė tik 37,5 proc. dvitaškių ir 36,7 proc. tritaškių, Stambulo krepšininkai ant „Fernando Buesa“ parketo liko beginkliai.

E.Atamano komandų sėkmę lemia geras įžaidėjo pasirodymas ir jo sugebėjimas kontroliuoti komandą. Lyg tyčia, buvęs žalgirietis Vasilije Micičius prisvilo Eurolygos finale.

Skirtingai nei puikiai suvadovautose pusfinalio rungtynėse su Stambulo „Fenerbahče“, V.Micičius šįkart ne tik per dažnai svaidė pro šalį (2/9 trit.), bet ir rinkosi ne pačius geriausius sprendimus.

Jis leido netaikliems metimais sukristi į jo galvą ir taip išsibalansavo po idealiai sudiriguoto pusfinalio.

Daug prie to prisidėjo ir CSKA gynybos agresija. Kibi ir labai tiksli Maskvos krepšininkų gynyba izoliavo V.Micičių nuo komandos ir vertė ieškoti atakos tęsinių po vieną, o ne komandiškai.

25-erių atakų organizatorius į pirmąjį savo Eurolygos finalą atsinešė pernykščių „Žalgirio“ ir Šarūno Jasikevičiaus pamokų kuprinę, bet dar turės pasistiebti, kad taptų čempionišku vedliu.

Neabejoju, kad Vasa tą ir padarys. 24sek žiniomis, V.Micičius arba kitą sezoną pravers NBA duris, arba atmetęs kitų Eurolygos finalo ketverto dalyvių pasiūlymus liks „Anadolu Efes“ gretose už milijonus.

„Scanpix“ nuotr./Vasilije Micičius
„Scanpix“ nuotr./Vasilije Micičius

Shane'as Larkinas tapo Eurolygos finalo ketverto superžvaigžde. Dar joks finalo ketvertas šiame tūkstantmetyje neregėjo tokio dominuojančio vieno žmogaus šou.

Finale amerikietis pelnė 29 taškus ir pasiekė Eurolygos finalų rekordą.

Modernios Eurolygos istorijoje dar joks krepšininkas finalo ketverte nebuvo surinkęs tiek, kiek Sh.Larkinas – 59 taškų, o per visą turnyro istoriją priekyje gynėjo atsidūrė tik tokios pavardės kaip Nikos Galis, Bobas McAdoo ar Aleksandras Volkovas.

Sezono pradžioje 26-erių krepšininkas aikštėje strigo lyg piko metu Stambulo kamščiuose. „Anadolu Efes“ komanda jam vos neparodė durų, bet ilgainiui Sh.Larkinas dar sykį įrodė, kad yra visai kitos lygos – NBA, žaidėjas.

Įspūdingiausi pasirodymai Eurolygos Final 4
Taškai finale Taškai Final 4
Sh.Larkinas 29 (2019 m.) N.Galis 69 (1990 m.)
N.Melli 28 (2018 m.) N.Galis 67 (1988 m.)
D.Bodiroga 27 (2001 m.) B.McAdoo 64 (1988 m.)
A.Rigaudeu 27 (1999 m.) N.Galis 61 (1989 m.)
Z.Savičius 27 (1991 m.) A.Volkovas 61 (1994 m.)
E.Ginobili 27 (2002 m.) Sh.Larkinas 59 (2019 m.)

Vis dėlto finale Sh.Larkinui pritrūko pagalbininkų sustabdyti nesustabdomai lyg robotas veikusią CSKA mašiną.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Shane'as Larkinas ir Erginas Atamanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Shane'as Larkinas ir Erginas Atamanas

CSKA taip pat turėjo bent du krepšininkus, kurie nepamaišytų giliai NBA komandos rotacijai: Cory Higginsą ir Willą Clyburną.

Pastarasis MVP pribloškė pataikymu iš toli.

W.Clyburnas per tris sezonus Eurolygoje nemetė tolimų metimų 40 proc. tikslumu ir dar nebuvo įmetęs keturių tritaškių per rungtynes. Anaiptol, šį sezoną jis tik sykį buvo pataikęs tris tolimus metimus.

Bet pusfinalyje amerikietis įskraidino 3, finale – net 4 tolimus metimus, ir pelnytai užsidėjo MVP karūną.

Dauguma jo tolimų metimų buvo sunkūs, per rankas, ir truktelėjo komandą sunkiais momentais. W.Clyburnas demonstravo čempionišką šaltakraujiškumą ir buvo efektyvus abiejose aikštės pusėse.

CSKA Europoje neturi daug sirgalių, bet šioje finalo ketverto loterijoje nusipelnė ištraukti laimingą bilietą.

D.Itoudžio emocijų pliūpsnis po finalo švilpuko tik įrodo, kiek teko pereiti, ką pakelti siekiant Eurolygos čempionų trofėjaus ir kokia karšta yra CSKA trenerio kėdė.

Tituluočiausi Eurolygos klubai
Komanda Titulų skaičius
Madrido „Real“ 10
Maskvos CSKA 8
Tel Avivo „Maccabi“ 6
Atėnų „Panathinaikos“ 6
„Varese“ 5

„Žalgirio“ vadovai Paulius Motiejūnas ir Robertas Javtokas Vitorijoje turėjo su nedideliu džiugesiu atsistoję ploti CSKA su Eurolygos trofėjumi. Maskviečių triumfas stiprina teoriją, kad D.Itoudis liks prie CSKA vairo, o tai reikštų, kad Š.Jasikevičius nesulauks daugiau pagundų Europoje palikti Kauno „Žalgirio“.

CSKA ir D.Itoudis buvo ant skyrybų slenksčio, bet bus įdomu pažiūrėti, kiek neplanuotas kūdikis – Eurolygos čempionų titulas, vers rusus permąstyti savo ateities planus.

VIDEO: Pamatykite: dramatiškame Eurolygos finale triumfavo Maskvos CSKA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius