-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 05

Beveik milijonas sirgalių ir dingęs išvykų sindromas: įdomiausi Šaro eros skaičiai

Ilgiau nei ketverius metus užtrukęs Šarūno Jasikevičiaus laikotarpis Kauno „Žalgiryje“ baigėsi, bet kauniečio palikti pėdsakai komandos istorijoje išliks amžiams. 15min kviečia prisiminti, ką nuo 2016-ųjų sausio su savo mylimiausia komanda nuveikė Šaras.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Stojęs prie komandos vairo 2015-2016 m. sezono viduryje ir tuometinio „Top 16“ etapo įkarštyje, Š.Jasikevičius apšilo kojas laimėdamas vos 2 iš pirmųjų 12 mačų, tačiau jau kitame sezone „Žalgiris“ ėmė kandžiotis mačuose su Eurolygos grandais ir kilti turnyrinėje lentelėje.

Du patekimai į Eurolygos ketvirtfinalį, vienas apsilankymas finalo ketverte, dingęs išvykų sindromas ir kas savaitę užsipildanti „Žalgirio“ arena – taip Š.Jasikevičiaus nuo šoninės linijos kuruojamą Kauno komandą prisimins Lietuvos krepšinio gerbėjai.

15min atrinko įdomiausius skaičius iš nepakartojamo Š.Jasikevičiaus laikotarpio „Žalgiryje“.

1632 dienos – tiek laiko Š.Jasikevičius stovėjo prie „Žalgirio“ vairo, tapdamas ilgiausiai komandai vadovavusiu strategu XXI amžiuje.

Per visą „Žalgirio“ istoriją ilgiau už Šarą komandos vairą laikė tik trys treneriai – Vytautas Bimba (1962-1975 m.), Vladas Garastas (1979-1990 m.) ir Jonas Kazlauskas (1994-2000 m.).

8 – tiek kartų „Žalgirio“ žaidėjai mėtė į orą Š.Jasikevičių po laimėtų trofėjų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

„Auksiniu berniuku“ krepšininko karjeros laikais vadintas kaunietis dar žaisdamas vos sykį tapo Lietuvos čempionu, bet tapęs treneriu atsigriebė, LKL triumfuodamas 5 kartus iš eilės. Dusyk finale jo „Žalgiris“ nukovė Vilniaus „Rytą“, po kartą – Klaipėdos „Neptūną“ ir Panevėžio „Lietkabelį“, o dėl pandemijos nutrauktame sezone titulą gavo už pasiekimus reguliariajame sezone.

Tiesa, Š.Jasikevičiui nepavyko be kluptelėjimų įveikti Karaliaus Mindaugo taurės barjerų – 2016 ir 2019 m. taures iš jo pavergė Tomo Pačėso ir Dainiaus Adomaičo vadovautos „Ryto“ komandos. Vis tik 2017, 2018 ir 2020 m. po KMT finalų pergalės šokio judesius demonstravo žalgiriečiai.

344 – tiek rungtynių Š.Jasikevičius buvo vyriausiuoju „Žalgirio“ treneriu. Daugiausiai, net 189 kartus Šaras vadovavo kauniečiams Lietuvos krepšinio lygoje, 138 rungtynes jo treniruojama ekipa sužaidė Eurolygoje, o 17 kartų varžėsi Karaliaus Mindaugo taurės varžybose.

66 – tiek pergalių prie „Žalgirio“ vairo Eurolygoje pasiekė Šaras. Komandos rekordininku jis tapo dar 2018-ųjų kovą, kai aplenkė antroje vietoje su 30 laimėjimų liekantį Antaną Sireiką.

Iš viso 138 rungtynėse stipriausiame žemyno turnyre komandai vadovavęs Šaras nuleidęs galvą aikštę paliko 72 kartus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

250 – tokį apvalų skaičių pergalių iš viso Kaune pasiekė Šaras. Be laimėjimų Eurolygoje, 44-erių specialisto vadovaujama komanda 169 kartus nugalėjo LKL ir 15 sykių triumfavo KMT rungtynėse.

Atitinkamai, šalies pirmenybėse per ketverius su puse metų buvo patirti vos 20, o taurės varžybose – vos 2 pralaimėjimai.

29 – tiek pergalių Eurolygos išvykose pasiekė Šaro įkvėptas „Žalgiris“.

Anksčiau į varžovų teritorijas vykdavęs nebent „sukovoti“, pastaraisiais „Žalgiris“ tapo tikru aikštės šeimininkų baubu.

Šarui trūko nedaug, kad išvykos pergalėmis aplenktų visus prieš tai „Žalgirį“ moderniojoje Eurolygoje treniravusius strategus kartu sudėjus – per 4,5 metų etapą jo „Žalgiris“ pasiekė 29 pergales, kai per ankstesnius 16 metų išvykose kauniečiai laimėjo tik 34 sykius.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

915 672 – tiek „Žalgirio“ sirgalių apsilankė Eurolygos rungtynėse nuo tada, kai komandos vairą perėmė Š.Jasikevičius.

Vidutiniškai vienerias kauniečių rungtynes Eurolygoje per šiuos ketverius su puse metų stebėjo 13 270 aistruolių, o nuo pat 2017-ųjų sausio „Žalgiris“ nė sykio nepardavė mažiau nei 10 tūkst. bilietų.

Tiltai į Nemuno salą kiek menkesnį žmonių antplūdį atlaikė tik per koronaviruso pandemijos pradžią, kai dalis įsisiautėjančios ligos pabūgusių sirgalių į areną neatėjo, o „Žalgirio“ rungtynes su Milano „Olimpia“ stebėjo „tik“ 9405 aistruoliai.

45 – tiek žaidėjų vadovaujant Šarui žaidė bent vieneriose Eurolygos rungtynėse su „Žalgirio“ apranga. 26 iš jų buvo legionieriai, 19 – lietuviai.

Tik Paulius Jankūnas ir Edgaras Ulanovas žaidė „Žalgiryje“ per visus penkis sezonus, kai komandą treniravo Š.Jasikevičius. Artūras Milaknis neatstovavo ekipai tik 2015-2016 m. sezone, kai dar vilkėjo Kazanės UNIKS aprangą.

9 – tiek sėkmingus sezonus Kaune sužaidusių krepšininkų „Žalgiris“ „eksportavo“ į kitas Eurolygos komandas. Leo Westermannas lietuvišku tramplinu pasinaudojo net dusyk – iš pradžių išėjo į Maskvos CSKA, o vėliau – į Stambulo „Fenerbahče“. Vieną savo buvusį auklėtinį – dvejus metus Kaune žaidusį Brandoną Daviesą – Šaras sutiks Barselonoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Leo Westermannas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Leo Westermannas

2 – tiek krepšininkų Šaras paruošė komandai, į kurią persikels kitame sezone – „Barcelona“. Iš „Žalgirio“ į šį katalonų superklubą pakilo Kevinas Pangosas ir Brandonas Daviesas, o bent jau pastarąjį Š.Jasikevičius Barselonoje turėtų sutikti ir rudenį.

3 – tiek „Žalgirio“ krepšininkų komandą treniruojant Šarui pateko į simbolinius Eurolygos sezono penketus.

P.Jankūnas ir K.Pangosas tą padarė finalo ketvertu paženklintame 2017-2018 m. sezone, kai užėmė vietas antrajame penkete, o B.Daviesas praėjusiame sezone pakilo net į pirmąjį Eurolygos geriausių žaidėjų penketuką.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Brandonas Daviesas ir Šarūnas Jasikevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Brandonas Daviesas ir Šarūnas Jasikevičius

Palyginimui, nuo 2000 iki 2016 m. į simbolinius Eurolygos penketus buvo patekę tik du žalgiriečiai – Arvydas Sabonis (2004 m.) ir Darjušas Lavrinovičius (2006 m.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius