Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Egzaminų „Regitroje“ detektyvai: technologijos, kuriomis bando naudotis nesąžiningi vairuotojai

15min jau rašė apie antradienio incidentą „Regitros“ filiale Klaipėdoje. Teorijos egzamino metu pusamžis vyriškis bandė sukčiauti, pasitelkęs išmaniąsias technologijas.
Išmanieji akiniai „Google Glass“
Išmanieji akiniai „Google Glass“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Nesąžiningas klaipėdietis megztinyje buvo paslėpęs miniatiūrinę kamerą, kuri, tikėtina, internetu siuntė egzaminų kompiuterio ekrano vaizdą kitam asmeniui, buvusiam išorėje. O šis teisingus atsakymus diktavo per ausinę.

Ir nors Klaipėdos „Regitros“ filialo darbuotojai daugiau tokio įžūlaus sukčiavimo atvejų neprisiminė, visoje šalyje jų tikrai būta.

Šiemet – jau ketvirtas atvejis

Pasak „Regitros“ atstovės Aurelijos Juodytės, šiuo metu turimais duomenimis, iš 9 įmonės filialų (be Utenos), šiais metais buvo užfiksuoti (įforminti policijoje) 4 galimo sukčiavimo per egzaminą atvejai (Šiauliuose, Panevėžyje, Klaipėdoje).

2016 m. – 6 tokie atvejai (Šiauliuose, Panevėžyje, Klaipėdoje, Kaune), 2015 m. – 4 atvejai (Vilniuje ir Kaune). Pasitaiko atvejų, kuomet asmenys nederamai elgiasi egzaminų metu (pavyzdžiui, kalba mobiliuoju telefonu), tuomet jų egzaminas nutraukiamas, tačiau nesikreipiama į policiją, nes nėra akivaizdžių galimo sukčiavimo požymių.

Išdavė išlindęs laidas

Pernai lapkričio mėn. Šiaulių „Regitroje“ egzaminuotojas buvo priverstas sėkmingai (97 proc.) išlaikyto vairavimo teorijos egzamino rezultatą skubiai anuliuoti – greitą piliečio M.K. (1996 m.) sėkmę sugriovė iš striukės styrantis laido galiukas.

„Paprašiau atsisegti striukę, tada pasimatė ir laidų raizgalynė, ir maitinimo elementai, ir telefonas su kamera, prijungtas prie laidų,“ – sakė Šiaulių filialo egzaminuotojas.

Dėl incidento iškviesti policijos pareigūnai, kurie perėmė incidento tyrimą ir galimai nesąžiningai egzaminą laikiusį asmenį bei aptiktą įrangą išsivežė.

Šiauliuose analogišku būdu pagerinti vairavimo teorijos egzaminą bandyta ir vasarą, tąkart dėl piliečio K.V. (1980 m.) pradėtas incidento tyrimas.

Kaune „Google“ akiniais naudojosi vairavimo instruktorius?

Google/FCC nuotr./Google Glass versija Enterprise Edition
Google/FCC nuotr./Google Glass versija Enterprise Edition

Į vairavimo teorijos egzaminą Kauno „Regitroje“ 2016 m. rugsėjo 1 d. policininkai atvyko dėl nestandartinės situacijos – vairavimo teorijos egzamino klasėje pastebėta, kad, naudodamasis akiniuose sumontuota įranga E. M. (g. 1966 m.) neteisėtai įrašinėjo laikyto testo vaizdą.

Vairavimo teorijos egzamino testo klausimai laikomi įslaptinta informacija. Tad įranga pritaikyta naudoti galimai neteisėtai.

Vairavimo teorijos egzamino testo klausimai laikomi įslaptinta informacija.

Nutraukus egzaminą bei forminant incidento dokumentus paaiškėjo, kad gudragalvis yra vienos iš laikinosios sostinės vairavimo mokyklų vairavimo instruktorius, laikęs vairavimo mokytojams kas penkerius metus privalomą laikyti turimų teorinių vairavimo žinių patikrinimo (kvalifikacijos patvirtinimo) egzaminą.

Kitos piktžaizdės – kyšiai ir alkoholis

Anksčiau Kauno „Regitroje“ pareigūnai yra lankęsi 2016 m. pavasarį, kuomet C kategorijos vairavimo praktikos egzaminą laikęs pilietis R.G. (g. 1971 m.) egzaminuotojui egzamino pabaigoje išlipdamas iš transporto priemonės paliko 100 eurų jau po to, kai egzaminas pageidaujamai kategorijai gauti buvo įvertintas kaip išlaikytas. Žinoma, tokios gudrybės nėra susijusios su išmaniosiomis technologijomis. Tai – paprasčiausias kyšis.

Žinoma, „Regitros“ egzaminų metu yra nutikę ir didesnių kuriozų. Pavyzdžiui, labai aišku, kokias technologijas naudojo šis vairuotojas, kuris egzamino metu į alkoholio matuoklį įpūtė 2,72 promilės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius