-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 11

Koronaviruso grėsmė „Žalgiriui“ – didžiuliai nuostoliai, kuriuos jaustų net kitą sezoną

Kauno „Žalgiris“ su nerimu stebi COVID-19 viruso protrūkį Europoje. Eurolygos arenos jau užsidarinėja baimindamosis įsileisti parazitą į savo tribūnas. Lietuvos čempionams toks verdiktas reikštų rimtus nuostolius. Kauno klubo vadovas Paulius Motiejūnas 15min prasitarė, kad koronaviruso pramuštą skylę „Žalgirio“ biudžete tektų lopyti net kitą sezoną.
Paulius Motiejūnas
Paulius Motiejūnas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prieš porą savaičių Vyriausybė rekomendavo „Žalgiriui“ su Milano „Olimpia“ susikauti tuščioje salėje, bet žaliai baltus į pergalingą mūšį su italais pastūmėjo 9405 aistruoliai.

Dar po kelių dienų į tribūnas susirinko 13 551 sirgalius, užkūręs ne rusišką, o svilinančią kaunietišką pirtį Rimui Kurtinaičiui ir jo kompanijai iš „Chimki“.

Tačiau koronaviruso protrūkis Europoje po truputį sėlina kėsindamasis uždaryti ir krepšinio rūmus Nemuno saloje. „Žalgiris“ su nerimu stebi, kaip dar antradienį apribotos net 5 iš 9 Eurolygos 29-ojo turo rungtynių: 4 mačai Milane, Madride, Barselonoje ir Vilerbane vyks be žiūrovų, o Tel Avivas priims tik 2000 aistruolių.

„Kol kas nieko negauname, – paklaustas, ar nesikeičia Vyriausybės rekomendacijos ir nurodymai dėl „Žalgirio“ rungtynių prie žiūrovų, 15min sakė P.Motiejūnas. – Informacija keičiasi kas valandą, tad mes tik sekame, žiūrime ir galvojame, kuo čia viskas baigsis.

Mūsų atveju, tai ne tik rungtynės, bet ir kiti renginiai arenoje vyksta. Mes iš to gyvename ir tie nuostoliai mums būtų dideli.“

„Žalgirio“ tvarkaraštyje numatytos dar trejos likusios Eurolygos reguliariojo sezono namų rungtynės: kovo 24 d. su Stambulo „Fenerbahče“, balandžio 3 d. su Maskvos CSKA ir balandžio 10 d. su Miuncheno „Bayern“.

„Žalgirio“ vadovas nenori viešai dalintis tiksliais skaičiais, kokią finansinę žalą klubui padarytų sirgaliams užvertos „Žalgirio“ arenos durys. Bet šiuos rodiklius apytiksliai galima apskaičiuoti remiantis oficialiomis finansinėmis klubo ataskaitomis.

Pavyzdžiui, „Žalgiris“ 2019-2020 m. sezonui suplanavo 11,9 mln. biudžetą ir apie 3,6 mln. eurų klubas nusimatė surinkti už parduotus bilietus.

Palyginimui, 2018-2019 m. sezoną „Žalgiriui“ už bilietų pardavimus pavyko surinkti net 4,6 mln. eurų. Tai buvo didžiausia klubo finansinė injekcija per visus pajamų kranelius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

15min žiniomis, per 1 milijoną eurų „Žalgiris“ pernai uždirbo pardavęs bilietus į dvejas Eurolygos ketvirtfinalio serijos rungtynes su Stambulo „Fenerbahče“.

Teoriškai, „Žalgiris“ už vienerias Eurolygos reguliariojo sezono rungtynes gali surinkti apie 225 tūkst. eurų. Tad remiantis tokiais skaičiavimais, trejos rungtynės be sirgalių „Žalgiriui“ gali kainuoti mažiausiai 700 tūkst. eurų. Tai yra apie 6 proc. viso numatyto biudžeto.

Bet realūs nuostoliai gali būti dar didesni. Bent jau taip atrodo iš P.Motiejūno tono.

„Labai dideli nuostoliai. Neįsivaizduoju, kaip tą skylę užkištume“, – 15min sakė „Žalgirio“ vadovas, prasitaręs, kad nuostoliai jaustųsi ir kitą sezoną.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas

Eurolyga kol kas užima stebėtojų vaidmenį ir dėl rungtynių saugumo palieka spręsti namų rungtynes organizuojančių klubų valstybių vyriausybėms bei pačioms komandoms.

„Nesijaučia, kad Eurolyga formuotų kažkokią bendrą poziciją. Ji žiūri, kad tik vyktų čempionatas, viskas važiuotų ir nesustotų, – teigė P.Motiejūnas. – Būtų sudėtinga viską nukelti dėl laukiančių olimpinių atrankų. Aktualus ir Eurolygos finalo ketverto likimas. Pažiūrėsime, kaip viskas rutuliosis.“

Didžiausias koronaviruso protrūkis fiksuojamas Italijoje. Antradienio vakarą ten buvo nustatyti 10 149 COVID-19 viruso atvejai, nusinešę 631 gyvybę. Antradienio popietę užsikrėtusiųjų skaičius Ispanijoje siekė per 1600, mirusiųjų – apie 36. Prancūzijoje COVID-19 virusą pasigavo apie 1750 žmonių, 33 iš jų mirė. Beveik 1500 atvejų užfiksuoti Vokietijoje – finalo ketverto žemėje, pasiglemžę dvi gyvybes.

Viruso labiausiai prispaustos šalys ieško neutralių arenų, kuriose galėtų organizuoti rungtynes. Eurolyga domėjosi, ar „Žalgiris“ galėtų priimti į areną kitas Eurolygos ar net Europos taurės komandas.

Tai aktualu Artūro Gudaičio Milano „Olimpia“ klubui, į kurio namų tvirtovę varžovai vyksta su baime. Štai Pirėjo „Olympiakos“ prašė nukelti arba perkelti Italijos sostinėje vyksiantį susitikimą. Eurolyga atmetė graikų prašymą ir mačas su „Olimpia“ vyks be žiūrovų.

Laikinų namų ieško ir dvi „EuroCup“ komandos – Bolonijos „Virtus“ bei Venecijos „Reyer“, kurios pradės mūšius Europos taurės ketvirtfinalyje.

„Patys nebandėme nieko siūlyti – tai Eurolyga pasiklausė. Jie renka informaciją, o mes turime tinkamą salę, tad Eurolyga domisi, – paaiškino P.Motiejūnas. – Patys nepriimsime jokių sprendimų, ypač su komandomis iš tų šalių, kuriose yra viruso židiniai. Draudžiama tą daryti nepasitarus su Sveikatos apsaugos ministerija. Nieko nedarysime su ja nesusiderinę.“

„Žalgirio“ vadovas pridūrė, kad arenos suteikimas Italijos klubams didelės finansinės naudos žaliai baltiems neatneštų.

„Sumos nėra didelės. Tai labiau ne noras uždirbti, o noras padėti komandoms“, – pabrėžė P.Motiejūnas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Eurolygos vakaras Kaune, susitinka Kauno „Žalgiris“ – Milano „AX Armani exchange“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Eurolygos vakaras Kaune, susitinka Kauno „Žalgiris“ – Milano „AX Armani exchange“

Klubo vadovas ketina vykti kartu su komanda į artimiausias Eurolygos rungtynes Barselonoje. Su „Žalgiriu“ į Katalonijos sostinę turėjo skristi pilnas lėktuvas aistruolių, bet ketvirtadienį P.Motiejūnas jame nesitiki pamatyti šių keleivių.

Vyriausybė antradienį įtraukė Ispaniją į rizikos šalių sąrašą. Tai reiškia, kad visi iš Ispanijos į Lietuvą grįžę keleiviai turėtų save izoliuoti 14-ai dienų.

„Žalgiris“ namuose užsidaryti negalės, bet ateityje privalės paisyti griežtų kitų valstybių nurodymų. Štai Izraelis neįsileidžia į šalį užsieniečių, o visus atvykėlius verčia izoliuoti save 14-ai dienų.

Vitorijos „Baskonia“ ir Sankt Peterburgo „Zenit“ žaidėjai gaus specialius leidimus patekti į Izraelį, bet krepšininkai bus maksimaliai izoliuoti nuo visuomenės: iš oro uosto bus nuvežti tiesiai į viešbutį, ten maitinsis atskiroje patalpoje, negalės palikti viešbučio ir bus vežami tik į areną ir atgal.

Panašiomis sąlygomis artimiausiu metu gyvens ir „Žalgiris“.

„Tas izoliavimas mažai skiriasi nuo mūsų gyvenimo ritmo: viešbutis ir salė – daugiau ir taip nieko nebūna“, – šypsosi P.Motiejūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius