-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 11

„Žalgirio“ debatai Stambule: krizė ar mažyčių pergalių paieška?

Ketvirtas pralaimėjimas Eurolygoje iš eilės, 59,5 taško vidurkis prieš dviejų geriausių Turkijos komandų gynybą ir skausmingas nuosmukis į 12-ąją turnyro lentelės vietą – argumentų diagnozei „krizė“ pagrįsti po pralaimėjimo Stambule Kauno „Žalgirio“ stovykloje yra užtektinai. Skonio reikalas, bet vargu, ar šiuo metu tai yra teisingiausia situacijos perspektyva.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

Yra 10 Dievo įsakymų ir yra Šaro įsakymai.

Vienas iš jų sako, kad „Žalgiris“ nesižvalgo į turnyro lentelę – gerai būtų, ar blogai, ir eina iš rungtynių į rungtynes, kaudamasis dėl kiekvienos pergalės.

Bet Stambule tokios buvo sunku tikėtis net ir sėkmingiausią gyvenimo dieną.

Čia ne tas „Žalgiris“, kuris pernai vos negrįžo į Kauną iš „Ulker Sports“ ten palikęs Artūrą Milaknį. Pernykštis „Žalgiris“ irgi buvo pažeistas – be Edgaro Ulanovo Stambule ir su Martynu Arlausku starto penkete. Bet šis „Žalgiris“ dabar yra labiau sužeistas, išbalansuotas ir su akivaizdžiais trūkumais.

Getty Images/Euroleague nuotr./Nicolo Melli
Getty Images/Euroleague nuotr./Nicolo Melli

Tačiau kartais pergalė nėra švieslentėje užsidegęs rungtynių rezultatas. Kartais reikia žiūrėti į platesnį paveikslą.

Ypač tokiomis ekstremaliomis sąlygomis, kokiomis pastaruoju metu Eurolygoje skraido „Žalgiris“, skrydžiams registruodamas vis sunkesnį problemų bagažą.

Didžiajame paveiksle turi būti maksimalios pastangos kiekvienoje atakoje, maksimalus darbas kiekvienoje treniruotėje, šimtaprocentis susitelkimas dėl galutinio tikslo ir pralaimėjimo kaip iššūkio priėmimas.

Net ir prie neigiamo galutinio rezultato švieslentėje, komanda gali augti ir eiti į priekį. Tai dabar yra svarbiausias žaliai baltų uždavinys.

Didžioji pergalė buvo nugalėti „Fenerbahče“. Nepavyko. Bet „Žalgiris“ Stambule pasiekė kitų mažyčių pergalių.

Paulius Jankūnas sužaidė ilgiausią savo mačą (24 min.) ir buvo vienas komandos lyderių su 9 taškais ir 13 naudingumo balų.

Aštrus antros rungtynių dalies Nate'as Woltersas atrodė panašesnis į įžaidėją, kuris turėtų diriguoti Eurolygos ketvirtfinalio lygio komandai.

Traumos taip išvertė komandos ramsčius iš kojų, kad su šiais vyrais „Žalgiris“ mokosi vaikščioti vėl iš naujo.

Getty Images/Euroleague nuotr./Nate'as Woltersas
Getty Images/Euroleague nuotr./Nate'as Woltersas

Rokas Jokubaitis dar sykį parodė ne 18 metų žaidėjo brandą ir gan užtikrintai kontroliavo komandą prieš Eurolygos lyderius.

Nors sunkiai „Žalgirį“ valdančių Nate'o Wolterso ir Derricko Waltono paveiksle mes galbūt ir pervertiname R.Jokubaičio indėlį, bet 18-metis įrodinėja, kad turi duomenis pateisinti į jį dedamas didžiules viltis, jog Lietuva Eurolygoje turės labai solidų atakų organizatorių.

Tik labai keista, kaip jauniausias „Žalgirio“ žaidėjas geriau supranta, kaip reikia vykdyti žaidimo planą, nei du NBA rungtyniavę atakų organizatoriai.

Getty Images/Euroleague nuotr./Rokas Jokubaitis
Getty Images/Euroleague nuotr./Rokas Jokubaitis

Momentais Stambule „Žalgiris“ atrodė kaip komanda, kuri kaip lygus su lygiais žaidė su Eurolygos elito atstovais.

Ji iki 35 antrosios rungtynių dalies taškų apribojo efektyviausiai puolančius Eurolygos lyderius.

„Žalgiris“ vis prisėlindavo prie „Fenerbahče“ ir užgniauždavo vietinių kvapą. Tad vos tik „Fenerbahče“ pasinaudodavo žalgiriečių klaidomis ir atitrūkdavo į priekį, „Ulker Sports“ arena džiaugsmingai atsikvėpdavo.

Galutinis skirtumas buvo didžiulis, bet „Žalgiris“ po pertraukos kiek pačirškino Eurolygos vicečempionus.

VIDEO: Pamatykite: 18-metis R.Jokubaitis žybtelėjo prieš Eurolygos grandus, bet „Žalgiris“ patyrė dar vieną skaudų pralaimėjimą

Komandai daug duos ir Deonas Thompsonas. Amerikietis dar tiesiog visiškai nesuprato Šarūno Jasikevičiaus žaidimo principų.

Labiausiai į akis krito jo pražanga stabdant priešininko prasiveržimą „Žalgiriui“ jau turint 5 komandines pražangas ir siunčiant varžovą rinkti pigių taškų prie baudų metimo linijos. Arba kai D.Thompsonas nematė prie šoninės linijos straksinčio Š.Jasikevičiaus, kuris rodė keistis dengiamaisiais ir sufleravo aukštaūgiui po užtvaros likti su „Fenerbahče“ gynėju. Legionierius su dar vienu žalgiriečiu liko prie vieno žmogaus ir paliko snaiperį laisvą.

Akivaizdu, kad 30-metis aukštaūgis dar nespėjo įsisavinti Šaro įsakymų.

VIDEO: Š.Jasikevičius Stambule išskyrė labiausiai jį nuvylusį dalyką

Treniruočių procesas turėtų padėti D.Thompsonui sudėti Š.Jasikevičiaus filosofijos pamatą. Bet kantriai studijuoti Šaro krepšinio sistemos nėra kada – tą teks paskubomis daryti LKL arenose Panevėžyje sekmadienį ir KMT mūšyje Šiauliuose antradienį.

Intensyvus „Žalgirio“ metas komandos dirglumą kelia į aukščiausią lygį.

Visi žinote, koks tas jausmas, kai būnate pervargę. Žmogus būna linkęs lengviau nuleisti rankas, yra irzlesnis, vangesnis ir sunkiau apdoroja informaciją.

Intensyvus tvarkaraštis, keturi pralaimėjimai, 12 vieta turnyro lentelėje, beviltiškumo jausmas neturint visų geriausios formos komandos draugų ir išsibalansavęs žaidimas gali sujaukti žaidėjo mintis.

Įsivaizduokite tokį D.Waltoną. Amerikiečiui Europos krepšinis yra visai kitas pasaulis. Bet ką turi galvoti iš NBA atvykęs krepšininkas, kai treneris svarbiausiu metu į aikštę meta ne jį, o 18-metį komandos draugą.

Kiekvienas gali turėti savų argumentų zirzti. Todėl „Žalgiriui“ dabar svarbu išlikti vieningam bei susitelkusiam. Ir rinkti tas mažytes pergales siekiant didžiosios.

Pergalės švieslentėje žalgiriečiams reikės kitą penktadienį, kai sausakimša „Žalgirio“ arena pasveikins banguojančią Atėnų „Panathinaikos“ su žvaigžde Ricku Pitino ir senu geru pažįstamu Luku „Skywalkeriu“ Lekavičiumi.

Iki tol „Žalgiris“ turi maksimaliai atsišviežinti ir išgyventi augimo skausmus.

Tik tos KMT rungtynės antradienį Šiauliuose čia ne laiku ir ne vietoje.

24sek žiniomis, net kai kurie žalgiriečiai užmiršo, kad žais ne tik sekmadienį su „Lietkabeliu“ ir kitą penktadienį su „Panathinaikos“, bet dar ir savaitės pradžioje su „Šiauliais“.

VIDEO: R.Jokubaičio detalus paaiškinimas, kodėl krito Stambule

„Žalgiriui“ dabar kur kas geriau būtų atsipūsti namuose ir produktyviai pasidarbuoti užsidarius tarp keturių sienų treniruočių salėje, nei bastytis autobusu po Šiaurės Lietuvą.

Po pralaimėjimo „Fenerbahče“ žvilgtelėjus pro praviras „Žalgirio“ rūbinės Stambule duris, į akis krito toks įdomus vaizdas.

Vienoje rūbinės pusėje trys lietuviai – Edgaras Ulanovas, Artūras Milaknis ir Marius Grigonis diskutavo apie „Žalgirio“ pralaimėjimą. Vyrukai, akivaizdu, dalijosi rungtynių išgyvenimais ir aiškinosi dar vienos nesėkmės priežastis.

Kitoje pusėje sėdėjo keturi amerikiečiai ir Rokas Jokubaitis. Dauguma pralaimėjimą išgyveno telefonuose.

Tačiau nėra ženklų, kad tai būtų susiskaldymo „Žalgiryje“ atspindys. Daugiau tik atsitiktinumo kitiems likusiems išvaikščiojus į dušą priežastis, nereikšminga atsitiktinė akimirka.

Bet moralas nesikeičia: „Žalgiris“ šią pralaimėjimų seriją ir sunkų laikotarpį turi išgyventi vieningas ir siekdamas mažyčių pergalių. Žvelgdamas ne į depresiją varančius skaičius, o didįjį paveikslą.

Pasimesti šioje aklavietėje ir pergalės paieškose dabar labai lengva. Mažytės pergalės padeda nenukrypti nuo maršruto.

Dienos pabaigoje, „Žalgirį“ nuo atkrintamųjų varžybų komandų rato skiria tik viena pergalė.

Turnyro lentelė (dar ne visi sužaidę 18 turų) W L +/-
1. Fenerbahce Beko Istanbul 16 2 160
2. Real Madrid 15 3 208
3. CSKA Moscow 13 4 102
4. Anadolu Efes Istanbul 12 6 101
5. Olympiacos Piraeus 11 7 52
6. FC Barcelona Lassa 10 7 25
7. AX Armani Exchange Olimpia Milan 8 9 16
8. Panathinaikos OPAP Athens 8 9 -10
9. FC Bayern Munich 8 9 -30
10. KIROLBET Baskonia Vitoria-Gasteiz 7 10 -7
11. Khimki Moscow Region 7 11 -27
12. Zalgiris Kaunas 7 11 -31
13. Maccabi FOX Tel Aviv 6 11 -38
14. Herbalife Gran Canaria 6 11 -137
15. Buducnost VOLI Podgorica 3 14 -198
16. Darussafaka Tekfen Istanbul 2 15 -186
VIDEO: B.Daviesas po nesėkmės Stambule jautėsi nusivylęs

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius