-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 24

„Žalgirio“ kelyje – Berlyno Larry Birdas: kokie L.Sikmos įgūdžiai pakėlė jį Europos elitą?

Tėvo genai, darbštumas ir kovinė dvasia Luke‘ą Sikmą daro vienu efektyviausių žaidėjų Eurolygoje. Kauno „Žalgirio“ penktadienio vakarą laukia vėlai į Eurolygą prisibeldęs, bet staigiai joje sužibėjęs krepšinio profesorius iš JAV. Tai įžaidėjas sunkaus krašto puolėjo kūne, kuris atletiškumo trūkumą kompensuoja liūto širdimi ir įspūdingu krepšinio intelektu.

Berlyno ALBA į Kauną atvyksta pakilios nuotaikos – dvi pergalės praėjusią savaitę Pirėjuje ir Belgrade pakėlė juos lentelėje į viršų. Aito Garca Reneseso auklėtinius dabar nuo 11-osios vietos skiria vos viena pergalė, nuo atkrintamųjų zonos – trys pergalės.

Neatsiejama gero ALBA žaidimo dalimi tapo amerikietis Luke'as Sikma, legendinio NBA žaidėjo Jacko Sikmos sūnus. Tai pagrindinė Ispanijos stratego užkurto mechanizmo žaidimo ašis.

30-metis puolėjas Berlyne žaidžia trečią sezoną, o šalia jo visada buvo lietuvis krepšininkas. Pirmajame sezone L.Sikmos įgūdžius įvertinti galėjo Marius Grigonis, o pastaruosius dvejus metus petys į petį su itin universaliu puolėju kovoja ir Rokas Giedraitis.

„Tai žaidėjas, į kurį žiūrint neatrodo, jog būtų kažkas įspūdingo, bet jis labai produktyvus, – Eurolyga.lt apie ALBA lyderį kalbėjo „Žalgirio“ žvalgas Evaldas Beržininkaitis. – L.Sikmos reikšmė komandai yra labai didelė. Jis puikiai skaito žaidimą ir labai gerai vertina situacijas, mato ėjimus į priekį. Nedaug žaidėjų šitaip gali, ypač iš didelių krepšininkų pozicijos.“

203 cm ūgio puolėjas debiutiniame sezone žaidžia po 26 minutes, pelno po 10,2 taško (52 proc. dvit., 40,4 proc. trit., 69,4 proc. baud.), atkovoja po 6,4 kamuolio (2,2 puolime), atlieka po 4,2 rezultatyvaus perdavimo, perima po 0,8 kamuolio, blokuoja po 0,7 metimo ir fiksuoja po 16,4 naudingumo balo.

Pasišventęs ir kovingas L.Sikma pildo ne tik statistikos protokolus, bet ir yra ryškiai matomas aikštelėje.

Labiausiai akį rėžia puolėjo gebėjimas perduoti kamuolį. Pagal rezultatyvius perdavimus jis pirmauja tarp visų Eurolygos aukštaūgių, o bendroje įskaitoje yra 17-as, į priekį užleisdamas tik 16 nominalių įžaidėjų.

„Geras žaidimo supratimas ir situacijų skaitymas lemia tokį aukštą L.Sikmos rezultatyvių perdavimų skaičių“, – sakė E.Beržininkaitis.

ALBA yra viena paskutinių komandų Eurolygoje pagal metimus po driblingo, tačiau viena pirmųjų – po komandos draugo perdavimo. Būtent tokioje sistemoje geriausiai atsiskleidžia L.Sikmos talentas, o vaisius gali skinti tokie puikiai be kamuolio judantys žaidėjai, kaip R.Giedraitis.

L.Sikmos perdavimai ateina ir iš derinių, ir iš gero reagavimo į varžovų nesusikalbėjimą gynyboje. Būna perdavimų, kurių varžovams nuspėti tiesiog neįmanoma.

Tokia ūgio, jėgos ir aikštės matymo kombinacija Europoje yra labai reta. Krepšininko žaidimo epizodus galima pakartotinai sukti ir sukti iš naujo. Ir rodyti būsimiems žaidėjams kaip pavyzdį.

VIDEO: 7DAYS EuroCup Magic Moment Luke Sikma, Assist, Alba Berlin
VIDEO: Luke Sikma: Most Valuable Passes

Rungtynėse su Atėnų „Panathinaikos“ atletas atliko 7 rezultatyvius perdavimus ir užfiksavo asmeninį šio sezono rekordą, tačiau išskirtinis aikštės matymas nėra vienintelė L.Sikmos stiprybė.

Amerikietis turi labai stiprų kūną, o pridėjus aukštą intelektą, gausime 6,4 atkovoto kamuolio vidurkį. Tai septintoji vieta Eurolygoje. 203 cm ūgio amerikietis šį sezoną keturis kartus pasiekė dviženklę atkovotų kamuolių ribą, o rekordas – 12.

Didelę energiją rodantis L.Sikma pagal atkovotus kamuolius puolime (vid. 2,2) yra aštuntas. Geriausias rezultatas šį sezoną – 5 po Tel Avivo „Maccabi“ krepšiu nusiimti kamuoliai.

„Fiziškas ir atletiškas žaidėjas yra du skirtingi dalykai, – sakė „Žalgirio“ žvalgas. – L.Sikma nėra įspūdingas atletas, kuris bėgtų, šoktų ir dėtų. Bet jis turi labai stiprų kūną, dėl kurio jis laimi daug mikrodvikovų kovoje dėl atšokusių kamuolių. Jis nėra labai atletiškas, nešokinėja varžovams per galvas, bet turi puikią nuojautą, dėl kurios užsiima geras pozicijas.

Šiuo atveju jį galima lyginti su Pauliumi Jankūnu, kuris daug dalykų aikštelėje padaro savo gudrumu.“

Amerikietis pagal gynybos reitingą, skaičiuojamą per šimtą atakų, ALBA gretose yra pirmas (110,7). Per paskutines septynerias rungtynes jis vidutiniškai perima po 1,6 kamuolio.

Daugiausiai kamuolių per vieną mačą L.Sikma yra perėmęs 4 (prieš „Valencia“), blokavęs – 3 (prieš Belgrado „Crvena zvezda“).

„Ginasi gerai ir per kelias pozicijas, – apie ALBA lyderį sakė E.Beržininkaitis. – Jis pakankamai tvirtas, jog sustovėtų po krepšiu, ir pakankamai mobilus, jog dengtų varžovus prie tritaškio. Visada stengiasi išeiti iš priekio, kiša rankas trukdydamas perdavimams. Gynyboje daug lemia pastangos, o L.Sikmai jų tikrai netrūksta. Jis turi ir tvirtą kūną, ir rodo didžiulį norą.“

L.Sikmos naudingumo balų vidurkis Eurolygoje yra dešimtas (vid. 16,4), nusileidžiantis tik laiko patikrintiems turnyro banginiams. Per pastarųjų devynerių rungtynių atkarpą amerikietis fiksuoja net po 20,3 naudingumo balo.

Šį sezoną L.Sikma penkis kartus buvo įžengęs į 25 efektyvumo balų zoną, o rekordas – 32 naudingumo balai dvikovoje su „Crvena zvezda“.

Pagal puolimo reitingą, skaičiuojamą per šimtą atakų, L.Sikma ALBA ekipoje yra penktas (119,1). Tiesa, pagal šį rodiklį iš daugiau laiko aikštelėje praleidžiančių žaidėjų puolėją lenkia tik R.Giedraitis (121,6). Kiti trys žaidėjai vidutiniškai rungtyniauja tarp 3 ir 12 minučių per susitikimą.

„Tai labai svarbus ALBA žaidėjas, aikštelėje atliekantis visko po truputį, darantis ir nematomą darbą, – sakė E.Beržininkaitis. – Rezultatyvių perdavimų vidurkis, kaip aukštaūgiui, labai didelis. Jis gali žaisti nugara, gali pataikyti iš toli, gerai kovoja dėl kamuolių. Jis gerai išpildo techninius dalykus, tokius kaip užtvarų statymas. Tai įvairiapusis žaidėjas, kuriam reikės skirti labai didelį dėmesį.“

Užsivedęs, kovingas, turintis aukštą krepšinio supratimą ir universalus žaidėjas. Momentais atrodo, jog L.Sikma yra Vokietijos sostinės komandos Larry Birdas. Žinoma, palyginimas šaržuojantis, nematuojant šių žaidėjų kalibro, tik žaidimo braižą.

Tokį žaidėją norėtų turėtų kiekviena komanda, o ALBA susisaistymas su šiuo žaidėju iki 2023-ųjų metų atrodo kaip didžiulis klubo laimėjimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius