-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskutinis skambutis norintiems gauti kompensaciją už elektromobilį?

Tiems, kas vis dar galvoja apie APVA kompensaciją elektromobilio pirkimui, tikėtina, reikėtų labai paskubėti. 5000 Eur kompensacijos už naują arba 2500 Eur už naudotą elektromobilį fiziniai asmenys netrukus negaus, nes baigiasi tam skirti pinigai.
Elektromobilis
Elektromobilis / ShutterStock nuotr.

Elektromobilių rinkos situacija

Lietuvos elektromobilių rinkos svyravimai pastaraisiais metais rodo labai aiškią tendenciją. Kai vyriausybė paskatina elektromobilių pirkėjus kompensacijomis, EV pirkimai didėja aritmetine progresija. Dėl šios priežasties, tarkime, 2021 m. elektra varomų automobilių skaičius Lietuvoje padvigubėjo.

5165 – tiek elektromobilių iš viso Lietuvoje registruota iki š.m. kovo 1 d. Sausio 1 d. buvo 4841, o 2020 m sausio 1 d. – 2496, skelbia „Regitra“. Didelės paslapties čia nėra – tokį rinkos „sprogimą“ kiekvieną kartą paskatina APVA (Aplinkos projektų valdymo agentūros) skelbiami kvietimai pasinaudoti kompensacijomis, įsigyjant elektromobilius.

Tinklaraštininkas Dainius Jakas primena, kad pagal 2021 m. gegužę startavusią APVA elektromobilių pirkėjų skatinimo programą subsidijoms skirti 5 milijonai eurų baigėsi 2022 m. sausį.

Kadangi nauja paramos programa tuo metu dar nebuvo paruošta (kartojasi 2021 m. istorija – red. past.), iš kitų, ne tokių populiarių APVA priemonių buvo paskirtas papildomas milijonas eurų elektromobilių kompensacijoms, nekeičiant programos bei reikalavimų.

Antradienio, kovo 29 d. rytą, iš bendrai APVA skirtų 6 milijonų, nepanaudotų lėšų liko 55 500 eurų (plius kelios atmestos paraiškos).

Dainius Jakas skaičiuoja, kad vidutiniškai per dieną pateikiama paraiškų kompensacijoms už 20 000-50 000 eurų. Tad geriausiu atveju liko trys dienos, kol paramai skirti pinigai pasibaigs. Blogiausiu atveju, jei lyg tyčia sukris daug paraiškų – viena diena.

Paskutinis šansas prašyti kompensacijos

Taigi, jei jau nusipirkote elektromobilį, atitinkantį reikalavimus kompensacijai gauti, bet dar neprašėte kompensacijos – tai gali būti jūsų paskutinis šansas.

Na, o jei elektromobilio dar nepirkote, tam, tikėtina, padaryti ir kompensacijai paprašyti turite 1-3 dienas. Žinoma, jei neesate nusiteikę laukti naujos kompensacijos programos.

„Visada gali pasikartoti sausio mėnesio scenarijus, kai bus paskirta dar papildomų lėšų ir programa bus tęsiama iki naujos paskelbimo, arba iki dar vieno lėšų pasibaigimo. Bet panašu, kad visgi papildomų lėšų esamai programai daugiau skirta nebus, o naujosios dar teks palūkėti.

Kiek žinau, pinigų numatyta ir paskirta naujai programai yra, tad, gal labai ir neužtruks. Bet, kaip sakoma, valdžios keliai nežinomi“, – rašo D.Jakas.

15min duomenimis, juridinių asmenų kompensacijoms, įsigyjant elektromobilius, pinigų pakanka, jos neišnaudotos. O fiziniai asmenys, kaip ir ankstesnių „pertraukų“ metu, lauks APVA skelbiamo naujo kvietimo pasinaudoti parama su atnaujintomis sąlygomis.

APVA atstovė Austėja Jonaitytė patvirtino, kad lėšos juridiniams asmenims iš tikrųjų baigiasi.

Iki kovo 15 d. Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) sulaukė virš 1,5 tūkst. gyventojų paraiškų įsigytiems elektromobiliams kompensuoti. Prašymų pateikta už 5,6 mln. eurų, o viso iš Klimato kaitos programos lėšų tam skirta 6 mln. eurų.

„Paraiškas kompensacijoms gauti gyventojai galės teikti iki tol, kol yra lėšų, bet ne ilgiau kaip iki 2022 m. birželio 1 d. Prašymai priimami tik el. būdu per informacinę sistemą APVIS“, – komentavo APVA atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius