-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pražiopsota reikšminga detalė: vežančių krovinius „mikriukais“ laukia nemalonus siurprizas

Nors vadinamasis „Mobilumo paketas“, Europos biurokratų kurtas nuo 2017-ųjų, atrodytų, buvo išnarstytas po kaulelį, o Lietuvos bei dar kelių Rytų Europos šalių vežėjai metų metus kovėsi bandydami apginti savus interesus, panašu, kad kai kurios šio dokumento nuostatos liko pamirštos. Lietuvos logistikos asociacijos prezidentas Antanas Šimelis tikina, kad krovinius lengvuoju komerciniu transportu gabenančių įmonių laukia lavina nemalonių siurprizų, rašoma pranešime.
Prasidėjo „Lietuvos komercinio automobilio 2022“ konkursas
Prasidėjo „Lietuvos komercinio automobilio 2022“ konkursas / V.Pilkausko nuotr.

„Vienas labiausiai verslininkus į neviltį varančių dalykų be abejonės yra netikėtos „žaidimo“ taisyklių korekcijos. Kad ir kaip keistai skambėtų, po beveik penkerių metų debatų dėl „Mobilumo pakete“ numatytų kabotažo, vairuotojų komandiravimo tvarkos, darbo poilsio režimo ar prievolės kas keletą savaičių sunkvežimį parvairuoti į jo registracijos šalį, dokumento paraštėse liko labai svarbių nuostatų, kurios daliai transportininkų verslo aplinką keičia drastiškai.

Turiu galvoje įmones, kurios eksploatuoja įvairius furgonus. Vežantiems krovinius nuo 2,5 iki 3,5 tonos didžiausios leidžiamosios masės automobiliais, jau nuo gegužės 20-osios teks pasirūpinti licencijomis. Kaip jas gauti šiuo metu tiksliai atsakyti negali nei viena transporto politika besirūpinanti valdžios institucija“, – pastebi A. Šimelis, šią mintį išsakęs prasidedant šiųmečiam „Lietuvos komercinis automobilis 2022“ konkursui.

Tiesa, tai neliečia tik savo reikmėms ir tik po savo šalį krovinius gabenančių gamybininkų. Tačiau jei kokios nors prekės ar keleiviai tokiais mikroautobusais bei furgonais kerta valstybių sienas, jiems pradeda galioti panašūs reikalavimai, kaip ir dirbantiems su didžiaisiais sunkvežimiais ar autobusais. Netolimoje ateityje mažiesiems vežėjams teks pasirūpinti ir tachografais, ir darbo poilsio režimo taisyklėmis, ir specialiais įmonės administratorių bei vairuotojų mokymais. Kai kuriems vežėjams toks reikalavimų kartelės kilstelėjimas gali tapti neįveikiamomis aukštumomis.

Ne vieno verslo laukia šokas

„Esu beveik tikras, kad „Mobilumo pakete“ numatyti reikalavimai yra aktualūs keliems šimtams smulkiojo verslo žaidėjų. Iki šiol jų veikla nebuvo griežtai reglamentuojama, todėl ir detalios informacijos trūksta. Bet sprendžiant iš to, kiek Europoje zuja „mikriukų“ su lietuviškais valstybiniais registracijos numeriais, daugybės jų šeimininkų laukia šokas ir nemažas galvos skausmas“, – dėsto Lietuvos logistikos asociacijos vadovas.

Jis neatmeta galimybės, kad yra verslų, jau susipažinusių su neišvengiamomis permainomis, ir padariusių namų darbus. Tačiau pabendravęs su kolegomis A. Šimelis neslepia, kad didžioji dalis nežino nieko.

„Planuojama keisti ne tik licencijavimo tvarką, bet numatyti ir kiti Kelių transporto kodekso pakeitimai. Tarkim, kad smulkias siuntas vežantieji turės atitikti tokius pats reikalavimus, kokie keliami pašto paslaugų teikėjams, kaip numato Pašto įstatymas“, – akcentuoja A. Šimelis.

Sprendimų kol kas nėra

Pašnekovas atkreipia dėmesį, kad atsakymų į daugybę klausimų neturi ir Lietuvos transporto saugos administracija (LTSA). Kol kas patarimų dalyti nesiryžta ir A. Šimelis.

„Aišku tik tai, kad dvejų metų pasirengimo laikotarpio šių „Mobilumo paketo“ nuostatų įsigaliojimui niekas nepratęs. Kitaip tariant, gabenant krovinius be licencijos neišvengiamai kils grėsmė sulaukti baudų iš transporto prievaizdų Vakarų Europoje“, – kalbėjo ekspertas.

Rinks iš dvylikos modelių

Kas dvejus metus organizuojamuose Lietuvos komercinio automobilio rinkimuose šiemet – dvylika skirtingų lengvųjų komercinių automobilių, pretenduojančių į garbingą geriausią modelį rinkoje nusakantį titulą. Konkursą organizuojantis Lietuvos žurnalistų autoklubas neslėpė, kad viena didžiausių staigmenų ta, kad trečdalis dalyvių varomi vien tik elektra.

Toks gausus elektra varomų komercinių automobilių skaičius lėmė ir tai, kad pirmą kartą konkurso istorijoje bus renkamas ir geriausias elektrinis komercinis automobilis. Visi konkurso automobiliai gali pretenduoti į šias nominacijas: „Metų furgonas“, „Metų Pick-up“, „Metų komercinis vienatūris“, „Ateities vizija“, „Metų alternatyva“, „Metų debiutas“.

Šiemet „Lietuvos komercinio automobilio 2022“ konkurse bus vertinami šie dvylika modelių (abėcėlės tvarka). Atiduokite savo balsą ir jūs:

Konkurso finalas, kuriame paaiškės visų nominacijų laimėtojai, numatytas gegužės 11 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius