Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2019 10 19

„Žalgirio“ ir „Real“ taškų analizė: lyg stebėtume, kaip Š.Jasikevičius žaidžia „Xbox“

​​​​​​​Tai buvo eilinis vakaras, kai Šarūnas Jasikevičius pademonstravo esąs tikras žaidimo „du prieš du“ genijus. Koks tai jau banalus teiginys, kuris buvo kartojamas ir tuomet, kai pats Šaras dar žaidė ir dirigavo elitinių komandų atakoms! Kruopšiai paruoštas ir taip pat kruopščiai įgyvendintas planas atnešė Kauno „Žalgiriui“ pirmąją sezono pergalę – 86:73 patiestas Madrido „Real“.
Zach Leday
Zach Leday / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Būdamas treneris Š.Jasikevičius toliau kruopščiai pildo „du prieš du“ žaidimo vadovėlį, o mums tik belieka išsižiojus jį skaityti. Be abejo, pagyros Nigelui Heyesui, kurių jis, pelnydamas 10 taškų iš eilės susitikimo pradžioje, tikrai nusipelnė, bet, sutikite, N.Hayesas atrodė it valdomas žaidimų konsolės pultu, o pultas – Š.Jasikevičiaus rankose. Dar kitaip tai vadinama „trenerio plano išpildymu“.

Nemuno saloje Walteris Tavaresas išgyveno tikrą košmarą. Kaip „du prieš du“ situacijose N.Hayesas ir „Žalgiris“ laužė šį milžiną, detaliai aprašė Augustas Šuliauskas. Ko gero krepšinio agentai galėtų tiksliai pasakyti, keliais nuošimčiais „Žalgiris“ per vieną vakarą sumažino W.Tavareso vertę krepšinio rinkoje.

Pablo Laso pirmajame kėlinyje atkakliai laikė 220 cm vidurio puolėją aikštėje, tačiau trečiajame toks kantrus nebuvo – emocingai skėstelėjęs rankomis pasodino W.Tavaresą ant suolo, vos tik N.Hayesui švystelėjus tritaškį. Grąžino jį atgal į žaidimą ketvirtajame kėlinyje, kai Zachas LeDay dukart iš eilės vienas prieš vieną „išmaudė“ Jordaną Mickey.

P.Laso vis bandė suktis iš padėties – blaškymasis tarp W.Tavareso ir J.Mickey ar Anthony Randolpho bei Fabieno Causeur blykstelėjimai trečiajame kėlinyje puikiai iliustravo šias pastangas, bet iš esmės Š.Jasikevičius savo oponentą trenerių mikrodvikovoje apžaidinėjo stilingai ir gal kiek netikėtai lengvai. Jau dabar baisiai įdomu, kokius kontraargumentus P.Laso paruoš atsakomajam mačui.

VIDEO: „Karštom pėdom“: fantastiškas „Žalgiris“, nuostabus Šaro planas ir sugriautas „Real“

Lygiai kaip buvo įdomu pamatyti, kaip Š.Jasikevičius spręs savąjį įžaidėjų rebusą, kurį per pirmuosius turus sukėlė silpnas Alexo Perezo įsitraukimas į žaidimą. Galima suprasti, kodėl Š.Jasikevičius nuo pat pradžių meksikietį matė kaip startinį įžaidėją.

Lukas Lekavičius puikus, kai reikia pagyvinti žaidimą. Thomas Walkupas nėra natūralus įžaidėjas, todėl pradėti rungtynes su juo kažkiek rizikinga. Šį sezoną dar nežaidęs Rokas Jokubaitis – dar per „žalias“, kad būtų starte. A.Perezas – arčiausiai klasikinio įžaidėjo varianto, su kuriuo ko gero saugiausia pradėti rungtynes. Tačiau mačuose su „Olimpia“ ir „Baskonia“ A.Perezas vilčių nepateisino.

Š.Jasikevičius nepraranda tikėjimo A.Perezu, bet rungtynes su „Real“ pradėjo be jo. A.Perezas buvo tik trečiasis variantas, tačiau aikštėje pasirodęs jau pirmajame kėlinyje, ir tai rodo, kaip Šarui svarbu, kad A.Perezas pagaliau atsiskleistų. Ir iš esmės tai buvo pozityvus A.Perezo vakaras.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Alexas Perezas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Alexas Perezas

Labai svarbu, kad „Žalgirio“ nei gynyba, nei atakos negriūdavo, kai aikštėje pasirodydavo A.Perezas. Kad ir paskutines dvi minutes, kai A.Perezas pakeitė penktą pražangą užsidirbusį Th.Walkupą, per kurias „Real“ nepelnė nė taško, o „Žalgiris“ nukeliavo iki pergalės. Trečiajame kėlinyje, kai „Real“ spurtavo 10:0, Š.Jasikevičius grąžino į aikštę A.Perezą, ir „Žalgiris“ susigrąžino persvarą.

Pats A.Perezas pelnė 5 taškus – visus metimais po driblingo „du prieš du“ situacijose. Ketvirtajame kėlinyje jis dukart pamaitino rezultatyviais perdavimais Z.LeDay. Apskritai Z.LeDay ir A.Perezo žaidimas „du prieš du“ kauniečiams atnešė 7 taškus.

L.Lekavičius šįkart žaidė starto penkete. Po jo perdavimų buvo atlikti pirmieji trys „Žalgirio“ (N.Hayeso) metimai, tačiau rungtynes Lukas baigė nepelnęs taškų (0/3) ir surinkęs 4 pražangas per kiek daugiau nei 7 žaidimo minutes. Neįtikėtina, tačiau visose trijose šio sezono Eurolygos rungtynėse tas „Žalgirio“ įžaidėjas, kuris pradėjo rungtynes nuo pradžių, nepelnė nė vieno (!) taško.

Bet gana apie visus kitus – juk tai buvo Z.LeDay vakaras. 26 taškai.

VIDEO: Pamatykite: pergalingi emocijų sprogimai ir „Žalgirio“ dėjimai į „Real“ krepšį

Tai pirmas kartas po Brandono Davieso, kai žalgirietis Eurolygoje perkopė 20 taškų ribą. Per pirmus du sezono mačus Z.LeDay bendrai buvo pelnęs 12 taškų. Kuriose žaidimo situacijose Z.LeDay šįkart buvo efektyvesnis?

Z.LeDay pelnyti taškai 2019-20 m. Eurolygoje:

Taškų pelnymo būdas

Prieš „Real“

Prieš „Olimpia“ ir „Baskonia“

Po perdavimo po krepšiu

8

2

Post-up žaidimas

5

7

Prasiveržimas iki galo

4

2

Netaiklaus metimo pakartojimas

4

-

Tritaškis po perdavimo

3

-

„Bonus“ baudų metimai

2

1

Iš viso:

26

12

Įdomu tai, kad per pirmuosius du mačus Z.LeDay „du prieš du“ situacijose nepelnė nė taško. Statė užtvaras „mažiukams“, tačiau pats „du prieš du“ žaidime neatliko nė vieno tikslaus metimo. Šįkart „du prieš du“ leido Z.LeDay pelnyti 6 taškus.

Z.LeDay žaidime „du prieš du“ (atakose):

Taškų pelnymo būdas

Prieš „Real“

Prieš „Olimpia“

Prieš „Baskonia“

Pats pelnė taškus

6

0

0

„Mažiukas“ pelnė taškus po jo užtvaros

4

6

4

Iš viso:

10

6

4

Kita vertus, pats Z.LeDay „du prieš du“ gynyboje taip pat buvo dažnai atakuojamas „Real“ krepšininkų. „Real“ atliko penkis sėkmingus „du prieš du“ išpuolius, kuriuose Z.LeDay dalyvavo kaip besigynęs žaidėjas.

VIDEO: Marius Grigonis: „Šios pergalės reikėjo visam miestui“

Taip „Real“ surinko 11 taškų, ir tai kažkas nauja lyginant su pirmaisiais Eurolygos mačais – rungtynėse su „Baskonia“ ir „Olimpia“ Z.LeDay labiau pažeidžiamas buvo žaidime vienas prieš vieną.

Z.LeDay žaidimas gynyboje 2x2 ir 1x1 situacijose:

Taškų pelnymo būdas

Prieš „Real“

Prieš „Olimpia“

Prieš „Baskonia“

Varžovų pelnyti taškai Z.LeDay ginantis 1x1

2

5

13

Varžovų pelnyti taškai Z.LeDay ginantis 2x2

11

2

4

Bet, nevarant Dievo į medį, reikia pripažinti (priminti), kad „Žalgiris“ pranoko „Real“ klubą tiek žaidime „du prieš du“, tiek „vienas prieš vieną“. Kauniečiai „du prieš du“ situacijose surinko 24, „Real“ – 15 taškų. Individualiose mikrodvikovose atitinkamai – 21 ir 12.

VIDEO: P.Jankūnas: apie savo formą ir puikią pergalę

Galima pastebėti ir tai, kad „Žalgirio“ taškus atnešęs „du prieš du“ žaidimas buvo gerokai įvairesnis nei „Real“, kuris 8 iš 15 „du prieš du“ situacijose pelnytų taškų surinko gynėjų reidais iki krepšio.

Tiesa, „Real“ „du prieš du“ žaidime sugeneravo tiek taškų, kiek „Baskonia“ ir „Olimpia“ kartu sudėjus (9 ir 6), ir tai pliusas ispanų klubui.

Taškai žaidime 2x2:

Taškų pelnymo būdas

Žalgiris“

Real“

Floater'is po užtvaros

4

2

Perdavimas po krepšiu

6

2

Tritaškis po driblingo

3

3

Dvitaškis po driblingo

2

0

Dvitaškis po pick'n'pop

2

0

Tritaškis po pick'n'pop

3

0

Prasiveržimas iki galo

4

8

Iš viso:

24

15

Artūrui Milakniui tai nebuvo geros rungtynės. „Žalgirio“ snaiperis blaškėsi aikštelėje, vos pasirodęs per 3 minutes susirinko 3 pražangas, o galiausiai mačą baigė neatlikęs nė vieno tolimo metimo ir nepelnęs nė taško. Taip nutrūko A.Milaknio 17-os Eurolygos rungtynių, kuriose bent kartą pataikė iš toli, serija.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Artūras Milaknis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Artūras Milaknis

Nepaisant to, kad pagrindinis toliašaudis pabūklas tylėjo, „Žalgiris“ tritaškiais po perdavimų – kas yra pagrindinė A.Milaknio duona – pelnė 24 taškus. Daugiau nei rungtynėse su „Olimpia“ (18) ir „Baskonia“ (21), kuriose vienas A.Milaknis tritaškiais po perdavimų pelnė 15 taškų.

Komandų pelnyti taškai:

Taškų pelnymo būdas

Žalgiris“

Real“

Po perdavimo po krepšiu

10

14

Prasiveržimas iki galo

14

17

Prasiveržimas su floater'iu

6

6

Vid. nuotolio dvitaškis po driblingo

8

0

Vid. nuotolio dvitaškis po perdavimo

4

2

Tritaškis po driblingo

3

3

Tritaškis po perdavimo

24

21

Post'up žaidimas

5

2

Bonus baudų metimai

6

6

Pataisytas metimas

6

2

Iš viso:

86

73

Kol kas visose trijose rungtynėse „Žalgiris“ turėjo skirtingus rezultatyviausius žaidėjus. Pirmame mače tai buvo M.Grigonis ir L.Lekavičius (po 10), antrame – Th.Walkupas, šįkart buvo Z.LeDay diena.

VIDEO: Šarūnas Jasikevičius apie pirmą pergalę: „Graži ir saldi“

Rezultatyviausi „Žalgirio“ žaidėjai:

Taškų pelnymo būdas

Z.LeDay

N.Hayesas

M.Grigonis

E.Ulanovas

Th.Walkupas

Po perdavimo po krepšiu

8

Prasiveržimas iki galo

4

2

4

2

Prasiveržimas su floater'iu

2

4

Dvitaškis po driblingo

2

2

Vid. dvitaškis po perdavimo

2

Tritaškis po perdavimo

3

9

3

6

Post'up žaidimas

5

Bonus baudų metimai

2

2

2

Pataisytas metimas

4

2

Iš viso:

26

15

13

10

6

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius