-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Degalinės pakeitė degalų žymėjimą: kaip neapsigauti ieškant tinkamų degalų?

Dar pavasarį buvo priimti Prekybos naftos produktais pakeitimai, kuriais nustatyta nauja degalų žymėjimo tvarka. Visos šalies degalinės iki lapkričio 1 dienos privalo sužymėti degalus pagal naują standartą, kuris bus suprantamas visose Europos Sąjungos šalyse. Likus paskutiniam mėnesiui iki termino pabaigos, degalinės imasi iniciatyvos, tačiau, kaip pasikeitus ženklinimui nesusipainioti vairuotojams?
Degalai
Degalai / 123rf.com nuotr.

Lietuvos degalinių sąjungos vykdantysis direktorius Vidas Šukys teigė, kad šiuo pakeitimu norima įvesti normatyvus, kurie būtų suprantami visoje Europos Sąjungoje, tačiau patiems piliečiams ši naujovė keblumų sukelti neturėtų, o kaip tik – pagelbėti. Anot degalinių atstovo, pasitaikydavo atvejų, kai žmonės įsipildavo didesnį biologinio priedo kiekį turinčių degalų, kas lemdavo automobilio gedimą. Naujas tikslesnis ženklinimas tokių nesusipratimų turėtų padėti išvengti.

TAIP PAT SKAITYKITE: Naujas degalų žymėjimas: ką daryti vietoj dyzelino įsipylus benzino?

Naujas degalų žymėjimas

Iki šiol dyzelinas buvo žymimas D raide, o žiemą prie jo atsirasdavo dar viena ar dvi snaigės. Nuo lapkričio 1 d. dyzelinas bus žymimas B raide, kuri žymės biologinius priedus, o šalia esantis skaičius nurodys degaluose esančių minėtų priedų procentą. Tokio priedo norma yra 7 proc., tačiau specialistas aiškino, kad biopriedo kiekis gali siekti iki 30 proc. Mat yra automobilių, kuriems tinka degalai turintys ir 10, 20 ar net 30 proc. biologinio priedo. Būtent tai ir parodys naujasis žymėjimas: B7, B10, B20, B30.

Eglės Girdenytės nuotr./Naujas dyzelino žymėjimas
Eglės Girdenytės nuotr./Naujas dyzelino žymėjimas

Žieminis dyzelinas pagal naują standartą turės būti žymimas B0, o kaip ir anksčiau prie jo bus viena (pirmos klasės arktinis dyzelinas) žvaigždutė, arba dvi (antros klasės arktinis dyzelinas). Biodyzelinas bus žymimas B100, o sintetinis dyzelinas – XTL. Žemės ūkiui skirtas dyzelinas taip pat turės analoginį žymėjimą, tačiau prie jo išliks papildomos „Dž“ raidės.

Toks pat principas bus taikomas ir benzino žymėjimui. E95 bus žymimas E5, E98 keisis į E10, o E92 – E0.

Dujų žymėjimas išlieka toks pat – suskystintos naftos dujos bus žymimos LPG, o suslėgtos gamtinės dujos – CNG. Raidėmis LNG bus žymimos suskystintos gamtinės dujos.

V.Šukys pasakojo, kad žymėjimas turės keistis ir ant degalų pistoletų, tačiau „Circle K Lietuva“ atstovas Ignas Klimaitis aiškino, kad žymėjimas bus tik papildytas – viršuje ant kolonėlių bus priklijuoti mažyčiai lipdukai. Jiems antrino ir degalinių tinklo „Viada“ mažmeninės prekybos degalais atstovas Darius Labutis, kuris aiškino, jog direktyvoje yra nurodyta, kad degalinių atstovai privalo įvesti naują ženklinimą, tačiau apie senojo panaikinimą nurodymai nenumatyti. Tad būtent dėl šios priežasties degalinės kardinaliai žymėjimo nekeis, o bent jau kurį laiką paliks dvigubą ženklinimą.

Taip pat degalinių atstovai pabrėžė, kad keičiantis sezonui, keisis ir lipdukai. Mat žieminis dyzelinas neturi biologinio priedo, todėl žiemą B7 bus keičiamas į B0 arba paliekama tik D raidė. „Viada“ degalinių atstovas teigė, kad būtent dėl šio žymėjimo dar nėra susitarta, todėl šiuo metu yra pateikta užklausa Energetikos ministerijai.

Degalinių sąjungos vykdantysis direktorius kalbėdamas apie žymėjimo keitimą atkreipė dėmesį ir į augančius degalinių kaštus. V.Šukys teigė, kad didelį degalinių tinklą turinčios įmonės pagal naują tvarką privalo užsakyti tūkstančius naujų lipdukų, dėl to išauga degalinių sąnaudos, tad gali pakilti ir degalų kainos.

Eglės Girdenytės nuotr./Naujas benzino žymėjimas
Eglės Girdenytės nuotr./Naujas benzino žymėjimas

Naujajam degalų žymėjimui ruošiasi ne tik degalinės, bet ir automobilių gamintojai. Jau nuo metų pradžios atitinkamas raides su skaičiais, priklausomai nuo degalų rūšies, ant automobilio degalų užpylimo dangtelio žymi kiekvienas gamintojas. Degalinių atstovai viliasi, kad tai padės vairuotojams nesuklysti ir įsipilti tik jų automobiliui tinkamų degalų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius