-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 20

Keturis lietuvius ir mūšius su Lietuva prisiminęs „Fenerbahče“ italas: „Neįtikėtina tauta“

Stambulo „Fenerbahče“ puolėjas Achille Polonara karjeros kelyje išvien žaidė su keturiais lietuviais – Rimantu Kaukėnu, Darjušu Lavrinovičiumi, Tadu Sedekerskiu ir Roku Giedraičiu. Jis juos visus pamena puikiai, kaip ir tas tris nepamirštamas akistatas prieš Lietuvos vyrų ir jaunimo komandas. Mačo su Kauno „Žalgiriu“ dieną – Italijos rinktinės puolėjo liaupsės Lietuvos krepšiniui 15min portale.

2021-ieji metai italui Achille'ui Polonarai įsimins visam gyvenimui.

Neįtikėtiną kokybinį žaidimo šuolį pademonstravęs Vitorijos „Baskonia“ puolėjas tapo bene labiausiai patobulėjusiu praėjusio Eurolygos sezono žaidėju, o vasarą Tokijuje jis įgyvendino ir olimpinę svajonę.

Įspūdingas atletiško 30-mečio kairiarankio krepšininko žaidimas atkreipė Turkijos milžino Stambulo „Fenerbahče“ dėmesį, kuris A.Polonarai ant stalo mestelėjo trejų metų sutartį pagal formulę „2+1“.

Vis dėlto naujasis karjeros etapas „Fenerbahče“ klube italui nebuvo rožėmis klotas – strigo ir jis, ir Aleksandro Džordževičiaus treniruojama komanda, per pirmąsias dvylika Eurolygos rungtynių iškovojusi vos tris pergales.

Aukštus tikslus prieš sezoną brėžę turkai pralaimėjimą patyrė ir Nemuno saloje prieš Kauno „Žalgirį“, vis dar skęstantį turnyrinės lentelės dugne.

Būsimi Lietuvos čempionų varžovai pagreitį įgavo pirmojo rato pabaigoje, kai penkerių rungtynių atkarpoje patiesė keturis varžovus, o gero tempo nepristabdė ir dviejų lyderių – Nando De Colo ir Jano Vesely – traumos bei komandoje įsisukęs koronavirusas.

Po priverstinės pertraukos Stambulo krepšininkai 94:80 patiesė vieną Eurolygos favoričių Pirėjo „Olympiakos“.

„Iki šios akimirkos mūsų sezonas buvo nusėtas pakilimais ir nuopuoliais. Turėjome daug naujų žaidėjų, naują trenerį, naujus asistentus, o mūsų neaplenkdavo ir traumos. Sezono nepradėjome gerai, bet galime dar stipriai pagerinti žaidimą, kadangi turime daug talentingų žaidėjų. Traumos mūsų neapleidžia, komandoje turime ir kelis teigiamus COVID-19 testų rezultatus, bet mes dar įsibėgėsime ir parodysime geriausią savo versiją, – 15min sakė Achille Polonara. – Praradome du svarbiausius žaidėjus, tad reikėjo persigrupuoti. Turime žaisti komandiškai ir padėti vieni kitiems. Jei sugebėjome įveikti „Olympiakos“, galime laimėti prieš bet ką. Turime žaisti kietai gynyboje, o puolime – komandiškai.“

Šiuo metu nuo 8-oje pozicijoje esančios Stambulo „Anadolu Efes“, kuri garantuoja vietą Eurolygos atkrintamosiose, „Fenerbahče“ krepšininkus skiria vos viena pergalė, bet A.Džordževičiaus auklėtiniai yra sužaidę vienu maču mažiau.

Per pastarąsias trejas rungtynes A.Polonara rodė įspūdingą krepšinį, rinkdamas po 17,7 taško, 6,7 atkovoto kamuolio ir 22,3 naudingumo balo.

Apskritai šį sezoną italas žaidžia po beveik 22 minutes, pelno po 8,6 taško, atkovoja po 4,4 kamuolio ir fiksuoja 10,7 naudingumo balo rodiklį.

„Turime naują trenerį, tad reikėjo prie jo prisitaikyti, kaip ir prie naujų komandos draugų. Aleksandras Džordževičius iš mūsų reikalauja maksimumo, nes pats buvo puikus žaidėjas, o dabar – ir puikus treneris. Eurolygoje mums sekasi neblogai, bet antrajame rate privalėsime laimėti dar daugiau rungtynių, – sakė A.Polonara. – Stambule aš jaučiuosi puikiai. Smagu būti šio istorinio klubo dalimi. „Fenerbahče“ turi didžiulę sirgalių bazę, o atstovauti tokiam klubui man yra didžiulė garbė.“

A.Polonara pasidalijo ir „Fenerbahče“ klubo sezono tikslais.

„Mes norime laimėti Turkijos lygą ar bent būti arti to. Eurolygoje tikslas yra pasiekti atkrintamąsias, o ten jau matysime“, – teigė galingą šuolį turintis atletas.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Achille Polonara ir Janas Vesely
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Achille Polonara ir Janas Vesely

Atkrintamųjų traukinį besivaikanti „Fenerbahče“ į „Žalgirį“, kaip lengvą grobį, nežiūri. Eurolygos autsaiderį A.Polonara pasitinka motyvuotas.

„Šis sezonas „Žalgiriui“ nesiklosto sėkmingai, bet mes žinome, kad tai gera komanda, turinti daug patyrusių žaidėjų. Laukia sunkios rungtynės, nes turime daug traumuotų žaidėjų. Turėsime žaisti savąjį žaidimą ir iškovoti pergalę, kurios mums labai reikia“, – sakė A.Polonara.

A.Džordževičiaus netekusi „Fenerbahče“ nuo kurso nenukrypo ir pasiruošimo plano rungtynėms nekeičia.

„Turime sistemą, kurios visada laikomės. Ji man puikiai tinka, – dėstė italas. – Treneris iš manęs prašo intensyvumo, energijos ir geros gynybos. Jis išnaudoja savo sistemoje mano įgūdžius ir stiprybes. Treneriui svarbiausia yra asmeninė ir komandinė gynyba. Pradžioje prisitaikyti nebuvo lengva, bet su laiku visi apsitrynėme ir žaisti tapo lengviau.“

Paklaustas apie raktą į pergalę ketvirtadienio dvikovoje, A.Polonara pirštu bedė į komandos klaidų skaičių (vid. 13,8) ir pagrindinį „Žalgirio“ žaidimo elementą.

„Pirmiausia privalome sumažinti klaidų skaičių bei atsižvelgti į „Žalgirio“ „du prieš du“ žaidimą. Puolime reikės žaisti išvien ir su didžiule energija“, – mintimis pasidalijo „Fenerbahče“ šoklys.

Euroleague.net/Achille Polonara
Euroleague.net/Achille Polonara

A.Polonara tapo ryškiu Eurolygos žaidėju ne tik dėl efektingų dėjimų ir blokų, bet ir efektyvaus žaidimo. Nors stipriausiame Senojo žemyno turnyre jis debiutavo 2019-aisiais, būdamas jau 28-erių metų amžiaus.

Iki tol – klajonės per Italijos klubus, kuriuose susipažino ir su dviem lietuviais.

Emilijos Redžo „Grissin Bon“ komandoje jis tris sezonus žaidė šalia Rimanto Kaukėno, o du sezonus jam kompaniją palaikė Darjušas Lavrinovičius.

2015-aisiais metais ši trijulė iškovojo Italijos supertaurę, o lygos finale 3:4 nusileido Sasario „Dinamo“ krepšininkams.

„Rimantas ir Darjušas buvo komandos lyderiai. Turėjome jauną ekipą, kurioje žaidė daug jaunų italų, o jie buvo užsieniečiai, ant savo pečių nešę pagrindinę žaidimo naštą. Mes pasiekėme finalą, bet titulo nelaimėjome, kritę septynerių rungtynių serijoje prieš Sasario „Dinamo“. Bet tie metai mums buvo puikūs. Mano santykiai su šiais dviem lietuviais buvo labai geri. Jie kiekvienoje treniruotėje ir kiekvienose rungtynėse dirbdavo šimtu procentų, – dėstė A.Polonara. – Jie buvo puikūs krepšininkai, bet dar nuostabesni žmonės. Lavrinovičius buvo labai juokingas vyrukas, skaldęs pokštus kiekvieną laisvą akimirką. Rimantas buvo labai rimtas aikštelėje, bet geras ir šaunus už aikštelės ribų.“

A.Polonara buvo antras pagal efektyvumą „Grissin Bon“ žaidėjas Italijoje ir Europos taurėje, kurioje Emilijos Redžo komanda neperkopė grupių etapo.

Italijos sporto žiniasklaidos gigantas „La Gazzetta dello Sport“ labiausiai patobulėjusio Italijos pirmenybių 2014–2015 metų sezono krepšininko rinkimuose suspindusiam italui skyrė antrą vietą.

„Facebook“ nuotr./Čempioniška „Grissin Bon“ žaidėjų asmenukė
„Facebook“ nuotr./Čempioniška „Grissin Bon“ žaidėjų asmenukė

2017-aisiais metais A.Polonara persikėlė į Sasario „Dinamo“, kuriai 2015-aisiais skaudžiai nusileido Italijos čempionato finale.

Po dvejų metų – šuolis į Vitorijos „Baskonia“ ir Eurolygą.

Debiutiniame sezone po 12 minučių žaidęs ir 3 taškus rinkęs italas sprogo antrajame, kai statistika pakilo iki 12,2 taško ir 16,5 efektyvumo balo per 30 minučių ant parketo.

Baskų krašte A.Polonara sutiko du lietuvius – Roką Giedraitį ir Tadą Sedekerskį. Tadas ir Achille kartu 2020-ųjų metų vasarą iškovojo ACB čempionų titulą.

„Jiems puikiai sekasi „Baskonia“ ekipoje. Žaidžiau vieną sezoną su Roku ir pusantro sezono su Tadu. Mūsų santykiai buvo puikūs. Tadas yra labai talentingas žaidėjas, kaip ir Rokas. Jie žaidžia puikų krepšinį ir gauna daug minučių pasireikšti Eurolygoje. Galvoju, kad jie dar gali stipriai patobulėti, ypač Tadas, kuris vis dar yra labai jaunas žaidėjas. Jis gali tapti nuostabiu krepšininku. Rokui jau beveik 30 metų, jis jau yra patyręs žaidėjas, bet aukštame lygyje dar gali būti daugybę metų, – dėstė A.Polonara. – Aš vis dar palaikau ryšį su visais praeityje sutiktais lietuviais, ypač su Tadu, o kartais ir su Rimantu Kaukėnu. Prieš dvi dienas kalbėjau su Tadu ir pasveikinau jį su gimtadieniu. Kai turiu galimybę, visada mielai su šiais lietuviais pabendrauju.“

Euroleague.net/„Baskonia“ ekipoje A.Polonara žaidė su R.Giedraičiu ir T.Sedekerskiu
Euroleague.net/„Baskonia“ ekipoje A.Polonara žaidė su R.Giedraičiu ir T.Sedekerskiu

A.Polonarai triskart teko susidurti su Lietuvos krepšiniu vilkint mėlynai baltus Italijos marškinėlius.

Pirmasis – 2009-ųjų metų vasarą Prancūzijoje, Meco mieste, kai U18 turnyro atidarymo rungtynėse Italija 85:86 nusileido lietuviams.

„Jonas Valančiūnas dominavo (23 tšk., 13 atk. kam. – aut. past.), o mes pralaimėjome“, – trumpai komentavo „Fenerbahče“ žaidėjas.

Įsimintiniausia A.Polonarai yra antroji akistata 2015-ųjų metų Europos čempionato ketvirtfinalyje.

„Jonas vėl dominavo (26 tšk., 15 atk. kam. – aut. past.), o mes kritome per pratęsimą. Skaudi nesėkmė“, – sakė italas.

Italija lietuviams revanšavosi po trejų metų, kai pasaulio čempionato atrankoje 2018-ųjų lapkritį iškovojo pergalę 70:65. Tai buvo vienintelė Dainiaus Adomaičio kariaunos nesėkmė per visą atranką.

„Atsimenu, jog Lietuvos komandoje rungtyniavo Rokas Giedraitis, o aš pelniau 11 taškų ir mes laimėjome. Tai buvo galbūt pirmosios rungtynės, kai nacionalinėje komandoje žaidžiau daug minučių, tad jos įsirėžė į atmintį. Norėjome revanšuotis lietuviams už nesėkmę Europos pirmenybėse“, – sakė A.Polonara, Lietuvos krepšiniui negailėjęs ir gerų žodžių.

„Prieš Lietuvą visada žaidžiame su papildoma motyvacija, nes žinome, kad lietuviams ši sporto šaka yra lyg religija. Neįtikėtina tauta. Krepšinyje lietuviai dažniausiai yra geresni už italus, o tai mums visada suteikia papildomos motyvacijos kautis“, – teigė Kauno „Žalgirį“ pasitinkantis krepšininkas.

FIBA/Achille Polonara
FIBA/Achille Polonara

Krepšinis atgimsta ir Italijoje, kuri paskutinį medalį tarptautiniame fronte iškovojo lietuvių ašaromis užtvindytuose Atėnuose 2004-aisiais.

Futbolu alsuojančios šalies nacionalinė krepšinio rinktinė praėjusią vasarą tėškė antausį Serbijai pasaulio čempionato atrankos finale Belgrade ir pirmą kartą po 17 metų prasibrovė į olimpines žaidynes.

A.Polonara buvo vienas pagrindinių šio pasiekimo garantų, pelnęs 22 taškus (6/8 trit.), atkovojęs 12 kamuolių ir surinkęs 32 efektyvumo balus.

Tokijuje italai krito ketvirtfinalyje prieš Prancūziją ir bendroje įskaitoje liko penktoje vietoje.

„Olimpinėse žaidynėse buvome nežaidę nuo 2004-ųjų metų, tad Tokijuje visiems krepšininkams buvo pirmoji olimpinė patirtis. Anksčiau prasimušti į olimpines žaidynes mums pritrūkdavo patirties ir sėkmės. Praėjusią vasarą pasiekėme šaunų rezultatą, o pergalė olimpinėje atrankoje Belgrade prieš Serbiją buvo nuostabi. Tai svarbiausias ir geriausias mačas mano karjeroje, – sakė A.Polonara. – Manau, kad Italijos krepšinis yra gerame kelyje. Turime talentingų vyrukų, kurie gali žaisti NBA, kaip Gabriele Procida ir Matteo Spagnolo. Tikrai esame gerame kelyje. Galvoju, kad Italijos krepšinio lyga per pastaruosius trejus metus itin sustiprėjo. Tikiuosi, jog ji nenustos tobulėti.“

VIDEO: Keisti J.Zdovco pasisakymai ir be lyderių likę varžovai | „Eurolygos diena“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius