Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ar Vilnius taps Oslu? Sostinėje atsiras 59 greitojo įkrovimo stotelės

Kodėl Norvegija ir jos sostinė Oslas tapo elektromobilių rinkos lyderiais? Kodėl visi didieji elektromobilių gamintojai didžiausias EV automobilių kvotas skiria pirmiausia šiai Skandinavijos šaliai?
Didžiausio greito įkrovimo elektromobilių tinklo Lietuvoje atidarymas
Didžiausio greito įkrovimo elektromobilių tinklo Lietuvoje atidarymas / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Norvegai elektromobilius perka dėl trijų priežasčių. Pirma – mokestinės lengvatos, dėl kurių elektromobilis tampa pigesnis už analogišką automobilį su vidaus degimo varikliu. Kitaip tariant, už standartinį, benzinu varomą automobilį, norvegas moka apie 180 proc. jo kainos, suskaičiavus mokesčius. Už elektromobilį – tik jo kainą ir jokių PVM.

Antra priežastis – į Oslo centrą neįleidžiami automobiliai su vidaus degimo varikliais – tik elektromobiliai. O mūsų miestuose situacija kitokia. Tarkime, Vilniaus senamiestis, kaip pripažįsta ir meras Remigijus Šimašius, yra tapęs tranzito vieta. Jį kertą automobiliai, važiuojantys iš vieno rajono į kitą. Meras žada, kad situacija pasikeis 2021 m. ir tranzitas bus apribotas. Tačiau apribojimų kaip Osle, kad į centrą negalėtų įvažiuoti taršūs automobiliai, kol kas neplanuojama.

Ir trečia priežastis, skatinanti pirkti elektra varomus automobilius – elektromobilių įkrovos stotelių infrastruktūra. Ypač greitos įkrovos, taupančios laiką. Šia prasme Lietuva ir sostinė Vilnius pastaruoju metu pasitempė labai smarkiai.

Didžiausias elektromobilių įkrovos tinklas

Antradienį Vilniaus meras Remigijus Šimašius, energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas ir bendrovės „Ignitis grupė" generalinis direktorius Darius Maikštėnas Upės gatvėje atidarė elektromobilių greitos įkrovos stotelę, kuri priklausys didžiausiam greito įkrovimo elektromobilių tinklui Lietuvoje.

Svarbu, kad visa jame tiekiama elektra bus „žalia“, pagaminta naudojant atsinaujinančius šaltinius.

Šiemet bus įrengtos 59 didelės galios elektromobilių įkrovimo stotelės, kurių daugumoje vos per 30 minučių bus galima pasikrauti elektra varomo automobilio bateriją. Vienu metu galima krauti du automobilius. Paslauga mokama. Vienos greito krovimo kWh kaina – 25 centai. Taigi elektromobiliu nuvažiuojamų 100 km kaina sieks 5 Eur.

Pasak „Ignitis grupės" vadovo, sostinėje įrengta ypač moderni elektromobilių infrastruktūra yra pirmasis žingsnis vystant „Ignitis ON" platformą.

Šiuo metu įrengtos 57 elektromobilių įkrovimo stotelės, iš kurių 50 stotelių pradeda veikti jau dabar.

Naująsias stoteles įrengs viešą konkursą laimėjusi energetikos įmonė „Ignitis grupė". Daugiausia elektromobilių turinčioje sostinėje iš viso veiks apie 200 įkrovimo stotelių tinklas.

„Patogi ir plačiai prieinama infrastruktūra yra būtina skatinant netaršaus ir aplinkai draugiško transporto naudojimą. Skaičiuojama, kad per ateinančius keletą metų Lietuvos keliuose važinės kelis kartus daugiau elektromobilių, todėl infrastruktūros prieinamumas yra aktualus ir ypač didmiesčiuose, kuriuose dėl didelio gyventojų skaičiaus aplinkos taršos klausimai yra itin opūs", – sakė energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Konkursą laimėjusi bendrovė savo lėšomis planuoja įrengti 59 didelės galios elektromobilių įkrovimo stoteles visame mieste. Projekto vertė apie 1,8 mln. eurų.

„Siekiame prisidėti prie tolesnio elektromobilių populiarėjimo Lietuvoje ir suprantame, kad jis yra neįmanomas be jiems būtinos infrastruktūros tobulinimo. Todėl vykdome ne tik greito elektromobilių įkrovimo stotelių plėtrą, bet pristatome ir „Ignitis ON" platformą. Ji į vieną tinklą sujungė visas mūsų šalyje esančias „Ignitis ON" elektromobilių įkrovimo stoteles ir neabejotinai palengvins gyvenimą ekologiškų transporto priemonių naudotojams. Be to, tikimės, kad jau greitu metu prie mūsų įkrovimo tinklo prisijungs ir kitų elektromobilių įkrovimo stotelių vystytojai, tokiu būdu paspartindami transporto pokyčius šalyje", – sako Darius Maikštėnas.

Minėta platforma apima visas Lietuvoje veikiančias „Ignitis ON" elektromobilių įkrovimo stoteles. Naudodamiesi mobiliąja „Ignitis ON" programėle vartotojai joje galės matyti visą aktualią informaciją: artimiausių šio tinklo elektromobilių stotelių įkrovimo žemėlapį, maršrutus iki jų, stotelėse taikomus įkainius, jų užimtumą bei tai, kokios įkrovimo jungtys naudojamos stotelėse. Planuojama, kad ateityje prie šios platformos prisijungs ir kiti įkrovimo stotelių vystytojai.

Elektromobilių stotelės įrengtos visoje Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje, taip pat ir nuo centro nutolusiuose rajonuose kaip Grigiškės ir Naujoji Vilnia. Įspūdingiausia iš visos infrastruktūros yra ypač greito 272 kw įkrovimo stotelė, kurioje elektrinę transporto priemonę su atitinkamo standarto baterija bus galima įkrauti per 5-20 minučių. Ji bus įrengta Vokiečių gatvėje, netoli Vilniaus rotušės.

Planuojama, kad iki kitų metų vasaros sostinėje ES struktūrinių fondų lėšomis bus įrengtos 5 greito įkrovimo stotelės – Gariūnų g. 70, Molėtų pl. 28, Liepkalnio g. 116, Saulėtekio al. 5 ir Pilaitės pr. 27. Stotelėse penkis metus nemokamai vienu metu bus galima krauti du automobilius.

Įkrovimo stoteles numatyta įrengti magistralinių kelių trasose, kad automobiliu įvažiuojant ar išvažiuojant iš miesto, būtų galima jį greitai įkrauti. Dabartiniai elektromobiliai vienu įkrovimu vidutiniškai gali įveikti nuo 100 iki 250 km atstumą.

Iki 2020 m. vasaros savivaldybės iniciatyva bus įrengtos 64 viešos didelės galios elektromobilių krovos vietas, kuriose vienu metu bus galima įkrauti du elektromobilius.

Norint paskatinti elektromobilių naudojimą kelionėms mieste ir populiarinti ekologišką transportą Vilniuje, elektromobiliais leista važinėti ir autobusams skirtomis juostomis, elektromobiliai yra atleisti nuo mokesčio už stovėjimą rinkliavos.

Šiuo metu Vilniaus mieste veikia daugiau kaip 130 elektromobilių krovos vietų, kurių didžioji dalis įrengtos privataus investuotojo lėšomis, savo poreikiams ir nėra viešos. Elektromobilių krovos vietos, kuriose leidžiama įkrauti elektromobilį neribotai ir nemokamai: Verkių g. 29, automobilių stovėjimo aikštelėje, A. Goštauto g. 40A, stovėjimo aikštelėje priešais verslo centrą, S. Nėries g. 16, prekybos centro „LiDL" aikštelė, Ukmergės g. pusėje, Geležinio Vilko g. 6A, prie ERGO Lietuva, S. Nėries gatvė 45, prie Fabijoniskiu baseino. Dalyje elektromobilių krovos vietų nemokamas krovimas galimas tik su RFID kortele ir tik nustatytomis valandomis, o dalyje elektromobilių krovos vietų nemokamas krovimas tik tam tikrą laiką (iki 2 val.), o po to taikomas parkavimo mokestis. Savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos" krovos vietos požeminėse aikštelėse Gedimino 9A ir Ttilto g., mokamas įvažiavimas į parkingą, o elektromobilio įkrovimas nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius