Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 13

Pirmuoju LKL žiedu nesidžiaugiantis M.Gebenas – apie viruso protrūkį JAV ir reiklųjį Šarą

JAV gyvenantis Kauno „Žalgirio“ vidurio puolėjas Martinas Gebenas iš arti stebi, kaip galingiausia pasaulio valstybė skęsta COVID-19 gniaužtuose. Pirmąjį sezoną Šarūno Jasikevičiaus priežiūroje augęs centras džiaugiasi įgyta patirtimi Eurolygoje bei papasakojo apie karantino laikotarpį Našvilyje, Tenesio valstijoje.
Martinas Geben
Martinas Geben / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Vos tik Europoje krepšinio kamuoliai nustojo bumbsėti, 25-erių Martinas Gebenas susikrovė daiktus ir išvyko pas mylimąją kitapus Atlanto.

Virš 600 tūkstančių gyventojų turinčiame Našvilije krepšininkas įsikūrė prieš metus, kai sumainė žiedais su ilgamete širdies drauge Laura.

Našvilis yra per 11 valandų kelio automobiliu nuo Marilando valstijos, kurioje gyvena M.Gebeno tėvai ir kurioje jis lankė vidurinę mokyklą vos tik atvykęs gyvent į JAV.

Lietuvą po sustabdyto sezono palikęs atletas jaučiasi gerai, nors sugrįžęs saviizoliacijoje praleido dvi savaites.

„Kiekvieną dieną man duotame pakete turėjau žymėti simptomus ir savijautą, tikrinti temperatūrą. Ačiū Dievui, kad per tas dvi savaites nebuvo nieko blogo. Karantinas, kaip ir kitur, čia irgi yra įvestas, tad nėra kur eiti“, – su 15min įspūdžiai dalijosi M.Gebenas.

Vos už Vilnių didesnis Našvilis šiuo metu skaičiuoja 1140 koronaviruso atvejus. Daugiau, nei visoje Lietuvoje.

„Žalgirio“ centras sako, kad žmonių reakcija su laiku į pavojingąjį COVID-19 keičiasi.

„Visi stebi situaciją ir mato, kaip virusas progresuoja. Kai jis dar labiau įsisiautėjo Amerikoje, žmonės pradėjo pakankamai rimtai reaguoti. Žinoma, kaip visada yra tokių, kurie per daug nekreipia dėmesio ar galvoja, kad yra neliečiami. Bet didžioji dalis žmonių saugosi ir prisižiūri“, – teigė M.Gebenas.

Šiuo metu pasaulyje yra užfiksuoti jau daugiau nei pusantro milijono COVID-19 atvejų. Šiose „lenktynėse“ tvirtai pirmauja JAV, kurioje yra jau 470 tūkst. sergančių žmonių. Antroje vietoje esančioje Ispanijoje – 157 tūkst., Italijoje – 143 tūkst.

Pirmumo teisę atlikti koronaviruso testą sulaukė aukščiausio lygio atletai, nejautę simptomų, o ne negaluojantys eiliniai žmonės, o tai JAV visuomenėje sukėlė nepasitenkinimo bangą.

„Nežinau, ar reikalui esant man būtų padarytas nemokamas tyrimas. Savaime suprantama, kad žymūs žmonės gauna pirmumo teisę, nors tai ir nėra teisinga. Koronavirusu masėmis serga paprasti žmonėms. Neskamba teisingai, bet yra kaip yra. Tikiuosi, kad iki to man neteks prieiti, bet žinau, kad yra pagalbos linijos, jei žmonėms jaučia kažkokius simptomus. Nežinau tikslios procedūros, tikiuosi, kad ir neteks sužinoti“, – teigė krepšininkas, praėjusiais metais pirmąjį kartą užsivilkęs „Žalgirio“ aprangą.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Martinas Geben
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Martinas Geben

Karantiną krepšininkas leidžia kuo labiau bandydamas palaikyti sportinę formą, nes Eurolygos sezonas oficialiai dar nėra baigtas.

Daugiabutyje su žmona gyvenantis M.Gebenas neturi asmeninės sporto salės ar sportinės įrangos, kuria gali pasigirti sporto žvaigždės, tačiau prakaito lieti jam tai netrukdo.

„Žalgirio“ treneriai visiems žaidėjams yra sudarę po asmeninę sportinę programą, o rezultatus seka telefono programėlės pagalba.

Krepšininkas atlieka pratimus pilvo presui, daro atsispaudimus ir pritūpimus, o tuomet – pabėgiojimas lauke.

Žinoma, tai nėra tas pats, kas aktyviai žaisti krepšinį ar dirbti salėje su svarmenimis.

„Krepšininkų laukia suprastėjusi formą. Tai faktas, – apie ilgą pauzę be krepšinio ir pilnaverčių treniruočių kalbėjo M.Gebenas. – Svarbiausia, kad grįžus į krepšinį turėtume tinkamą pasiruošimą, jog išvengtume traumų. Tie raumenys, kurie dabar nedirba, bet saugojo mus sezono metu, nebūtų visiškai nusilpę ir neatliktų savo apsauginio darbo. Svarbiausia, kad nepadaugėtų traumų.

Nežinau, kiek gali prireikti laiko, jog galėtume žaisti. Tai trenerių ekspertizės laukas. Manau, kad be dviejų savaičių net negalime kalbėti apie intensyvų sportą. Labiau reiktų kalbėti apie tris savaites ar mėnesį. Tiek maždaug trunka mūsų pasiruošimas prieš sezoną. Tas laikas yra paskaičiuotas atitinkamai.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Martinas Geben
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Martinas Geben

Daug laisvo laiko turintis krepšininkas mėgsta žaisti dėliones, gaminti maistą ir žiūrėti filmus. Martinas su žmona Laura dar sykį peržvelgė „Žiedų valdovo“ trilogiją, o dabar „kremta“ Hario Poterio filmus.

„Vakar įveikėme penktą dalį, – šyptelėjęs sako M.Gebenas. – Man labai patinka dėlionės, kurios suvalgo labai daug laiko. Atrodo šiek tiek prisėdi padėlioti, o jau praėjo dvi valandos. Tokiomis sąlygomis, sakyčiau, vienas iš geresnių dalykų, kaip praleisti laiką.“

Žalgiriečio laisvalaikis dabar primena atostogas, nors kalendorius žymi balandžio vidurį. Mintyse – dar karštos emocijos apie audringą debiutinį sezoną Eurolygoje, davusį neįkainojamos patirties.

Dar prieš metus Lietuvos krepšinio lygoje debiutavęs bei atstovaudamas Utenos „Juventus“ ekipai MVP tapęs centras atliko didelį kokybinį šuolį.

Vilniuje gimęs krepšininkas pirmajame sezone Eurolygoje rungtyniavo po 8 minutes, pelnė po 3,5 taško, atkovojo po 1,9 kamuolio ir rinko po 4 naudingumo balus.

Sezono starte atletas strigo, bet eigoje pastebimai augo ir treneriui Šarūnui Jasikevičiui davė vis didesnę naudą.

„Tai didžiulis šuolis nuo praėjusio sezono ir žaidimo LKL. Didžiulis šuolis ties kiekviena detale, kurios svarba Eurolygoje yra labai didelė, – mintimis dalijosi krepšininkas. – Fiziškumas, greitis, sprendimų priėmimas, taktika... Pradžioje buvo sunku suprasti, kas dedasi aikštelėje. Po truputį viskas ėmė aiškėti, o galvoje lėtėti. Atsirado didesnis budrumas ir supratimas aikštelėje. Sezono metu mes visi komandoje tobulėjome ir gerėjome. Apmaudu, kad sustojome tokiame taške, kai kilome link geriausios savo sportinės formos.“

Šį sezoną M.Gebenas keturiskart fiksavo dviženklį naudingumo balų skaičių. Jis buvo ryškus dvikovoje Maskvoje prieš CSKA (13), Stambule prieš „Anadolu Efes“ (12), namuose prieš Pirėjo „Olympiakos“ (13) bei Vitorijoje vykusiame mače su „Baskonia“ (11).

Rungtyniavimas prieš aukščiausio lygio oponentus „Žalgirio“ aukštaūgiui atvėrė silpnąsias vietas, kurias jis norėtų lopyti.

„Kiekvienas sezonas, kiekvieni metai ir kiekvienas oponentas tau gali duoti informaciją apie patį save. Tikrai yra daug vietų, kur galiu tobulėti. Visada galima tobulėti fiziškai – greitėti, stiprėti, šokti aukščiau, tapti ištvermingesniu. Kalbant apie konkretesnius žaidimo aspektus, manau, kad man reikia lavinti žaidimą arčiau krepšio“, – sakė 208 cm ūgio centras.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Martinas Geben
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Martinas Geben

M.Gebenas dėkoja už pasitikėjimą „Žalgirio“ treneriui Š.Jasikevičiui bei negailėjo jam liaupsių. Pamokos buvo griežtos, bet davė labai daug naudos.

„Reiklus treneris, – Šarą apibūdino auklėtinis. – Jis visada nori išspausti maksimumą iš žaidėjų. Visada reikalauja koncentracijos ir supratimo. Kodėl mes darome tam tikrus pratimus? Kodėl mūsų sistema tokia, o ne kitokia? Tai puiki patirtis žaisti pas tokį trenerį. Manau, kad laikas „Žalgiryje“ ir laikas su Šaru gerina kiekvieną krepšininką. Bent jau krepšinio supratimo prasme, tai tikrai. Turime begalę pavyzdžių žaidėjų gretose, kurie „Žalgirio“ sistemoje praleidę nors ir trumpą laikotarpį tampa geresniais ir kyla į aukštesnį lygį.“

Pasaulinės krepšinio scenos šviesas išjungęs paslaptingas virusas ne tik sustabdė kamuolio bumbsėjimą arenose, bet ir iškėlė klausimą dėl atlyginimų.

„Žalgirio“ vadovas Paulius Motiejūnas Eurolygoje inicijuoja kalbas dėl algų nemokėjimo sustabdyto sezono metu, tačiau krepšininkai tikisi rasti kompromisą.

Ne išimtis yra ir Kauno komandos pirmametis.

„Turime atstovus, Eurolygos žaidėjų asociaciją. Visi turime bendrą poziciją ir jos laikysimės. Nėra taip, kad krepšininkų kaltė, jog šis virusas tapo pasauline pandemija ir viską sustabdė. Nežinau, ar krepšininkai turi pilnai padengti finansinę žalą. Vis dėlto suprantame situaciją, norime kompromiso ir rasti aukso viduriuką. Nenorime pašalpos, bet nenorime ir kažko apvogti. Nuo situacijos nukenčia visi – sirgaliai, klubai, vadovai ir žaidėjai“, – teigė atletas.

Tai buvo pirmasis M.Gebeno sezonas „Žalgiryje“, vedęs jį link Eurolygos atkrintamųjų ir pirmojo čempiono žiedo Lietuvos krepšinio lygoje.

Klausimas dėl turnyro pratęsimo Europoje dar išlieka atviras, bet sezonas vietiniame fronte baigėsi.

M.Gebenas pirmą kartą karjeroje tapo Lietuvos čempionu, tačiau didelio džiaugsmo šis pasiekimas 25-eriųų krepšininkui nesuteikė.

„Neatsiuntė žiedo, gal reiks atsiimti grįžus į Lietuvą, – apie pirmąjį lygos titulą karjeroje paklaustas atsakė M.Gebenas. – Nepasakyčiau, kad šis žiedas yra iškovotas. Tiesiog gautas. Nėra malonumo ir pasididžiavimo tokiu laimėjimu. Manau, kad kiekvienas krepšininkas taip atsilieptų apie panašiai gautą titulą. Didelės šventės tikrai nėra, bet tiesiog taip viskas susiklostė.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius