Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 04

Naujo „Žalgirio“ lyderio portretas: į nenuspėjamą kelionę Z.LeDay nešasi svarbiausią dalyką

Zachas LeDay skėlė kibirkštį į krepšinio salą. Naująjį Eurolygos sezoną 25 metų 202 cm ūgio krepšininkas pasitinka kaip kol kas rezultatyviausias ir efektyviausias Kauno „Žalgirio“ žaidėjas. Į nenuspėjamą kelionę Eurolygoje Z.LeDay nešasi ne tik jau nebeatsiejamą savo aksesuarą, iš kurio pasišaipo komandos draugai, bet ir svarbiausią dalyką, kuris padėjo jam patekti į aukščiausią lygį.
Zachas LeDay
Zachas LeDay / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Penktadienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – „Baskonia“ | 20:00 | Kaunas

Varžovų užtvara prie tritaškio linijos ir Zachas LeDay nedvejodamas deda žingsnį į priekį. Priešais amerikietį – rezultatyviausias LKL žaidėjas Johnas Gillonas. Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ legionierius dar išsitraukia žalgirietį link vidurio aikštės ir šunų peštynės prasideda.

Aplinkui – dar aštuoni krepšininkai ir 4050 šios akistatos liudininkų tribūnose. Bet tai jau asmeninė ego dvikova tarp dviejų principingų amerikiečių. Z.LeDay prisiminimais grįžta į lauko aikštelę Teksase, kur šis metimas lems viską. Nugalėtojas prisiims visą garbę, o pralaimėjusysis kankinsis prieš eidamas miegoti, mintyse vis persukdamas to epizodo pakartojimą.

183 cm ūgio J.Gillonas lėtai sėlina prie tritaškio linijos. Į parketą tvirtai įsispyręs ir rankas ištiesęs Z.LeDay linksta žemyn ir užsiima gynybinę padėtį.

Įžaidėjas staigiai metasi į kairę ir staigiu pirmu žingsniu palieka varžovą šone. Bet Z.LeDay prilimpa prie J.Gillono kaip šešėlis. „Pieno žvaigždžių“ atakų lyderis susirango, išsiraitęs leidžia kamuolį į orą, tačiau Z.LeDay negailestingai pučia jį į tribūnas.

Žalgirietis be emocijų grįžta prie tiesioginio savo oponento ir jau tyko kitos aukos.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Zachas LeDay
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Zachas LeDay

Dar joks LKL krepšininkas per trejas pirmąsias sezono rungtynes tiesos akimirką prie tritaškio linijos vienas prieš vieną neįveikė Z.LeDay gynybos.

Nieko nuostabaus – pernai Eurolygoje Z.LeDay tokiose situacijose varžovams leisdavo įmesti tik vidutiniškai 0,56 taško per vieną tokį išpuolį. Mažiau tarp aukštaūgių praleisdavo tik Janas Vesely ir Pierre'as Oriola.

Tad artėjantį sezoną šį amerikietį dažnai išvysite medžiojantį priešininkus prie trijų taškų zonos, kai Šarūnas Jasikevičius nuo šoninės linijos šauks „viską keičiam!“.

Šaltakraujišku žvilgsniu jis nužvelgs savo aukas ir siųs jas ant žemės. Visai kaip amerikietiško futbolo stadione, kuriame Z.LeDay daužėsi su priešininkais iki pat vidurinės mokyklos. 1994-aisiais Dalase gimęs amerikietis buvo pasmerktas žaisti futbolą, nes gimė futbolo valstijoje.

Štai iš čia ateina ir netradicinis Z.LeDay žaidimo stilius, paremtas nepailstama energija ir kova kiekviename centimetre.

Jis ateina ir iš Z.LeDay šeimos, kuri pirmiausia įskiepijo krepšininkui tokį kovingumą.

„Tai ateina iš mano prigimties. Iš to, kaip mama augino mane ir brolį, – interviu 15min pasakojo Z.LeDay. – Mano šeima visada labai smarkiai dirbo. Daug nekalbėdavo, tiesiog sunkiai dirbdavo ir gaudavo, ką užsitarnaudavo. Mano šeimoje visada buvo svarbiausia Dievas ir darbas. Štai iš čia ir ateina tas kovingumas.“

View this post on Instagram

Family???? @seth_leday2

A post shared by Zach LeDay (@zachleday32) on

Krepšinio abėcėlės Z.LeDay išmoko žaisdamas prieš vyresnius vaikinus gatvėse, parkuose ar krepšinio salėse. Kol vieną vasarą nesutiko mentoriaus, apšlifavusio jo krepšinio įgūdžius ir efektyviai nukreipusio jo energiją. Padėjo jam ir treneriai Pietų Floridos bei Virdžinijos universitetuose.

Z.LeDay stebėjo daug žaidimo vaizdajuosčių. Iš pradžių jis labai žavėjosi LeBronu Jamesu. Tačiau nuo vidurinės laikų pradėjo atidžiai sekti Michaelą Beasley, Blake'ą Griffiną ir Amar'e Stoudemire'ą. Z.LeDay žavėjosi jų universalumu ir begaline energija.

„Jie aukoja savo kūnus, kad tik komanda laimėtų. Aš irgi toks“, – pridūrė žalgirietis.

Su detalėmis jį geriau supažindino jas labai akcentavęs treneris Virdžinijoje Buzzas Williamsas, nuolat su savimi nešiojęsis šūsnį užrašų.

Bet ta begalinė energija tapo Z.LeDay vizitine kortele.

„Jis pilnas energijos“, – stebėjosi antrą sezoną Kaune pasitinkantis amerikietis Thomasas Walkupas.

„Aš tiesiog labai myliu krepšinį. Jaučiuosi palaimintas talentu, kurio daug žmonių neturi. Mano žaidimas yra kitoks. Aš privalau žaisti taip, kad didžiąją to žaidimo dalį sudarytų energija. O tada ateina visa kita.

Jeigu tik stingu energijos, tai nepadeda komandai. Tad man tai svarbiausia – turiu įnešti į žaidimą energijos. Kai lipu ant parketo, noriu žaisti greitai, fiziškai ir daryti viską, kad komanda laimėtų, – 15min tikino Z.LeDay. – Visur, kur eidavau, nešdavausi tą energiją ir didžiulį troškimą kažką įrodyti. Kai nebeturėsiu – nežaisiu. Visada noriu atiduoti komandai savo kūną, širdį, sielą, kraują ir prakaitą.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Zachas LeDay
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Zachas LeDay

Paskutiniais savo karjeros metais NCAA Z.LeDay rinko vid. 16,5 taško, 4,9 atkovoto kamuolio (2,5 puolime) ir blokavo po 1 metimą. Tačiau NBA skautai neįžvelgė jame stipriausios krepšinio lygos pasaulyje verto talento.

Z.LeDay susikrovė krepšį ir patraukė į Europą. Pasirinko patį keisčiausią Izraelio kampelį – „Galil Gilboa Hapoel“ klubą, kuris žaidė vos 2,7 tūkst. gyventojų turinčiame Gan Nero miestelyje.

Amerikiečio kibirkštis atgaivino merdėjusią Izraelio ekipą. „Galil Gilboa Hapoel“ reguliariajame sezone po kartą įkirto Tel Avivo „Maccabi“ ir Jeruzalės „Hapoel“ (Z.LeDay surinko 22 tšk. ir 20 kam.) ir sužaidė sėkmingiausią sezoną per 7 metus.

Z.LeDay su 19,5 taško, 8 atkovotų kamuolių ir 22,9 naudingumo balo vidurkiu buvo neabejotinas šios komandos lyderis, o pagal rezultatyvumą ir efektyvumą buvo antras visame Izraelyje.

„Vasarą nežinojau, kas manęs laukia, todėl tiesiog sunkiai dirbau ir gavau „Olympiakos“ skambutį. Norėjau, kad jie pamatytų, jog aš pasiruošęs nuo pat pirmos dienos.

Tą ir padariau: dirbau iš visų jėgų - būdavau pirmas, kuris ateidavo į treniruotę, ir paskutinis, kuris išeidavo. Atsinešiau tuos pačius įpročius – didžiules pastangas.

Kai einu į aikštę, tiesiog žaidžiu kietai. O su pasekmėmis susitvarkau jau po to“, - 15min pasakoja Z.LeDay.

Ilgai laukti nereikėjo, kol Z.LeDay susprogdino fejerverką virš „Olympiakos“ būstinės.

Aukštaūgis vos per 21 minutę į Podgoricos „Budučnost“ krepšį suvertė 28 taškus, atkovojo 8 kamuolius ir surinko net 42 naudingumo balus. Dar joks Eurolygos krepšininkas per turnyro istoriją per tokį trumpą laiko nebuvo užfiksavęs tokių efektyvumo rodiklių.

Jau kitose rungtynėse Z.Leday įmetė 15 taškų į Kauno „Žalgirio“ krepšį.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Antanas Kavaliauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Antanas Kavaliauskas

23 taškai ir 30 naudingumo balų su „Baskonia“, 21 taškas ir 28 naudingumo balai su CSKA, 23 taškai ir 24 naudingumo balai su „Bayern“ – Z.LeDay debiutinį Eurolygos sezoną surengė ne vieną išskirtinį pasirodymą. Reguliariojo sezono finišas užfiksavo Z.LeDay 9,7 taško, 4 atkovotų kamuolių ir 10,8 naudingumo balo per 17 minučių vidurkį.

Bet Z.LeDay susidūrė su nematytais iššūkiais, kurių jis negalėjo sukontroliuoti. Jo atstovaujamas Pirėjo „Olympakos“ klubas byrėjo akyse.

Toupane'as pasakojo apie trenerį ir sakė, koks jis gali būti. Bet aš nesureikšminu griežtumo. Geriausi žaidėjai nebijo būti treniruojami.

Graikiją sudrebino nutekintas garso įrašo skandalas, kuriame „Olympiakos“ kapitonas Georgios Printezis prasitarė komandos draugams, kad jeigu negaus vėluojančios algos, neis žaisti.

„Olympiakos“ šiaušėsi dėl Graikijos teisėjų ir neišlindo iš rūbinės žaisti antrosios Graikijos taurės pusfinalio rungtynių pusės su Atėnų „Panathinaikos“. Po mačo PAO savininkas Dimitris Giannakopoulas ant „Olympiakos“ suolelio paliko raudonas moteriškas kelnaites.

Vėliau „Olympiakos“ pasitraukė iš šalies čempionato ir buvo išmesti į antrąją lygą.

„Tai buvo beprotybė. Man labai skaudėjo, nes labai norėjau žaisti, – prisiminimais į tą įkaitusią rūbinę OAKA arenoje grįžo Z.LeDay. – Bet tokių dalykų negali kontroliuoti. Tai buvo ne mūsų sprendimas. Kai bandydavau užduoti klausimus, tik dar labiau susimaišydavau, nes ten buvo tiek daug visko. Man, kaip dideliam kovotojui, buvo labai sunku.

Į tuos užkulisinius dalykus nekreipiau dėmesio – tiesiog eidavau žaisti krepšinio. Aš stengiuosi susitelkti tik į dalykus, kuriuos galiu sukontroliuoti. O tai yra mano darbo etika, darbštumas, prakaitas salėje, vaizdo peržiūros ir viskas, kas padėtų laimėti.

Išlikau komandoje visus metus ir dariau viską, ko manęs prašė. Palikau ten savo kūną ir sielą. Užmezgiau puikius ryšius su tais žaidėjais ir jie man labai padėjo. Pasiimsiu iš jų gerų pavyzdžių ateičiai.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Zachas LeDay
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Zachas LeDay

Z.LeDay su „Olympiakos“ turėjo dvejų metų sutartį, bet pasitaręs su agentu ir šeima, išsiskyrė su raudonaisiais.

„Žalgiris“ užmetė tinklą ant energijos užtaiso ir nepagailėjo amerikiečiui solidžių pinigų.

Apie Kauno komandą Z.LeDay konsultavosi ir su buvusiu bendražygiu „Olympiakos“ rūbinėje Axeliu Toupane'u, kuris žaidė „Žalgiryje“ 2017–2018 m. sezoną.

„Jis pasakojo apie trenerį ir sakė, koks jis gali būti, – šyptelėjo Z.LeDay. – Bet aš nesureikšminu griežtumo. Geriausi žaidėjai nebijo būti treniruojami. Geriausi žaidėjai Europoje gali būti treniruojami bet kurio specialisto. Tad man labai gera čia būti, mokytis ir susipažinti su naujais žmonėmis. Noriu čia kovoti dėl titulų. Toks mano tikslas.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Z.LeDay greitai atrado save Šarūno Jasikevičiaus schemose.

Per trejas pirmąsias LKL rungtynes Z.LeDay per 18 minučių rinko vid. 14,7 taško ir buvo rezultatyviausias „Žalgirio“ žaidėjas. Legionierius kol kas prametė tik 3 dvitaškius iš 20 (85 proc.) ir pataiko beveik po vieną tolimą metimą per susitikimą (50 proc.). Su 19,3 naudingumo balo vidurkiu jis dar ir naudingiausias žalgirietis komandoje.

Šaras daugiausiai iš jo laukia kitoje aikštės pusėje, bet atvykėlis trykšta energija per kraštus.

Kažin ar ilgoje maratono distancijoje Z.LeDay išlaikys tokį rezultatyvumą ir efektyvumą. Tačiau amerikietis pretenduoja tapti vienu iš naujųjų „Žalgirio“ lyderių, kurių komanda ieško iš jos išvykus Brandonui Daviesui.

„Treneris stato mane į geras pozicijas, kad galėčiau padėti komandai laimėti. Turiu puikius komandos draugus, kurie ieško manęs. Ir aš jų ieškau – visi puikiai dalijamės kamuoliu. Tai tik pradžia ir mūsų laukia labai ilgas sezonas, – savo rodiklių nesureikšmina Z.LeDay. – Dabar turime labai daug energijos ir visi labai džiaugiamės nauja komanda. Bet turime išlaikyti tą energiją, tą kovingumą už „Žalgirį“. Daryti viską, ką galime. Kol tai darysime ir klausysime trenerio, su jo patirtimi, taktika ir sistema, viskas bus gerai.“

VIDEO: „Ginčas“: kaip toli šį sezoną Eurolygoje gali žengti „Žalgiris“?

Be energijos, kuri lydi Z.LeDay per gyvenimą, dar nuo koledžų aukštaūgis turi dar vieną kompanioną.

Tai kuprinė, kurią amerikietis nešasi visur – į treniruotę, rungtynes ar prekybos centrą.

„Nežinau, aš tiesiog noriu būti visada pasiruošęs. Ir jaučiuosi gerai, kai turiu ją šalia“, – juokiasi Z.LeDay.

Į jas žaidėjas dedasi visokias smulkmenas – tvarsčius, galvos raištį, kojines ar telefono įkroviklį. Visokius dalykus, kurių jam gali netyčia prireikti.

Z.LeDay šypsosi – komandos draugai nuolat iš jo šaiposi. Bet jis ramus ir neketina atsisakyti šio įpročio.

Toje kuprinėje visada yra ir ta neišsikraunanti energija, kurią jis šiemet nešis per visą nenuspėjamą kelionę su Kauno „Žalgiriu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius