-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 27

Pamatykite: Eurolygos finale – išpildyta J.Mačiulio svajonė ir konfliktas su V.Spanouliu

Praėjo penkeri metai, kai lietuvis paskutinį kartą bučiavo Eurolygos čempionų trofėjų nugalėtojų ringo viduryje. Tai buvo Jonas Mačiulis, prieš penkerius metus įsirašęs savo pavardę į retą lietuvišką sąrašą. 15min ir Eurolyga vakaro krepšinio seanse kviečia prisiminti 2015-ųjų Eurolygos finalą.
Jonas Mačiulis 2015 m.
Jonas Mačiulis 2015 m. / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

2015-ųjų Eurolygos finalo dvikovą tarp Madrido „Real“ ir Pirėjo „Olympiakos“ galėsite pamatyti 15min feisbuko kanale ir šioje 15min naujienoje, transliacijos pradžia – 19 val. 45 min.

Jonas Mačiulis turėjo puikią karjerą.

Kauno „Žalgiris“, Milano „Olimpia“, Atėnų „Panathinaikos“ – puolėjas atstovavo garsiems Europos klubams ir buvo vienas pagrindinių tų komandų žaidėjų. Tačiau jam trūko antspaudo, kuris įprasmintų tuos metus prestižinėse Eurolygos organizacijose.

Ir 2014-ųjų vasarą atėjo karališkasis klubas.

Europos žiniasklaida skelbė, kad J.Mačiulis susitarė su Kazanės UNIKS dėl dvejų metų 1,5 mln. eurų sutarties. Tačiau lietuvis patraukė į gerokai šiltesnius kraštus – į Madridą su dvejų metų sutartimi jį išsikvietė Pablo Laso.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jonas Mačiulis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jonas Mačiulis

P.Laso reikėjo pagalbos „Real“ žvaigždėms. Puolimą ir gynybą, gynėjus ir aukštaūgius klijuojančio žaidėjo, kuris užkamšytų spragas, pro kurias į čempionų sostą prieš metus prasiskverbė „Olympiakos“ krepšininkai.

Kitą žalgirietį Tremellą Dardeną „Real“ klube pakeitęs J.Mačiulis rungtyniavo šalia Rudy Fernandezo, Sergio Rodriguezo, Sergio Llullo, Felipe Reyeso, Jaycee Carrollo, Gustavo Ayono, Andreso Nocioni ir kitų.

7 iš 27 rungtynių pradėjęs starto penkete, J.Mačiulis pirmąjį sezoną Madride per 14 minučių rinko vid. 3,9 taško, 2,4 atkovoto kamuolio ir 4,3 naudingumo balo.

J.Mačiulis juokaudavo, kad buvo žaidėjas, kuriam reikėdavo eiti į aikštę sutvarkyti reikalų gynyboje, kai tik kažkas pradėdavo nesisekti. Bet „Real“ tą sezoną daug problemų neturėjo – tvirtai žengė į finalo ketvertą ir pusfinalyje sugadino pirmąjį Željko Obradovičiaus pasirodymą su Stambulo „Fenerbahče“ 96:87.

Lietuvis žaidė tik 7 minutes, per kurias pasižymėjo 2 taškais, bet svarbų vaidmenį atliko dabartinis žalgirietis KC Riversas. Snaiperis pataikė 5 tritaškius iš 6, sumetė 17 taškų ir buvo vienas pagrindinių pergalės kalvių.

Finale „Real“ sutiko tą patį varžovą, kuriam skaudžiai pralaimėjo 2014-aisiais – „Olympiakos“.

Vassilio Spanoulio ir Georgios Printezio vedamas graikų superklubas trečius metus per keturis finalo ketvertus skriaudė Maskvos CSKA ir po dramatiškos kovos prasmuko į finalą 70:68.

„Olympiakos“ vėl kandžiojasi stipresniems.

Po spurto 12:0 trečiojo kėlinio viduryje Ioannio Sfairopoulo auklėtiniai įšoko į priekį 41:40. Tačiau snaiperis J.Carrollas smeigė 11 taškų iš eilės ir perėmė savo komandai iniciatyvą.

Paskutinę 14 minučių atkarpą „Real“ laimėjo net 38:18 ir po 20 metų pertraukos kėlė į viršų Eurolygos trofėjų 78:59.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Real“ triumfas
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Real“ triumfas

Džiūgaujančiam J.Mačiuliui ir „Real“ žaidėjams Madride trofėjų įteikė pats Ispanijos karalius Felipe VI.

Finalo MVP buvo išrinktas argentinietis Andresas Nocioni, su 12 taškų ir 7 atkovotais kamuoliais, 16 taškų nugalėtojams surinko J.Carrollas.

J.Mačiulis buvo efektyvus: per 16 minučių įmetė 9 taškus (2/2 trit.), atkovojo 4 kamuolius ir surinko 10 naudingumo balų. Pagal pastarąjį rodiklį, jis buvo 3-4 „Real“ gretose.

„Man tai svajonės išsipildymas. Aš labai laimingas, kad galėjau prisidėti prie šios pergalės“, – po mačo kalbėjo lietuvis.

Rungtynių pabaigoje J.Mačiulis įsivėlė į konfliktą su V.Spanouliu ir gavo techninę pražangą.

„Daug kartų žaidžiau prieš Spanoulį Atėnuose. Jis visuomet mėgsta pakalbėti, o patraukti varžovus per dantį yra žaidimo dalis. Jis pasakė, kad mes krepšinio pasaulyje esame niekas, tačiau man dabar garbė pasakyti, kas mes esame, – šypsojosi Eurolygos čempionu tapęs J.Mačiulis. – Jis bandė įžeidinėti mūsų žaidėjus, tame tarpe ir mane. Tačiau toks jis yra. Jis visuomet mėgo kitiems įkąsti.“

Mattas Lojeski pralaimėjusiems pelnė 17 taškų, o pernykščio finalo herojus V.Spanoulis liko uždarytas su vos 3 taškais (1/4 met., 1/4 baud.), 4 klaidomis ir -2 naudingumo balais per 31 minutę.

Vienas jį stabdžiusių žaidėjų buvo KC Riversas, įmetęs 5 taškus. Beje, 2015-ųjų Eurolygos finale buvo daugiau žalgirietiškų akcentų. „Olympiakos“ aprangą vilkėjo du buvę „Žalgirio“ žaidėjai Tremmellas Dardenas bei Oliveris Lafayette'as.

J.Mačiulis tapo paskutiniuoju Eurolygos čempionu iš Lietuvos. Modernioje Eurolygoje nuo 2000-ųjų, Eurolygos taurę dar laimėjo tik Šarūnas Jasikevičius, Ramūnas Šiškauskas, Robertas Javtokas ir Martynas Gecevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius