-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 24

Sprogstamas „Žalgirio“ naujokas – žvaigždės potencialą atsinešantis skrajūnas

Kauno „Žalgiris“ rado pavyzdinį lanko saugotoją, kurio taip trūko praėjusį sezoną. Pagal blokuotus metimus Lietuvos čempionai ramstė Eurolygos dugną, tačiau kitą sezoną žaliai baltų baudos aikštelę cementuos krepšininkas, atsinešantis elitinio baudos aikštelės sargo potencialą. 23-ejų metų 206 cm ūgio Joshas Nebo su „Žalgiriu“ sudarė dvejų metų sutartį pagal formulę „1+1“, o 15min pristato šio atleto istoriją bei žaidimo profilį.

Vos 1,1 blokuoto metimo per rungtynes – tokią statistiką 2020–2021 metų Eurolygos sezone rinko Martino Schillerio auklėtiniai, pagal šį rodiklį tūnoję turnyro dugne bei gerokai atsilikę nuo priešpaskutinėje pozicijoje (vid. 1,74) buvusios „Valencia“ komandos.

Naujasis Kauno „Žalgirio“ lanko sargas šį rodiklį kitame sezone gali padvigubinti. Lietuvos čempionai sužvejojo Izraelyje siautėjusį centrą Joshą Nebo, kuris turi potencialo tapti gynybinio plano žvaigžde Europoje.

Tiek ties perimetru, tiek po krepšiu puikiai gynyboje besidarbuojantis „Žalgirio“ naujokas ilgainiui gali transformuotis į naująjį Bryantą Dunstoną ar Kyle'ą Hinesą, žaidėjus, kurie per ilgametes karjeras Eurolygoje po du kartus buvo išrinkti geriausiai besiginančiais turnyro krepšininkais.

„J.Nebo yra jaunas žaidėjas, kuriam praėjęs sezonas buvo pirmasis po universiteto baigimo. Kylantis žaidėjas, kuris gali užbaigti labai aukštai. Tai didžiulio potencialo krepšininkas. Kiek teko girdėti, jo charakteris yra geras. Tai tikras darbininkas. Super žaidėjas, kurio žaidimas prasideda nuo gynybos. Faktas, kad jis gynyboje duos daug atletiškumo“, – 15min tinklalaidėje „PIKENROLAS“ apie „Žalgirio“ naujoką kalbėjo treneris Dainius Adomaitis.

VIDEO: Joshas Nebo prisistatė „Žalgirio“ gerbėjams

Tai buvo pirmasis karjeroje J.Nebo profesionalo sezonas, sufleruojantis apie itin aukštas krepšininko potencialo lubas.

Eilato „Hapoel“ vidurio puolėjas tapo tikru Izraelio pirmenybių atradimu, rinkęs po 13,6 taško (66,8 proc. dvit., 62,9 proc. baud.), atkovojęs po 9,9 kamuolio (3,6 atk. kam. puolime), blokavęs po 1,1 metimo ir fiksavęs po 21,6 naudingumo balo.

Per 26 rungtynes J.Nebo 12 kartų pasiekė 25 naudingumo balų ribą. Devynis kartus jis atkovojo bent 4 kamuolius puolime, o dvikovoje su Haifos „Maccabi“ jis surinko net 9 kamuolius po varžovų krepšiu.

Tai buvo septintas krepšininkas čempionate pagal efektyvumą, pirmas pagal atkovotus kamuolius, pirmas pagal puolime nusiimtus kamuolius ir penktas pagal blokuotus metimus.

J.Nebo garsiai prisistatė krepšinio sirgaliams Europoje, nors krepšinis buvo trečioji sporto šaka, kurią jam teko išbandyti vaikystėje.

VIDEO: PIKENROLAS: rinktinės klaustukai, „Žalgirio“ naujokų analizė ir pažymys Šarui

Namų ilgesys, lėmęs du sugrįžimus

Hjustone gimęs „Žalgirio“ pirkinys pirmiausia save atrado riedlenčių bei amerikietiškojo futbolo sporte, o pastarosios sirgaliumi jis yra ligi šiol.

Krepšinio kamuolį J.Nebo į rankas paėmė tik vidurinėje mokykloje.

Gynėjo pozicijoje „Cypress Lakes“ vidurinėje mokykloje rungtyniavęs J.Nebo pateko į dabartinio „Sacramento Kings“ vedlio De'Aarono Foxo šešėlį.

Skautų akyse praplaukęs krepšininkas išvyko studijuoti į Pensilvanijoje įsikūrusį „Saint Francis“ universitetą, esantį per parą laiko automobiliu nuo gimtojo Hjustono.

J.Nebo sparčiai ūgtelėjo (apie 8 cm), pridėjo masės (virš 20 kg) bei staigiai save įtvirtino kaip nuostabų lanko saugoją NCAA pirmenybėse, o po antrojo sezono jis buvo išrinktas geriausiai besiginančiu Šiaurės Rytų konferencijos krepšininku.

Tačiau namų ilgesys po dvejų metų privertė naujai iškeptą žalgirietį krautis lagaminus ir sugrįžti į gimtąjį Teksasą.

„Sprendimas nebuvo lengvas, bet norėjau žaisti arčiau namų, – sakė J.Nebo. – Per pirmuosius dvejus metus mano tėvai nė karto nebuvo atvykę ir nestebėjo mano rungtynių gyvai. Jiems sunku buvo stebėti mano žaidimą ir per televiziją. Jie taip ir nematė nė vieno mano mačo „Saint Francis“ universitete.“

Nuo sugrįžimo namo krepšininko neatbaidė ir „raudonųjų“ marškinėlių taisyklė, dėl kurios jis privalėjo praleisti metus be krepšinio. „Texas A&M“ universitetas prisiviliojo Joshą Nebo, o Shady ir Stella Nebo sugrįžo į areną, kurioje jų atžala rodė vis geresnį žaidimą.

„Brolio, seserų ir tėvų buvimas arenoje man reiškė labai daug“, – prisiminė J.Nebo.

Tai nėra vienintelis kartas, kai J.Nebo nusprendė patraukti namo anksčiau laiko. Jis neužbaigė ir sezono Eilate, kai kilo konfliktas tarp Izraelio ir Palestinos bei čempionatas buvo sustabdytas.

15min žiniomis, krepšininkas pabėgo į Kiprą. Nors buvo prižadėjęs sugrįžti į ir užbaigti sezoną, kai situacija šalyje nurims, tačiau to nepadarė ir galiausiai išvyko namo į JAV.

15min šaltiniai Izraelyje spėja, jog tam įtakos galėjo turėti ir ankstyvas susitarimas su Kauno „Žalgiriu“.

twitter.com/Joshas Nebo
twitter.com/Joshas Nebo

Josho Nebo stiprybės ir silpnybės puolime

Paskutiniame sezone NCAA centras rinko po 12,5 taško (66,8 proc. dvit., 61,3 proc. baud.), atkovojo po 6,2 kamuolio ir blokavo po 1,9 metimo, tačiau savo pavardės NBA naujokų biržoje neišgirdo.

J.Nebo per ketverius metus JAV studentų krepšinyje išmetė vos vieną tolimą metimą, visai kaip ir vieninteliame sezone Izraelyje.

Pataikymas nuo baudų metimo ir tritaškio linijos yra vietos, ties kuriomis „Žalgirio“ centras privalės patobulėti, kadangi varžovai jau praėjusiame sezone buvo pernelyg linkę rizikuoti, duodami jam laisvės atakuoti krepšį bei spausdamiesi ties pavojingesniais „Hapoel“ krepšininkais.

J.Nebo yra drūtas vyrukas, tačiau puolimo arsenalas nėra platus. Žaidimas nugara dažniausiai remiasi bandymu pralaužti varžovų barikadas jėga bei dažniausiai naudojant dešinę ranką.

Izraelyje tai kartais pavykdavo, bet Eurolygoje gali atsirasti sunkumų.

Bet Joffrey Lauvergne'o naujasis porininkas turi tinkamą kūną žaidimui baudos aikštelėje, o žaidimas nugara yra sunkiu darbu nušlifuojamas dalykas. Tai įprotis, kurį krepšininkai gali atidirbti.

Pažiūrėkite į Brandoną Daviesą, koks jis atvyko į Kauną prieš ketverius metus ir koks krepšininkas yra dabar. Pradžioje jis nugara „Žalgiryje“ nežaidė, o dabar turi keletą specifinių judesių bei tapo elitiniu baudos aikštelės krepšininku visoje Eurolygoje.

Viskas priklauso nuo krepšininko ir trenerių darbo.

VIDEO: Josh Nebo: Scouting Report

Metimą iš distancijos ir žaidimą nugara Joshui Nebo reikia gerinti, bet jis yra nuostabus „du prieš du“ situacijose. Pagal šį elementą jis buvo efektyviausias Izraelio pirmenybių krepšininkas.

Pasak „Synergy“, tokio pobūdžio J.Nebo išpuoliai dažniausiai baigdavosi 1,623 taško per ataką. Kosminis rezultatas. Dažniausiai – dėjimais, bet norint atskleisti visą centro potencialą, reikia ir tam tinkamų įžaidėjų, galinčių laiku ir vietoje surasti komandos draugą.

Galime nuspėti, jog Manto Kalniečio ir Josho Nebo duetas bus itin pavojingas varžovų krepšiui, kurį užaštrinti padės aplink tritaškio liniją išstatyti snaiperiai.

J.Nebo daug taškų surenka iš antrųjų šansų, po atkovotų kamuolių puolime. Tokiu būdu jis Izraelyje sugriebdavo net 22,9 proc. viso savo taškų bagažo.

Sirgaliai kitą sezoną išvys daug dėjimų, kuriuos kurs ir J.Lauvergne'as, o dar dažniau – J.Nebo, kuris Izraelyje vidutiniškai net po 3,4 karto drebindavo varžovų krepšį. Dažniausias dėjikas turnyre.

Dėjimais jis sirgalius kelia iš vietų ir kraudamas į krepšį greitose atakose, į kurią šis atletas jungiasi labai dažnai.

Eilato „Hapoel“/Joshas Nebo
Eilato „Hapoel“/Joshas Nebo

Josho Nebo pliusai ir minusai gynyboje

Kaip jau minėjome, Joshas Nebo yra puikus lanko saugotojas, nuostabus gynėjas „du prieš du“ situacijose, turintis potencialą virsti gynybiniu monstru ir išsikeitimo situacijose prieš varžovų gynėjus.

Krepšininko atletiškumas ir fiziškumas bus vienas įspūdingiausių Eurolygoje.

J.Nebo labai nori blokuoti metimus bei tą daro aukštame lygyje. Jis dažnai gesina varžovų kamuolius antrame aukšte, turi gerą laiko ir situacijos pojūtį, gąsdina ir trikdo priešininkus po savuoju krepšiu, bet iš didelio noro neretai ir pasimauna ant apgaulingų varžovų judesių bei prisirenka „greitų“ ir „pigių“ pražangų.

Nenustebkite, jei iš didelio noro blokuoti „Žalgirio“ centras prašoks tritaškį metantį varžovą ar prasižengs metimo metu. Tai dalykai, kuriuos jis turės panaikinti su patirtimi.

Patirtis aukščiausio krepšinio lygio komandoje Europoje turėtų ištrinti ir kitas „psichologines“ klaidas, kaip sakydavo Šarūnas Jasikevičius, kurių kartais pasitaikydavo abiejose aikštelės pusėse.

Bet šiuos minusus krepšininkas kompensuoja kovingumu, atsidavimu ir darbštumu. Joshas Nebo dažnai krenta ant parketo, niekada neslepia emocijų, o tai patiks ir žaliai baltų sirgalių armijai Nemuno saloje.

Kaip informuoja 15min kolegos Izraelyje, J.Nebo pasižymi puikiomis charakterio savybėmis, dėl kurių neprapuls ir „Žalgirio“ rūbinėje.

Labai įdomus „Žalgirio“ naujokas, turintis potencialo antrajame sezone Europoje dėti didelį žingsnį į priekį. Galbūt nusikalti sau ir elitinės Eurolygos komandos kontraktą.

VIDEO: PIKENROLAS: T.Sedekerskis – nuo siūlymų baigti karjerą iki misijos sustabdyti L.Dončičių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius