-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dinamika, ekologiškumas ir tyla – elektromobilių vairuotojai mėgaujasi ne tik šiais privalumais

Elektromobilius vairuotojai dažniausiai vertina dėl dinamiško įsibėgėjimo, ekologiškumo ir tylumo, tačiau papildomų simpatijų elektra varomam transportui užtikrina ir dar viena svarbi jo savybė – didesnė erdvė. Ši praktinė savybė užkoduojama nuo nulio sukuriamų elektromobilių platformose, kurios konstruojamos būtent geriausioms elektra varomų automobilių savybėms išryškinti, rašoma pranešime.
Elektromobilio KIA EV6 testai
Elektromobilio KIA EV6 testai / Justo Lengvino nuotr.
Temos: 1 Elektromobilis

Ant tokių platformų sukurti į gatves išriedėję elektromobiliai įgyja ne vieną praktišką pranašumą prieš vidaus degimo automobilius, kadangi nuo pat pirmųjų eskizų sukonstruoti nenumatant juose naudoti kito tipo pavaros – pavyzdžiui, vidaus degimo variklio, todėl neinant į jokius kompromisus.

Dar neseniai elektra varomi automobiliai buvo dažniausiai kuriami tiesiog adaptuojant vidaus degimo varikliu varomą modelį, tačiau šiandien vis dažniau naudojamos specialiai elektromobiliams sukurtos platformos, kurios leidžia išnaudoti daugybę šio tipo transporto konstrukcijos privalumų.

Savo tik elektromobiliams skirtas platformas jau naudoja tokie tradiciniai gamintojai, kaip „Kia“, „Ford“, „Hyundai“, „Mercedes-Benz“, „Volkswagen“ ar BMW.

Elektromobilio platforma turi svarbių privalumų

Vilniaus Gedimino technikos universiteto Transporto inžinerijos fakulteto Automobilių inžinerijos katedros docentas, mokslų daktaras Vidas Žuraulis paaiškina, kad specialiai elektra varomų modelių gamybai skirta platforma yra automobilio kėbulo ir važiuoklės derinys, kuris jau projektavimo etape numatytas elektromobilio komponuotei pagal svarbiausius jos elementus – elektros variklį ar variklius ir akumuliatoriaus bateriją.

„Gamintojai vis dažniau naujai kuriamam automobilio modeliui, kai jam numatyta tik elektrinė pavara, pasirenka visiškai naują platformą. Tai, žinoma, padidina kūrimo sąnaudas, tačiau turi svarbių privalumų“, – akcentuoja mokslininkas.

Jo teigimu, elektromobilio konstrukcija žiūrint į jo svarbiausius komponentus gana smarkiai skiriasi nuo įprastiniais degalais varomo automobilio, nes jo pagrindinių elementų išsidėstymas bei forma yra kitokie.

„Elektros variklis yra gerokai mažesnis, jam nebereikia gana sudėtingos ir daug vietos užimančios transmisijos, apimančios pavarų dėžę ir velenus, todėl variklis montuojamas žemiau ir arčiau ratų“, – sako V. Žuraulis.

Dėl tokio elektromobilio mazgų išdėstymo dažniausiai į juos įlipus į akis krenta plokščios lygios grindys. Be to, dėl mažesnio poreikio po skardomis sutalpinti daugybės įrengimų, elektromobiliams būdingas ir didesnis atstumas tarp ašių. Šios dvi savybės užtikrina gerokai didesnę erdvę salone keleiviams.

Pavyzdžiui, netrukus Lietuvoje debiutuosiantis tik ant elektromobiliams skirtos naujos platformos sukurtas 4680 mm ilgio „Kia EV6“ krosoveris priskiriamas kompaktiškų automobilių klasei, tačiau dėl 2900 mm ratų bazės šio modelio interjero erdvė prilygsta daugeliui vidutinio dydžio SUV. Palyginimui, toks atstumas prilygsta 2895 mm siekiančiai „Porsche Cayenne“ ratų bazei, tačiau pastarasis visureigis yra net 4,909 mm ilgio.

Galimos dvi bagažinės

Mokslininkas pažymi, kad projektuodami elektromobilius jų kūrėjai turi ir lengvesnį pasirinkimą, kur montuoti variklį – ties priekine ar galine ašimi. Atitinkamai, taip nusprendžiama kurie ratai bus varantieji.

Kompaktiškesni varikliai ir labai supaprastėjusi transmisija, kurią sudaro tik viena ar dvi krumpliaračių poros bei diferencialas, suteikia galimybę bagažo skyrių turėti ne tik automobilio užpakalyje, bei ir priekyje – kad ir nedidelį.

Taip dar kartą sukuriama galimybė elektromobilyje naudotis didesne praktine erdve. Pavyzdžiui, jau minėtas „Kia EV6“ turi ne tik tradicinę 520 litrų tūrio bagažinę automobilio gale, tačiau ir iki 52 litrų siekiančios talpos priekyje.

Elektros variklių kompaktiškumas taip pat leidžia elektromobiliams pasiekti didelį galingumą bei sukimo momentą nepretenduojant į salono erdvę.

Gali būti vieninteliu šeimos automobiliu

V. Žuraulis pažymi, kad baterija yra bene svarbiausias elementas, verčiantis automobilių su elektrine pavara gamintojus rinktis ir kurti atskiras platformas, nes tai daug vietos užimantis, pakankamai didelis ir sunkus mazgas. Jau tampa įprasta, kad tik elektromobiliams skirtose platformose baterijų paketas yra montuojamas kėbulo apačioje, per visą po salonu esančią plokštumą.

„Toks pasirinkimas turi du esminius privalumus – nenukenčia bagažo skyriaus erdvė ir žymiai pažemėja bendras elektromobilio svorio centras, dėl ko automobilis tampa stabilesnis ir lengviau valdomas. Sumontavus baterijas kėbulo apačioje, po grindimis, jų nuėmimas remonto ar keitimo metu taip pat tampa paprastesnis“, – dėsto mokslininkas.

Dėl to tokie elektriniai modeliai, kaip „Kia EV6“ ar lietuviams jau geriau pažįstamas „Tesla Model S“, pasaulyje suprantami, kaip praktiški šeimos automobiliai. O didelis viena įkrova įveikiamas atstumas užtikrina galimybę tokiems modeliams tapti vienintele transporto priemone šeimoje, eliminuojant poreikį vidaus degimo varikliu varomam antram automobiliui.

Pavyzdžiui, „Kia EV6“ montuojamas 77,4 kWh dydžio akumuliatorius leidžia įveikti 510 kilometrų (pagal WLTP bandymų ciklą).

Dar vienas elektra varomų modelių privalumas, anot V. Žuraulio, taip pat slypi jų konstrukcijoje. Elektromobiliai nebeturi daugybės įprastais degalais varomiems automobiliams būtinų elementų: kaip antai minėtos pavarų dėžės, deginių išmetimo sistemos, variklio aušinimo ir degalų tiekimo sistemos su degalų baku. Todėl šio tipo transporto priemonėse konstrukcinius elementus galima išdėlioti kitaip ir taip pat išgauti didesnę salono erdvę.

„Arčiau automobilio vidurio montuojami komponentai mažina bendrą inercijos momentą. Kitaip sakant, automobilis tampa „paklusnesnis“ staigiai manevruojant, o žemesnis svorio centras pagerina stabilumą ir valdymo savybes. Taip pat pradedamos kurti elektros variklių ratuose montavimo technologijos, kas iš principo keičia pakabos koncepciją ir vėlgi projektuotojams atveria rankas siekiant naujų tikslų gerinant važiavimo komfortą bei saugumą“, – reziumuoja mokslininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius