-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 16

Lygiai prieš 15 metų: kaip „Barcelona“ nutraukė istorinę CSKA seriją

Lygiai prieš 15 metų, 2005-ųjų kovo 16-ąją, visų Senojo žemyno krepšinio sirgalių akys krypo į Rusijos sostinę, kurioje Eurolygos „Top 16“ ketvirtajame ture susigrūmė dvi turnyro milžinės – be pralaimėjimų žengusi Maskvos CSKA ir žvaigždžių sudėtyje nestokojusi „Barcelona“. Eurolygos tinklalapis primena apie mačą, tapusi šio turnyro klasika.
Johnas Robertas Holdenas
Johnas Robertas Holdenas / Euroleague.net nuotr.

Katalonijos klubas vos prieš dvejus metus buvo tapęs Eurolygos čempionu, o Dušano Ivkovičiaus diriguojama CSKA 2004-2005 metų sezoną pradėjo fiksuodama turnyre dar neregėtą 17 pergalių atkarpą.

Įspūdingą Rusijos klubo žygį sustabdė Juano Monteso treniruojama „Barcelona“, panaikinusi 12 taškų deficitą, įgytą jau pirmajame kėlinyje, ir laimėjusi 79:68.

Pasibaigusi serija

Jokia komanda Eurolygos sezono dar nėra pradėjusi laimėdama tiek daug rungtynių. Marcuso Browno, kuris vėliau atstovavo Kauno „Žalgiriui“, vedama CSKA per visus turnyrus laimėjo 42 susitikimus iš eilės.

Po dvejų metų, 2006-2007 metų sezone, CSKA buvo laimėjusi 18 mačų Eurolygoje iš eilės, bet ne nuo sezono starto.

Bodirogos ir Navarro spindesys

Legendiniam Dejanui Bodirogai tai buvo paskutinis sezonas vilkint „Barcelona“ marškinėlius. Jis tapo rezultatyviausiu pergalingos dvikovos Maskvoje žaidėju, surinkęs 18 taškų ir 5 atkovotus kamuolius per 35 minutes ant parketo.

24-erių Juanas Carlosas Navarro pridėjo 15 taškų, o Andrija Žižičius – 10 taškų ir 8 atkovotus kamuolius.

CSKA gretose žibėjo M.Brownas, po dvejų metų persikėlęs į Kauno „Žalgirį“. Tąkart gynėjas žaidė net 39 minutes ir surinko 16 taškų. Tiesa, iš toli pro šalį skriejo visi penki tolimi amerikiečio metimai.

Dviženklį taškų skaičių CSKA ekipoje surinko ir Johnas Robertas Holdenas, savo sąskaitoję turėjęs 12 taškų.

Rungtynių niuansai

Dvikovą šeimininkai pradėjo pelnydami 9 taškus be atsako, o pirmojo ketvirčio pabaigoje pirmavo 19:7. „Barcelona“ ėmė gintis zonine gynyba, taip iš vėžių išmušdama CSKA krepšininkų puolimą.

„Barcelona“ irgi strigo puolime, pataikiusi vos 4 tritaškius iš 12, tačiau ji dominavo baudos aikštelėje.

Marco Gasolio atstovaujama „Barca“ kova dėl kamuolių laimėjo 40-33, o iš dviejų taškų zonos CSKA realizavo vos 41,9 procentus metimų – 18 iš 43.

Kas nutiko po to?

CSKA laimėjo likusias dvejas „Top 16“ rungtynes, taip triumfavusi ir grupėje.

Ketvirtfinalio serijoje rusai 2-0 įveikė trijų lietuvių – Sauliaus Štombergo, Eurelijaus Žukausko ir Virginijaus Praškevičiaus – atstovaujamą Stambulo „Ulker“ ekipą.

Finalo ketvertas vyko Maskvoje, o jį CSKA krepšininkai pasitiko su 21 pergale ir vos 1 pralaimėjimu savo sąskaitoje.

Kaip bebūtų, CSKA svajones ir siekius pusfinalio etape sudaužė Arvydas Macijauskas. „Kalašnikovas“ pelnė 23 taškus, taip stipriai prisidėjęs prie Vitorijos „TAU Ceramica“ pergalės 85:78.

CSKA pralaimėjo ir kovą dėl trečiosios vietos. Tai buvo vos trečias Maskvos klubo pralaimėjimas tą sezoną, kuriame D.Ivkovičiaus kariauna laimėjo visus 11 žaistų rungtynių svečiuose.

Nors „Barcelona“ prieš 15 metų nutraukė įspūdingai įsibėgėjusią CSKA, tačiau po savaitės ji namuose pralaimėjo Pezaro „Scavolini“ krepšininkams ir į atkrintamąsias varžybas nepateko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius