-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Arūnas Samochinas: Ko siekia motociklų federacija?

Lietuvos motociklų sporto federacijos (LMSF) vadovas viešai pažėrė tikrovės neatitinkančių kaltinimų VšĮ „Nemuno žiedui“, panaudos sutartimi valdančiam Kačerginės trasą, vadovui Arūnui Samochinui ir Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) generaliniam direktoriui Edžiui Urbanavičiui.
Arūnas Samochinas
Arūnas Samochinas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Perskaičius šį LMSF išplatintą pranešimą natūraliai kyla 3 klausimai. Ar pateikta nuomonė turi ką nors bendro su realybe ir konkrečiais faktais? Kokių motyvų vedinas Virginijus Visockis ėmėsi tokios šmeižto kampanijos? Ar jam pritaria auto bei sporto bendruomenės, ar tai tik vieno asmens asmeninė nuomonė?

Pradėti reikėtų nuo to, jog KKSD E.Urbanavičius vadovauja mažiau nei dvejus metus, todėl su daug metų į skolas gramzdinta viešąja įstaiga ir praeities istorijomis neturi nieko bendro. Nors  LMSF vadovas V.Visockis ir metė niekuo nepagrįstus kaltinimus, su situacija susipažinę automobilių ir motociklų sporto atstovai vieningai pareiškė, jog išsakyta kritika tėra tušti ir niekuo nepagrįsti žodžiai – kaltinimai neatitinka tikrovės. Net patys LMSF varžybas organizuojantys sporto klubai nepritaria V.Visockio nuomonei.

Organizatorių nuotr./Tvarkomos buvusios duobės
Organizatorių nuotr./Tvarkomos buvusios duobės

V.Visockis LMFS vadovauja dar nuo 2008 metų, tuo metu iki pat 2011 metų birželio VšĮ „Nemuno žiedas“ direktoriaus pareigas ėjo Eduardas Jakas, dėl kurio vykdytos veiklos jam jau yra iškelta baudžiamoji byla. Tačiau, mūsų žiniomis, per tuos trejus su puse metų iš LMFS nebuvo gauta jokių raštų, priekaištų ar pastabų dėl buvusio vadovo veiklos. Kur tuomet, kai iš tiesų buvo švaistomos valstybės lėšos, buvo šiandien teisybės beieškantis V. Visockis?

Po tokio LMSF viešo pareiškimo iškyla klausimas - kokių motyvų vedini jie taip elgiasi? Mano nuomone, V.Visockis melo ir šmeižto kampanijos ėmėsi arba bandydamas daryti įtaką politikams, kad būtų priimtas į naujai steigiamos įstaigos, valdysiančios Kačerginės trasą, dalininkus arba atstovaudamas kitų interesus, tuo būdu juo tiesiog pasinaudojant kaip įrankiu kovoje dėl įtakos sporte.

Viena vertus tik išgirdus tokį LMSF pareiškimą norėtųsi pasidžiaugti, kad V.Visockis kreipėsi į aukščiausius šalies pareigūnus – Lietuvos Respublikos Prezidentę, Premjerą, LR Seimo pirmininkę ir Vidaus reikalų ministrą.

Mes jau ne kartą kreipėmės į aukščiausius šalies pareigūnus dėl tragiškos Kačerginės trasos situacijos bei dėl buvusio vadovo veiklos. Galbūt V.Visockio kreipimasis atkreips valstybės vadovų dėmesį į vienintelę Lietuvoje žiedinių lenktynių trasą? Tačiau šiame kontekste svarbus yra federacijos rašto turinys - neesu su juo susipažinęs, tačiau, iš to, kas yra pateikta spaudoje galima susidaryti įspūdį, jog mes esame kaltinami kenkimu sportui ir pinigų švaistymu? Manau tai tik laiko klausimas, kada šį raštą turėsime galimybę išvysti, galbūt tuomet sužinosime įdomių faktų?

Organizatorių nuotr./Darbai „Nemuno žiede“
Organizatorių nuotr./Darbai „Nemuno žiede“

„Nemuno žiedui“ vadovauju daugiau nei ketverius metus, per kuriuos pavyko įstaigos skolas juridiniams asmenims sumažinti 150 tūkst. eurų. Kasmet į trasos atnaujinimus buvo investuojamos tiek iš įstaigos ūkinės komercinės veiklos uždirbtos tiek  Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo skiriamos lėšos. Taip pat svarbu paminėti, kad per tuos metus viešoji įstaiga kasmet dirbo pelningai, pagal galimybes investavome ne tik į trasos infrastruktūrą, tačiau investavome ir į įstaigos žinomumo didinimą, kasmet vis naujų projektų, renginių organizavimo srityje vykdymą, parengėme investicinį, techninį trasos projektus, pasirašėme ketinimų protokolus su užsienio investuotojais ir t.t.

Pastarasis pranešimas spaudai bei kreipimasis į Valstybės vadovus yra tik viena iš puolimo sudedamųjų dalių. Dar gruodžio mėnesį V.Visockis išsiuntė raštus Kauno miesto bei rajono savivaldybėms, KKSD, R.Kveselaičiui apie tai neva V.Visockis nežinojęs apie naujai steigiamą viešąją įstaigą „Nacionalis žiedas“, kurios dalininkais taps KKSD, Kauno miesto ir rajono savivaldybės. Šiuo atveju galiu pasakyti konkrečius faktus - praėjusią vasarą V.Visockis buvo asmeniškai kviestas bei dalyvavo investicinio projekto pristatyme, jam buvo pateikta dalomoji medžiaga apie mūsų planus. Kyla klausimas - kaip asmuo galėjo nežinoti to, kas buvo jam asmeniškai įteikta? Mano nuomone, šiuo savo pareiškimu V.Visockis išreiškia nepasitikėjimą ne tik KKSD vadovu ar manimi, bet ir Kauno miesto bei rajono savivaldybėmis, kurios bus naujosios įstaigos steigėjos, tad kyla klausimas - ar jis turi tam rimto pagrindo?

V.Visockio išplatintame pranešime spaudai yra pateikta labai daug informacijos be jokių konkrečių įrodymų. Įrodymų iš federacijos labai norėtųsi sulaukti, kadangi net nežinau kuo konkrečiai esame kaltinami, tačiau tokie pasisakymai kaip „galimai“, „menamai“ ir t.t. bendrai nuomonei apie mus formuoti tai yra puikus įrankis.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lenktynių trasa
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lenktynių trasa

Esame atviri ir skaidrūs – bet kuriai valstybės institucijai galime pateikti visus dokumentus, atsiskaityti už kiekvieną išleistą ir uždirbtą eurą. Svarbu paminėti konkrečius faktus - VMI, sulaukusi skundo apie neva neskaidrią mūsų veiklą buvo atlikusi operatyvinį patikrinimą, kurio išvados - įstaiga veikia skaidriai. Kasmet mūsų viešoji įstaiga yra audituojama nepriklausomų auditorių. Nei vienais metais nebuvo kilę jokių abejonių dėl įstaigos veiklos skaidrumo.

Mes neturime ko slėpti, tačiau įdomu ar V.Visockis būtų toks pat atviras atsiskaitydamas už vadovaujamos federacijos ir privačių, su federacijos veikla siejamų bendrovių finansus, kurie kelia daug įtarimų moto sporto bendruomenei dėl galimai neskaidrios pajamų apskaitos ir mokesčių vengimo?

3,5 mln. eurų skolų valstybei turintis VšĮ „Nemuno žiedas“ 2015 metų gruodžio 10 dieną paskelbė bankrotą. Kaune Kačerginėje esančią automobilių ir motociklų lenktynių trasą valdanti įstaiga taip nusprendė rugsėjo mėnesį gavusi Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) pakartotiną raginimą sumokėti mokestinę nepriemoką. Bankroto administratoriumi yra paskirtas Vytautas Česonis, UAB „Verslo valdymo ir restruktūrizacijos centras“ direktorius.

Ši skola susidarė įstaigai 2001-2011 m. vadovaujant E. Jakui, kuris buvo atleistas dėl daugybės darbo tvarkos pažeidimų.  Remiantis FNTT išvadomis, E.Jakui iškelta baudžiamoji byla, jau pasiekusi teismą.

Mano manymu, nuomonių įvairovė bei požiūrio išsiskyrimas vienu ar kiti klausimu yra sveikintinas dalykas, tačiau tai, kaip šiuo metu elgiasi LMSF vadovas, prasilenkia su bet kokiomis sveikos nuovokos bei moralės normomis. Paprastai, išsiskyrus nuomonėms, nesutariančias šalis palaiko daugiau ar mažiau panaši masė bendruomenės, tačiau šiuo atveju absoliučiai didžioji dalis tiek automobilių, tiek motociklų sporto bendruomenės griežtai pasmerkė šį eilinį LMSF bandymą siekti, deja, mano nuomone, ne savo, o kitų asmenų, pasinaudojusių žmogaus neišprusimu bei naivumu, tikslų.

Šiuo atveju yra aišku tik viena – tokie vieši pareiškimai menkina tiek automobilių tiek motociklų sporto įvaizdį, patrauklumą investuotojams, menkina tiek pačių sportininkų ir visuomenės, tiek valdžios pasitikėjimą mumis visais. Ateityje norėtųsi, kad federacija pirmiausiai pasikalbėtų, bendrautų jiems rūpimais klausimais su mumis, o ne užsiiminėtų purvo pylimu be visiškai jokio pagrindo. Mano nuomone šiais savo veiksmais jie pakenkia ne tik mums, tačiau ir visam motociklų sportui, deja, tenka tik subeabejoti ar jie supranta savo veiksmų galimą poveikį?

Ir pabaigai - būtent šiuo metu naujosios įstaigos steigimo klausimas yra sprendžiamas Vyriausybėje – kaip, LMSF nuomone, tokie raštai gali paveikti šį procesą? Ir kaip tai gali atsiliepti ne tik motociklų, tačiau ir automobilių sporto bendruomenei, kuri dėl šių veiksmų yra sunerimusi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius