-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 20

Nesuvestų sąskaitų su „Žalgiriu“ turintis graikas leido Tel Avivui primiršti Šarą

Beveik bet kuriuo metų laiku atvykęs į Tel Avivą, gauni kelis tuos pačius dalykus: puikų orą, chaotiškas eismo spūstis, aktyvų naktinį gyvenimą ir... klausimus, kada Šarūnas Jasikevičius perims „Maccabi“ vairą. Bet šįkart per kelias valandas „Menora Mivtachim“ arenos tuneliuose nenuskambėjo nė viena užklausa dėl artimiausios Šaro ir „Maccabi“ sąjungos. Tel Avivas atrado žmogų, kuris numalšino Šaro ilgesį. Bent jau kuriam laikui.
Ioannis Sfairopoulas 2018 m.
Ioannis Sfairopoulas 2018 m. / Getty Images/Euroleague.net nuotr.
Trečiadienis | Eurolyga | „Maccabi“ – „Žalgiris“ | 21:05 | Tel Avivas

Tel Avivo „Maccabi“ treneris kvatodamas paliko spaudos konferencijos salę, kurioje dalijosi mintimis apie būsimas rungtynes su Kauno „Žalgiriu“.

Jį prajuokino paskutinis žurnalisto klausimas apie Purimą – šventę, kurioje švenčiamas žydų išgelbėjimas nuo mirties Babilone. Jos akcentas – karnavalas, tad vietos žurnalistas paklausė graiko, kokiu kostiumu „Maccabi“ krepšininkai trečiadienį stebins susirinkusius žiūrėti mūšio su „Žalgiriu“.

Tokiu įtemptu sezono metu Tel Avive retai aidėdavo juokas. Su 12 pergalių ir 14 pralaimėjimų „Maccabi“ rikiuojasi dešimtoje turnyro lentelės vietoje ir nuo atkrintamųjų maršruto atsilieka dviem pergalėmis. Net pats I.Sfairopoulas sutiko, kad jeigu pralaimės „Žalgiriui“, „Maccabi“ tai reikš tragediją.

Jeigu trečiadienio vakarą „Menora Mivtachim“ arenoje pergalę švęs žalgiriečiai, „Maccabi“ netgi atsiliks nuo pernykščio grafiko, kai po 27 turų turėjo 13 pergalių. Beje, naujo formato Eurolygoje atkrintamosiose varžybose tituluotasis Izraelio klubas dar nedalyvavo.

Tačiau I.Sfairopoulas stebėtinai ramus.

„Žinote, aš visada pasitikiu savo jėgomis, – spaudos konferencijoje antradienį tarė graikas. – Tai mano darbo dalis. Juolab esame gera komanda. Nesame puiki komanda, bet esame geri.

Taip, jūs teisūs – esame „Maccabi“ ir visada žaidžiame jausdami didelį spaudimą. Nesvarbu, tai Izraelio lyga ar Eurolyga. Bet aš žinau, kur patekau.“

VIDEO: „Eurolygos diena“: dar vienas finalas „Žalgiriui“ grėsmingo varžovo teritorijoje

I.Sfairopoulo vadovavimo laikotarpiu Tel Avive yra ir daugiau neįprastų reiškinių.

Kai 2014-aisiais „Maccabi“ sensacingai tapo Eurolygos čempionais ir Davidas Blattas paliko vyr. trenerio postą dėl „Cleveland Cavaliers“ kvietimo, geltonieji keitė trenerius kaip automobilio padangas.

Su Guy'umi Goodesu „Maccabi“ pirmą kartą po 22 metų pertraukos netapo Izraelio čempionais ir Eurolygos ketvirtfinalyje 0-3 nepasipriešino Stambulo „Fenerbahče“.

Dar kitą sezoną „Maccabi“ atleido G.Goodesą ir pakvietė Žaną Tabaką, tačiau žydai neįveikė net Eurolygos grupės varžybų barjero, perkelti į Europos taurę net nepateko į atkrintamąsias, o vietiniame čempionate nepateko į finalą antrus metus iš eilės.

2016–2017 m. sezoną „Maccabi“ turėjo net keturis vyr. trenerius: Erezą Edelsteiną, Rami Hadarą, Ainarą Bagatskį ir Ariką Shiveką. Trenerių karuselė baigėsi dar vienu fiasko – sezono pabaiga dar nacionalinių pirmenybių pusfinalyje ir 14 vieta naujo formato Eurolygoje.

2017–2018 m. sezoną Nevenas Spahija padėjo „Maccabi“ po 5 metų susigrąžinti Izraelio čempionų titulą ir pagerinti savo pozicijas Eurolygoje (10 vieta). Tačiau po šio sezono starto 1-6, lėkė ir N.Spahijos galva.

Po 7 trenerių rokiruotės, atrodo, „Maccabi“ rado optimalų variantą.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ioannis Sfairopoulas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ioannis Sfairopoulas

Pirmą kartą nuo 2014-ųjų Tel Avivo „Menora Mivtachim“ tribūnose sirgaliai skanduoja trenerio vardą.

Juos įkvėpė sėkminga geltonųjų atkarpa. Iki praėjusios savaitės pralaimėjimo Stambulo „Anadolu Efes“, „Maccabi“ buvo laimėję 11 iš 17 Eurolygos rungtynių. Tokią gerą atkarpą turnyre turėjo tik „Fenerbahče“, „Real“ ir CSKA.

Pokyčiai akivaizdūs.

Treniruojami I.Sfairopoulo, „Maccabi“ pelno 4,4 taško daugiau, praleidžia 4,9 taško daugiau, puolime graibsto 3,2 kamuolio daugiau, gynyboje atkovoja 2,3 kamuolio daugiau, blokuoja 1,6 metimo daugiau, prasižengia 1,6 karto dažniau nei prie N.Spahijos.

Ir nors „Maccabi“ anksčiau krepšį atakavo šiek tiek taikliau, kroato pergalių ir pralaimėjimų santykis Tel Avive buvo 1-6, kai graiko dabar – 11-8.

Vietiniai sako, kad nuo I.Sfairopoulo dar reikėtų nurašyti du pralaimėjimus. Jis stojo prie „Maccabi“ vairo prieš pat dvigubą savaitę, kai žydų laukė negailestingi mūšiai su „Anadolu Efes“ Stambule ir „Fenerbahče“ Tel Avive.

VIDEO: „Eurolygos diena“: graikas, kuris trokšta revanšo Šarui

Tel Avivo klubas dabar gerokai darniau ginasi. I.Sfairopoului pavyko sumaniau išnaudoti „Maccabi“ krepšininkų atletiškumą, efektyviau juda ir gynybinės rotacijos.

I.Sfairopoulas griežtas savo žaidėjams, bet teisingas. Savo pastabas paaiškina kiekvienam asmeniškai.

Izraelio žurnalistai pasakoja, kad „Maccabi“ krepšininkai tiki treneriu ir žaidžia už jį. Esą N.Spahijai nebuvo pavykę užmegzti tokio ryšio su savo žaidėjais.

„Manau, kad jis puikiai tinka klubo dvasiai, – trenerių rokiruote Eurolygos TV džiaugėsi „Maccabi“ prezidentas Shimonas Mizrahi. – Jis labai gerai sutaria su žaidėjais ir žaidėjai jo klauso. Sfairopoulas vadovaus komandai ir kitą sezoną, o aš esu tikras, kad jis atves klubą ten, kur mes norėtume būti.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ioannis Sfairopoulas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ioannis Sfairopoulas

Tel Avivas dabar mato komandą su charakteriu. Anksčiau už varžovų nugarų atsidūrę „Maccabi“ neturėdavo jokių šansų perlaužti rungtynių, dabar jie kovoja iki galo ir gali išplėšti pergalę tokiose nepalankiose lenktynėse.

Net kai „Maccabi“ netikėtai neiškovojo Izraelio taurės, Tel Avivas gan ramiai sureagavo į pralaimėjimą. Visi įvertino bendrą progresą, kurį klubas padarė su 51-erių specialisto pagalba.

Seniai kada bet kuris kitas „Maccabi“ treneris jautė tokį tvirtą aistruolių ir vadovybės užnugarį. Labai simboliška, kad į kiekvieną spaudos konferenciją po rungtynių I.Sfairopoulą atlydi jo asistentas Vasilis Geragotelis.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ioannis Sfairopoulas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ioannis Sfairopoulas

I.Sfairopoulo kandidatūra iškart paliko gerą įspūdį „Maccabi“ sirgalių armijai. Su Pirėjo „Olympiakos“ per keturis sezonus jis dukart pateko į Eurolygos finalą, už jo borto palikdamas daug turtingesnių komandų. 2015 ir 2016 m. su „Olympiakos“ jis triumfavo Graikijos čempionate.

Beje, I.Sfairopoulas su „Žalgiriu“ turi nesuvestų sąskaitų. Dar kai „Žalgiris“ galynėjosi su „Olympiakos“ Eurolygos ketvirtfinalyje, 24sek šaltiniai Graikijoje šnabždėjosi, jog jeigu nepateks į finalo ketvertą, nepriklausomai nuo rezultatų nacionaliniame čempionate, Pirėjus turės naują trenerį. Žalgiriečiai laimėjo seriją 3-1 ir I.Sfairopoulo karjerai „Olympiakos“ klube uždėjo kryžių.

Tačiau I.Sfairopoulas padarė trumpą pertrauką ir dabar jaučiasi atsigavęs Tel Avive. Nors „Maccabi“ yra dar vienas karštas Europos krepšinio taškas, tai vis tiek nesulyginami dalykai su pragaro katilu Atėnuose.

„Maccabi“ sirgaliams patiko ir I.Sfairopoulo hebrajų kalbos žinios. Pasirodo, jis supranta hebrajiškai. Gali būti, kad tam įtakos turėjo darbas su Pini Gershonu Pirėjo klube 2006–2008 m.

Beje, pats I.Sfairopoulas kelerius metus mokėsi iš Jono Kazlausko, kuriam talkino Graikijos rinktinėje ir „Olympiakos“ klube.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jonas Kazlauskas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jonas Kazlauskas

„Maccabi“ su graiku sudarė sutartį iki 2020-ųjų vasaros. Net jeigu Tel Avivo ekipa nepateks į atkrintamąsias, I.Sfairopoulas liks vadovauti komandai ir kitam sezonui. Graiko ramybę Izraelyje gali sudrebinti nebent meteoritas nacionaliniame čempionate, jei „Maccabi“ kaip nors nelaimėtų titulo katastrofišku būdu.

Visa tai yra neblogos naujienos Kauno „Žalgiriui“. „Maccabi“ daugybę metų buvo įvardijamas kaip pagrindinis pretendentas pervilioti Šarūną Jasikevičių iš žaliai baltų stovyklos.

Bet I.Sfairopoulas bent trumpam leido pamiršti „Maccabi“ Šaro ilgesį. Čia nebegirdėti klausimų, tai ar jau artėjančią vasarą Šaras grįš į Tel Avivą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius