-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 25 /20:03

2012-ųjų „Formulės-1“ čempionas – „Red Bull“ pilotas Sebastianas Vettelis

2012-ųjų metų „Formulės-1“ sezonas pasibaigė įtampos kupinomis lenktynėmis „Interlagos“ trasoje Brazilijoje. Nepaisant to, kad gerokai aukštesnėje pozicijoje finišavo „Ferrari“ pilotas Fernando Alonso, sukauptos 13 taškų persvaros pakako šeštą vietą iškovojusiam Sebastianui Vetteliui iš „Red Bull“ tapti 2012-ųjų sezono čempionu!
2012-ųjų F-1 čempiono Sebastiano Vettelio triumfas
2012-ųjų F-1 čempiono Sebastiano Vettelio triumfas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 „Formulė 1“

Vokietis varžybų Interlagose finišą kirto tik šeštas, tačiau – vieninteliam jo varžovui Fernando Alonso iš „Ferrari“ užėmus antrąją vietą – to pakako triumfui pirmenybėse 3 taškų skirtumu, nors kurį laiką buvo galima patikėti ir patyrusio „Scuderia“ lyderio triumfu.

S. Vetteliui laimėti trečiąjį titulą nesutrukdė nei avarija pirmajame rate, po kurios jis nukrito į patį rikiuotės galą, nei lenktynes ne kartą trikdęs lietus, nei du saugos automobilio periodas. Net ir nusiritęs žemiau sportininkas vis pakildavo pakankamai aukštai, kad pagal taškus išliktų priekyje ispano.

Rikiuotės priekyje dėl pergalės, tuo tarpu, beveik visas lenktynes kovojo „McLaren“ lenktynininkai J. Buttonas ir Lewisas Hamiltonas, o jiems iššūkį netikėtai metė Nico Hulkenbergas. Vokietis ilgą distancijos dalį net pirmavo, tačiau užleidęs lyderio poziciją jaunesniajam britui vėliau su juo susidūrė, taip užbaigdamas šio pasirodymą, o pats užsidirbdamas priverstinio pravažiavimo boksais baudą.

Po ilgų dramų pergalę gana lengvai pasiėmė J. Buttonas, finiše daugiau nei 20 sekundžių aplenkęs F. Alonso. Pastarąjį į priekį pabaigoje praleido priekyje jo dėl įvairių aplinkybių atsidūręs komandos draugas Felipe Massa, turėjęs tenkintis trečiąja vieta.

Lenktynių rezultatai:

1. Buttonas (2)
2. Alonso +21.3 (3)
3. Massa +24.1 (3)
4. Webberis +26.5 (3)
5. Hulkenbergas +27.8 (2)
6. Vettelis +44.6 (4)
7. Schumacheris +50.8 (4)
8. Vergne +58.9 (4)
9. Kobayashi +51.7 (3)
10. Raikkonenas (3)
11. Petrovas (3)
12. Picas (3)
13. Ricciardo (5)
14. Kovalainenas (5)
15. Rosbergas (4)
16. Glockas (4)
17. de la Rosa (4)
18. Karthikeyanas (4)
19. Di Resta (3)
Nefinišavo:
20. Hamiltonas
21. Grosjeanas
22. Maldonado
23. Senna
24. Perezas

Lenktynių eiga

Pirmame rate Sebastianas Vettelis gauna „niuksą“ iš Bruno Sennos ir nukrenta į 22-ą poziciją. Tuo tarpu Fernando Alonso padaro dvigubą lenktimą ir pakyla į trečiąją vietą. Vadinasi, Alonso čempionatui taip pasibaigus taptų čempionu.

Penktame rate Fernando Alonso daro klaidą, išlekia iš trasos ir į ją grįžta praradęs vieną poziciją. Dabar jis ketvirtas.

Septintame rate lenktynes pabaigia „Lotus“ komandos pilotas Romainas Grosjeanas. Trasoje apsisuka ir Markas Webberis iš „Red Bull“. Tuo tarpu prarastas pozicijas atgauna Sebastianas Vettelis. „Red Bull“ komandos lyderis jau aštuntas.

Aštuntame rate Lewisas Hamiltonas lyderio poziciją užleidžia komandos draugui Jensonui Buttonui. Sebastianas Vettelis jau septintas ir čempionato įskaitoje lenkia „Ferrari“ pilotą Fernando Alonso. Kova labai įtempta, o trasoje po truputį prasideda lietus.

11 ratas. Komandos pradeda savo pilotams montuoti tarpines lietaus padangas. as pasikeitė visi lyderiai. Jei lietus tęsis, tarpinės padangos bus teisingas pasirinkimas. Tačiau trasai imus džiūti, jos labai greitai perkais.

13 ratas. Geresnius laikus trasoje rodo ne lietaus padangomis važiuojantys pilotai. Jensonas Buttonas puikiai važiuoja pirmoje pozicijoje ir komandai praneša, kad lietus liovėsi. Tuo tarpu Alonso su lietaus padangomis šeštas, Vettelis su tokiomis pat padangomis – 11-as.

16 ratas. Sebastianas Vettelis jau penktas ir vejasi ketvirtoje vietoje esantį Alonso. Felipe Massa nebegali važiuoti sausai trasai skirtomis padangomis ir užsuka į boksus pasikeisti jų į tarpines. Vargsta ir lenktynių lyderis Jensonas Buttonas, jo „McLaren“ bolidas vis dar apautas sausomis padangomis.

19 ratas. Lenktynių lyderiu tapo Nico Hulkenbergas, starto finišo tiesiojoje aplenkęs Jensoną Buttoną. Boksuose sausai trasai skirtų padangų užsuka ir Fernando Alonso. Sebastianas Vettelis trasoje lieka šlapiai trasai skirtomis padangomis. Ar tai suteiks pranašumą „Ferrari“ komandos pilotui?

20 ratas. Į boksus užsuka Senastianas Vettelis, jo čia laukia sausai trasai skirtos padangos. „Ferrari“ komandos taktiniai sprendimai neleido F.Alonso įgyti didesnės persvaros. „Red Bull“ plotas į trasą sugrįžta iškart už F.Alonso.

23 ratas. Trasoje – saugos automobilis. Tuo pasinaudoja lenktynių lyderiai J.Buttonas ir N.Hulkenbergas, užsuka į techninio aptarnavimo zoną ir pasikeičia padagas. Į trasą jie sugrįžta visiškai šviežiomis padangomis, kurios suteisk jiems pranašumą vos saugos automobilis paliks trasą.

28 ratas. Už saugos automobilio ketvirtoje pozicijoje važiuojantis Fernando Alonso komandai praneša, kad ketvirtame posūkyje pradeda lyti. Primename, kad visi 20 sportininkų trasa važiuoja „slikais“. Kompiuteriai praneša, kad trasoje už 15 minučių prasidės lietus. Taigi, intriga kyla!

30 ratas. Saugos automobilis pasitraukia ir lenktynės tęsiamos! Sebastianas Vettelis praranda vieną poziciją. Nenorėdamas kliudyti komandos draugo iš trasos išvažiuoja Markas Webberis.

33 ratas. Ketvirtoje ir šeštoje pozicijoje eančius Alonso ir Vettelį skiria Kamui Kobayashi. Tuo tarpu Felipe Massa jau atsikapstė iki šeštos pozicijos ir vejasi Vettelį. Felipe skuba į pagalbą komandos draugui Fernando Alonso.

34 ratas. Sebastianą Vettelį aplenkia Felipe Massa. Jis galės reguliuoti Sebastiano Vettelio tempą ir padėti komandos draugui Fernando Alonso.

40 ratas. Nepaisant to, kad virš trasos kabo tamsūs debesys, lietaus trasoje nėra. Oro prognozė sako, kad virš Interlagos trasos krenta keli lašai, tačiau iki ryškesnio lietaus labai toli. Fernando Alonso toliau važiuoja ketvirtas, o penktoje pozicijoje važiuojantis Felipe Massa sulaiko už jo važiuojančius Kamui Kobayashi ir, svarbiausia, Sebastianą Vettelį.

51 ratas. Sebastianas Vettelis, trasoje krentant lietaus lašams, mažina savo tempą, tačiau jo tempas dar pakankamas išlaikyti septintai pozicijai. Keletas lenktynininkų užsuka į aptarnavimo zoną apsimauti pusiau lietaus padangų. Tuo tarpu Danielis Ricardo boksuos „slikus“ pasikeičia naujais „slikais“. Vadinasi, trasoje nėra taip šlapia.

53 ratas. „Red Bull“ į boksus pakviečia Sebastianą Vettelį. Jam pakeičiamos padangos – sausai trasai skirtos keičiamos sausomis. „Ferrari“, tuo tarpu, Fernando Alonso leidžia trasoje likti tomis pačiomis padangomis.

55 ratas. Kontaktas trasoje – Lewisas Hamiltonas susiduria su Nico Hulkenbergu. Du lenktynių lyderiai pasitraukia iš lenktynių, Fernando Alonso kyla į antrąją vietą! Vettelis, tuo tarpu, aštuntas. Jis užsuka į boksus pasikeiti pusiau šlapiai trasai skirtų padangų.

56 ratas. Fernando Alonso labai lėtai juda trasa – sausos padangos akivaizdžiai nebekonkurencingos. Jis užsuka į boksus lietaus padangų. Jis grįžta į trasą ketvirtoje pozicijoje. Taigi, Alonso ketvirtas, Vettlis devintas.

62 ratas. Fernando Alonso kyla į antrąją poziciją. Tačiau Vettelis, važiuodamas septintoje pozicijoje, galutinėje čempionato įskaitoje lieka lyderiu.

64 ratas. Likus septyniems ratams, Alonso viltis – Buttono pasitraukimas ir Vettelio pozicijos netektis. Tačiau Vettelis nepraranda, o įgauna viena poziciją aplenkęs Michaelį Schumacherį.

Finišas. Sebastianas Vettelis – trečią kartą „Formulės-1“ čempionas. Finišo liniją jis kirto šeštas. Brazilijoje nugalėjo Jensonas Buttonas iš „McLaren“. Antras – Fernando Alonso iš „Ferrari“, jo komandos draugas brazilas Felipe Massa užlipo ant trečiojo nugalėtojų pakylos laiptelio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius