Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Africa Eco Race“: kopos žudikės ir degantys motociklai

Afrikoje vykstantis „senojo kirpimo“ ralis iki tikrojo Dakaro jau juda link finišo, kuris numatomas sausio 13 d. Dakare, Senegale. Pranešama, jog pirmasis motociklininkas iš Lietuvos, važiuojantis šiame ralyje, Tomas Jančys 8 ir 9 maratoninius etapus, taigi beveik 1000 km, iš kurių daugiau negu 800 km buvo greičio ruožai, prisimins dar ilgai. Kaip pats sako, net nupasakoti sunku, kas ten darėsi!
Tomas Jančys
Tomas Jančys / Jorge Cunha nuotr.

Užsilenkinėjo motociklai ir žmonės“

Tomas porina įspūdžius už dvi dienas: „Ketvirtadienį turėjome kankinančią dieną, palyginus su penktadieniu, nors kaip ir žadėjo pastarąją baisesnę, man buvo atvirkščiai. Ketvirtadienį žiauriai buvo nesąmoningos kopos – tokios minkštos, kad net neina apsakyti. Lygioj vietoj galėjai prasmegti – tiek prisivarčiau per priekį, tiek tą motociklą pritampiau – sunku papasakoti!

Jorge Cunha nuotr./Tomas Jančys
Jorge Cunha nuotr./Tomas Jančys

Net Deividas, taip pat važiuojantis su mumis – „Desert Rose“ techninio aptarnavimo komandoje – ir jau 20 metų gyvenantis Emiratuose bei kiekvieną savaitgalį išlekiantis į kopas, sakė, kad gyvenime nematė tokių kopų, kaip kad ketvirtadienį. Ten daug mūsų „mirė“ – technika ir žmonės „užsilenkinėjo“.“ Tačiau T.Jančį lydėjo sėkmė ir jis grįžo į bivaką dar nesutemus: „Tikslas – nueiti į dušą, kol dar šviečia saulė, nes praustis po tuo lediniu vandeniu menkas malonumas“, – juokavo motociklininkas.

Kirstos kopos žudikės

Organizatoriai teigė, kad 9-ajame etape, kuris buvo jau antrasis kilpos principu šiame ralyje, įtrauktos ir pačios didingiausios kopos Mauritanijoje – netoli miesto Chinguetti, kuris priklauso UNESCO pasaulio paveldui. Tomas antrino: „Penktadienį vėl gavome labai daug kopų, bet jos buvo jau visai kitokios – didelės, didingos; jeigu dieną prieš buvo pribarstyta po 3-5 metrų aukščio kopelių, tai dabar – dešimtimis metrų dydžio. Kietas smėlis, smagiai važiavosi ir pakankamai greitai jas ėmiau.“

VIDEO: „Africa Eco Race“ aštuntoji diena

Tačiau ir tą dieną lietuvis neišvengė nuotykių: „Iš vakaro per briefingą mus perspėjo, kad bus kirstų kopų – t. y. kai važiuoji, atrodo viskas normaliai, bet labai staiga baigiasi kopa, kokiu 90 laipsnių kampu eina į žemę. Tai ir aš taip tėškiausi į žemę! 2 kartus! Antrą kartą gal nuo 5 metrų aukščio nuskridau ir susivarčiau; ir kol raičiausi iš skausmo, tik žiūriu – iššoko bagis ir nusileido ant mano motociklo viršaus! Gerai, kad tik ant galinio rato užvažiavo – greitai susirinkau ir išvažiavau. Po šito karto sau ir vėl, jau antrą kartą, pasakiau – reikia sulėtinti.“

Sulūžę važiuotojai, degantys motociklai

Pirmą kartą „nelėkti“ sau Tomas sakė dar iš ryto: „Gal 30 kilometre radau gulintį motociklininką – sulaužyta koja ir su šalia degančiu motociklu. Bet ten jau buvo medikai, tai sustojau tik nufotografuoti. Deja, bet lygiai tokį patį vaizdelį mačiau ir kitą dieną: netoli starto nukritęs dar vienas baikeris...“ Prancūzas Guillaume Vidal, 8-ajame greičio ruože finišavęs 6-as, krito 40-ajame kilometre ir buvo sraigtasparniu išgabentas į ligoninę. Jo KTM užsiliepsnojo ir sudegė.

VIDEO: „Africa Eco Race“ devintoji diena

„Nors tai nuteikia kaip šaltas dušas, įdienojus vis tiek įsijaučiau... ir va, nuo kopos nušokau. Bet, atrodo viskas baigėsi gerai ir mano kelis lyg ir vietoje – esu turėjęs traumą.

Na, o šeštadienį laukia dar viena ilga diena, o tada jau dienos eis trumpyn. Visi kalba, kad liko viena sudėtinga diena. Pagal kelio knygą matosi, kad bus šlykščių elementų – turbūt vėl bus tų mažesnių kopelių, kurios tokios minkštos ir sunkiai „imasi“. Iki keteros net metro negali užvažiuoti, o nuvažiuojant taip smengi, kad motociklą reikia traukti. Šlykštuma“, – reziumavo T.Jančys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius