-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 12

„Krapiko laikų“ dvelksmas Kaune: „Žalgiris“ kėsinasi į dar vieną antirekordą

2021-2022 metų sezoną Kauno „Žalgirio“ žaidėjai veikiausiai sutiktų užbaigti jau dabar ir norėtų amžiams ištrinti jį iš atminties. Dar sezono pradžioje subyrėję Lietuvos čempionai startavo devyniais pralaimėjimais, nugrimzdo į Eurolygos lentelės dugną, o sezono pusiaukelę pasiekė be pergalių išvykose. Naujo formato turnyre vos dvi komandos reguliarųjį sezoną yra uždariusios taip ir nepatirdamos triumfo akimirkos varžovų teritorijoje.

Bedantis Kauno „Žalgiris“ antradienio vakarą Miunchene įsikūrusioje „Audi Dome“ arenoje siurprizo nepateikė ir 65:74 pripažino vietos „Bayern“ krepšininkų pranašumą.

Tai buvo jau devintoji Lietuvos ekipos nesėkmė Eurolygos išvykose šį sezoną per tiek pat žaistų mačų.

Visus devynis kartus krito ir Atėnų „Panathinaikos“, bet J.Zdovco auklėtiniai „pirmauja“ pagal vidutinį pralaimėjimo taškų vidurkį – lietuviai varžovams nusileidžia 16,1 taško per susitikimą, graikai – 13,9.

Jei „Žalgirio“ nesėkmė Miunchene buvo pirmoji šį sezoną svečiuose vienaženkliu skirtumu, tai „Panathinaikos“ iki dviženklės ribos nenusirito keturis kartus.

Menkas pozityvas, pasakytų „Barcelona“ strategas Šarūnas Jasikevičius, kurio diriguojamas žaliai-baltas orkestras per puspenktų metų stipriausio Senojo žemyno turnyro rungtynėse svečiuose laimėjo 29 kartus iš 69 galimų.

Tiesa, „tikras“ Šaro rezultatas yra dar geresnis, kadangi pirmieji šeši pralaimėjimai patirti sezono įkarštyje iškart pakeitus buvusį trenerį Gintarą Krapiką.

Eurolygos antirekordo ritmu

Nuo 2016-ųjų metų skaičiuojamoje naujo formato Eurolygoje, kai reguliariajame sezone visos ekipos žaidžia tarpusavyje, vos dvi komandos per visą sezoną taip ir neiškovojo pergalės priešininkų arenose – Podgoricos „Budučnost“ ir Stambulo „Daruššafaka“.

2018-2019 metų sezone Eurolygos turnyre dalyvavo 16 komandų, o ne 18, kaip yra dabar, tad „Žalgiris“ dar gali perspjauti šių Juodkalnijos ir Turkijos klubų rezultatus, jei ir antrajame rate neiškovos nė vienos pergalės už Kauno ribų.

Po 15 metų pertraukos į Eurolygą sugrįžusi „Budučnost“ tą sezono iškovojo 6 pergales, visas jas – 6 tūkstančius žiūrovų talpinančiam „Morača“ sporto centre Podgoricoje, tuo metu 15 pralaimėjimų išvykose patirti vidutiniu net 16,9 taško skirtumu.

„Daruššafaka“ Eurolygoje yra žaidusi tris sezonus. Jei debiutiniame sezone Stambulo krepšininkai įšoko į „Top16“ etapą, o antrajame net žaidė ketvirtfinalio seriją su Madrido „Real“, tai trečiajame pasiekė 5 pergales, visas jas – 5240 žmonių per krepšinio rungtynes priimti galinčioje „Volkswagen“ arenoje Stambule.

Vidutinis vienos „Daruššafaka“ nesėkmės skirtumas – net 18,1 tško.

Praėjusiame sezone skolose skendusi Maskvos srities „Chimki“, kuri sezono pusiaukelėje parodė duris Rimui Kurtinaičiui, iškovojo vos 1 pergalę per 17 rungtynių.

Po 2 pergales per 15 susitikimų ištraukė 2017-ųjų metų Milano „Olimpia“ ir 2019-ųjų metų Berlyno ALBA.

Arti tokio rezultato buvo Miuncheno „Bayern“, kuris 2019-2020 metų sezone per pirmąsias 14 rungtynių svečiuose triumfavo tik 2 kartus, bet tuomet sezoną sustabdė COVID-19 pandemija.

Eriko Ovčarenkos/15min.lt nuotr./„Žalgiris“ vis dar laukia dosnių rėmėjų pagalbos
Eriko Ovčarenkos/15min.lt nuotr./„Žalgiris“ vis dar laukia dosnių rėmėjų pagalbos

„Žalgiris“ grįžta į „Krapiko laikus“?

Šaro įpėdiniu tapęs Martinas Schilleris praėjusį sezoną akistatas varžovų teritorijose pradėjo keturiomis pergalėmis Pirėjuje, Pamaskvėje, Belgrade ir Lione.

Iš viso debiutiniame sezone Eurolygoje austras išvykose iškovojo 7 pergales ir patyrė 10 nesėkmių.

M.Schilleris šį sezoną startavo pralaimėjimu Lione ir buvo atleistas po antrųjų rungtynių namuose prieš Sankt Peterburgo „Zenit“, o jį pakeitęs Jure Zdovcas jau sugėrė aštuonis varžovų šūvius už Nemuno salos ribų.

Tokios pralaimėjimų atkarpų Eurolygos išvykose dar nėra turėjęs joks strategas.

Lietuvos krepšinio flagmanu vadinamas „Žalgiris“ reguliarųjį sezoną be pergalių išvykose užbaigęs yra du kartus – 2006-2007 ir 2008-2009 metais.

Pirmąjį kartą prie ekipos vairo pradėjo Ainaras Bagatskis, o užbaigė – Rimantas Grigas, kurių diriguojamas „Žalgiris“ svečiuose pralaimėjo visus 7 kartus.

Po dvejų metų skolose mirkusiam „Žalgiriui“ vadovavęs Gintaras Krapikas varžovų aikštėse krito visus 5 kartus.

Vos dviem „Žalgirio“ treneriams viso sezono metu pavyko pasiekti 50 proc. pergalių ribą dvikovose svečiuose – Joanui Plazai ir Šarūnui Jasikevičiui.

2012-2013 metų sezone katalonas J.Plaza su Kauno ekipa išvykose nugriebė 6 pergales ir patyrė 6 pralaimėjimus, tuo metu Šaras su 2016-2017 metų sezono „Žalgiriu“ pasiekė 8 pergales per 15 rungtynių.

Š.Jasikevičiaus era „Žalgiryje“ galime laikyti aukso amžiumi, kuomet svečiuose varžovams visada į gerklę kabinęsi žalgiriečiai triumfavo 29 kartus, o pralaimėjo – 40.

Palyginimui, visi kiti „Žalgirio“ treneriai modernios Eurolygos išvykose yra iškovoję 41 pergalę ir patyrę net 123 nesėkmes.

„Scanpix“ nuotr./Matthew Nielsenas
„Scanpix“ nuotr./Matthew Nielsenas

Kitų Lietuvos klubų rezultatai

Eurolygoje dar yra rungtyniavę du Lietuvos klubai – Vilniaus „Rytas“ ir Klaipėdos „Neptūnas“.

Vieninteliame sezone stipriausiame Senojo žemyno turnyre 2014-2015 metais Kazio Maksvyčio diriguojama uostamiesčio komanda iškovojo 4 pergales per 10 mūšių, tačiau visus 5 kartus patyrė pralaimėjimą svečiuose.

Sostinės krepšininkai Eurolygoje yra žaidę šešis sezonus, paskutinis jų – 2013-2014 metais.

Sėkmingiausi „Rytui“ buvo pirmieji du sezonai 2006 ir 2008 metais, kai užtikrintai žengė į „Top 16“, o buvo ir arti Eurolygos atkrintamųjų.

Šiuos abu sezonus vilniečiai išvykose pasidalino po 5 pergales ir 5 pralaimėjimus. Tuo metu kitų keturių sezonų rezultatas svečiuose – 4 laimėjimai ir 19 nesėkmių.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jure Zdovcas ir Edgaras Ulanovas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jure Zdovcas ir Edgaras Ulanovas

Kur galėtų nutraukti išvykų prakeiksmą?

Antrajame Eurolygos rate „Žalgiris“ sužais aštuonerias rungtynes ne „Žalgirio“ arenoje.

Jei COVID-19 pandemija tvarkaraščio nebedarkys, eilės tvarka pirmosios pergalės svečiuose žaliai-balti sieks Stambule prieš „Fenerbahče“, tuomet seks mūšiai Atėnuose, Milane, Monako Kunigaikštystėje, Berlyne, Maskvoje, Vitorijoje ir Sankt Peterburge.

„Įkandamiausi“ varžovai turnyro lentelėje einantys iškart virš „Žalgirio“ – „Panathinaikos“ (17 vieta), ALBA (16 vieta), „Baskonia“ (15 vieta) ir „Monaco“ (14 vieta). Likę klubai yra atkrintamųjų zonoje arba šalia jos.

VIDEO: „Karštom pėdom“: „Žalgiris“ prieš Miuncheno „Bayern“ – rungtynių apžvalga

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius