-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 25

„Žalgirio“ kelyje – Tony Parkerio kūdikis su lietuviško deimančiuko vizija

Keturiskart NBA čempionas Tony Parkeris nenustoja rašyti pasakiškų istorijų krepšinio aikštėse. Tik dabar tą daro nebe kaip įžaidėjas, o krepšinio klubo šeimininkas prie prezidento stalo. Į Kauną jis atsiunčia savo paties projektuojamą Vilerbano ASVEL ekipą, kurią, kaip pasakoja prancūzai, brangina kaip savo kūdikį.
Tony Parkeris
Tony Parkeris / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Penktadienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – ASVEL | 20:00 | Kaunas

Keturi NBA čempionų žiedai ir pirmas europiečio iškovotas NBA finalo MVP titulas.

San Antonijuje suburta viena žymiausių visų laikų trijulių sporto istorijoje su Timu Duncanu bei Manu Ginobiliu ir, be abejo, jos sensėjumi Greggu Popovichiumi.

1254 NBA rungtynės ir 18 metų NBA su 15,5 taško, 5,6 rezultatyvaus perdavimo ir 2,7 atkovoto kamuolio vidurkiu.

Tokie įspūdingi pasiekimai būtų išskaptuoti ant T.Parkeriui skirtos skulptūros, kokią kada nors turėtų eksponuoti Luvro muziejuje.

T.Parkeris buvo fiziškai pajėgus dar dvejus metus atlakstyti NBA arenose ir įgyvendinti savo seną svajonę – stipriausioje krepšinio lygoje sužaisti 20 sezonų. Bet po paskutinių karjeros metų „Charlotte Hornets“ klube įžaidėjas sau pasakė: „Jeigu nebegaliu būti Tony Parkeriu ir negaliu kovoti dėl čempiono titulo, tai aš nebenoriu žaisti krepšinio.“

37-erių prancūzas dabar kaunasi dėl naujų trofėjų, tik nebe su krepšininko apranga, o vadovo švarku.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tony Parkeris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tony Parkeris

Nemiegantis vadovas

Kaip tėvai nemiega dėl savo kūdikių, taip ir T.Parkeris dėl Vilerbano komandos naktimis ir ankstyvais rytais atakuoja krepšinio agentus.

Jis pats verbuoja krepšininkus, kviesdamas juos į ASVEL komandą. Tony Parkerio balsas kitame telefono ragelyje pernai jau nuginklavo Mantą Kalnietį, kuris neatsižavėjo, kaip paprasta ir aišku bendrauti su Prancūzijos krepšinio Eifeliu.

Geriausias visų laikų Prancūzijos krepšininkas geriau nei bet kas kitas žino žaidėjų poreikius ir nesunkiai su jais randa bendrą kalbą. Tik kas stebina, kad taip paprastai jis tvarko ir stambius finansinius sandorius, kurie pučia Prancūzijos klubo raumenis.

T.Parkeris jau seniai pradėjo investuoti į Prancūzijos krepšinį.

Dar kaip „Spurs“ žaidėjas pirmiausia jis patikėjo Paryžiaus „Racing“ klubu, kuriame ir pradėjo profesionalo karjerą ir iš kurio 28-uoju šaukimu 2001-aisiais išplasnojo į NBA. Tačiau investicijos nepasiteisino, o „Racing“ nugarmėjo į žemesnius krepšinio divizionus.

2009-aisiais T.Parkeris atrado Vilerbaną. Kodėl ASVEL? Tai tituluočiausias krepšinio klubas Prancūzijos istorijoje su 19 šalies čempionų trofėjų. T.Parkeris norėjo pakelti į viršų kažką didingo.

Iš pradžių prancūzas įsigijo 20 proc. klubo akcijų paketą ir tapo ASVEL krepšinio operacijų viceprezidentu.

2011-aisiais jis netgi užsivilko ASVEL aprangą, kai NBA sezono startą atidėjo lokautas. T.Parkeris sutiko žaisti savo komandoje už simbolinį minimalų krepšininko užmokestį.

Į Europos taurės ir Eurolygos turnyrų (ECA) istoriją įėjo vienintelės T.Parkerio ASVEL klube žaistos rungtynės, kuriose NBA krepšininkas pelnė 34 taškus, surinko 40 naudingumo balų ir atvedė savo komandą į pergalę prieš „Valencia“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tony Parkeris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tony Parkeris

2014-aisiais T.Parkeris tapo pagrindiniu ASVEL akcininku ir klubo prezidentu. Prasidėjo nauja ASVEL era. Labai „spursiška“ Vilerbano era.

Vilerbano „Spurs“

18 metų mokyklą vienoje geriausių NBA organizacijų perėjęs T.Parkeris neišradinėja dviračio. Jis bando kurti „Spurs“ prototipą ir Vilerbane.

Paguglinkite ASVEL logotipą. Nieko neprimena?

Senasis žalias ASVEL logotipas buvo netgi dar panašesnis į juodai pilkame fone įsegtą „Spurs“ pasagą. Bet T.Parkeris 2018-aisiais dar labiau priartėjo prie savo namų – pakeisdamas Vilerbano komandos spalvas. Spėkite iš trijų kartų, kokios spalvos dabar puošia ASVEL? Aišku, kad spursiška juoda-pilka.

Tai buvo gan revoliucinis sprendimas, nes ASVEL netgi buvo vadinami „žaliaisiais“. Įsivaizduokite, jeigu Kauno „Žalgiris“ pakeistų spalvas į juodai raudoną, o „Rytas“ – žaliai baltą. Vilerbane tai sukėlė panašią reakciją.

Oficiali versija – klubui reikėjo atsinaujinti pasirašius sutartį su kompiuterinės technikos kompanija LCDC. Didžiulė prancūzų įmonė įsipareigojo remti komandą 10 metų. Kasmet šio rėmėjo pinigai sudaro apie 10 proc. komandos biudžeto, t.y. apie 1 mln. eurų. Todėl oficialiuose šaltiniuose prie Vilerbano matote LCDC ASVEL pavadinimą.

Neoficiali ir, galbūt, tikroji pakeistų spalvų priežastis – strateginė. Žalia yra didžiausio Liono „Olympique“ futbolo klubo varžovo – „Saint-Etienne“, spalva.

Kuo čia dėtas futbolas? ASVEL ekipai prie Liono futbolo klubo stadiono statoma naujutėlaitė arena, todėl komanda, kuri po kelerių metų žais „Olympique“ bazėje, negali būti žalia.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Liono „Olympique“ ir „Saint-Etienne“ derbis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Liono „Olympique“ ir „Saint-Etienne“ derbis

Tony ir atvesti milijonai

Kas ten žino, gal vieną dieną turtingasis „Olympique“, kuris praėjusį sezoną turėjo 285 milijonų eurų biudžetą, oficialiai taps ASVEL užnugariu. T.Parkeris tikrai matė Miuncheno „Bayern“ krepšinio projektą ir ką gali partnerystė su vyresniu broliu futbolininku.

Kalbama, kad pats T.Parkeris į ASVEL ekipą per 5 metus iš savo piniginės investavo apie 7 milijonus eurų. Jo valdomas Vilerbano klubas pastaraisiais metais stabiliai auga ir 2019-2020 m. sezonui pristatė rekordinį 11,5 mln. eurų biudžetą. T.Parkerio artimiausių metų svajonė – 15 milijonų eurų biudžeto ASVEL klubas.

Kaip Eurolyga.lt pasakojo kolegos iš Prancūzijos, prieš keletą metų ASVEL kaip prekinis ženklas rinkoje buvo vertinamas maždaug 2 milijonais eurų. Dabar klubo vertė yra maždaug 10 milijonų.

Svajoja jis ir supaprastinti Prancūzijos mokesčių sistemą. Dabar didžioji dalis biudžeto nueina mokesčiams. Pavyzdžiui, iš 2019-2020 m. sezonui deklaruoto biudžeto vos 3,5 mln. atiteks žaidėjų ir trenerių atlyginimams. Palyginimui, brangiausias ASVEL ir viso Prancūzijos čempionato žaidėjas Tonya Jekiri uždirba tik apie 300 tūkst. eurų. Tokiame „Žalgiryje“ – ir taip Europos nykštuke turtuolių pašonėje, tai būtų tik vidutinis atlyginimas.

Tokiomis sąlygomis T.Parkeriui labai reikalinga Liono pagalba.

Eurolyga.lt partneriai Prancūzijoje pasakoja, kad T.Parkeriui pavyko išprašyti, jog „Olympique“ šalia savo stadiono pastatytų ir krepšinio areną, kuri talpins apie 12-13 tūkst. žiūrovų.

ASVEL nereikės įkišti nė cento. Be to, Liono futbolo klubas ketina padėti krepšininkams su bilietų pardavimu, marketingo klausimais. Beje, ar minėjau, kad per 4-5 artimiausius metus Liono futbolo komandos savininkas pažadėjo investuoti į ASVEL 18 milijonų eurų?

T.Parkeris užmezgė glaudų kontaktą su „Olympique“ savininku ir prezidentu Jean-Micheliu Aulu, kuris, kaip pasakoja Eurolyga.lt šaltiniai, yra Top 3 sporto verslo asmenybė Prancūzijos istorijoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tony Parkeris ir Jean-Michelis Aulas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tony Parkeris ir Jean-Michelis Aulas

Kad ASVEL žais Lione yra didžiulis pasiekimas. T.Parkeris padarė Napoleono pasiekimų vertą žygdarbį susodindamas prie vieno stalo Vilerbano ir Liono merus. Prancūzai juokauja, kad to dar nebuvo 15 metų.

Viskas dėl radikaliai skirtingų politinių pažiūrų. Trumpai kalbant, Lionas yra didžiulis turtingas miestas, o Vilerbanas – darbininkų kraštas, su labai skirtingomis politinėmis pažiūromis.

T.Parkeris, aišku, turės atidirbti už visas šitas paslaugas. Jis parduos savo veidą Liono futbolo projektams Kinijos rinkose. Bet savo įvaizdį „Spurs“ legenda išnaudoja maksimaliai efektyviai.

VIDEO: „Eurolygos diena“: Š.Jasikevičiaus „Žalgiris“ prieš T.Parkerio ASVEL

Verbuoja ir Lietuvos deimantą

Štai rugsėjį duris atvėrė T.Parkerio vardu pavadinta akademija, kurioje galima suderinti sportą su mokslais. Mokslų kaina joje siekia net 25-40 tūkst. eurų, bet sportininkams kompensuojamos visos išlaidos. ASVEL kuria savotišką studentų mokslo ir sporto bazę panašiai kaip Amerikoje.

T.Parkeris supranta, kad tik maždaug 10 proc. arti profesionalų sporto esančių geriausių jaunuolių padaro geras karjeras, todėl nori sudaryti jiems sąlygas įgyti gerą išsilavinimą ir vėliau gauti puikius darbus krepšininko svajonėms neišsipildžius.

Pats T.Parkeris po padidinamuoju stiklu stebi talentų klodus visoje Prancūzijoje ir bando atvežti į ASVEL akademiją kuo daugiau perspektyvių krepšininkų nuo 15 m. amžiaus.

Beje, ASVEL skirs padorias investicijas ir į moterų krepšinį. Jos veidu gali tapti lietuvė Justė Jocytė, kurią T.Parkeris aktyviai kviečia tapti ASVEL dalimi. 13-metė Lietuvos krepšinio vunderkindė jau asmeniškai bendravo su Prancūzijos krepšinio legenda viešėdama Vilerbane.

„Instagram“ nuotr./Justė Jocytė ir Tony Parkeris
„Instagram“ nuotr./Justė Jocytė ir Tony Parkeris

T.Parkeris lietuvaitei surengė 20 minučių turą po ASVEL patalpas ir jos turėjo priblokšti merginą.

ASVEL treniruojasi puikiose salėse, kuriose treniruotės filmuojamos, o visa video medžiaga tiesiogiai perduodama į sistemą ir iškart gali būti parodoma kompiuterinėse įrangose. Beje, virš krepšinio aikščių įrengtos treniruoklių salės, kuriose sportininkai per langą mato besitreniruojančius žaidėjus.

ASVEL turi aukšto lygio fizinio rengimo trenerius ir individualius specialistus, kurie padės puoselėti talentus.

Paryžiaus pasididžiavimas – krepšinio akademija INSEP, jau nerimauja sutikusi tokį konkurentą. Kiekvienas verslo dalyvis bijotų tokio žymaus, o svarbiausia – protingo, aktyvaus ir smalsaus varžovo.

„Scanpix“ nuotr./Kobe Bryantas ir Tony Parkeris
„Scanpix“ nuotr./Kobe Bryantas ir Tony Parkeris

T.Parkeris tikisi, kad galinga jaunimo akademija ateityje sustiprintų ir patį ASVEL klubą. Jau dabar jame žaidžia elitinis Prancūzijos krepšinio talentas Theo Maledonas. 18-metis įžaidėjas, deja, dėl traumos į Kauną neatvyko, bet 2020-ųjų NBA naujokų biržoje jam prognozuojamas šaukimas pirmajame dešimtuke.

Tai vienas iš daugybės grynuolių, kuriuos ateityje po ASVEL vėliava nori nušlifuoti Tony Parkeris.

Pavyzdys krepšininkams

T.Parkeris Vilerbane subūrė savotišką šeimos verslą. Jis kažkuo primena ir „Spurs“ klubą, kurio vadovus sieja labai artimi santykiai.

Į moterų komandos vadovės poziciją T.Parkeris paskyrė buvusią krepšininkę Marie-Sophie Obama, kuri prieš tai užsiėmė nekilnojamuoju turtu.

Atstovaujančiuoju prezidentu prancūzas paskyrė savo jaunystės draugą Gaetaną Mullerį, kuriam padėjo realizuoti IT technologijų verslą.

Į komandos direktoriaus vietą pastatė Yohanną Sangare – kitą savo draugą iš krepšinio aikštės.

Ilgametis jo bendražygis Prancūzijos rinktinės lyderis Nicolas Batumas taip pat yra vienas ASVEL investuotojų.

Iš pradžių daugelis kritikavo Tony, kad šis rinkosi komandą ne pagal kompetenciją, o draugystės ryšius, bet įsibėgėjęs ASVEL projektas rodo, kad modelis pasiteisino. O ir T.Parkeris pats dažnai pripažįsta, kad tą glaudų ryšį ASVEL pavertė stiprybe.

Tony Parkeris mokėsi iš geriausių ir nori savo kūdikį aprengti geriausiu rūbu.

Aktyvus, bendraujantis, smalsus, veržlus ir paprastas ASVEL savininkas perprato krepšinio verslą net ir neturėdamas jokio verslo ar vadybos diplomo.

Kaip gudrus įžaidėjas jis strateguoja ASVEL organizacijai naudingus sandorius. Kaip puikus kamuolio skirstytojas, jis pritraukia aplink save susidomėjusius ir projektais tikinčius investuotojus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tony Parkeris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tony Parkeris

Jis dar žaisdamas INSEP akademijoje visiems sakė, kad bus NBA krepšininkas. Dabar jis veržliai skrodžia ir krepšinio organizacijų kabinetus.

„Mano galutinis tikslas yra vieną dieną tapti NBA klubo savininku. Aš jau dabar kalbuosi su visokiais žmonėmis ir jie mato, ką darau Prancūzijoje, – „The Undefeated“ sakė T.Parkeris. – Aš turiu sukaupęs daug patirties, o svarbiausia, kad dievinu šią veiklą. Tai reikalauja daug darbo, bet aš jį mėgstu.

Tad galbūt vieną dieną, jeigu sukris aplinkybės, aš tą ir darysiu (vadovausiu NBA klubui). Tiesiog lauksiu tinkamos progos.“

Bet žaviausia jo citata galėtų tapti pavyzdžiu ir iškiliems Lietuvos krepšininkams, kurie norėtų realizuoti save padėjus sportbačius į spintą.

„Aš noriu atiduoti Prancūzijos krepšiniui tai, ką jis davė man“, – ne kartą pabrėžė T.Parkeris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius