-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 17

„Žalgirio“ varžovė „Real“: NBA kalibras, unikali derinių knyga ir pažeidžiamumas

Pirmosios pergalės Eurolygoje tykančiojo Kauno „Žalgirio“ kelyje – tituluotoji Madrido „Real“, kuri dažnai įvardijama kaip arčiausiai NBA lygio esanti komanda Europoje. Karališkas klubas eilę metų demonstruoja krepšinio madas Senajame žemyne, tačiau, panašu, kad tarpsezonio metu Pablo Laso kariauna tik dar labiau išpūtė raumenis. Bet ir tokie galiūnai turi pažeidžiamų vietų. Eurolyga.lt supažindina su trečiuoju „Žalgirio“ varžovu.
Facundo Campazzo
Facundo Campazzo / Euroleague.net nuotr.
Ketvirtadienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – „Real“ | 20:00 | Kaunas

„Real“ į Kauną atvyksta gerą formą pasiekusi jau sezono starte. Iškovota Ispanijos supertaurė, finale pranokus amžiną varžovę „Barceloną“, pasiektos visos šešios pergalės Ispanijos čempionate bei Eurolygoje. Pastarajame turnyre „Real“ įveikė Stambulo „Fenerbahče“ (81:77) bei Tel Avivo „Maccabi“ (86:85) krepšininkus.

Pasiekti gerą formą karališkajam klubui nebuvo sudėtinga. Nuo 2011-ųjų „Real“ ekipai vadovaujantis P.Laso yra įvedęs aiškią sistemą, kurioje kasmet figūruoja tie patys žaidėjai. Karališkasis klubas gali sau leisti ekipos branduolį išlaikyti kasmet, sudėtyje atlikdamas tik minimalias korekcijas. Puikiai suteptas mechanizmas su aukščiausio lygio meistrais – kiekvieno trenerio svajonė.

„Tai bene arčiausiai NBA esanti komanda Europoje, – tinklalapiui „Eurolyga.lt“ prieš artėjantį mačą sakė „Žalgirio“ skautas Evaldas Beržininkaitis. – Aukšto lygio žaidėjai, greitas žaidimo tempas, puolimo akcentavimas, panašiai, kaip ir NBA. Europoje yra nedaug komandų, kurių branduolys eilę metų žaidžia kartu. Tai didžiulis privalumas. Naujoms komandos reikia laiko susižaisti, tačiau pas „Real“ to nėra. Galbūt kartais jaučiamas atsipalaidavimas, kaip ir NBA, tačiau atėjus svarbiausioms kovoms jie būna susitelkę.“

E.Beržininkaitis „Žalgirio“ skautu dirba nuo 2013-ųjų, tad puikiai žino „Real“ komandos derinių knygą. P.Laso kariauna per pastaruosius penkerius metus dukart virš galvų kėlė Eurolygos čempionų trofėjų, tad 52-ejų specialistas vadovaujasi principu „nekeisti kažko, kas sėkmingai ligi šiol veikė“.

„Pernai buvo pirmasis sezonas nuo 2013-ųjų, kai tarp derinių atsirado kažkokių naujovių, – sakė E.Beržininkaitis. – Kokie keturi nauji deriniai, bet jie nėra esminiai, panaudojami vieną ar du kartus per rungtynes. Pagrindiniai deriniai, ant kurių stovi visa bazė, laikosi pastatyti dar nuo 2013 metų sezono. Per šį laikotarpį jie dukart laimėjo Eurolygą, tad naujų derinių neturėjimas jiems netrukdo būti vienai stipriausių komandų Europoje.“

Euroleague.net/Madrido „Real“
Euroleague.net/Madrido „Real“

Tarpusavio istorija nėra palanki „Žalgiriui“. Kauniečiai modernioje Eurolygoje vos du kartus buvo įkandę Madrido krepšininkams. Pirmasis kartas buvo 2014-aisiais, kai Kaune siautėjo Justinas Dentmonas, antrasis – stebuklingą praėjusio sezono išsigelbėjimą vainikavusi pergalė Madride.

„Real“ nekeičia ne tik derinių, bet ir žaidėjų. Šią vasarą į klubą atvyko vos du nauji krepšininkai. Tai yra mažiausias pokytis tarp Eurolygos klubų, kartu su Stambulo „Anadolu Efes“.

Aukštaūgių rokiruotė įvyko tarp Gustavo Ayono, kuris išvyko į Sankt Peterburgo „Zenit“, ir Jordano Mickey, kuris atvyko iš Maskvos srities „Chimki“. Gynėjų grandyje – Klemeną Prepeličių pakeitė buvęs Vilniaus „Ryto“ bei praėjusio Ispanijos čempionato MVP, Nicolas Laprovittola.

Sezonui prasidėjus karališkasis klubas po ketverių metų susigrąžino Salahą Mejri. Tiesa, dėl čiurnos traumos šis centras ketvirtadienį ant „Žalgirio“ parketo nepasirodys.

VIDEO: „Ginčas“: ar gali „Žalgiris“ žaisti kitaip ir ar pasiteisins proceso laukimas?

J.Mickey atvykimas yra svarbiausia permaina „Real“ ekipoje. 25-erių aukštaūgis per dvejas rungtynes fiksuoja aukščiausią naudingumo balų vidurkį Madrido komandoje (vid. 21 naud. bal.). Jis per 18 minučių pelno po 12,5 taško (72,7 proc.) bei atkovoja po 7 kamuolius.

„G.Ayonas yra fiziškesnis, kietesnis žaidėjas. Truputį nešvarus, bet tą žino visa Europa, – skirtumus tarp aukštaūgių vardino E.Beržininkaitis. – J.Mickey nėra toks agresyvus po krepšiu. Mėgsta žaisti „du prieš du“ su atšokimu atgal, arba žengti pora žingsnių į priekį bei mesti iš vidutinio nuotolio. G.Ayonas gerai aikštę matantis aukštaūgis. Tokia savybė „Real“ ekipoje yra labai išnaudojama. Akcentuodavome, kad prie G.Ayono negalime eiti į pagalbą iš neteisingos pusės, nes tai žaidėjas, kuris gali atlikti sėkmingą perdavimą. J.Mickey tuo negarsėja.“

Euroleague.net/Jordan Mickey
Euroleague.net/Jordan Mickey

Būtent „Real“ centrai gali būti tie žaidėjai į kuriuos taikysis „Žalgirio“ puolimas. Jau ne kartą praeityje matėme kaip Walteris Tavaresas buvo atakuojamas du prieš du atšokus prie tritaškio linijos situacijose tiek Pauliaus Jankūno, tiek Brandono Davieso. J.Mickey kartais sunkiai sustabdo varžovus arčiau krepšio arba „du prieš du“ situacijose, kai nespėja paskui varžovų gynėjus.

Jei prieš pirmąjį turą buvo akcentuota, kad Vitorijos „Baskonia“ yra tipinė Ispanijos komanda, bėganti greitai ir metanti daug tritaškių, tai „Real“ yra pats tiksliausias Ispanijos krepšinio paveikslas. Madrido ekipa mėgsta greitą ir rezultatyvių žaidimą (vid. 83,5 taško, 6 vieta turnyre), kuriame svarbų vaidmenį atlieka tolimi metimai (41,8 proc., 4 vieta).

„Real“ atlieka po 20,5 rezultatyvaus perdavimo bei pagal šį rodiklį užima trečiąją vietą Eurolygoje, tuo metu „Žalgiris“ su 11,5 rezultatyvaus perdavimo žygiuoja paskutinis. Tiesa, nereikėtų to sieti su „komandiniu“ ar „nekomandiniu“ žaidimu. Abi ekipos geba susikurti geras progas atakuoti krepšį, tačiau ispanai kol kas savas progas realizuoja, o kauniečiai – ne.

Ties tritaškių pataikymu didelę pažangą padarė amerikietis Jeffrey Tayloras, kuris tapo vienu patikimiausių „Real“ metikų. Gynybiniais sugebėjimais garsėjantis puolėjas dar 2017-2018 metų sezone iš toli krepšį atakavo 35,2 proc. taiklumu, pernai – 44,8 proc., o šį sezoną per dvejas rungtynes Eurolygoje – net 55,6 proc.

„J.Tayloro vaidmuo ekipoje išties pasikeitė. Jei tai būtų tik gera banga (atakavimas iš toli), tai ji tęstųsi kokį mėnesį ar du. J.Tayloras stabiliai gerai meta iš toli nuo praėjusio sezono pradžios. Meta aukštu procentu, matosi, kad ant to yra padirbėjęs. Seniau būdavo kitas vaidmuo – žaidimas be kamuolio, įkirtimai po krepšiu, greitos atakos. Ties juo būdavo rizikuojama, tačiau dabar to daryti nebegalime. J.Tayloras tapo gerbiamu metiku, reikia tą pripažinti“, – „Real“ žaidėjo tobulėjimą įvertino E.Beržininkaitis.

Greitasis „Real“ puolimas neatsiejamas nuo reaktyvinio argentiniečio 28-erių Facundo Campazzo bei klubo simboliu tapusio 31-erių Sergio Llullo. Jei pastarasis po pasaulio čempionato dar kiek buksuoja (vid. 4 tšk. ir 3,5 naud. bal.), tai F.Campazzo toliau blizga ryškiausiomis spalvomis. Facu per 26 minutes pelno po 12 taškų, atlieka po 6 rezultatyvius perdavimus ir perima po 1,5 kamuolio.

Euroleague.net nuotr./Facundo Campazzo
Euroleague.net nuotr./Facundo Campazzo

Įdomu kam Šarūnas Jasikevičius patikės šio argentiniečio globą – Thomasui Walkupui ar Lukui Lekavičiui? Pastarasis nenusileidžia greičiu, o pirmasis gali pasiūlyti gerą gynybą bei didelį ūgio pranašumą.

„Jis žaidžia labai naudingai, protingai, žaidžia komandai, – F.Campazzo stiprybes vardino „Žalgirio“ skautas. – Gerai atlieka perdavimus tiek dideliems, tiek perdavimo laukiantiems metikams. Tikrai gerai supranta situacijas, kitas dalykas – jis yra vienas geresnių žaidėjų gynyboje „Real“ gretose. Jis gerai spaudžia, mato momentus, kur gali nukirsti ar eiti per užtvarų apačią.

Žiūrime vaizdo įrašus ir sakome, kad tai pavyzdinė gynyba, kad taip turėtume daryti ir mes. Mažas žaidėjas turi duoti kažką kitą, jei neturi ūgio. Tai būtų greitis arba jėga. F.Campazzo turi abu komponentus, abu juos puikiai ir išnaudoja.“

„Žalgiris“ pagal atkovotus kamuolius Eurolygoje užima 10-ąją vietą (vid. 35), pagal puolime atkovotus kamuolius – pirmas (vid. 16 per mačą). Noro ir kovos iš Šarūno Jasikevičiaus auklėtinių neatimsi, o tai bus labai svarbus akcentas ir dvikovoje su „Real“. Du galingi centrai – W.Tavaresas bei J.Mickey – bei „ant lentos“ lipti mėgstantys energingieji sunkieji kraštai Anthony Randolphas ir Gabrielis Deckas.

Vis dėlto, jei uraganinis „Real“ puolimas kelia žavesį ir baimę kartu, tai gynyba nėra toji vieta, kurioje sezono starte Ispanijos čempionė persistengtų. Tai atspindi ir statistikoje Eurolygoje – „Real“ vidutiniškai varžovams leidžia įmesti po 81 tašką (4 pagal blogumą rezultatas turnyre).

„Silpnų vietų rasti išties sunku. Matome, kad puolime tai viena talentingiausių ekipų Eurolygoje, tačiau gynyboje ji pasitaupo. Turime bandyti tuo pasinaudoti. Taigi, pagrindiniai akcentai prieš dvikovą – greito varžovų puolimo stabdymas, atkovoti kamuoliai bei pasinaudojimas „Real“ pasitaupymais gynyboje“, – sakė E.Beržininkaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius