Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 02 27

Prognozė: Kauno „Žalgiris“ kovoje dėl aštuntosios vietos yra favoritas

Kauno „Žalgiris“ rikiuojasi dvyliktas Eurolygoje, bet sistemiškai įvertinus įvertinus aštuonių pretendentų į Eurolygos atkrintamąsias varžybas sportinę formą ir likusių 9 turų tvarkaraščius „Žalgiriui“ šviečiasi palanki prognozė kabinantis vietos į stipriausių aštuonete.
Eurolyga: „Baskonia“ – „Žalgiris“
Eurolyga: „Baskonia“ – „Žalgiris“ / Getty Images/ Euroleague nuotr.

Ryškėja TOP 8 kontūrai

Nors ir daug dėmesio skiriama Eurolygai, mažai kas pastebėjo, kad praėjusiame 25-ajame ture Stambulo „Anadolu Efes“ užsitikrino vietą atkrintamosiose varžybose t. y. TOP 8.

Kitame 26-ajame ture tai gali padaryti „Barselona“ ir Madrido „Real“, jeigu laimės savo rungtynes, o keturios komandos – „Chimki“, Pirėjo „Olympiakos“, Stambulo „Fenerbahče“ bei Milano „Olimpia“ – turinčios po 11 pergalių, pralaimės. O laimėjusios dar ir 27-ajame ture „Barselona“ bei Madrido „Real“ nebepriklausomai nuo kitų komandų rezultatų taps atkrintamųjų varžybų dalyvėmis.

Panašiu ritmu juda ir Maskvos CSKA bei Tel Avivo „Maccabi“. Didelė tikimybė, kad likus dar penkiems Eurolygos turams jau penkios komandos bus užsitikrinusios vietas TOP 8. Neatmestina galimybė, kad vietą atkrintamosiose tuo metu jau bus užsitikrinęs ir Atėnų „Panathinaikos“, nors tai visgi mažai tikėtina. Tačiau Atėnų klubo tikimybė nepatekti į atkrintamąsias tuo metu jau turėtų būti tik teorinė. Tikėtina, kad panašioje situacijoje po 30-ojo Eurolygos turo bus ir „Valencia“. Ir kituose turuose realiai kova vyks tik dėl aštuntosios vietos.

Kas yra kas?

Kas laimės? Mėgindami atsakyti Jūs paklausite: Kas ir kur žaidžia? Kur? – apskritai galimi tik trys atsakymai, o Eurolygos reguliariojo sezono atveju tik du: namie arba išvykoje. Kas? Tai nėra filosofinis klausimas, bet dviejų komandų pavadinimai neinformuotam žmogui jokio aiškumo mėginant atsakyti į klausimą „Kas laimės?“ nepadės. Šio sezono Eurolygoje susiformavo trys grupės.

Pirma, šeši lyderiai – praktiškai jau esantys atkrintamosiose varžybose: Stambulo „Anadolu Efes“; Madrido „Real“; „Barselona“; Maskvos CSKA; Tel Avivo „Maccabi“; Atėnų „Panathinaikos“. Dėl Atėnų klubo gali ir kilti abejonių, bet turbūt mažai, kas ginčysis, jog namie jie žemesnio kalibro komandoms yra beveik neįveikiami, o jų galimybės laimėti 4 arba bent 2 iš likusių 9 rungtynių didesnių abejonių kelti neturėtų. Tai Šešetas, dėl kurių patekimo į sekantį Eurolygos etapą abejoti nereikia.

Antra, keturi autsaideriai – turbūt niekas neneigs, kad tokio statuso nusipelnė Miuncheno „Bayern“ bei Sankt Peterburgo „Zenit“, o taip pat Vilerbano ASVEL antrajame rate iš 8 laimėjusi tik vienas rungtynes bei Vitorijos „Baskonia“, pasiekusią tik viena pergale daugiau nei ASVEL. Tai komandos, kurios apie TOP 8 šiame sezone gali tik pasvajoti.

Trečia, tai likusios 8 komandos ir ši grupė nėra tokia vienalytė, kaip pirmos dvi grupės. Formaliai jos visos yra pretendentės į atkrintamąsias. Tačiau šioje grupėje galima išskirti net tris pogrupius.

Pirmas, tai antrajame rate parodžiusios gerus rezultatus vien dėlto, kad iki šiol beveik išvengė akistatų su lyderiais – Berlyno ALBA bei Pirėjo „Olympiakos“. Jų laukia net 5 iš 9 rungtynių susitikimai su Šešeto atstovais, kurie pergalėmis su silpnesniais varžovais beveik nesidalina. Taigi su kitomis komandomis lieka keturios rungtynės, kuriose irgi kelias ne rožėmis klotas. Vienai reikia bent 5, o kitai 7 pergalių, kad galėtų pretenduoti į TOP 8.

Antras, Milano „Olimpia“ bei Belgrado „Crvena zvezda“ antrajame Eurolygos rate demonstruoja tragiškus rezultatus. Šios komandos iš 8 laimėjo tik 2 rungtynes. Pagal savo rezultatus pastaruoju metu tai – pretendentai ne į atkrintamąsias, o į autsaiderius.

Trečias, dvi komandos pagal sudėtį potencialūs Eurolygos finalinio ketverto dalyviai, nesugebantys realizuoti savo galimybių – Maskvos srities „Chimki“ bei Stambulo „Fenerbahče“.

Kitos dvi - nurašyti autsaideriai įgavę pagreitį skirtingu laiku kovoje dėl patekimo į atkrintamąsias – „Valencia“ bei Kauno „Žalgiris“.

Getty Images/ Euroleague nuotr./Eurolyga: „Baskonia“ – „Žalgiris“
Getty Images/ Euroleague nuotr./Eurolyga: „Baskonia“ – „Žalgiris“

Sako, kad laikas – pinigai. „Valencia“ įsibėgėjusi anksčiau jau praktiškai peržengė TOP 8 slenkstį, o vėluojantis „Žalgiris“ dar privalo namie įrodyti, kad „Chimki“ bei „Fenerbahce“ yra mažiau verti nei jis būti TOP 8 komanda.

Pretendentų į aštuoneto galimybės paskutiniuose 9 turuose: formalūs kriterijai

Šiame Eurolygos sezone pergalė prieš pirmo penketuko komandas žemesnio statuso klubams darosi „neįmanoma misija“. Todėl formaliai vertinant kitų pretendentų galimybes patekti į atkrintamąsias susitikimus su jomis privaloma išskirti į atskirą grafą. Be jokio sąžinės graužimo prie šio penketuko prijungsime ir „Panathinaikos“, nes formaliame galimybių laimėti vertinime neginčijamas penketuko pranašumas pripažįstamas tik jiems žaidžiant namie. Tokiu atveju formalus Šešetukas su „Panathinaikos“ formalios realybės neiškraipys.

Komandos žaidžiančios namie su lygiaverčiais ar silpnesniais varžovais besąlygiškai laikomos favoritais. Tuo tarpu išvykoje jų galimybės laimėti pozityviai vertinamos tik, jeigu šeimininkai yra aiškiai už juos silpnesni.

Getty Images/ Euroleague nuotr./Eurolyga: „Baskonia“ – „Žalgiris“
Getty Images/ Euroleague nuotr./Eurolyga: „Baskonia“ – „Žalgiris“

Formalių kriterijų patikslinimas ir realios komandų galimybės

Vienerias rungtynes iš vienerių namie prieš dabartinius Eurolygos lyderius gali laimėti bet kuris pretendentas į aštuonetą. Tiek kartų namie su lyderiais susitiks „Valencia“, „Chimki“, „Crvena zvezda“ bei „Žalgiris“. Tačiau dvi pergalės per dvejas rungtynes jau būtų netikėtumas („Olimpia“; „Fenerbahče“), o trys iš trijų („Olympiakos“) arba keturios iš keturių (ALBA) – jau sensacija.

Eurolygos autsaideriai yra komandos, kurios namie gali įveikti bet ką. Todėl pergalė prieš jas pretendentams į aštuonetą išvykoje dar nėra nuspręstas reikalas. Nors vienerias iš vienerių laimėti tikrai galima („Žalgiris“; „Fenerbahče“). Tačiau, kai laukia du susitikimai išvykoje su autsaideriais, didelė tikimybė, kad bent vienas iš jų bus pralaimėtas („Valencia“; „Armani“; „Crvena zvezda“; ALBA).

Rungtynės namie su lygiaverčiais ar silpnesniais varžovais visados bus vertinamos kaip potenciali galimybė iškovoti pergalę. Ir visiškai nesvarbu koks skaičius jų laukia. Prasčiausioje padėtyje šiuo požiūriu yra „Olympiakos“, kuris tokį susitikimą turės tik vieną. Keturios komandos („Fenerbahče“; „Olimpia“; „Crvena zvezda“; ALBA) namie įveikiamus varžovus priims po du kartus. Ir trys komandos tokių susitikimų turės net po keturis („Valencia“; „Chimki“; „Žalgiris“).

Prognozė: į TOP 8 pateks „Valencia“ ir „Žalgiris“

Keturios komandos – „Olympiakos“; „Olimpia“; „Crvena zvezda“ bei ALBA – dėl nepalankaus tvarkaraščio ir demonstruojamos sportinės formos, ar kitų (traumos) priežasčių yra tik teoriniai pretendentai į aštuonetą. Ir tai jau gali tapti aišku mažiau nei po dviejų savaičių. Palankiausias tvarkaraštis patekti į TOP 8 yra „Valencia“ ir „Žalgirio“. Ne tiek dėl tvarkaraščio ar demonstruojamo žaidimo, kiek dėl savo potencialo, kuris išlieka nerealizuotas, „Chimki“ bei „Fenerbahče“ dar gali būti vertinami kaip realūs pretendentai į TOP 8.

Euroleague.net nuotr./Rimas Kurtinaitis
Euroleague.net nuotr./Rimas Kurtinaitis

„Valencia“ ne tik turi palankiausią tvarkaraštį iš visų realių pretendentų, ji dar ir kontroliuoja jų galimybes. Ispanijos klubas namie susitiks ir su „Fenerbahče“, ir su „Žalgiriu“.

Tokį patį pranašumą prieš kitus varžovus turi ir kauniečiai namie susitiksiantys su „Fenerbahče“ bei „Chimki“. O Rusijos klubas namie žais su „Fenerbahče“. Taigi Stambulo klubas turės progą patikrinti visų trijų savo svarbiausių konkurentų pajėgumą. Tačiau tai daryti jiems teks išimtinai svečiuose. Po paskutiniųjų „Fenerbahče“ rungtynių su „Real“ tai greičiau reikėtų vertinti ne kaip Turkijos klubo pranašumą, o kaip trūkumą kovoje dėl patekimo į aštuonetą.

Trys artimiausi turai turėtų atsakyti, kiek ši prognozė yra pagrįsta ir funkcionali. „Fenerbahče“ gerbėjams bent iš dalies, o gal ir galutinai, kokios šios komandos galimybės pakovoti dėl patekimo į TOP 8, turėtų paaiškėti po artimiausiojo turo t. y. rungtynių Valensijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius