Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 06

Pamatykite: užleistas Šaro sostas ir auksu nevirtęs lietuvio dubleris

Šarūnas Jasikevičius buvo pirmasis Eurolygos krepšininkas, kuris po 14 metų pertraukos sugebėjo tris metus iš eilės iškelti į viršų čempionų trofėjų. Tačiau kai „Auksinis berniukas“ pakėlė sparnus į NBA, sostas buvo užleistas. 15min kviečia pasižiūrėti mūšį dėl 2006-ųjų Eurolygos trofėjaus.
CSKA triumfas Eurolygoje 2006 m.
CSKA triumfas Eurolygoje 2006 m. / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

15min savo feisbuko transliacijoje kviečia prisiminti 2006 m. Eurolygos finalą, kuriame Tel Avivo „Maccabi“ su nauju Š.Jasikevičiaus dubleriu pabandė pakartoti Eurolygos istoriją finalo mūšyje su trofėjaus išalkusia Maskvos CSKA (transliacijos pradžia 19 val.):

Šarūnas Jasikevičius ir Arvydas Macijauskas 2005-aisiais išsirikiavo geriausių Eurolygos krepšininkų centre, pozuodami apdovanojimų vakaro Prahoje fotografams. Bet 2006-aisiais šių dviejų Lietuvos superžvaigždžių nebeliko Eurolygos elito vakarėlyje.

Užtat jame išsiskyrė kitas lietuvis. Darjušas Lavrinovičius savo kreminiu kostiumu išmargino tamsiai apsirengusius geriausius Eurolygos krepšininkus.

Tuomet dar 26-erių vidurio puolėjas su 14,7 taško (37,9 proc. trit.), 8,3 atkovoto kamuolio, 1,9 rezultatyvaus perdavimo, 2,1 bloko ir 18,7 naudingumo balo vidurkiu buvo išrinktas į antrą Eurolygos simbolinį penketą.

Antrus metus iš eilės Eurolygos MVP buvo išrinktas Anthony Parkeris, o pirmąją Eurolygos komandą kartu su juo sudarė Maskvos CSKA atakų dirigentas Theodoras Papaloukas, Barselonos „la bomba“ Juanas Carlosas Navarro, Vitorijos „TAU Ceramica“ lyderis Luisas Scola ir Tel Avivo „Maccabi“ aukštaūgis Nikola Vujčičius.

D.Lavrinovičiaus penkete dar buvo Pablo Prigioni iš „TAU Ceramica“, savo legendą dar tik pradėjęs Vassilis Spanoulis iš Atėnų „Panathinaikos“, Trajanas Langdonas iš Maskvos CSKA ir Jorge Garbajosa iš Malagos „Unicaja“.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Darjušas Lavrinovičius 2006 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Darjušas Lavrinovičius 2006 m.

Eurolygos šventėje šypsojosi ir Andrea Bargnani, kuris po poros mėnesių taps pirmuoju 2006-ųjų NBA naujokų biržos šaukimu – jam buvo įteiktas Kylančios žvaigždės prizas.

Beje, tame pačiame Eurolygos finalo ketverte dalyvavo Žygimanto Janavičiaus vedami Kauno „Žalgirio“ dubleriai, kurie tik po dramatiškos kovos titulo rungtynėse nusileido Maskvos CSKA 55:59. Maskviečių žvaigždė Aleksejus Švedas vos nenuskandino komandos su 1 pataikytu metimu iš 16.

Netrukus po šios dvikovos jau gerokai vertingesnę Eurolygos karūną užsidės ir jaunųjų CSKA krepšininkų idealai.

CSKA po trijų antausių iš eilės pusfinalyje ir 33 metų pertraukos, pagaliau prasibrovė į Eurolygos finalą. Pusfinalyje CSKA 84:75 pranoko „Barcelona“ ekipą. Kitame pusfinalyje „Maccabi“ nesulaukė pasipriešinimo iš Vitorijos „TAU Ceramica“ 85:70.

Vėl patekę į finalą, „Maccabi“ ketino pakartoti istorinę Rygos ASK ir Splito „Jugoplastica“ komandų sėkmę. Tik šiems klubams Eurolygoje buvo pavykę triumfuoti tris kartus iš eilės.

Netekę Šaro, „Maccabi“ išlaikė savo branduolį. Pirmaisiais smuikais komandoje vis dar griežė A.Parkeris, N.Vujčičius, taip pat Maceo Bastonas, Talis Bursteinas, nuo suolo kilo Derrickas Sharpas.

Tuo tarpu dirigento lazdelę iš Š.Jasikevičiaus perėmė amerikietis Willie Solomonas, Eurolygoje fiksavęs 15 taškų vidurkį.

Bet skirtingai nei Šaras, W.Solomonas nebuvo toks visus jungiantis generolas. Jis buvo labiau individualiais veiksmais išsiskyręs taškų rinkėjas, ką bylojo ir tik 3 jo rezultatyvių perdavimų vidurkis. Be to, amerikietis buvo labai nestabilus – Eurolygos reguliariajame sezone rinko vid. 16,7 taško, o „Top 16“ varžybose – jau tik 9,8.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Willie Solomonas 2006 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Willie Solomonas 2006 m.

„Maccabi“ ambicingai pradėjo savo žygį trečio titulo link startuodami 7:0. Tačiau CSKA greitai atsitiesė, antrajame ketvirtyje spurtavo 13:0 ir nutolo 35:25. Vis dėlto „Maccabi“ sukilo ir grįžo į kovą. CSKA lyderiui Davidui Vanterpoolui prisėdus ant suolo, Izraelio klubas prieš ketvirtąjį ketvirtį sumažino skirtumą iki minimumo 48:49.

Likus žaisti 7 minutes rezultatas buvo lygus 55:55, bet Trajano Langdono ir Matjažo Smodiško tritaškiai perjungė CSKA žaidimą į aukštesnę pavarą. Lemiamomis akimirkomis „Maccabi“ trūko Šaro lyderio savybių – pasipylė klaidos ir netaiklūs metimai. Likus rungtyniauti 1 min 4 sek. Prahoje įsivyravo nuojautos, kad „Maccabi“ dinastija baigta – CSKA pirmavo 66:59.

Tel Avivo klubas bandė sukurti dar vieną krepšinio stebuklą ir likus žaisti 5,8 sek. priartėjo 69:71. Bet Trajano Langdono ranka prie baudų metimo linijos nesudrebėjo ir amerikietis su komandos draugais netrukus kėlė į viršų pirmąjį CSKA Eurolygos trofėjų nuo 1971 metų.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ettore Messina 2006 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ettore Messina 2006 m.

Finalo MVP tapo Theodoras Papaloukas, surinkęs 18 taškų, 7 rezultatyvius perdavimus ir 28 naudingumo balus.

Labai svarbų vaidmenį finale atliko 16 taškų įmetęs Davidas Vanterpoolas, kitoje aikštės pusėje uždaręs Anthony Parkerį – Eurolygos MVP per 37 minutes sukrapštė 10 taškų (4/9 met.) ir 9 naudingumo balus.

Auksiniu „Maccabi“ vedliu netapęs W.Solomonas per 35 minutes pelnė 20 taškų, bet atliko tik 2 rezultatyvius perdavimus ir suklydo 5 kartus.

Šią savaitę portale 15min ir 15min feisbuko kanale pamatysite viso tris Eurolygos finalo transliacijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius