-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bręsta seniai Dakare neregėta intriga motociklų klasėje (apžvalga)

Dakaro ralyje motociklais važiuoja savotiški gladiatoriai. Jiems šis ralis pats sunkiausias ir pavojingiausias. Juk motociklininkai neturi šalia savęs šturmano, kuris padėtų susiorientuoti, patartų, kokiu tempu važiuoti. Jie nesėdi savo sportinėje sėdynėje apgaubti saugos lankų. Dykumoje ant motociklo esi tik tu, spiginanti saulė ir kelias. Juos nuo pavojų saugo tik sveikas protas ir jų meistriškumas.
Sam Sunderland
Antroji diena 2022 m. Dakare / ZUMAPRESS.com/„Scanpix“ nuotr.

VISOS DAKARO NAUJIENOS IR REZULTATAI

Daugelį metų Dakaro ralyje norėdamas konkurencingai varžytis motociklų klasėje faktiškai privalėjai vairuoti KTM motociklą. Austrų gamintojas taip dominavo šioje klasėje, kad laimėjo visose rengtose varžybose nuo 2001 m. iki 2019-ųjų. Tačiau Dakarui persikėlus į Saudo Arabiją viskas pasikeitė. Čia juos iškart nukarūnavo japonų suprojektuoti motociklai. Tiek 2020, tiek 2021 metais laimėjo „Honda“ vairavę motociklininkai.

Šiemet motociklų kategorijoje verda arši konkurencija. Po trečio etapo pirmieji penki sportininkai telpa į vos 10 minučių intervalą, o antroje vietoje esantis Adrienas Van Beverenas atsilieka vos 4 sekundėmis! Netrukus papasakosime, kodėl šis Adrieno Dakaras yra toks ypatingas.

ZUMAPRESS.com/„Scanpix“ nuotr./Sam Sunderland
ZUMAPRESS.com/„Scanpix“ nuotr./Sam Sunderland

Samas Sunderlandas (Didžioji Britanija). Gamyklinė „Gas Gas“ komanda

1 vieta bendroje įskaitoje.

Pirmasis istorijoje Dakaro laimėtojas iš Didžiosios Britanijos. Klaipėdos dydžio Pulo uostamiestyje Dorseto grafystėje gimęs Samas pamilo motociklus iš pirmo nugriuvimo. Ir aš ne juokauju, septynerių metų jam Kalėdų Senelis atnešė dovanų motociklą. Ką tada darai? Taip, iškart jį išsivedęs ant kiemo pabandai važiuoti ant vieno rato. Kai tą Kalėdų rytą po pirmosios avarijos motociklo detalės pabiro kieme, Samo tėvai suprato, kad jis ramiai važiuoti nemoka.

Devyniolikos pradėjęs gyventi svajone kada nors varžytis Dakare, pradžioje jis dar tik dirbo konsultantu vienoje KTM motociklų parduotuvėje, o jau už septynių metų nugalėjo Dakaro ralyje. Tokia jo neįtikėtina istorija.

s.sunderland pasiekimai dakare:

  • 2021 3 vieta
  • 2020 nefinišavo
  • 2019 3 vieta
  • 2018 nefinišavo
  • 2017 1 vieta

Po šešešerių metų KTM gamyklinėje komandoje prieš šį Dakaro ralį perėjo jis į „Gas Gas“ komandą. Kas čia per naujas negirdėtas gamintojas, pagalvojote? Nieko ypatingo, tai tik rinkodarinis triukas. KTM koncernas 2019 m. perpirko visą ispanų „Gas Gas“ motociklų gamintoją. Nors ir Samas važiuoja ant ispanų gamintojo logotipais papuošto motociklo, tai iš tiesų tas pats garsusis „KTM 450 Rally Factory Replica“.

Adrienas Van Beverenas (Prancūzija). Gamyklinė „Yamaha“ komanda

Užima 2-tą vietą bendroje įskaitoje (atsilieka + 4 sek.)

Adrienui tai jo gyvenimo lenktynės. Ir čia tikrai nedramatizuoju. A.Van Bevereno gyvenimas pasikeitė po 2020 m. Dakaro ralio metu patirtos avarijos. Jis tas varžybas jis iki šiol prisimena tarsi per rūką. Viename etapų, vos trečiame kilometre sportininkas prarado motociklo kontrolę ir skaudžiai krito. Lūžę kaulai dešiniame petyje, patinusios smegenys galvoje, išsiliejusio kraujo sankaupos ir net aštuoniose vietose lūžę abu raktikauliai. Baugu net apie tai rašyti.

A.van bevereno pasiekimai dakare:

  • 2021 nefinišavo
  • 2020 nefinišavo
  • 2019 nefinišavo
  • 2018 nefinišavo
  • 2017 4 vieta

Tuomet sekė viena operacija po kitos, medikai jam daug kartų sakė, kad jis niekad nebegalės važiuoti motociklu taip pat greitai, kaip anksčiau. Tačiau Adrienas turi kovotojo dvasią. Niekas negali jo palaužti. Jį iki šiol palaiko gamyklinė „Yamaha“ komanda. Ir ne veltui, jis grįžo ir jį nuo lyderio šiuo metu skiria vos KETURIOS sekundės!

Žemiau A.Van Bevereno avarijos vaizdo įrašas:

Matthias Walkneris (Austrija). Gamyklinė KTM komanda

Užima 3-ią vietą bendroje įskaitoje (atsilieka 1min. 30 sek.)

Auksinis berniukas iš Austrijos. Kiekviena gamyklinė kompanija svajoja apie tokį sportininką kaip M.Walkneris. Jis kilęs iš būtent tos šalies, kurioje yra gaminami komandos motociklai. Jis neabejotinai turės visą reikiamą KTM palaikymą. Tačiau juk už jį niekas negali imti ir parodyti tokio fenomenalaus tempo. Matthias tikrai yra žvėriškai greitas. Šiemet jis užėmė pirmą vietą „FIM Cross Country“ pasaulio čempionate. 35-erių amžiaus atletas turi atrodytų viską, ko reikia sėkmingam lenktynininkui – patirtį, išmintį, didžiulį ryžtą ir pavydėtiną discipliną. Jis yra tikras profesionalas ir neabejotinas šių metų motociklų klasės favoritas.

m.walknerio pasiekimai dakare:

  • 2021 9 vieta
  • 2020 5 vieta
  • 2019 2 vieta
  • 2018 1 vieta
  • 2017 2 vieta.
Komandos nuotr./Matthias Walkneris
Komandos nuotr./Matthias Walkneris

Skyleris Howesas (JAV). („Husqvarna“ gamyklinė komanda)

Užima 4-tą vietą bendroje įskaitoje (atsilieka 3 min. 55 sek.)

Vietą gamyklinėje komandoje Skyleris vaikėsi visą savo gyvenimą. 2021 metų Dakare jis prisiėmė didžiulę riziką. Startuodamas kaip privatininkas ir nesurinkęs reikiamo biudžeto buvo priverstas rizikuoti savo pačios santaupomis, pardavė visus jam priklaususius motociklus, pardavė viską – už ką tik galėjo gauti bent kiek pinigų. Žinodamas, kad analogiško šanso daugiau gyvenime galbūt nebegaus – jis lėkė beprotišku tempu, daug rizikavo ir finišavo penktoje pozicijoje. Tačiau atšventęs pergalę jis pasidžiaugė ir tiek. „Aš padariau viską, ką galėjau, geriausiai pasirodžiau tarp privatininkų, tačiau man vis tiek niekas neskambino. Neturėdamas, ką daugiau daryti, pats kreipiausi į KTM komandą sakydamas, kad aš daugiau to paties pakartoti nebegalėsiu, aš tiesiog nebeturiu ko daugiau parduoti. Netrukus jie mane pakvietė į KTM dukterinę gamyklinę „Husqvarna“ komandą. Šiemet mano tikslas vienas – podiumas“, – pasakojo S.Howesas.

S.Howes pasiekimai dakare:

  • 2021 5 vieta
  • 2020 9 vieta
  • 2019 nefinišavo

Danielis Sandersas (Australija). „Gas Gas“ gamyklinė komanda

Užima 5-tą vietą bendroje įskaitoje (atsilieka 8 min. 54 sek.)

Geriausias praeitų metų debiutantas. Taip, jis važiavo gamyklinėje KTM komandoje, tačiau jau pirmame Dakare būti per plauką nuo podiumo yra įspūdingas pasiekimas. Kaip ir šiuo metu bendroje įskaitoje pirmaujantis S.Sunderlandas jis prieš Dakarą buvo perkeltas į kitą (dukterinę) KTM komandą – „Gas Gas“. Tačiau jis važiuoja tuo pačiu austrų „KTM 450 Rally Factory Replica“ motociklu. Šiemet Danielis pirmuose dvejuose greičio ruožuose laimėjo. O jei ne gauta 10 min. bauda, jis net pirmautų bendroje įskaitoje. Būtinai atidžiau jį stebėkite – jis tikra Dakaro motociklų klasės ateitis.

D.Sanders pasiekimai dakare:

  • 2021 4 vieta

Lorenzo Santolino (Ispanija). Gamyklinė „Sherco“ komanda

Užima 6-tą vietą bendroje įskaitoje (atsilieka 11 min. 47 sek.)

Prancūzų gamyklinę „Sherco“ atstovaujantis lenktynininkas yra didžioji ispanų viltis Dakaro ralyje. Lorenzo savo pasirodymą skiria neseniai mirusiai mamai. Po puikaus pernai metais finišo Dakare jis surengė aukcioną, pardavė visą savo varžybų metu dėvėtą aprangą ir skyrė gautus pinigus organizacijoms globojančioms vaikus sergančius vėžiu. Savo debiutinio Dakaro metu jis krito ir susilaužė net šešis šonkaulius. 2020 metais jis vėl krito ir išsinarinęs alkūnę baigė pasirodymą. Pernai šiaip ne taip pasiekęs finišą patvirtino savo kaip elitinio motociklininko statusą. Jei jis šiemet sugebės finišuoti – bus aukštoje pozicijoje.

l.santolino pasiekimai dakare:

  • 2021 6 vieta
  • 2020 nefinišavo
  • 2019 nefinišavo

Pablo Quintanilla (Čilė). Gamyklinė „Honda“ komanda

Užima 7-tą vietą bendroje įskaitoje (atsilieka 16 min. 51 sek.)

Pirmasis „Honda“ atstovas dešimtuke. Vienas komandos lyderių. Po penkių praleistų metų „Husqvarna“ komandoje jį prieš šių metų Dakarą pasikvietė Japonijos motociklų gigantas. Pablo išsiskiria tuo, kad yra labai reiklus motociklui. Pernai buvo labai nepatenkintas jo sureguliavimu ir skundėsi, kad iki pat pabaigos nerado jį pilnai tenkinančių nustatymų. Todėl buvo labai nusivylęs užimta septinta vieta. „Pernai metų rezultatas (užimta 7 vieta) teoriškai buvo geras, tačiau TOP10 manęs nedominą. Aš čia važiuoju ne dėl to“, – savo planus atskleidė ambicingas čilietis. Jam jau 35-eri, Pablo neturi daug likusio laiko karjeroje, todėl jis kausis dėl pergalės kaip liūtas.

P.Quintanilla pasiekimai dakare:

  • 2021 7 vieta
  • 2020 2 vieta
  • 2019 4 vieta
  • 2018 8 vieta
  • 2017 nefinišavo
  • 2016 3 vieta

Kevinas Benavidesas (Argentina). Gamyklinė KTM komanda.

Užima 8-tą vietą bendroje įskaitoje (atsilieka 17 min. 45 sek.)

Pernai metų Dakaro nugalėtojas. Netrukus po triumfo jį iš „Hondos“ perviliojo austrų KTM komanda. Nepavykus laimėti savo gimtajame žemyne rengtų varžybų metu, Kevinas galiausiai tai padarė ant Saudo Arabijos smėlio.

„Po pergalės iškovotos tik paskutiniame 2021 metų Dakaro etape aš buvau laimingiausias žmogus žemėje. Pasiekiau tai, ko siekiau visą gyvenimą. Netrukus po to sulaukiau pasiūlymo iš KTM. Ir vėl esu naujokas, vėl pratinuosi prie nežinomo motociklo. Pasikeitė ir man keliami tikslai: dabar man keliamas tik vienas uždavinys – pergalė bendroje įskaitoje. Norėčiau tapti pirmuoju motociklininku modernioje eroje, laimėjusiu su skirtingų gamintojų motociklais“, – savo planais dalinosi K.Benavidesas.

K.Benavideso pasiekimai dakare:

  • 2021 1 vieta
  • 2020 19 vieta
  • 2019 5 vieta
  • 2018 2 vieta
  • 2017 4 vieta
ZUMAPRESS.com/„Scanpix“ nuotr./Stefan Svitko
ZUMAPRESS.com/„Scanpix“ nuotr./Stefan Svitko

Stefanas Svitko (Slovakija). „Slofnaft Rally Team“.

Užima 9-tą vietą bendroje įskaitoje (atsilieka 17 min. 54 sek.)

Stefanas yra galbūt geriausias tarp privatininkų. Jis yra patyręs visko: lipęs ir ant pačio podiumo, taip pat ir kelis kartus skaudžiai nebaigęs Dakaro. Ji remia stambi Slovakijos naftos perdirbimo įmonė – „Slofnaft“. Tai savotiškas Arūno Gelažninko atitikmuo, irgi greitas motociklininkas iš nedidelės valstybės. Tiesa, Stefanui jau išsikovoti vietą gamyklinėje komandoje per vėlu – jam jau 39-eri. Pats S.Svitko sako, kad nors ir finišuoti TOP10 būtų geras pasiekimas, jis šiemet nori daugiau.

S.Svitko pasiekimai dakare:

  • 2021 8 vieta
  • 2020 11 vieta
  • 2019 nefinišavo
  • 2018 nefinišavo
  • 2017 25 vieta
  • 2016 2 vieta

Kiti bet kada „iššauti“ galintys elitiniai motociklininkai:

12 vieta J. Barreda Bort (Gamyklinė „Honda“ komanda) + 23 min. 27 sek.

14 vieta T.Price (Gamyklinė KTM komanda) + 26 min 21 sek.

18 vieta J.I.Cornejo Florimo (Gamyklinė „Honda“ komanda) + 44 min. 8 sek.

20 vieta R.Brabec (Gamyklinė „Honda“ komanda) +50 min. 39 sek.

22 vieta M.Michek (Orion-Moto Racing Gruop) +59 min. 13 sek.

28 vieta Arūnas Gelažninkas (Orion Dakar Team) +1 val. 12 min. 36 sek.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius