-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Svarstoma grąžinti PVM lengvatą naujiems automobiliams

Lietuvos autoverslininkų asociacijos ir Susisiekimo ministerijos susitikime buvo svarstoma, ar nevertėtų grąžinti seniau galiojusios praktikos ir suteikti naujiems automobiliams PVM lengvatą.
Europos metų automobilio 2012 rinkimų akimirka
Europos metų automobilio 2012 rinkimų akimirka / Andriaus Lauciaus nuotr.

Balandžio 23 d. vykusiame susitikime, kuriame dalyvavo Susisiekimo ministerijos vadovybė – Eligijus Masiulis ir Rimvydas Vaštakas – ir Lietuvos autoverslininkų asociacijos (LAA) lyderiai – Rimantas Stankevičius, Gintaras Kaukėnas ir Mindaugas Beišis – buvo aptarta keletas svarbių dalykų, kurie galėtų tapti nacionalinės automobilių parko formavimo politikos pagrindu, o drauge padėtų išvengti skubotumo ir klaidų kuriant teisės aktus. Tiksliau – panagrinėta, kokiais būdais šiuo metu galima skatinti saugių ir aplinkai draugiškų transporto priemonių įsigijimą. Taip pat diskutuota, kokius perspėjimo signalus automobilininkų bendruomenei reiktų siųsti, kad žmonės suprastų, jog įsigydami seną, gremėzdišką, didelio darbinio tūrio variklį turinčią mašiną ateityje jiems neišvengiami teks susitaikyti su tuo, kad jos eksploatacija bus gerokai brangesnė.

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Eligijus Masiulis
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Eligijus Masiulis

Analizuodami visoje Europoje taikomus „botago-pyrago“ principus (vienokie ar kitokie mokesčiai automobiliams egzistuoja 23 iš 27 ES šalių) Susisiekimo ministerijos vadovai pripažino, kad transporto parko kokybė tiesiogiai susijusi su eismo saugumu ir žmonių gyvybėmis.

„Tai nekelia abejonių, tačiau drauge negalima ignoruoti ir ekonomikos sunkmečio realijų. Tokiu metu negalima didinti mokestinės naštos. Galbūt geriau pradėti nuo paskatų rinkis kokybiškesnį ir aplinkai mažesnį neigiamą poveikį darantį automobilį“, – svarstė E. Masiulis.

Ministro manymu, reikėtų atnaujinti PVM mokesčio atskaitos klausimą – tai paskatintų verslo įmones atnaujinti savo transporto parką. Gatves ir kelius „išvalyti“ nuo techniškai netvarkingų, didelę grėsmę kitiems eismo dalyviams keliančių mašinų, E.Masiulio ir R.Vaštako teigimu, būtų galima daugiau dėmesio skirti automobilių remonto dirbtuvių veiklai, taip pat techninės patikros kokybei.

Susisiekimo ministerijos vadovai pastebėjo, kad „žalio“ mokesčio automobiliams idėja turėtų būti išnagrinėta vertinant ne tik poveikio transporto infrastruktūrai (nuolat augančių spūsčių, poveikio keliams ir t.t.) dalykus, bet ir analizuojant su automobilių tarša susijusias sveikatos apsaugos bei aplinkos apsaugos problemas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius