-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 08

Pamatykite: R.Šiškausko šou Eurolygos finale, uždirbęs jam įspūdingą kontraktą

Į 15min krepšinio seansų vakarą grįžta skambūs lietuviški pasirodymai. Šįkart 15min ir Eurolyga primena 2007-ųjų Eurolygos finalą, kuriame ryškiausiai spindėjo Ramūno Šiškausko žvaigždė. Vieno geriausių visų laikų Lietuvos krepšininkų šou Atėnų „Panathinaikos“ ir Maskvos CSKA dvikovoje vėliau nukals jam įspūdingą kontraktą skandalingame vasaros perėjime.
Ramūnas Šiškauskas, Robertas Javtokas ir „Panathinaikos“ triumfas 2007 m.
Ramūnas Šiškauskas, Robertas Javtokas ir „Panathinaikos“ triumfas 2007 m. / Euroleague.net nuotr.

15min savo feisbuko transliacijoje kviečia prisiminti 2007 m. Eurolygos finalą, kuriame dviejų lietuvių atstovaujamas Atėnų „Panathinaikos“ su Ramūnu Šiškausku ir Robertu Javtoku dramatiškoje kovoje iki paskutinių sekundžių grūmėsi su Maskvos CSKA (transliacijos pradžia 19 val. 45 min.):

2007-ųjų Eurolygos finalo įžanga buvo labai nerezultatyvi.

Pirmajame pusfinalyje čempionų titulą ginusi Maskvos CSKA 62:50 pranoko Malagos „Unicaja“.

Andalūzai nebuvo rimtai vertinama finalo ketverto komanda ir maskviečių krepšį atakavo vos 34,5 proc. tikslumu. Tačiau „Unicaja“ buvo arti sensacijos, kai ketvirtojo kėlinio pradžioje pirmavo 47:46. Vis dėlto CSKA spurtavo 10:0 ir sutvarkė reikalus pirmajame pusfinalyje.

Čempionai užleido sceną šeimininkams. Daugiau nei 18 tūkst. žiūrovų susirinko į Atėnų OAKA areną pasižiūrėti savo dievaičių sugrįžimo į kovą dėl trofėjaus. Bet tai taip pat nebuvo gražios rungtynės.

PAO krepšį atakavo tik 36, Vitorijos „TAU Ceramica“ – 32 proc. taiklumu, bet šeimininkai po penkerių metų pertraukos prasmuko į finalą 67:53.

Euroleague.net nuotr./Ramūnas Šiškauskas, Robertas Javtokas ir „Panathinaikos“ triumfas 2007 m.
Euroleague.net nuotr./Ramūnas Šiškauskas, Robertas Javtokas ir „Panathinaikos“ triumfas 2007 m.

Ilgiausiai aikštėje „Panathinaikos“ gretose išbuvo lietuvis Ramūnas Šiškauskas. Klausydamas Željko Obradovičiaus nurodymų, Šiška pelnė 11 taškų ir surinko 13 naudingumo balų. Robertas Javtokas trumpam pakilo nuo suolo ir vos per 3 minutes spėjo pasižymėti dviem blokais.

R.Šiškauskui tai buvo pirmas sezonas Atėnuose po dvejų metų Trevizo „Benetton“ klube. Bet tuomet dar 28-erių kaišiadorietis greitai įsiveržė į legendinio klubo lyderius.

Su 10,9 taško vidurkiu ir puikiu pataikymu (50,7 proc. dvit., 47,1 proc. trit.), Šiška rezultatyvumu komandoje nusileido tik Mike'ui Batiste'ui (12,8 tšk.) ir pateko į antrą simbolinę Eurolygos komandą.

Aišku, žaliųjų komandą kontroliavo Dimitris Diamantidis, kuris nebuvo labai rezultatyvus (8,9 tšk.), bet rungtyniavo ilgiausiai komandoje (29 min.) dėl žaidimo organizavimo ir gynybos.

CSKA išlaikė čempionišką branduolį – maskviečių atakoms dirigavo kitas sumanus graikas – Theodoras Papaloukas, su 9,8 taško, 5,4 rezultatyvaus perdavimo ir 15,3 naudingumo balo vidurkiu.

Be abejo, pirmuosius vaidmenis užėmė Trajanas Langdonas (13,5 tšk.), Matjažas Smodiškas (12,9 tšk.) ir JR Holdenas (10 tšk.).

Euroleague.net nuotr./Ramūnas Šiškauskas 2007 m.
Euroleague.net nuotr./Ramūnas Šiškauskas 2007 m.

Visos šios žvaigždės susigrūmė Eurolygos finale ir OAKA arenoje nepaliko tuščių vietų (oficialiai, rungtynes stebėjo 18 tūkst. 363 žiūrovai).

Didžiąją rungtynių dalį iniciatyva priklausė PAO, kurie ne kartą pabėgo į priekį dviženkliu skirtumu. Tačiau Ettore Messinos diriguojama CSKA vis panaikindavo skirtumą ir vėl grįždavo į lenktynes.

R.Šiškauskui tai nebuvo pats taikliausias mačas, bet puolėjas išliko superagresyvus.

Pro šalį skriejo visi penki mesti tritaškiai, bet lietuvis neprarado atkaklumo atakuodamas CSKA gynybą prasiveržimais. R.Šiškauskas buvo sustabdomas tik pražangomis – jis net 17 kartų stojo prie baudų metimo linijos ir pakartojo Eurolygos finalo rekordą. Rekordus gerino visa PAO ekipa, metusi net 46 baudos metimus ir pataikiusi 38 (abu rekordai).

Itin aktyvus Šiška buvo ketvirtajame kėlinyje, kai vien per 10 lemiamų minučių pelnė dviženklį taškų skaičių. Iš viso jo sąskaitoje buvo net 20 taškų (12/17 baud.), 4 atkovoti kamuoliai, 5 rezultatyvūs perdavimai ir 30 naudingumo balų.

Veržlus R.Šiškausko žaidimas tempė „Panathinaikos“ už rankos ant čempionų pakylos. CSKA paskutinę minutę dar buvo priartėję prie PAO 85:87, bet M.Batiste'as sunkiu metimu išsaugojo pergalę 93:91.

„Man dabar labai sunku kalbėti, nes esu labai laimingas, – sakė pirmą kartą Eurolygos čempionu tapęs R.Šiškauskas. – Tai buvo puikus sezonas ir dėl jo labai sunkiai dirbome. Dabar metas švęsti ir įvertinti, ką padarėme, nes tai yra neįtikėtina.“

Robertas Javtokas nerungtyniavo, bet po finalo turėjo, ką pasakyti: „Aš toks laimingas. Jaučiuosi kaip didelis vaikas, nes tai didžiausias trofėjus mano karjeroje. Tai buvo sunkios rungtynės, bet atmosfera buvo neįtikėtina. Dar nebuvau tokios pajutęs. Turėjome laimėti vien dėl fanų.“

Euroleague.net nuotr./Atėnų „Panathinaikos“ triumfas 2007 m.
Euroleague.net nuotr./Atėnų „Panathinaikos“ triumfas 2007 m.

Kalbama, kad R.Šiškauskas tik per klaidą netapo Eurolygos finalo MVP.

Naudingiausio žaidėjo statulėlę atsiėmė „Panathinaikos“ sirgalių numylėtinis Dimitris Diamantidis (nors E.Messina po finalo sakė, kad MVP turėjo tapti CSKA įžaidėjas Th.Papaloukas su 23 taškais ir 8 rezultatyviais perdavimais). Graikas pelnė 15 taškų ir surinko 22 naudingumo balus, bet buvo aktyviausias tris pirmus kėlinius, kai ketvirtajame iš jo lyderio vaidmenį perėmė R.Šiškauskas.

Reikalas tas, kad Eurolygos finalo MVP rinko žiniasklaidos atstovai, kurie turėjo atiduoti savo balsą pirmoje ketvirto kėlinio pusėje. Ko gero, daugelis jų nespėjo išvysti R.Šiškausko benefiso ir atidavė simpatijas tautiečiui, kadangi graikų žurnalistų OAKA tribūnose Atėnuose buvo dauguma.

Tačiau R.Šiškauskas dar atsiims didžiausią prizą po sezono.

2006-ųjų vasarą lietuvis su PAO buvo sudaręs sutartį pagal formulę 2+1, bet kontrakte buvo numatyta išpirkos galimybė.

Pasirodo, už 1 mln. eurų išpirką R.Šiškauskas galėjo persikelti į bet kurią Europos komandą. CSKA nepagailėjo to milijono už savo budelį Eurolygos finale ir jį persiviliojo į savo gretas.

Remiantis to meto pranešimais dienraštyje „Lietuvos rytas“, Atėnuose R.Šiškauskas uždirbo 1,2 mln. eurų, kai CSKA jam įteikė dvejų metų 4 mln. eurų vertės kontraktą. Tuo metu tai buvo elitinis uždarbis.

Tuo tarpu „Panathinaikos“ vadovai jautėsi lyg būtų apvogti – jie nesitikėjo, kad kažkas galės permušti tokią išpirką ir tokį atlyginimą.

„Gal tai buvo nedidelė „Panathinaikos“ vadovų klaida. Bet mes tiesiog sumokėjome išpirką ir Šiškauskas atsidūrė CSKA. Tai buvo puikus pirkinys, nes jau kitąmet mes iškart laimėjome Eurolygą“, – vėliau, 2019-aisiais, 15min sakė CSKA klubo vadovas Andrejus Vatutinas.

15min artimiausiomis savaitėmis kvies į vakaro krepšinio seansus, kuriuose galėsite pamatyti istorines Eurolygos finalų akimirkas. Kita 2008-ųjų Eurolygos finalo transliacija – jau penktadienį 20 val. portale 15min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius