Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 15

„Žalgirio“ naujokas: 11-os nuo kulkų bėgęs amerikietis su (ne)apčiuopiama nauda

Augustine'as Rubitas yra vienas greitesnių aukštaūgių Eurolygoje. Bet būdamas 11 metų jis kartą spurtavo ne per krepšinio aikštę, o didžiulį lauką viename Hjustono getų, į jį parlekiant šautuvo kulkoms. Tai buvo jo draugų apiplėšti vyrai, kurie bandė pamokyti gaujelę paauglių, kuri ką tik įsilaužė į jų namus. 15min pasakoja apie Kauno „Žalgirio“ naujoką – 30-metį 203 cm ūgio amerikietį A.Rubitą, kurio sunkus gyvenimo kelias paliko pėdsakų ir jo žaidime.

Augustine'as toje kompanijoje buvo žvalgas. Kai jo bendrininkai įsilauždavo į namus ieškodami grynųjų, brangenybių ir bet kokių kitų vertingų daiktų, A.Rubitas lauke prižiūrėdavo teritoriją ir duodavo signalą, jeigu kas nors artindavosi.

Išvydęs prie apšvarinamo namo artėjantį automobilį, berniukas ėmė skleisti keistą garsą. Įtarę klastą, namo savininkai įlėkė į namus ir netrukus išlėkė lauk su ginklais rankose.

Širdis jau buvo nusiritusi į kulnus, bet A.Rubitui pavyko pasprukti. O jo bendrininkai vėliau gyrė savo žvalgą – jie spėjo išsinešti iš namo tai, dėl ko ten ir laužėsi.

Nors pastoviai įsiveldavo į gyvybei pavojingas situacijas, A.Rubitas buvo tylus ir ramus vaikas, koks paprastai neturėtų maltis tokiose kompanijose. Nekalta išvaizda ir jaunas amžius jam leido išvengti negailestingo gatvių karo taisyklių, kurios galiojo suaugusiesiems – jeigu nenori būti suvalgytas, turi suvalgyti kitą.

Bet jeigu tai būtų tęsęsi, ko gero, dabar nematytume jo atvykstančio į Kauną.

11-os jis metė mokyklą ir išėjo į gatvę ne savo noru. Lauk iš komforto zonos jį stūmė gyvenimas. A.Rubitas labai mylėjo savo mamą, bet ši dar labiau mylėjo narkotikus. Dėl priklausomybės ji dingdavo dienomis, savaitėmis, o kartais ir mėnesiais. A.Rubitas su dar keturiais broliais ir seserimis keliavo iš giminaičių pas giminaičius, iš jų į vaikų priežiūros centrus.

Rubitų šeimyną prižiūrėjo vyriausioji sesuo Lorraine, kuriai tada buvo 18-a ir kuri pati laukėsi savo vaikelio. Kai į namus užsukdavo vaikų teisių kontrolieriai, Lorraine tuo metu gamindavo maistą ir pūsdavo miglą į akis, kad jiems pietus ruošianti mama išėjo tik trumpam ir tuoj tuoj sugrįš. Ji nenorėjo, kad ją su broliais ir seserimis vėl išskirtų vaikų priežiūros centro darbuotojai.

Dėl prapuolusios mamos Augustine'as negalėjo lankyti mokyklos. Į ją jis važiuodavo autobusu, kurio bilietui ne visada turėdavo pinigėlių. Kadangi dažnai vėluodavo, mokyklos vadovai grasino išsikviesti jo tėvus. A.Rubitas žinojo, kad vieną dieną toks kvietimas parodys pėdsakus vaikų teisių kontrolieriams, kurie dėl šeimos nepriežiūros išskirs penkis brolius ir seseris.

Tačiau vyriausioji Lorraine suprato, kad jeigu neatsisės prie mokyklos suolo, šmirinėdamas gatvėse tylusis broliukas atsidurs ant kito, tik jau teisiamųjų suolo. Jis paprašė savo brolių ir seserų globą perimti šeimos draugės ponios Doris.

Ši irgi negyveno pačiame gražiausiame rajone. Bet ji ištraukė paauglį iš nusikaltėlių gaujos. Pakartojęs šeštos klasės kursą, Augustine'as vėliau užsikabino už naujos veiklos, kuri pakeis jo gyvenimą.

Iš pradžių tai buvo amerikietiškas futbolas, kur jam sekėsi visai neblogai. Bet krepšinyje jam sekėsi dar geriau. Savo metimais ir kova dėl puolime atšokusių kamuolių netrukus jis pateko į laikraščius, kurie jį laikė vienu geriausių krepšininkų valstijoje. Būtent krepšinis jį supažindino su žmonėmis, atstojusiais tikrą šeimą.

Per draugus patekęs į privačios mokyklos komandą, Augustine'as sulaukė didžiulės kitų vaikų tėvelių paramos. Jie jį paveždavo iki salės ir namo. Net nupirkdavo naujų drabužių, kai šis vaikščiojo tais pačiais šortais, marškinėliais ir suplyšusiais batais.

Augustine'as buvo tylus ir drovus vaikas, aikštėje išsiskyręs geru, bet į akis nekrentančiu žaidimu. Bet sykį jis sužibėjo vietos lygos pusfinalio rungtynėse, kuriose jo komanda sutiko prestižinę „Houston Hoops“ ekipą, kurioje yra rungtyniavę tokie krepšininkai kaip Stephenas Jacksonas, Danielis Gibsonas, TJ Fordas, Rashardas Lewisas, Kendrickas Perkinsas ar kiti.

Likus keturioms minutėms iki mačo pabaigos A.Rubito komanda atsiliko 10 taškų, kai treneris įleido aukštaūgį į aikštę. Ramus vaikinas triskart iš eilės pelnė dvitaškį su pražanga, o vienas tokių išpuolių prasidėjo nuo gynyboje atkovoto kamuolio, reido per visą aikštę ir galingo dėjimo į krepšį.

Per ilgai kabojęs ant lanko, A.Rubitas netgi gavo techninę pražangą. Augustine'ui toks demonstratyvus veiksmas buvo labai nebūdingas. Bet jo ekipa laimėjo rungtynes ir vėliau susirinko į piceriją atšvęsti pergalės. Kai A.Rubito paklausė, kodėl jis taip ilgai užsibuvo ant lanko, vaikinas ramiai pasakė: „Po manimi buvo priešininkas. Tiesiog nenorėjau jo užgauti.“

FIBA nuotr./Augustine'as Rubitas
FIBA nuotr./Augustine'as Rubitas

Kai tą vakarą jis šiek tiek atsivėrė vieno iš komandos draugų mamai, A.Rubitas nustebo išgirdęs, kad su tokiu žaidimu gali pretenduoti į koledžą. Jo aplinkoje tai buvo neįmanoma.

Bet krepšinis pakeitė A.Rubito gyvenimą ir ištraukė jį iš sunkių Hjustono rajonų. Nemažai sunkios vaikystės formuotos asmenybės bruožų dabar matyti ir jo žaidime.

(theshadowleague.com inf.)

Krepšininkas, su kuriuo žaisti gera

Paulius Motiejūnas tikrai nesulauks skambučių iš populiariausių Kauno barų dėl naktinėjančio žalgiriečio. Nors Atėnai buvo pagundų kupinas miestas, „Olympiakos“ pernai nesulaukė jokių nusiskundimų dėl amerikiečio užklasinės veiklos. Anaiptol, A.Rubitas visada buvo šeimai atsidavęs žmogus ir norėjo jai suteikti tai, ko negavo pats.

15min kalbinti šaltiniai apie „Žalgirio“ naujoką atsiliepia kaip apie puikią asmenybę, kuri nekelia jokių problemų nei aikštėje, nei rūbinėje, nei už arenos durų.

Kaip niekada nesiskundė gyvenimo sąlygomis, nes jam tai buvo tiesiog savaime suprantama norma, A.Rubitas ne iš tų krepšininkų, kurie skųstųsi minutėmis, vėluojančiu atlyginimu ar kitais dalykais. Tai pakankamai uždaras, bet profesionaliai savo darbą atliekantis žmogus.

A.Rubitas komandos draugams paliko įspūdį savo kūno priežiūra prieš ir po treniruočių. Savo fizine jėga jis kompensuoja centimetrų trūkumą po krepšiu stumdantis su aukštesniais varžovais. Ne veltui su tokiu kūnu pretendavo padaryti karjerą amerikietiškame futbole.

FIBA nuotr./Augustine'as Rubitas
FIBA nuotr./Augustine'as Rubitas

2019-2020 m. sezoną rungtyniaudamas Pirėjo „Olympiakos“ klube, A.Rubitas gaudavo pasireikšti vid. po 15 minučių, pelnydavo po 6 taškus (61,5 proc. dvit., 50 proc. trit.), atkovodavo po 3 kamuolius ir rinkdavo 7,3 naudingumo balo.

Statistika nėra įspūdinga, bet ji neatspindi tos skaičiais neapčiuopiamos naudos, kurią jis suteikia komandai. Nors jis tikrai turi talento būti matomas statistikos protokole.

Savo pirmąjį sezoną Eurolygoje, 2017-2018 m. su Bambergo „Brose“, jis buvo vienas naudingiausių Vokietijos klubo žaidėjų, su 10,1 taško (54,4 proc. dvit., 36,8 proc. trit.), 4,7 atkovoto kamuolio ir 12,1 naudingumo balo vidurkiu per 22 minutes.

Dėl savo minkšto metimo A.Rubitas kelia varžovams problemų metimais iš distancijos, ypač – vidurio puolėjams. Pavyzdžiui, 2019-2020 m. sezoną „Olympiakos“ klube iš vidutinio nuotolio krepšį jis atakavo solidžiu 53,8 proc. pataikymu. Iš 16 mestų tritaškių aukštaūgis pataikė 8 (50 proc.).

Per 6 pastaruosius metus Vokietijoje, FIBA Čempionų lygoje, Europos taurėje ir Eurolygoje A.Rubito tolimų metimų pataikymas svyravo nuo 27 iki 44 procentų, su maždaug 1 išmesto tritaškio per rungtynes vidurkiu.

A.Rubitas daugiausiai taškų susirenka iš žaidimo du prieš du, ką bent jau Pirėjuje darė gan efektyviai, rinkdamas vid. 1,09 taško per vieną tokį išpuolį ir atakuodamas 55,3 proc. tikslumu. Panašią žaidimo repertuaro dalį sudarė metimai iš statinės padėties (1,27 tšk. per ataką su 57,1 proc. tikslumu) ir nugara į krepšį (0,98 tšk. per ataką su 56 proc. pataikymu). Ketvirtoje pozicijoje jis gali išnaudoti savo fizinių jėgų pranašumą prieš tiesioginį oponentą.

A.Rubito karjera
Sezonas Komanda Lyga Min. Met.% Trit.% Kam. Perd. Blk. Tšk.
2019-20 Olympiakos Eurolyga 15,3 59,6 50,0 2,96 0,58 0,38 6,04
2018-19 Brose Vokietija 24 63,1 42,3 5,34 0,84 0,66 14,55
2018-19 Brose FIBA ČL 25,9 58,6 26,3 6,26 1,26 0,53 13,26
2017-18 Brose Vokietija 21,7 52,4 35,7 4,08 0,95 0,51 10.95
2017-18 Brose Eurolyga 21,7 52,7 36,8 4,73 0,93 0,30 10.13
2016-17 Ratiopharm Vokietija 23,6 53,8 37 6 1,06 0,56 11.92
2016-17 Ratiopharm EuroCup 20,3 48,8 25 5,75 1,25 0,25 10.25
2015-16 Ratiopharm Vokietija 24,1 51 27,3 6,35 1,05 0,72 13.70
2015-16 Ratiopharm EuroCup 25,2 54,7 43,8 5,19 1,06 0,75 12.19
2014-15 Walter Tigers Vokietija 29 54,3 30,8 7,38 1,24 0,62 14.18

A.Rubitas labai gudriai skaito situacijas ir gerai užsiima poziciją, matydamas prieš save smulkesnį žaidėją. Dėl ilgų kojų ir didelių žingsnių jis gali aplenkti lėtesnį varžovą aštriu prasiveržimu, daugiausia į kairę pusę. Taip pat turi labai staigią verpstę, kuria naudojasi įlindęs į baudos aikštelę.

Tačiau turbūt net ne šie jo taškus atnešantys ginklai yra geriausi A.Rubito žaidimo komponentai. Iš situacijų nugara į krepšį amerikietis gali tiek rinkti taškus, tiek atiduoti rezultatyvų perdavimą. Dėl aukšto krepšinio IQ ir nesavanaudiškumo jis tai gali daryti labai efektyviai.

Tai labai solidžiai į komandinį žaidimą įsiklijuojantis krepšininkas, su kuriuo malonu žaisti jo komandos draugams.

„Olympiakos“ ekipoje jis buvo vienas rečiausiai atakas užbaigiančių žaidėjų, todėl galbūt tuo galima paaiškinti ne pačią agresyviausią jo statistiką rezultatyvumo grafoje. Bet jis buvo statistikos protokole neužfiksuojama jungiamoji grandis veiksmų eilėje, kuri visą komandą privesdavo prie rezultatyvaus atakos finišo: ar geru pirmu perdavimu, ar geriausiu atakos tęsiniu, gera užtvara, atkovotu kamuoliu puolime ir teisingu išsidėstymu aikštėje. A.Rubitas rasdavo neapčiuopiamų būdų, kaip įnešti savo indėlį ne vien pelnytais taškais.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Augustine'as Rubitas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Augustine'as Rubitas

A.Rubitas yra kantrus ir gudrus žaidėjas, todėl turėtų geriau vertinti situacijas nei Z.LeDay, kuris neretai paskubėdavo ir priimdavo ne patį geriausią sprendimą. Kartais gal net kaip tik norėtųsi, kad A.Rubitas priimtų agresyvesnį atakos variantą, bet norom nenorom šį žaidimo aspektą pradedi vertinti pagal jo charakterio savybes.

Kaip pasakoja 15min šaltiniai, tai krepšininkas, kuriam treneriui nereikia kartoti du kartus.

Puolime dar atneša naudą savo fizine jėga, kuri geriausiai realizuojama statant užtvaras. Tai fiziškai kibus žaidėjas, nevengiantis kontakto ir su didžiule energija einantis į 50/50 situacijas. Ne veltui jis toks pavojingas po varžovų lenta, po kuria per rungtynes komandos draugams sukuria po 1-2 papildomas progas.

Dėl savo greičio gali labai staigiai pasijungti į greitą puolimą ir sudrebinti krepšį galingu dėjimu.

15min žiniomis, „Olympiakos“ stovykloje A.Rubitas daugiausiai nusiskundimų sulaukė dėl savo gynybos.

Nors negali pasakyti, kad amerikietis nenori to daryti. Anaiptol, jis stengiasi savoje aikštės pusėje, yra fiziškas ir negailėdamas meta savo kūną į ringą prieš aukštesnius bei fiziškesnius varžovus.

Tačiau kartais keičiantis dengiamaisiais jam pritrūksta greičio, o dengiant aukštesnius vidurio puolėjus jam pritrūksta centimetrų. Nors oficialiai A.Rubitas Eurolygoje pristatomas kaip 203 cm ūgio žaidėjas, iš tikrųjų jo ūgis siekia maždaug apie du metrus, o tų centimetrų trūkumas išryškėja ne tik prieš tokius televizijos bokštus kaip Ante Tomičius (218 cm), bet ir 207 cm ūgio Brandoną Daviesą.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Augustine'as Rubitas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Augustine'as Rubitas

Štai situacijose ginantis vienas prieš vieną baudos aikštelėje, A.Rubito priešininkai įmetė 50 proc. savo metimų, o tai, „Synergy“ duomenimis, vertinant gynybos efektyvumą Eurolygoje buvo žemiau bendro vidurkio.

Statistiškai gerai vertinama jo gynyba vienas prieš vieną, kur tokiose situacijose priešininkai rinko vid. 0,706 taško per išpuolį su 35,7 proc. pataikymu. Tiesa, A.Rubitas turėdavo problemų du prieš du gynybos situacijose, kur jo tiesioginiai oponentai rinkdavo vid. 1,5 taško per ataką su 60 proc. pataikymu.

Pirėjuje A.Rubitas daugiausiai žaidė ketvirtoje pozicijoje, bet atkarpomis gali naudingai sužaisti kaip vidurio puolėjas, į puolimą ir gynybą įnešant mobilumo ir siekiant pakeisti rungtynių tempą.

A.Rubitas yra iš tų krepšininkų, kuriam reikia laiko pajusti žaidimo ritmą. Jam parankiau žaisti ilgesnes atkarpas nei išbėgti pasilakstyti 4-5 minutėms. Raudoną vėliavėlę į viršų kelia ir jo traumų istorija. A.Rubitas turi problemų dėl kelių, kurios gali prikaišioti pagalių ilgoje sezono maratono distancijoje.

VIDEO: A.Rubito žaidimo epizodai

Protingas A.Rubito žaidimas, žaidėjo tausojimas ir trenerio sumanymai gali paslėpti kai kurias amerikiečio problemėles. A.Rubitas „Žalgiryje“ gali būti naudingesnis nei „Olympiakos“ komandoje. Žemas lubas Pirėjuje jam sukalė vieta už vis dar kertinio „Olympiakos“ žaidėjo Georgios Printezio. Be to, gerų įžaidėjų ir kūrėjų trūkumas neleido amerikiečiui dar geriau atskleisti savo savybių puolime, kur jis dažnai likdavo tik stebėtoju.

Taip patogiai kaip Kaune su „Olympiakos“ marškinėliais nesijautė ir Zachas LeDay, todėl kitaip save pristatyti „Žalgirio“ arenoje galės ir A.Rubitas. Tiesa, šis amerikietis yra 5 metais vyresnis nei jo pirmtakas, todėl naujasis legionierius turės mažiau rezervų.

Visa A.Rubito nauda „Žalgiryje“ nebūtinai bus tokia matoma statistikos protokoluose, bet bus tikrai juntama komandos draugų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius